Fire Emblem: Awakening Review

Πέρα από κάποιες ώρες που αφιέρωσα στο Gears of War: Judgment για το σχετικό review, τις gaming ανάγκες μου την περίοδο αυτή κάλυπτε το Monster Hunter 3 Ultimate. Με το φράγμα των 100 ωρών να έχει σπάσει εδώ και μερικές μέρες, το παιχνίδι συνέχιζε να ρουφάει υπερβολικά πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου, χωρίς να φαίνεται κάποιο

τέλος στον ορίζοντα. Όλα αυτά ίσχυαν, μέχρι να πέσει στα χέρια μου το Fire Emblem: Awakening, το ντεμπούτο της σειράς στο 3DS. Το Awakening λοιπόν, που παρεπιπτόντως είναι και η πρώτη μου επαφή με παιχνίδι Fire Emblem, όχι μόνο με έκανε να ξεκολλήσω από τον φλογερό μου έρωτα με το MH3U, αλλά κατάφερε να με καθηλώσει στη μικροσκοπική οθόνη του 3DS, κάτι που δε συμβαίνει και πολύ συχνά.

Το Fire Emblem: Awakening είναι ένα δύσκολο στον ορισμό παιχνίδι. Χαρακτηρίζεται strategy RPG και αυτός ο γενικός όρος το περιγράφει μάλλον σωστά. Όχι με απόλυτη ευστοχία όμως. Η καρδιά του παιχνιδιού είναι το tactical μέρος του gameplay. Πολύ συνοπτικά, ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ο εξής: εσείς αναλαμβάνετε το ρόλο ενός αμνησιακού ήρωα που εμφανίζεται από το πουθενά και καταλήγει να επιτελεί τις μάχες που καλείται να δώσει ένας νεαρός πρίγκηπας. Οι μάχες εκτελούνται από διάφορες μονάδες, που δεν είναι άμορφες ή χωρίς προσωπικότητα. Ίσα ίσα, κάθε μονάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και σχεδιασμό, και φυσικά κινείται με τις επιταγές της κλάσης της. Ο μάγος επιτίθεται με ξόρκια, ο ιππότης είναι το τανκ που χρειάζεστε, ο τοξοβόλος επιτίθεται από μακριά, και πάει λέγοντας. Εκεί ακριβώς εμφανίζεται και το RPG στοιχείο. Κάθε μονάδα, ανάλογα με τις κινήσεις της, μπορεί να ανέβει επίπεδο, να μάθει να χειρίζεται καλύτερα ένα είδος όπλου, ή ακόμα, να αναβαθμίσει την κλάση της.

Σε πιο βαθιά νερά τώρα, η ιστορία του παιχνιδιού αρχίζει απλοϊκά, με το βασίλειο της Ylisse να καλείται να αντιμετωπίσει την ξαφνική εμφάνιση των νεκροζώντανων Risen, και καπάκι να πρέπει να απωθήσει το εχθρικό βασίλειο της Plegia, που θέλει να αποκτήσει με βίαιο τρόπο το θρυλικό Fire Emblem, ένα πανίσχυρο και αρχαίο αντικείμενο. Προφανώς, κάποια σατανική συνομωσία συνδέει τα δύο περιστατικά, και ο Chrom, ο πρίγκηπας της Ylisse, βρίσκεται στο επίκεντρο. Έτσι λοιπόν, μαζί με τους Shepherds, τους πιστούς του ακόλουθους στη μάχη, και μαζί με εσάς, τον αμνησιακό ήρωα, δίνει επικές μάχες για να φέρει την ισορροπία και να αποκαλύψει όσα μυστικά παιχνίδια παίζονται πίσω από την πλάτη του. Στην πορεία βέβαια η ιστορία γίνεται πιο σύνθετη, με παρηκμασμένους θεούς που θέλουν να αποκτήσουν την δύναμη που είχαν άλλοτε και με ταξίδια στο χωροχρόνο, αλλά ποτέ δεν καταφέρνει να είναι το στοιχείο που σας καθηλώνει.

Το πλέγμα της μάχης.

Γι'αυτό όμως, δε φταίει ούτε η ιστορία, ούτε τα θέματα που πραγματεύεται, τα οποία και ώριμα είναι και θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον πολύ πιο έντονα. Η επιμονή όμως της δημιουργού Intelligent Systems στους παραδοσιακούς διαλόγους των ιαπωνικών RPG, αφαιρεί κάτι από τη μαγεία. Μη με παρεξηγήσετε, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να διαβάζω τεράστιες στιχομυθίες. Απλά τα κείμενα του παιχνιδιού, και γι'αυτό δεν ξέρω αν φταίει η μετάφραση ή όχι, δεν καταφέρνουν ποτέ να αναδείξουν την ενδιαφέρουσα κατά τ' άλλα ιστορία. Οι χαρακτήρες που συναντάτε έχουν προσωπικότητα, ναι, αλλά αυτή είναι προβλέψιμη και υποτυπωδώς ανεπτυγμένη. Ίσως, κάποιες περισσότερες cutscenes να βοηθούσαν την κατάσταση. Και είναι πραγματικά κρίμα που το παιχνίδι δεν επενδύει σε δαύτες, αφού οι πολύ μικρές και πολύ σπάνιες σκηνές που ήδη περιλαμβάνει είναι καταπληκτικές, με σκηνοθεσία που θυμίζει τα καλύτερα anime και (αγγλικό) voice over, σοβαρό, και κατάλληλο για τις περιστάσεις.

Αφήνοντας στην άκρη τα της ιστορίας, καιρός να δούμε τί κάνει το Fire Emblem: Awakening μοναδικό. Τις μάχες δηλαδή. Η διαδικασία ίσως να φαίνεται σύνθετη σε έναν που δεν έχει ξαναπαίξει κάποιο Fire Emblem, όπως o γράφων, όμως είναι αρκετά απλή. Αρχικά διαλέγετε την αποστολή που θέλετε να ολοκληρώσετε (με άλλα λόγια τη μάχη που θέλετε να δώσετε) και το παιχνίδι σας μεταφέρει, μετά από κάποιους διαλόγους μεταξύ των Shepherds και άλλων NPC, σε ένα προκαθορισμένο μενού. Εκεί, διαλέγετε ποιες μονάδες, δηλαδή ποιους Shepherds παίρνετε μαζί σας στη μάχη, ενώ μπορείτε να παίξετε και με το inventory κάθε μαχητή, δηλαδή με τα αντικείμενα που έχουν μαζί τους. Διαφόρων ειδών όπλα είναι διαθέσιμα, και το καθένα έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του, οποτέ εδώ απαιτείται προσοχή και καλός σχεδιασμός. Επίσης, υπάρχουν τα απαραίτητα φίλτρα, αντικείμενα που ανεβάζουν κάποιο συγκεκριμένο stat και διάφορα άλλα items.

Μεταξύ των αποστολών μπορείτε να επισκέπτεστε και διάφορους εμπόρους.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές, πέρα από τις μονάδες και το inventory: support και Barracks. Κάπου εδώ είναι που το tactical στοιχείο έρχεται στο προσκήνιο. Κάθε ήρωας μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους και αυτό έχει αντίκρισμα στις μάχες. Οι σχέσεις βαθμονομούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με τα γράμματα D έως A, ενώ υπάρχει και το επίπεδο S, το οποίο σημαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον που θα το αναπτύξω αργότερα. Όσο καλύτερη η σχέση ενός ήρωα με κάποιον άλλο, τόσο πιο αποδοτική είναι η συνεργασία τους στη μάχη. Επισκεπτόμενοι τα Barracks μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη ζωή των ηρώων σας εκτός μάχης και όταν το κάνετε υπάρχουν διάφορα οφέλη, όπως ένα μικρό δωράκι experience ή μια μικρή βελτίωση στη σχέση μεταξύ ηρώων.

Και μετά συμβαίνει η μάχη, όπου το παιχνίδι ξεδιπλώνει με αξιοζήλευτη άνεση τις αρετές του. Στο πεδίο της μάχης, που είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο πλέγμα, κάθε ήρωας μπορεί να κινηθεί στα όρια ενός συγκεκριμένου εύρους. Αυτό φυσικά εξαρτάται από την κλάση του ήρωα. Οι καβαλάρηδες κινούνται με μεγαλύτερη άνεση, ενώ οι ιππότες με τις μεγάλες πανοπλίες έχουν πιο περιορισμένη ελευθερία κινήσεων. Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε ήρωες που μπορούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον (αυτό συμβαίνει αν τους τοποθετήσετε σε γειτονικά τετράγωνα στο πλέγμα), αφού η AI των αντιπάλων είναι καταπληκτική και καταλαβαίνει αμέσως ποια μονάδα είναι ξέμπαρκη και με συνοπτικές διαδικασίες την ξεκάνει. Προσέξτε όμως. Στο παιχνίδι ισχύει η λογική του μόνιμου θανάτου. Αν πεθάνει κάποιος ήρωας, χάνεται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια.

Κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο. Θα σας ενοχλήσει όταν χάσετε έναν ήρωα στον οποίο είχατε επενδύσει και σας συντρόφευε σε κάθε μάχη, και σα να μην έφτανε αυτό, πρέπει να συνεχίσετε τη μάχη με μία μονάδα λιγότερη, και τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους υπόλοιπους ήρωες. Βέβαια, το παιχνίδι υποστηρίζει και την επιλογή τα units να χάνονται μόνο μέχρι την επόμενη μάχη, το λεγόμενο Casual mode, αλλά αυτό είναι σα να πίνεις ντεκαφεϊνέ εσπρέσσο. Το μεγαλείο του Fire Emblem: Awakening βρίσκεται ακριβώς εκεί, στην ενορχήστρωση του καλύτερου πιθανού συνδυασμού μεταξύ των ηρώων και των κλάσεών τους, και στον απόλυτο συντονισμό τους στο πεδίο της μάχης, ούτως ώστε, όχι μόνο να νικήσετε, αλλά να νικήσετε με όσους περισσότερους ήρωες ζωντανούς γίνεται.

H Sumia έτοιμη για επίθεση!

Ο ιδιοφυής σχεδιασμός των πεδίων κάνει τη διαδικασία της μάχης ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ενισχύσεις των εχθρών μπορούν να εμφανιστούν από το πουθενά, υπάρχουν σεντούκια με σπάνια αντικείμενα σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ οι ήρωές σας μπορούν να ξεκινήσουν από διαφορετικό σημείο μέσα στο χάρτη. Είναι ένα προχωρημένο παιχνίδι στρατηγικής και ευφυΐας, και όσο ψηλότερο το επίπεδο δυσκολίας, τόσο περισσότερο πρέπει να “στίψετε” τις ικανότητές σας για να βγείτε νικητής. Αλλά, όποιο κι αν είναι το ταλέντο σας στη στρατηγική, παίζει και η θεά τύχη το ρόλο της. Το παιχνίδι βασίζει σε ένα σύστημα τυχαίων αριθμών μια ποικιλία από θέματα, όπως τα critical hits, ή την επέμβαση ενός δεύτερου ήρωα στη μάχη που δίνει κάποιος άλλος. Αυτά τα πράγματα σαφώς επηρεάζονται από τα διάφορα αντικείμενα που κουβαλάει ή τις σχέσεις που έχει αναπτύξει κάποιος ήρωας, η τύχη όμως εδώ έχει αξιοσημείωτο ρόλο.

Βέβαια, το παιχνίδι σας δίνει και ένα πολύ μεγάλο περιθώριο επιλογών για να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε το μίνι-στρατό σας. Κάθε ήρωας, όπως ανέφερα, ανήκει σε μια κλάση. Αυτές είναι αρκετές και μπορούν να δεχθούν αναβαθμίσεις (πχ ο ιππότης να γίνει paladin). Οι αναβαθμίσεις, και γενικότερα οι κλάσεις, επηρεάζουν σαφώς τα stats του κάθε ήρωα, αλλά και τις ειδικές του δυνάμεις. Δυνάμεις που βρίσκουν αντίκρισμα στις μάχες, και επηρεάζουν σωρεία από καταστάσεις, όπως την επίτευξη των criticals, ή έχουν πιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως οι δυνάμεις τύπου rally, που ενισχύουν για μερικούς γύρους τις γειτονικές μονάδες. Επιπλέον, υπάρχει και εκείνη η περίφημη σχέση επιπέδου S, που επιτρέπει σε δύο ήρωες αντίθετου φύλου να παντρευτούν, και μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο στο παιχνίδι, να κάνουν και παιδιά. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι, αφού οι νέοι ήρωες που γεννιούνται, μπορούν να έχουν ειδικές δυνάμεις από τις δύο διαφορετικές κλάσεις των γονέων, κάτι που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο στα τελευταία επίπεδα.

Προσλαμβάνοντας έναν ιππότη.

Τέλος, λίγα λόγια για τη διάρκεια του τίτλου. Πέρα από την κανονική campaign, που απαρτίζεται από 25 κεφάλαια, υπάρχουν αρκετές δευτερεύουσες αποστολές, που στρατολογούν επιπλέον ήρωες στους Shepherds, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι Risen, οι νεκροζώντανοι δηλαδή, επιτίθενται σε μια περιοχή που έχετε ήδη επισκεφθεί και πρέπει -αν θέλετε φυσικά- να τους απωθήσετε. Προτείνω να ασχοληθείτε με όλες τις έξτρα αποστολές, αφού είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτύξετε τόσο νέες στρατηγικές, όσο και τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων και, φυσικά, να ανεβάσετε το επίπεδο τους. Οπότε μιλάμε για περιεχόμενο της τάξης των 20+ ωρών. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή για ένα ιδιαίτερο είδος multiplayer, που λειτουργεί μέσω του StreetPass. Αν συναντήσετε κάποιον άλλο κάτοχο του Fire Emblem: Awakening, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το στρατό του, ενώ υπάρχει και το Double Duel, όπου δύο παίκτες μπορούν να συνεργαστούν για να νικήσουν μικρές μάχες και να λάβουν σπάνια αντικείμενα.

Το Fire Emblem: Awakening είναι ένα όμορφο παιχνίδι. Οι ήρωες είναι σχεδιασμένοι στο χέρι και καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά των ηρώων είναι προσχεδιασμένα, οπότε δεν πρόκειται να δείτε σχέδια κατώτερης ποιότητας. Τα πεδία της μάχης είναι όμορφα, με διάφορα καιρικά εφέ, όπως χιόνι, αμμοθύελες και λοιπά να κλέβουν την παράσταση, ενώ οι ήρωες, όταν βρίσκονται στο πλέγμα, απεικονίζονται με μικροσκοπικά μοντέλα. Η κατάσταση αλλάζει όταν κάποιος εκτελεί μία επίθεση. Τότε το πλέγμα εξαφανίζεται, και τη θέση του παίρνει μια σκηνή που μοιάζει βγαλμένη από κάποιο fighting game, όπου οι ήρωες εκτελούν τις επιθέσεις και τις άμυνές τους. Σε αυτές τις σκηνές τα πάντα είναι καλοσχεδιασμένα, και ειδικά οι ήρωες. Τα εφέ της μαγείας και των ειδικών επιθέσεων, όπως και η απεικόνιση των critical effects, είναι κορυφαία. Όλα αυτά, συνοδεύονται από μερικά καταπληκτικά ορχηστρικά κομμάτια, που θα σας μείνουν αποτυπωμένα στη μνήμη. Το voice acting κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, αν και θα ήθελα να ακούω τους ήρωες λίγο περισσότερο.

Η αλληλεπίδραση με άλλον παίκτη μέσω StreetPass.

Δε θα σας απασχολήσω με μια στοιχειώδη περίληψη των παραπάνω. Όχι, το Fire Emblem: Awakening είναι υπερβολικά καλό και βαθύ για να το κάνω αυτό. Αντ' αυτού, σας προτρέπω, αν έχετε 3DS, να το αγοράσετε αμέσως. Αν δεν έχετε 3DS, τότε να αγοράσετε ένα μαζί με μια κόπια του παιχνιδιού. Θα με θυμηθείτε.

Ιδιοφυές gameplay μάχηςΤο σύστημα με τις σχέσεις και τις κλάσειςΜεγάλη διάρκεια με πολύ περιεχόμενοΟ κίνδυνος μόνιμου θανάτου απαιτεί σκέψη και στρατηγικές κινήσειςΘα μπορούσε να έχει περισσότερες cutscenesΕνα versus multiplayer δεν θα ήταν άσχημοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Intelligent SystemsΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:Strategy RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.fireemblemawakening.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:19/4/2013PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fire, awakening, awakening, fire, gears of war, monster, hunter, ultimate, rpg, tactical, συγκεκριμένο, εμφάνιση, risen, systems, μετάφραση, anime, voice, καιρος, support, σημαίνει, βγείτε, σωρεία, rally, double, fighting, game, μνήμη, αντ, versus, site, http, τελη κυκλοφοριας, στρατος, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, χιονι, βγείτε, μετάφραση, μνήμη, ιπποτες, ξορκια, παιχνιδια, τυχη, game, hunter, rpg, ultimate, versus, απλα, ασυλο, βρισκεται, γινει, γινεται, δυναμη, δειτε, δωσει, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ελευθερια, εμφάνιση, ερχεται, ζωη, ειδος, ηρωες, ισχυει, θεα, θυμιζει, ισορροπια, λογια, μαγεια, μακρια, ματια, μινι, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μυστικα, παντα, οθονη, φιλτρα, ονομα, ορια, ορος, ουσιαστικα, παιδια, πεδια, πεδιο, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σκηνες, σκηνοθεσια, σχεδια, σωρεία, ταξιδια, φυσικα, φταιει, χερι, χρονικα, ομορφα, ωρες, ανηκει, anime, double, ειδικες δυναμεις, ετοιμη, fighting, gears of war, ηρωας, ιδιαιτερο, κειμενα, καρδια, μια ματια, μοιαζει, monster, παιχνιδι, player, rally, risen, support, σημαίνει, site, σκηνη, systems, tactical, θεματα, χερια, voice
Τυχαία Θέματα