Dirt 5 review

Εμείς οι φαν των racing games, πρέπει να είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που υπάρχει η Codemasters. Έχουμε μια εταιρεία εξ ολοκλήρου αφοσιώμενη στο αγαπημένο μας είδος παιχνιδιών, που βγάζει συνεχώς racers για όλα τα γούστα. Τρανό παράδειγμα η σειρά Dirt (παλαιότερα γνωστή ως Colin McRae Rally), την οποία η Codemasters

έχει χωρίσει πλέον σε δύο ξεχωριστά “παρακλάδια” για να ικανοποιήσει τους παίκτες κάθε είδους. Τα παιχνίδια Dirt Rally, ως πνευματικοί διάδοχοι των Colin McRae προσφέρουν μια ρεαλιστική εμπειρία ράλι, ενώ τα παιχνίδια Dirt επικεντρώνονται στην arcade racing δράση. Το Dirt 5 είναι το πιο arcade της σειράς μέχρι τώρα και πετυχαίνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: αποτελεί ότι πιο κοντινό σε MotorStorm έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια.

To Dirt 5 είναι ένα καθαρόαιμο arcade off-road racer. Τρέχετε κυρίως σε αγώνες με 11 αντίπαλους οδηγούς (δεν υπάρχουν κλασικοί αγώνες ράλι όπου τρέχετε μόνος), σε πίστες που βρίσκονται σε διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα μας, η Νότια Αφρική, η Ιταλία, η Κίνα, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ. Οι μόνοι τύποι αγώνα όπου είστε μόνος είναι το pathfinder, στο οποίο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό όχημα πρέπει να κάνετε τον καλύτερο δυνατό χρόνο σε μία extreme off-road πίστα όπου συχνά ούτε το πού πρέπει να πάτε δεν είναι ξεκάθαρο, και το γνωστό gymkhana. Το παιχνίδι περιλαμβάνει πολλά και αρκετών ειδών οχήματα, όπως θρυλικά και σύγχρονα αυτοκίνητα ράλι, buggy, cross-raid, ακόμα και πιο εξειδικευμένα όπως τα sprint (αυτά τα περίεργα που τρέχουν drift-άροντας σε χωμάτινες οβάλ πίστες στην Αμερική). Στους αγώνες δεν αντιμετωπίζετε μόνο τους αντιπάλους, αλλά και τα ίδια τα στοιχεία της φύσης. Τρέχετε σε χώμα, λάσπη, βράχους, χιόνι, πάγο, υπό εφιαλτικές συνθήκες όπως καταιγίδες, χιονοθύελες, αμμοθύελες κτλ που δυσκολεύουν την όρασή σας. Υπάρχει επίσης μετάβαση από μέρα σε νύχτα και αντίστροφα σε κάποιους αγώνες.

Τo παιχνίδι προσφέρει ακριβώς την καταιγιστική arcade εμπειρία που υπόσχεται. Οι αγώνες είναι τέρμα διασκεδαστικοί, με τρελές κόντρες, drift-αρίσματα, άλματα και συγκρούσεις. Οι αντίπαλοι λειτουργούν όπως πρέπει για να αποτελούν πρόκληση ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που έχετε επιλέξει (προτείνω υψηλότερο). Μάχονται μεταξύ τους, κάνουν λάθη και μένουν πίσω αν τα κάνουν θάλασσα (αντίστοιχα μένετε εσείς πίσω αν τα κάνετε θάλασσα και δεν μπορείτε μαγικά να τους φτάσετε). Ο χειρισμός είναι προσιτός αλλά έχει και “βάθος”, με την έννοια ότι διαφέρει ανάλογα με το είδος του οχήματος και την επιφάνεια της πίστας. Οι πίστες είναι καλοσχεδιασμένες, με κάποιες μικρές πολλαπλές διαδρομές σε ορισμένα σημεία, θυμίζοντας MotorStorm. Αντίθετα με το MotorStorm όμως, εδώ δεν υπάρχουν αγώνες με διαφορετικών ειδών οχήματα ταυτόχρονα, αφού σε κάθε αγώνα τόσο εσείς όσο και οι αντίπαλοι χρησιμοποιείτε οχήματα του ίδιου είδους. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνετε ρυθμίσεις στο όχημά σας, ούτε δυνατότητα αναβάθμισης. Απλά επιλέγετε αυτό που θέλετε και ρίχνεστε στην μάχη. Γιατί περί μάχης πρόκειται και γι αυτό οι ζημιές στο παιχνίδι είναι μόνο εμφανισιακές. Τρακάρετε συχνά, τόσο με τους αντιπάλους, όσο και στις πλαϊνές μπάρες ή στο περιβάλλον, και συνεχίζετε απτόητοι. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ταλέντο για να νικήσετε.

Cross-raid εν δράσει.

Ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι το career mode. Αναλαμβάνετε το ρόλο ενός νέου οδηγού στην off-road σκηνή και πρέπει να κατακτήσετε την κορυφή. Ολοκληρώνοντας αγώνες, ξεκλειδώνετε επόμενους, ενώ στον τελικό αγώνα κάθε event πρέπει να βγείτε τουλάχιστον τρίτος ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο event. Όσο καλύτερα τα πηγαίνετε, τόσο περισσότερο χρήμα και πόντους εμπειρίας κερδίζετε για να αγοράσετε νέα οχήματα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεστε σε έναν μόνο αγώνα που πρέπει να βγάλετε. Πάντα έχετε στην διάθεσή σας πολλαπλούς αγώνες διαφορετικού τύπου, ώστε να επιλέξετε το είδος αγώνα και οχημάτων που σας αρέσει περισσότερο. Οπότε, αν απεχθάνεστε το gymkhana (δεν σας αδικώ), μπορείτε να μην ασχοληθείτε καθόλου με αυτό σε όλη την διάρκεια του career. Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση ότι εξελίσσετε την καριέρα σας σε έναν κόσμο μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μπορείτε πχ να επιλέγετε σπόνσορες όπως η Michelin, η Monster Energy και η AMD, με την κάθε εταιρεία να έχει διαφορετικά objectives και ανταμοιβές. Τέλος, το career έχει (μάλλον αχρειάστο) σεναριακό “περιτύλιγμα”, στο πλαίσιο του οποίου είστε το ανερχόμενο αστέρι, ξεπερνάτε τον μέντορά σας και τα βάζετε με έναν μέχρι τώρα ανίκητο πρωταθλητή.

Το παιχνίδι διαθέτει και αρκετές επιλογές εξατομίκευσης. Μπορείτε να σχεδιάζετε τις δικές σας εμφανίσεις για τα οχήματά σας, ενώ με την πρόοδό σας ξεκλειδώνετε περισσότερα σχεδιαστικά στοιχεία, αλλά και νέες έτοιμες εμφανίσεις (οι περισσότερες εκ των οποίων πάντως είναι άθλιες). Ξεκλειδώνετε επίσης εικόνες, σήματα κτλ (συν ηχητικά παρατσούκλια) για το προφίλ σας, ακριβώς όπως στο Grid. Πέρα από το career mode, υπάρχουν τα κλασικά time trial και free play, συν το Playgrounds στο οποίο μπορείτε να φτιάχνετε τις δικές σας πίστες. H δεύτερη πιο σημαντική ασχολία σας όμως είναι το online, το οποίο δυστυχώς αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Υπάρχουν τόσο κανονικοί αγώνες, όσο και party modes που επιστρέφουν από παλαιότερα Dirt. Και στις δύο περιπτώσεις παίζετε ενάντια σε τυχαίους παίκτες, σε τυχαίες πίστες, μέχρι να προστεθούν private lobbies (τα οποία έπρεπε να υπάρχουν εξαρχής). Προσωπικά βρήκα (λίγο) κόσμο στους κανονικούς αγώνες, καθόλου στα party modes. Όταν όμως μπείτε στην πίστα και ξεκινήσει η δράση, τα ξεχνάτε όλα, καθώς το παιχνίδι -και στο multiplayer- είναι τρομερά διασκεδαστικό, χωρίς τεχνικά θέματα.

Πανέμορφα εφέ.

Στο Xbox Series X υπάρχουν πολλαπλά οπτικά modes: image quality mode και resolution mode (το οποίο παρά την ονομασία του υποτίθεται δίνει έμφαση στο frame rate). Προτιμήστε το image quality για καλύτερα γραφικά, καθώς το frame rate είναι μια χαρά και σε αυτό. Το παιχνίδι δεν αποτελεί παράδειγμα next-gen γραφικών, αλλά τρέχει “νεράκι” παρά τον χαμό επί της οθόνης, ενώ είναι όμορφο και ευχάριστο στο μάτι. Την παράσταση κλέβουν οι πίστες, που είναι εντυπωσιακές και εντελώς διαφορετικές οπτικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Θα νιώσετε πολύ ωραία όταν τρέχετε στην Καλαμπάκα, βλέποντας τα Μετέωρα να ορθώνονται επιβλητικά στο βάθος. Τα καιρικά και “φεστιβαλικά” εφέ είναι επίσης εντυπωσιακά, όπως και οι φωτισμοί ειδικά κατά την (γρήγορη) μετάβαση από μέρα σε νύχτα ή από νύχτα σε μέρα. Η εσωτερική κάμερα δουλεύει καλά, πρακτικά είναι ίδια με του Grid και αποδίδει σωστά την αίσθηση της ταχύτητας. Ο ηχητικός τομέας ικανοποιεί πλήρως, με κάθε όχημα να έχει διαφορετικό ήχο και εντός πίστας να ακούγεται η τοπική γλώσσα από σχολιαστές και θεατές ανάλογα με τη χώρα (ναι, στις πίστες στην Ελλάδα ακούγονται ελληνικά). Αν και δευτερεύουσας σημασίας, το soundtrack είναι απλά φανταστικό, με τραγούδια που ταιριάζουν απόλυτα στο arcade στιλ του παιχνιδιού. Τέλος, υπάρχει και... voice acting και μάλιστα με τους κορυφαίους Troy Baker και Nolan North, οι οποίοι πρωταγωνιστούν ηχητικά στο προαναφερθέν σεναριακό “περιτύλιγμα” του παιχνιδιού.

Το Dirt 5 δεν είναι κάποιο επαναστατικό arcade racer, αλλά αυτό που υπόσχεται το κάνει πολύ καλά. Σε μια εποχή όπου το συγκεκριμένο είδος φυτοζωεί, είμαστε τυχεροί που η Codemasters συνεχίζει να μας δίνει τέτοια παιχνίδια. Αν σας αρέσουν τα arcade racers -ακόμα κι αν το off-road δεν είναι το φόρτε σας- και θέλετε να ξαναζήσετε κάτι παρόμοιο με MotorStorm, το Dirt 5 είναι εξαιρετική επιλογή, ειδικά μαζί με την αγορά νέας κονσόλας.

Καταιγιστικοί και απολαυστικοί αγώνεςΕντυπωσιακές και ποικίλες πίστεςΩραία εφέ καιρικών συνθηκώνΔιασκεδαστικό multiplayerΕλευθερία επιλογών στο career modeΦανταστικό soundtrackΊσως υπερβολικά arcade σε κάποιες περιπτώσειςΑνούσιο σεναριακό “περιτύλιγμα” στο careerΣχετικά εύκολοΌχι private lobby στο multiplayer (θα προστεθούν αργότερα)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, XSX, PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CodemastersΕΚΔΟΣΗ:CodemastersΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, games, codemasters, εταιρεία, mcrae, rally, δραση, ελλαδα, ηπα, pathfinder, extreme, gymkhana, sprint, σημαίνει, βγείτε, πηγαίνετε, νέα, michelin, monster, energy, amd, grid, time, free, play, online, party, xbox, series, image, frame, voice, troy, nolan, συγκεκριμένο, lobby, ps4, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, χιονι, βγείτε, χωρες, αυτοκινητα, αφρικη, εικονες, ηπα, θαλασσα, ιταλια, καριερα, κινα, παιχνιδια, περιεργα, πλαισιο, σηματα, τραγουδια, amd, games, pathfinder, ps4, time, αγορα, αγωνες, απλα, ασυλο, πηγαίνετε, γεγονος, γλωσσα, δυνατοτητα, δυστυχως, ευχαριστο, εφε, υπαρχει, εννοια, εποχη, επρεπε, εταιρεία, ιδια, ειδος, ηχητικα, ηχο, λαθη, ματι, μπορειτε, μετεωρα, νυχτα, νορβηγια, νοτια αφρικη, παντα, οβαλ, οπτικα, οραση, οχηματων, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, ρυθμισεις, ρολο, συγκεκριμένο, σειρα, χωμα, χρημα, χαρα, codemasters, cross, free, drift, extreme, εμφανισεις, εμφαση, energy, road, frame, gymkhana, grid, χωρα, ιδιαιτερα, image, lobby, mcrae, michelin, monster, nolan, παιχνιδι, play, party, raid, rally, troy, series, σημαίνει, σκηνη, sprint, online, θεματα, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0