FIFA 21 review

Μία ακόμη ποδοσφαιρική σεζόν και ένα ακόμη FIFA, με τις προσδοκίες να είναι εξαρχής χαμηλές. Και αυτό γιατί βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μεταξύ της γενιάς που τελειώνει και της νέας γενιάς που ξεκινάει και δεν περιμέναμε να δούμε κάτι εξωφρενικά διαφορετικό στο φετινό παιχνίδι. Εν μέρει οι προβλέψεις μας έπεσαν μέσα, καθώς με μια πρώτη ματιά στο FIFA 21 δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αν και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο gameplay και στα modes με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Εντός αγωνιστικού

χώρου η αίσθηση που αποκομίζετε είναι πολύ κοντά σε ότι ξέρατε μέχρι τώρα. Τα animation των παικτών το οποία “φωνάζουν” από μακριά ότι χρειάζονται βελτίωση παραμένουν ίδια, όπως και η φυσική της μπάλας που συνεχίζει να κάνει τα τρελά της όταν πραγματοποιείτε σέντρες ή όταν κάνετε κεφαλιές. Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά είναι ο μηχανισμός της πάσας και η νοημοσύνη των συμπαικτών που ευνοούν σχεδόν σε τραγελαφικό βαθμό την παραγωγή φάσεων και γκολ. Ενώ λοιπόν σε προηγούμενα FIFA οι αντίπαλοί σας αναχαίτιζαν συχνά τις κοντινές πάσες, στο FIFA 21 θέλει πραγματικά πολλή προσπάθεια να κάνετε κάποια λανθασμένη κοντινή πάσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην χάνετε σχεδόν ποτέ την μπάλα και να βρίσκεστε πολύ συχνά στην αντίπαλη περιοχή ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Η ευκολία με την οποία κυκλοφορείτε την μπάλα σε συνδιασμό με την υπέρ του δέοντος βοηθητική νοημοσύνη των συμπαικτών σας οι οποίοι κάνουν ακριβώς τις κινήσεις που πρέπει για να δεχτούν προωθημένες πάσες, έχει σαν αποτέλεσμα να σκοράρετε τόσο συχνά που τα σκορ θυμίζουν περισσότερο παιχνίδι πόλο παρά ποδοσφαίρου. Είχα πραγματικά πολύ καιρό να δω σκορ τύπου 8-2, 12 -3 κτλ σε single-player και σε δυσκολία Legendary. Ακόμη πιο εκτός πραγματικότητας γίνονται τα πράγματα όταν παίζετε online, όπου το over 6.5 γκολ ανά αγώνα είναι κανόνας.

Κι ενώ οι αντίπαλοι είναι “αόρατοι” όταν κυκλοφορείτε την μπάλα, γίνονται πραγματικοί βράχοι όταν προσπαθείτε να σουτάρετε και έχετε μπροστά σας κάποιον αντίπαλο ακόμη κι αν σας χωρίζει ένα μέτρο! Είναι λες και ο αμυντικός έχει μαγνήτη στο σώμα του και όλα σας τα σουτ καταλήγουν πάνω στον αμυντικό, ακόμη κι αν έχετε κάνει προσποίηση και έχετε χώρο προς την εστία. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σας εξαναγκάζει να παίζετε είτε με αντεπιθέσεις ώστε να βγάλετε προωθημένη πάσα στην πλάτη της άμυνας, είτε πολύ περισσότερο να επιτίθεστε από τα πλάγια και είτε το εξτρέμ είτε το μπακ να συγκλίνει προς το κέντρο της μεγάλης περιοχής, οπότε με κοντινή παράλληλη πάσα να βρίσκει τον επιθετικό και να σκοράρετε με ευκολία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βάζετε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια γκολ και να μην παίζετε με φαντασία, κάτι που συνέβαινε και σε προηγούμενα FIFA.

Ταχυδυναμικοί παίκτες όπως ο Mbappe κάνουν πάρτι ενάντια στα βαριά κορμιά-κώνους.

Τρομερά παράπονα υπάρχουν και για τη νοημοσύνη των αντιπάλων και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο επιτίθενται ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Πέρα από το γεγονός ότι είναι τρομερά προβλέψιμοι, δεν βλέπετε καμία αλλαγή στο τρόπο παιχνιδιού είτε παίζετε με ομάδα Premier League είτε με ομάδα από την δεύτερη εθνική της Ιταλίας. Ανούσια κυκλοφορία της μπάλας, τσαλιμάκια και περίτεχνες ντριμπλίτσες ακόμη κι αν τους κερδίζετε 3-0 από το ημίχρονο. Δυστυχώς και οι τερματοφύλακες μοιάζουν με ανδρίκελα που δεν αντιλαμβάνονται τί συμβαίνει γύρω τους. Ενώ συμπεριφέρονται σωστά στις αποκρούσεις και έχουν καλές εξόδους στα κόρνερ, αδυνατούν να καθαρίσουν τη φάση σαν λίμπερο όταν κάνετε προωθημένη πάσα στην πλάτη της άμυνας και μένουν κολλημένοι κάτω από τα δοκάρια τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τον δικό σας τερματοφύλακα αφού μπορείτε να τον ελέγχετε χειροκίνητα και να καθαρίζετε την φάση, αλλά είναι σοβαρό πρόβλημα όταν έχετε ΑΙ αντιπάλους αφού βάζετε γκολ που θυμίζουν β΄ τοπικό πρωτάθλημα στην καλύτερη περίπτωση. Παραφωνίες υπήρχαν και στη συμπεριφορά των διαιτητών αρχικά, καθώς με το παραμικρό άγγιγμα έβγαζαν κίτρινη κάρτα, αλλά με τα patch που έχουν βγει το πράγμα βελτιώθηκε και οι αποφάσεις τους είναι πιο ρεαλιστικές.

Μπορεί εντός αγωνιστικού χώρου να υπάρχουν σοβαρές παραφωνίες, αλλά τουλάχιστον η πληθώρα των modes και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει σε αυτά δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για γκρίνια. Το career mode είναι ακρίβως αυτό που έπρεπε να ήταν πέρυσι, αφού έχει βελτιωθεί τρομερά το micromanagement των ποδοσφαιριστών, οπότε ναι μεν έχετε τριγμούς όταν δεν βάζετε κάποιους να παίζουν πολύ, αλλά πλέον έχετε το περιθώριο να τους διαχειρίζεστε καλύτερα και να κρατάτε μία ισορροπία στα αποδυτήρια. Μάλιστα έχουν προστεθεί ωραίες πινελίες όπως η δυνατότητα να απαντάτε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το τέλος του ματς και η δυνατότητα να μετατρέψετε την εμπειρία σε κάτι που θυμίζει λίγο Football Manager, αφού μπορείτε να στήνετε την ομάδα σας και να βλέπετε το ματς με κουκίδες και να παρεμβαίνετε εκεί που πρέπει. Προφανώς δεν έχει το βάθος του Football Manager, αλλά είναι καλοδεχούμενη προσθήκη. Αρνητική εντύπωση προκαλεί όμως η δυνατότητα να παίξετε ξανά το ματς μετά τη λήξη, γεγονός που διαλύει τον όποιο ρεαλισμό υπάρχει εδώ. Είναι δυνατόν να δίνεται δεύτερη ευκαιρία να κερδίσετε αγώνα που χάσατε; Προσωπικά το θεωρώ ανεπίτρεπτο. Επιπλέον για κάποιο μυστήριο λόγο εντοπίζονται μεγάλες ανορθογραφίες στο rating των ποδοσφαιριστών, αφού κάποιοι που έκαναν παπάδες πέρυσι όπως οι Abraham, Greenwood, Calvert-Lewin παραμένουν με χαμηλά rating, λες και οι δημιουργοί του παιχνιδιού δεν παρακολούθησαν ούτε έναν αγώνα της προηγούμενης σεζόν.

Τα πρόσωπα των γνωστών παικτών είναι ένα κλικ καλύτερα σε σχέση με το FIFA 20.

Εδώ και χρόνια το Ultimate Team mode αποτελεί τη ναυαρχίδα των FIFA, παρά τα αδυσώπητα microtransactions που απαιτεί για να φτιάξετε μια πραγματικά ανταγωνιστική ομάδα. Το FUT παραμένει το ίδιο εθιστικό στο FIFA 21, ενώ δεν λείπουν κάποιες μικρές αλλαγές, όπως το διαφορετικό user interface το οποίο αρχικά μπερδεύει, αλλά εν τέλει νομίζω βολεύει καλύτερα όταν το συνηθίσετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε περισσότερες παραμετροποιήσεις στο γήπεδό σας, προσθέτοντας κορεό, δικά σας χρώματα κτλ. Μοναδικό μου παράπονο παραμένει το πολύ μικρό περιεχόμενο που προσφέρει το mode αν θέλετε να παίξετε σόλο, αφού το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να παίζετε αγώνες με ομάδες που έχουν φτιάξει άλλοι παίκτες ή επίλεκτες ομάδες που υπάρχουν κάθε βδομάδα στο παιχνίδι. Προφανώς το FUT είναι κομμένο και ραμμένο για online, αλλά καλό θα ήταν η ΕΑ να κοιτάξει το αντίστοιχο mode των NBA2K που προσφέρει δυνατότητα ουσιαστικής ενασχόλησης ακόμη και σε όσους δεν αρέσκονται σε online αναμετρήσεις.

Το Volta mode που πρωτοείδαμε στο FIFA 20 ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης του FIFA Street και εξίσου αποτυχημένη θεωρώ την επιστροφή του στο FIFA 21. Το campaιgn που διαρκεί κάτι λιγότερο από δύο ώρες δεν έχει να πει πραγματικά τίποτα και θυμίζει εξωφρενικά το περσινό, ενώ δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη προσθήκη που μπορεί να σας βάλει στην διαδικασία να ασχοληθείτε για περισσότερο από ένα τέταρτο. Κατά τ' άλλα, ως συνήθως μπορείτε να παίξετε με τον ποδοσφαιριστή σας στο Pro Clubs και να δημιουργήσετε ομάδα με άλλους παίκτες, να δοκιμάσετε την τύχη σας στo online seasons όπου πρέπει να ανεβαίνετε κατηγορίες με την ομάδα που επιλέγετε και στο co-op seasons όπου παίζετε συνεργατικά με φίλο σας online για να ανέβετε κατηγορίες. Eπιστρέφει επίσης το διασκεδαστικό kick-off mode, όπου παίζετε αγώνες με ειδικούς κανόνες είτε μόνος είτε με φίλους σας. Τέλος, επιστρέφει και το Champions League mode όπου παίρνετε την αγαπημένη σας ομάδα με στόχο να φτάσετε στην κατάκτηση του τίτλου. Η online εμπειρία είναι για άλλη μια φορά χρόνο ιδανική, με αστραπιαίο matchmaking και ελάχιστες περιπτώσεις με lag.

To Volta είναι ένα αποτυχημένο mode που πρέπει να φύγει έτσι όπως ήρθε.

Στο τομέα της παρουσίασης και των επίσημων αδειών η σειρά FIFA συνεχίζει να παίζει μόνη της. Στo FIFA 21 τα σημαντικότερα πρωταθλήματα είναι παρόντα, ενώ τα εισαγωγικά βίντεο πριν τον αγώνα, όπου οι παίκτες κάνουν προθέρμανση ή μπαίνουν από τη φυσούνα στον αγωνιστικό χώρο σας βάζουν για τα καλά στο κλίμα του αγώνα. Εξίσου καλοσκηνοθετημένα είναι και τα ριπλέι. Στον οπτικό τομέα πάντως η στασιμότητα καλά κρατεί, με τα ίδια λίγο-πολύ γραφικά που έχουμε δει στα προηγούμενα FIFA των τελευταίων ετών. Οι σκιάσεις παραμένουν όμορφες οπότε και τα ματς που διεξάγονται μέρα είναι πιο εντυπωσιακά. Αν μπορεί να εντοπιστεί κάποια ιδιαίτερη βελτίωση αυτή είναι στα πρόσωπα των γνωστών ποδοσφαιριστών, τα οποία αποδίδονται καλύτερα. Στο θέμα του σχολιασμού των αγώνων, το κλασικό δίδυμο των Martin Tyler και Alan Smith λείπει για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, με τους Derek Rae και Lee Dixon, που στα προηγούμενα παιχνίδια σχολίαζαν το Champions League, να τους αντικαθιστούν. Το επίπεδο του σχολιασμού παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αν και και οι νέοι σχολιαστές μοιάζουν να είναι ελαφρώς πιο βαριεστημένοι σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Το FIFA 21 έχει ωραίο “περιτύλιγμα”, με πλούσια modes, πολύ υψηλό επίπεδο παρουσίασης των αγώνων και πληθώρα πρωταθλημάτων, αλλά έχει και πολλά θέματα στους μηχανισμούς gameplay που το κάνουν τρομερά αντι-ρεαλιστικό σε σχέση με το πραγματικό ποδόσφαιρο. Αν είστε φαν των FIFA και επενδύετε χρόνο (ή και χρήμα) στο Ultimate Team, ξέρετε τί να περιμένετε. Οι υπόλοιποι ξανασκεφτείτε το πριν προχωρήσετε σε αγορά.

Πληθώρα modes και πρωταθλημάτωνΥψηλής ποιότητας παρουσίαση των αγώνωνΒελτιωμένο careerΩραίες προσθήκες στο Ultimate TeamΑπροβλημάτιστο online με σύντομο matchmakingΕκτός πραγματικότητας gameplay με σκορ που παραπέμπουν σε πόλοΦλύαρη και προβλέψιμη νοημοσύνη ακόμη και στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίαςΤερματοφύλακες-ανδρείκελα που δεν αντιλαμβάνονται τις φάσειςΤο Volta mode δεν προσφέρει τίποταΞεπερασμένα γραφικά και animationΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:EAΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0