Crash Bandicoot 4 review

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η αναβίωση αγαπημένων τίτλων/σειρών προηγούμενων δεκαετιών, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η πάλαι ποτέ άτυπη μασκότ της Sony, ο Crash Bandicoot. Μετά την επιτυχημένη συλλογή Crash Bandicoot Trilogy, o Crash επιστρέφει με το πρώτο νέο παιχνίδι του εδώ και μία δεκαετία. Ας δούμε

αν το Crash Bandicoot 4: It's About Time είναι μια νέα αρχή για το αξιαγάπητο μαρσιποφόρο.

H ιστορία συνεχίζεται από εκεί που τελείωσε η αρχική τριλογία. Ο Dr Neo Cortex και ο Dr. N. Tropy καταφέρνουν να δραπετεύσουν από την διαστημική εξορία τους δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα που ενώνει τα σύμπαντα μεταξύ τους. Έχοντας πρόσβαση σε κάθε σύμπαν καταστρώνουν το σατανικό τους σχέδιο να τα κατακτήσουν όλα. Κατασκευάζουν μια γεννήτρια που δημιουργεί τρύπες στα σύμπαντα και τον χωροχρόνο και παίρνοντας παλιούς και γνώριμους χαρακτήρες με το μέρος τους, αποτελούν ξανά άμεση απειλή και κίνδυνο για την σταθερότητα του κόσμου. Εδώ αναλαμβάνει δράση ο Crash, ο oποίος σε συνεργασία με την μικρή του αδερφή Coco και τον Αku Aku πρέπει να χαλάσουν για μια ακόμα φορά τα σχέδια του σατανικού διδύμου και να επαναφέρουν την ειρήνη, αποκτώντας τέσσερις μάσκες (μακρινή συγγένεια με τον Aku Αku) που απελευθερώθηκαν και είναι απαραίτητες για την επαναφορά της ισορροπίας ανάμεσα στα πολυσύμπαντα. Στο πλευρό τους βλέπετε γνωστούς ήρωες από προηγούμενα παιχνίδια όπως η Tawna, η πρώην φιλενάδα του Crash αλλά από άλλο κόσμο, και αναπάντεχες συμμαχίες με παλιούς εχθρούς όπως ο Dingodile. Tο σενάριο, πέρα από την προφανή ελαφρότητα που το διακατέχει, καταφέρνει με επιτυχία να στριμώξει πλήθος αγαπημένων χαρακτήρων της σειράς Crash Bandicoot και να τους παντρέψει σε αταίριαστα ζευγάρια με τις λυκοφιλίες και τα ύπουλα μαχαιρώματα να δίνουν και να παίρνουν, αλλά πάντα με τον κλασικό χιουμοριστικό και ανάλαφρο τόνο.

Το παιχνίδι διαθέτει πλήθος νέων χαρακτηριστικών, με το καθένα να έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Καταρχήν υπάρχει η επιλογή να ξεκινήσετε το παιχνίδι είτε με τον modern τρόπο, είτε με τον retro. Στο modern έχετε απεριόριστες ζωές και μαζεύετε φρούτα που απλά συμβάλλουν στο καλύτερο σκορ που κάνετε στο τέλος (με τα gems). Στο retro παίζετε με το παλιό γνώριμο στιλ, όπου με κάθε 100 φρούτα που μαζεύετε παίρνετε μια ζωή και αν τις χάσετε όλες πρέπει να ξαναξεκινήσετε από την αρχή της πίστας χάνοντας όλη την πρόοδο σας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λόγω της εξωφρενικής δυσκολίας του τίτλου (περισσότερα παρακάτω), συνιστώ τον modern τρόπο για να μην καταλήξετε να ρίπτετε αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα όπως μοχλούς, τοστιέρες και το φιλικό σας τετράποδο προς την τηλεόραση.

He is back!

Μόλις επιλέξετε mode μπαίνετε στο κυρίως πιάτο. Οι βετεράνοι της σειράς θα νιώσετε κατευθείαν σαν το σπίτι σας. Με την εξέλιξη του σεναρίου και την αναζήτηση των τεσσάρων μασκών διευρύνεται ακόμα παραπάνω το gameplay με νέες προσθήκες και κινήσεις. Ο Crash, ανάλογα με την μάσκα που χρησιμοποιεί, μπορεί να παγώνει προσωρινά το χρόνο, να περιστρέφεται συνεχώς με δυνατότητα αιώρησης, να περπατάει στα ταβάνια ή να εναλλάσσει τα πολυσύμπαντα μεταξύ τους εμφανίζοντας με το πάτημα ενός κουμπιού κρυφά κουτιά και πλατφόρμες. Προσθέστε επίσης κρέμασμα από σχοινιά και περπάτημα στους τοίχους α λα Prince of Persia και έχετε μια σφαιρική άποψη του τί σας περιμένει. Στα πρώτα στάδια η εισαγωγή των νέων χαρακτηριστικών είναι ήπια, προς εξοικείωση του παίκτη, αλλά προχωρώντας χρειάζεται προπόνηση και πολλές προσπάθειες καθώς ο σχεδιασμός των πιστών βάζει όλα τα παραπάνω σε ένα μίξερ και σας τα δίνει ανακατεμένα και μπερδεμένα,δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά σας αλλά και την υπομονή σας.

Το παιχνίδι, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την διάρκειά του, “ανακυκλώνει” το βασικό περιεχόμενο με μικρά τρικ και κολπάκια. Καθώς προοδεύετε ξεκλειδώνετε την δυνατότητα να παίξετε τις ίδιες πίστες ανάποδα και με διάφορα οπτικά φίλτρα, βρίσκοντας τα αντίστοιχα “ανάποδα gems” που απαιτούνται αν θέλετε να ξεκλειδώσετε και τα πάμπολλα skins υπάρχουν τόσο για τον Crash όσο και για την Coco. Επίσης υπάρχουν κασέτες (ναι οι γνωστές βιντεοκασέτες για τους παλιούς) που βρίσκονται διάσπαρτες περίπου στα μισά της πίστας και είναι προσβάσιμες μόνο αν φτάσετε σε αυτές χωρίς να χάσετε ούτε μια ζωή από την αρχή του επιπέδου, πράγμα που πολλές φορές είναι κωμικοτραγικό σαν απαίτηση. Βρίσκοντας κασέτες μεταφέρεστε στα πέτρινα χρόνια της σκλαβιάς του Crash από τον Dr. Neo Cortex και σε νέα ξεχωριστά επίπεδα στα οποία έχετε αποστολή να σπάσετε όλα τα crates. Πέρα από τη χιουμοριστική και γλαφυρή αφήγηση του σατανικού αλλά συμπαθούς δόκτορα, τα συγκεκριμένα επίπεδα είναι άκρως εκνευριστικά καθώς είναι ένα συνεχές αγχωτικό άλμα μεταξύ κιβωτίων που προσφέρει ελάχιστα στη συνολική εμπειρία.

Μια άλλη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι τα διαφορετικά timelines. Υπάρχουν πίστες στις οποίες ελέγχετε διαφορετικούς χαρακτήρες που έχουν τα δικά τους σχέδια, ακολουθώντας την δική τους ιστορία που συμπίπτει χρονικά και πηγαίνει παράλληλα με την ιστορία του Crash. Κάθε νέος χαρακτήρας έχει τους δικούς του διαφορετικούς μηχανισμούς και προσφέρει μια διαφορετική πνοή στο gameplay. Έτσι πχ ελέγχοντας την Tawna έχετε στη διάθεση σας ένα γάντζο για να πιάνεστε, να σπάτε μακρινά κιβώτια με φρούτα ή να μεταφέρεστε γρήγορα σε διαφορετικά σημεία της πίστας. Ο Dingodile με το όπλο-σκούπα είναι ιδανικός για μαζική καταστροφή. Ο δε Dr. Neo Cortex (ναι, παίζετε και με αυτόν) με μπροστάρη την επιστήμη κουβαλάει ένα όπλο με το οποίο μεταμορφώνει τους αντιπάλους σε... πλατφόρμες για να ανεβείτε ή να χοροπηδήσετε πάνω τους. Ένα κλασικό χαρακτηριστικό που επιστρέφει ολοκληρώνοντας μια πίστα είναι το time challenge, όπου τα κιβώτια μετατρέπονται σε δευτερόλεπτα και πρέπει να βγάλετε την πίστα στον ελάχιστο χρόνο που θέτει ως όριο το παιχνίδι. Από τώρα βγάζω το καπέλο σε όποιον ήρωα προσπαθήσει έστω να αντεπεξέλθει στο συγκεκριμένο mode, καθώς σχετίζεται με trophies και θα απελπίσει τους κυνηγούς αυτών με την σαδιστική του δυσκολία.

Κυνηγητό που ξυπνάει αναμνήσεις.

Το Crash Bandicoot 4, ενώ στο σύνολο του είναι ένα πολύ διασκεδαστικό και ενδιαφέρον παιχνίδι, υποπίπτει σε δύο βασικά λάθη. Το πρώτο και κυριότερο είναι ο χειρισμός του ο οποίος κουβαλάει τα λάθη των προηγούμενων τίτλων. Ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης (υπάρχει ένας κύκλος κάτω από τον Crash για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή πού καταλήγει το άλμα σας) αυτό το κοφτό και σχεδόν γλιστερό άλμα σας οδηγεί στο χαμό σας άπειρες φορές. Το πρόβλημα με το άλμα χειροτερεύει με την προσθήκη νέων μηχανισμών στους οποίους καλείστε να κάνετε τεράστια άλματα διανύοντας αποστάσεις στις οποίες δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η αίσθηση του βάθους. Προσωπικά σχεδόν ποτέ δεν ένιωσα σίγουρος και ασφαλής με την τελική κατάληξη της προσπάθειας μου για μεγάλο ή μικρό άλμα.

Η δεύτερη ένστασή μου είναι, όπως προανέφερα, η πρωτοφανής δυσκολία του παιχνιδιού. Στην κυριολεξία οφείλω να προειδοποιήσω, αν είστε από τους τελειομανείς που θέλουν να απομυζούν τα παιχνίδια με τα οποία ασχολούνται, ετοιμαστείτε να έχετε τρομακτικούς εφιάλτες καθώς με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι για να το ολοκληρώσετε πλήρως και να δείτε όλα όσα έχει να προσφέρει το παιχνίδι θα φτύσετε αίμα και χολή. Θα μπορούσα να το σεβαστώ αν μιλούσαμε πχ για κάτι τύπου Souls, γιατί θα ήμουν προετοιμασμένος και θα ήξερα τί να περιμένω. Αλλά σε ένα platformer με χαριτωμένη θεματολογία και ανάλαφρο χαρακτήρα δεν μπαίνεις με τέτοια ψυχολογία της ιδρωμένης παλάμης και αυξημένης ταχυπαλμίας. Εννοώ πάντα την πλήρη ολοκλήρωση του παιχνιδιού και στην προσπάθεια να δείτε τα πάντα που έχει να προσφέρει. Αρκεί να αναφέρω ότι στην τελευταία πίστα έχασα πάνω από 100 φορές. Κάπως σώζεται η κατάσταση με την μικρή βοήθεια που σας δίνεται αφού χάσετε πάμπολλες φορές ξεκινώντας με μια μάσκα Aku Aku για έξτρα προστασία ή η με εμφάνιση ξαφνικά κάποιου νέου checkpoint, αλλά και πάλι, η υπερβολή και η τεχνητή επιμήκυνση της ενασχόλησης λειτουργεί σε βάρος της πραγματικής διασκέδασης και της ανεμελιάς.

Το παιχνίδι έχει και μικρή “χροιά” multiplayer. Έως τέσσερις παίκτες στην ίδια κονσόλα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, παίζοντας ο ένας μετά τον άλλο. Στο checkpoint races mode πρέπει να κάνετε τον καλύτερο χρόνο, ενώ στο crate combo mode πρέπει να κάνετε το μεγαλύτερο σκορ. Σίγουρα δεν είναι κάτι το τρομερό, αλλά αποτελεί ευχάριστη προσθήκη σε έναν κατεξοχήν single-player τίτλο.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα.

Πέρα από τα παραπάνω, οι πίστες είναι όμορφα σχεδιασμένες, μεγαλύτερες από αυτές προηγούμενων Crash Bandicoot και κάθε κόσμος έχει την δική του θεματολογία και μοναδικότητα. Υπάρχουν μέρη σε πίστες που λειτουργούν σαν φόρος τιμής στις καλύτερες αναμνήσεις μας από τον Crash όπως η κλασική καταδίωξη προς την κάμερα. Άλλα μέρη είναι πιο σύγχρονα με εναλλαγές της κάμερας, δραστηριότητες στο βάθος, κρυφά μονοπάτια και τρελές αλληλεπιδράσεις, προσφέροντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τα γραφικά μεταφέρουν το καρτουνίστικο κλίμα με ακρίβεια και σεβασμό στη σειρά, τα πολλά νέα skins για τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες είναι πανέμορφα και γενικά το παιχνίδι είναι χάρμα οφθαλμών. Ο ηχητικός τομέας επίσης παίρνει άριστα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσετε με τις ατάκες και τους διαλόγους των χαρακτήρων και κυρίως των κακών της σειράς .Η μουσική βαδίζει στα παλιά και γνώριμα ακούσματα της σειρας, με ανάλαφρες και χαριτωμένες μελωδίες που μέσα στον κακό χαμό γρήγορα στριμώχνονται στο πίσω μέρος του μυαλού σας καθώς προσπαθείτε να ακουμπήσετε το επόμενο checkpoint

Το Crash Bandicoot 4 με προβλημάτισε, κυρίως γιατί παρά την ομορφιά του και τον παράγοντα νοσταλγία, κάτι με εμπόδισε από το να το απολαύσω όπως το ονειρευόμουν. Έχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας, αλλά η σαδιστική του δυσκολία και ο χειρισμός που κουβαλάει λάθη του παρελθόντος και παραλείψεις του παρόντος το κρατάνε πίσω. Εύκολο να το τερματίσετε αλλά δύσκολο να το “κατακτήσετε”, το Crash Bandicoot 4 αξίζει, αλλά απαιτεί προσήλωση και υπομονή.

Χιούμορ και ατάκεςΠίστες και κόσμοι γεμάτοι ζωή και χρώμαΠολλές νέα προσθήκες, skins και modesΝέοι playable χαρακτήρες με μοναδικούς μηχανισμούς“Χροιά” multiplayerΣαδιστική δυσκολία που αποθαρρύνειΧειρισμός με κουσούρια από το παρελθόνΤα flashback επίπεδαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox OneΑΝΑΠΤΥΞΗ:Toys for BobΕΚΔΟΣΗ:Activision

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα