Control review

Η Remedy μπορεί να μην έχει βγάλει πολλά παιχνίδια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως ότι μας έχει δώσει είναι ξεχωριστό. Τα Max Payne και Alan Wake δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ενώ το πιο πρόσφατο Quantum Break μπορεί να μην προκάλεσε τον “ντόρο” των προκατόχων του, αλλά σίγουρα είναι αξιόλογο. Το νέο παιχνίδι της Remedy είναι το Control, ένα shooter τρίτου προσώπου με παραφυσικά φαινόμενα, μια θεματολογία άκρως ενδιαφέρουσα, ειδικά στα χέρια του συγκεκριμένου στούντιο.

Στο

Control αναλαμβάνετε το ρόλο της Jesse Faden, η οποία είναι μια μυστηριώδης γυναίκα που δείχνει να έχει οδηγηθεί από το ένστικτο της στο κτήριο του Federal Bureau of Control (FBC), στην αγωνιώδη προσπάθεια της να βρει τον αδερφό της που είχε χάσει πριν αρκετά χρόνια. Η Jesse δείχνει αρκετά περίεργη σαν χαρακτήρας και ακόμα πιο περίεργη την κάνει το γεγονός ότι δείχνει να μιλάει στον εαυτό της. Επίσης περίεργος δείχνει και ο επιστάτης του κτηρίου που είναι και το πρώτο άτομο που συναντάτε και σας ενημερώνει πως σας περίμεναν και μπορείτε να περάσετε μέσα. Σύντομα ενημερώνεστε από τους ελάχιστους ανθρώπους του FBC που έχουν μείνει ανεπηρέαστοι πως μια ασθένεια σαν μόλυνση που ονομάζεται Hiss έχει καταλάβει το κτήριο και σχεδόν αυτόματα χρήζεστε επικεφαλής τους και πρέπει να βρείτε τη λύση του προβλήματος. Το πώς συνδέεται η αναζήτηση της Jesse με το FBC και τους ανθρώπους του που δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με τα υπάρχοντα τραγικά γεγονότα και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες την αναγνωρίζουν ως αρχηγό τους, είναι κάτι που ανακαλύπτετε μόνος σας αφήνοντας την μοναδική πένα του Sam Lake (ο σεναριογράφος της Remedy) να σας οδηγήσει.

Το μυστήριο... πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Όπως περιμένουμε από παιχνίδι της Remedy, το σύστημα μάχης του Control είναι πολυποίκιλο και φυσικά απολαυστικό. Kύριο όπλο σας είναι το service gun, ένα ιδιαίτερο πιστόλι που με τις αναβαθμίσεις που μπορείτε να του κάνετε μετατρέπεται και σε άλλα όπλα όπως καραμπίνα ή αυτόματο. Οι μάχες είναι γρήγορες και έντονες. Οφείλετε να κινείστε συνέχεια, να καλύπτεστε όποτε μπορείτε και να χρησιμοποιείτε συχνά την κίνηση αποφυγής. Αντιμετωπίζετε μια ικανοποιητική ποικιλία εχθρών που αποτελούν κυρίως προσωπικό του FBC κυριευμένο από το Hiss και η δύναμή τους είναι ανάλογη της θέσης του κάθε πράκτορα. Οι... χαρτογιακάδες είναι οι πιο απλοί αντίπαλοι, ενώ τα μέλη της ομάδας κρούσης του FBC είναι πιο μαχητικοί και επικίνδυνοι. Υπάρχουν φυσικά και boss που σας ταλαιπωρούν περισσότερο μέχρι να απαλλαχτείτε από την παρουσία τους.

Προχωρώντας και εκπληρώνοντας αποστολές ξεκλειδώνετε νέες δυνάμεις, όπως το να αιωρείστε για να φτάσετε σε ψηλά σημεία ή να βλέπετε από πάνω το πεδίο της μάχης και να σχεδιάζετε την επόμενη κίνησή σας. Πολύ χρήσιμη δύναμη είναι η τηλεκίνηση, χάρη στην οποία μπορείτε να στέλνετε πυροσβεστήρες, καρέκλες ακόμα και κομμάτια τσιμέντου που ξεκολλάτε από τους τοίχους, πάνω στους εχθρούς με θανατηφόρα συνήθως αποτελέσματα. Όλες τις δυνάμεις σας μπορείτε να τις αναβαθμίζετε ή να εμπλουτίζετε τις κινήσεις σας με πόντους που κερδίζετε ακολουθώντας την κεντρική ιστορία ή κάνοντας δευτερεύουσες αποστολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μερικοί γρίφοι, που σας δίνουν την ευκαιρία να ακονίσετε και τα νοητικά σας ένστικτα εκτός από τα... φονικά. Οι γρίφοι είναι αρκετά λογικοί και παρουσιάζονται σε σωστά σημεία κατά την διάρκεια της ιστορίας. Δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα κρατώντας σας ώρα μακριά από την δράση.

Οι μάχες είναι εντυπωσιακές.

Η οποία δράση εξελίσσεται εξ ολοκλήρου στο γιγαντιαίο κτήριο του FBC, που αποτελείται από τεράστιους χώρους γραφείων, εργαστηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων προς εξερεύνηση. Οι χώροι είναι άρτια σχεδιασμένοι, αν και δεν σπάει εύκολα η μονοτονία του τσιμεντένιου περιβάλλοντος, καθώς λίγες φορές συναντάτε πιο ξεχωριστό σκηνικό. Πρόβλημα του παιχνιδιού είναι ο δυσνόητος χάρτης, που σε ένα κτήριο γεμάτο ξεχωριστά επίπεδα, διαδρόμους, σκάλες και δωμάτια, κάνει την αναζήτηση κουραστική και χρονοβόρα. Έχουν βγει patch για την βελτίωση της κατάστασης, αλλά δεν παρουσιάστηκε μεγάλη βελτίωση και η απουσία του zoom in/out παραμένει μέχρι στιγμής. Αν και όπως προαναφέρθηκε το γκρι του τσιμέντου κυριαρχεί στο χώρο, τα περιβάλλοντα είναι επιβλητικά. Επίσης οι κινήσεις των χαρακτήρων και εφέ όπως εκρήξεις είναι άριστα σχεδιασμένα και ειδικά κατά την διάρκεια της μάχης κλέβουν την παράσταση. Η ατμόσφαιρα είναι “βαριά” και πειστική και σε συνδυασμό με την μουσική σας απορροφάει, κάνοντάς σας να ανυπομονείτε για το επόμενο σκηνικό που θα συναντήσετε. Η ερμηνεία όλων των ηθοποιών είναι εξαιρετική, συμβαδίζοντας με τον κυριευμένο από άγνωστες δυνάμεις κόσμο όπου διαδραματίζεται η δράση.

Το Control είναι άλλο ένα ξεχωριστό παιχνίδι της Remedy και αντάξιο των προηγούμενων τίτλων του φιλανδικού στούντιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάτι σαν ένα ανεπίσημο Alan Wake 2. Αν θέλετε μια απολαυστική single-player περιπέτεια με ικανοποιητική διάρκεια (15-20 ώρες αν κάνετε όλες τις αποστολές), το Control αξίζει μια θέση στη συλλογή σας.

Δυναμικό σύστημα μάχηςΕκπληκτική ατμόσφαιραΤεράστιος χώρος προς εξερεύνηση......αλλά με μικρή διαφοροποίηση στα περιβάλλονταΑδικαιολόγητα δυσνόητος χάρτηςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:RemedyΕΚΔΟΣΗ:505 GamesΔΙΑΘΕΣΗ:IGE

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0