Command and Conquer Remastered Collection review

To Command and Conquer, για πολλούς από εμάς είναι αναμνήσεις ζωής. Το πρώτο “σοβαρό” gaming PC. Ατελείωτα ξενύχτια σε online μάχες με dial-up modem. Μουσικά κομμάτια όπως το Act on Instinct και το Hell March χαραγμένα στο μυαλό. Αυτές τις αναμνήσεις αναβιώνει το Command and Conquer Remastered Collection, που περιλαμβάνει νέες εκδόσεις των θρυλικών Command and Conquer: Tiberian Dawn και Command and Conquer: Red

Alert.

To Command and Conquer είναι ένα καθαρόαιμο RTS. Χωρίς hero abilities, cooldown timers, AI minions, lanes και άλλους αντιπερισπασμούς. Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον και αφηγείται την αέναη μάχη μεταξύ της συμμαχίας GDI υπό τον στρατηγό Sheperd και της παραθρησκευτικής “τρομοκρατικής οργάνωσης” Nod, με τις “ευλογίες” του χαρισματικού Kane. Η πτώση ενός μετεωρίτη κοντά στον ποταμό Τίβερη διασκορπίζει ένα νέο υλικό ονόματι Tiberium, πλούσιο σε πολύτιμα στοιχεία. Η σύγκρουση δεν αργεί πολύ. GDI και Nod προσπαθούν να καταλάβουν την πλειοψηφία των περιοχών που είναι πλούσιες στο καινούριο αυτό αγαθό. Η πληθώρα από FMVs πριν αλλά και μετά το τέλος κάθε αποστολής απορροφά τον παίκτη στον κόσμο του παιχνιδιού. Ομολογουμένως για την εποχή μας τα συγκεκριμένα FMVs ίσως έχουν το στοιχείο του κιτς, όμως αξίζει να τα παρακολουθήσετε. Είτε από νοσταλγία, είτε από περιέργια.

Ο πυρήνας του gameplay αποτελείται από συλλογή πρώτων υλών (βλ. Tiberium), χτίσιμο βάσης, δημουργία στρατού και κατατρόπωση του αντιπάλου. Στην διάθεσή σας υπάρχει μια αρκετά καλή ποικιλία μονάδων, όπως τεθωρακισμένα, μοτοσυκλέτες, VTOL ελικόπτερα και φυσικά τέσσερις τύποι πεζικού ανά παράταξη. Το στοιχείο που κάνει το CnC να ξεχωρίζει είναι η ασυμμετρότητα των διαθέσιμων μονάδων. Απο πλευράς GDI διαθέτετε medium tanks, humvees, APCs και ελικόπτερα, ενώ η Brotherhood of Nod βασίζεται σε light tanks, ATVs και μοτοσυκλέτες. Γίνεται έυκολα αντιληπτό ότι άν επιλέξετε τους GDI βασίζεστε σε μεθοδική ανάπτυξη των μονάδων σας καθώς υπολείπονται σε ταχύτητα αλλά υπερτερούν σε θωράκιση. Αυτό όμως δεν σας απαγορεύει να “φορτώσετε” ένα APC με engineers, να ακολουθήσετε τρελή πορεία στη βάση του αντιπάλου σας και να καταλάβετε τα κτίριά του. Όσον αφορά τη Brotherhood, ταχύτητα και επιθέσεις από πολλαπλά σημεία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμά της. Ειδικά σε multiplayer μαχη, η παρενόχληση των harvester επιβάλλεται με τις αρκετά πιο γρήγορες μονάδες που διαθέτει. Αυτό που ξενίζει στο remaster είναι η αποτελεσματικότητα των rocket troopers εναντίον πεζικού. Ίσως έγινε κάποια παρέμβαση στον κατά τα άλλα ατόφιο source code, με την αλλαγή τους από anti-vehicle specialists σε all-rounders. Ακόμα, η ταχύτητα του παιχνιδιού φαίνεται αυξημένη. Ίσως τα αντανακλαστικά μας να έχουν μειωθεί μετά από 25 χρόνια, αλλά η αυξημένη ταχύτητα είναι αισθητή. Ίσως οι επιδόσεις των σημερινών PC να έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία στα γραφεία της Westwood Studios όταν γραφόταν ο κώδικας.

Οβελίσκος επί το έργον.

Οι 28 αποστολές των δύο campaign και οι 15 του expansion The Covert Operations που περιλαμβάνονται είναι ικανές να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Οπωσδήποτε εάν έχετε ολοκληρώσει τα δυο campaign με κάθε παράταξη και τρόπο οι “ώρες πτήσης” σας θα είναι μειωμένες. Ακόμα κι έτσι, μπορείτε να παραμετροποιήσετε την δυσκολία του παιχνιδιού εάν αισθάνεστε... θαρραλέος. Στο remaster, όταν ολοκληρώσετε ένα επίπεδο μπορείτε να το επαναλάβετε, χωρίς το “βάσανο” του save πριν το τέλος που χαρακτήριζε το αρχικό παιχνίδι, δραστηριότητα που έπρεπε να γίνει για να είναι διαθέσιμα τα cutscenes και FMVs “για αργότερα”.

Τεχνικά, το CnC έχει υποστεί την απαραίτητη ανανέωση. Τα γραφικά είναι πλέον πιo καθαρά και το ίδιο λειτουργικά. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να μεταφερθείτε στην αρχική ανάλυση και να γυρίσετε πίσω το χρόνο. Ίσως οπτικά το παιχνίδι να δείχνει ξεπερασμένο για τα σημερινά δεδομένα με τις τερατώδεις κάρτες γραφικών και τις 4Κ αναλύσεις. Το ότι μπορεί να σταθεί αρκετά καλά όμως, αναδυκνύει την ικανότητα των σχεδιαστών του. Οι μονάδες είναι αρκετά ευδιάκριτες, αν και απλοϊκές, ενώ οι υφές του εδάφους δεν καταφέρνουν να κρύψουν τις ρυτίδες τους. Η γνωστή σε όλους sidebar είναι ακόμα εδώ αρκετά ρετουσαρισμένη. Όσον αφορά τις cutscenes και τα CGI animations, οι εντυπώσεις είναι ανάμικτες. Όταν έκλεισε η Westwood, τα πρωτότυπα χάθηκαν. Έτσι επιστρατεύτηκε η τεχνική ΑΙ scaling για να βελτιώσει ανάλυση και ποιότητα. Τα FMVs είναι αρκετά καλά σε ποιότητα, όμως οι CGI cutscenes απογοητεύουν. Παρόλα αυτά, ο Kane, ο στρατηγός Sheperd και οι συν αυτώ, ξαναζωντανεύουν 25 χρόνια μετά. Το soundtrack υπό την επιμέλεια του Frank Klepacki, επίσης δηλώνει παρών. Κομμάτια όπως τα Act on Instinct, Industrial 1, On the Prowl, επενδύουν μουσικά το παιχνίδι, ακόμα και χωρίς δυναμικές εναλλαγές ανάλογα με τα τεκταινόμενα στην οθόνη.

Δυστυχώς, δεν είναι όλα ρόδινα. Το pathfinding παραμένει αμφιλεγόμενο. Αρκετές φορές ο στρατός πέφτει θύμα μποτιλιαρίσματος ή συνεχόμενων αλλαγών κατευθύνσεων με αποτέλεσμα την τραγική αποτυχία. Εάν έχετε επιλέξει περισσότερες από πέντε μηχανοκίνητες μονάδες ή 10-15 πεζικάριους χάνεται η οποιαδήποτε έννοια συνοχής και σχηματισμού. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απλά κακή νοημοσύνη των harvesters. Επίσης, το targeting routine των μονάδων είναι απλά ανεπαρκές, με αποτέλεσμα να μπορείτε να “κοροιδέψετε” την ΑΙ με micromanagement. Η ικανότητα διαχείρησης micro και macro χωρίζουν την ήρα από το στάρι σε e-sports περιβάλλον. Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να προγραμματιστεί ΑΙ που συμπεριφέρεται όπως ένας ανθρώπινος αντίπαλος σε single-player campaign και το παιχνίδι να παραμένει διασκεδαστικό. Παρόλα αυτά, ίσως είναι καιρός να δούμε αξιόλογες AI συμπεριφορές και να μην είναι απαραίτητο να εκτοξεύονται τα APM στη... στρατόσφαιρα για να είναι εφικτή η αποτελεσματικότητα των μονάδων. Βέβαια, οι developers είχαν τονίσει από καιρό ότι η ΑΙ θα παρέμενε ως είχε στον source code για να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του παιχνιδιού. Πιθανόν να χρειάζονταν μερικές “παρεμβάσεις” για να γίνει πιο... “έυπεπτη”.

Ψυχρός πόλεμος.

Ο έτερος Καππαδόκης της συλλογής, το Red Alert, διατηρεί τα χαρακτηριστικά του προκατόχου του και προσθέτει νέα στοιχεία στο gameplay. Σεναριακά αποτελεί prequel του CnC με αρκετά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Ο Einstein, με τη βοήθεια χρονομηχανής, μεταφέρεται στην προπολεμική Γερμανία και εξαφανίζει έναν... γνωστό κύριο με μικρό μουστάκι. Αντί όμως να αποφευχθεί ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Σοβιετική Ένωση πλέον είναι η νέα απειλή και εξαπολύει επίθεση εναντίον της Δυτικής Ευρώπης! Ίσως ο Kane βρίσκεται μπλεγμένος στην υπόθεση. Έτσι λοιπόν, έχετε να διαλέξετε μεταξύ των Δυτικών Συμμάχων και των Σοβιετικών. Η υπόθεση εξελίσσεται μέσα από αρκετά καλοφτιαγμένα FMV. Είναι εμφανής η βελτίωση στην επιμέλεια και τα production values σε σχέση με το πρώτο CnC σε αυτόν τον τομέα, αν και η αισθητική υπο-κουλτούρας διατηρείται.

Όσον αφορά το gameplay, επιφανειακά έχουμε να κάνουμε με την γνωστή συνταγή. Χτίσιμο βάσης, δημιουργία και διαχείριση στρατού στο ίδιο μοτίβο. Δύο ξεχωριστά campaign, είτε ώς Συμμαχία είτε ως Σοβιετικοί. Κι όμως, από τις πρώτες κι όλας αποστολές αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Ναυμαχίες, πλοία, υποβρύχια και ειδικές μονάδες όπως ο κατάσκοπος πλατιάζουν το gameplay τόσο όσο χρειάζεται να κρατήσουν το ενδιαφέρον ψηλά. Μας συστήνεται η Tanya ως η commando της Alliance, ενώ το chronosphere και το iron curtain προσθέτουν special abilities όσον αφορά τις μονάδες σας. Η αεροπορία κάνει πιο αισθητή την παρουσία της, καθώς δεν περιορίζεται στα Orca VTOL του CnC. Αγγίζοντας το όριο του feature creep, το Red Alert καταφέρνει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του CnC και να τον επεκτείνει ακόμα περισσότερο. Οι χάρτες παρουσιάζονται πιο “ευρύχωροι”, ίσως σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τα προβλήματα του pathfinding.

Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή σε σχέση με τον πρώτο τίτλο έχει να κάνει με το resource gathering. Καθώς πρόκειται για prequel, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ύπαρξη Tiberium. Έτσι λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με επιφανειακά χρυσορυχεία όπου harvester που μοιάζουν με σκουπιδιάρικα μαζεύουν το μετάλλευμα. Η προσθήκη καταστρέψιμων περιβαλλόντων όπως γέφυρες που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη παρέχουν μια επιπλέον επιλογή τακτικής στις αποστολές. Ακόμα, έχουμε να κάνουμε με οργανωμένους στρατούς και από τις δύο πλευρές, κάτι που δικαιολογεί την περιορισμένη ασσυμετρότητα των μονάδων σε σχέση με το CnC. Τα άρματα μάχης είναι πιο επιβλητικά στις μάχες, με τους Σοβιετικούς να υπερέχουν, ενώ ο Σύμμαχοι διαθέτουν πιο τεχνολογικά εξελιγμένες και ευέλικτες μονάδες. Ίσως για λόγους balancing προτιμήθηκε η σχετική συμμετρία μεταξύ των μονάδων με εξαίρεση το ναυτικό. Το παιχνίδι δίνει μια μικρή γεύση του τί επακολουθεί στη σειρά μέσα από συγκεκριμένες προσθήκες όπως τα tesla coils.

Παλιό καλό tesla tank.

Στον τεχνικό τομέα, η ποιότητα και σκηνοθεσία των FMV cutscenes έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ τα production values ακολουθούν κατά πόδας. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πιό ευδιάκριτα σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ το soundtrack βρίσκεται στο ίδιο υψηλό επίπεδο επίσης δια χειρός Frank Klepacki. Ο χειρισμός είναι το ίδιο “καθαρός”, όπως και το interface, κάτι που βοηθά τους παίκτες του CnC να εγκλιματιστούν και να... “εγκληματήσουν”. Δυστυχώς, το προβληματικό σύστημα στόχευσης όπου όλες οι μονάδες στοχεύουν σε σημείο του χάρτη αντί για την αντίπαλη μονάδα υπάρχει ακόμα. Έτσι, παράθυρα για kiting ειδικά εις βάρος της AI είναι ορθάνοιχτα, αλλά και η ΑΙ μερικές φορές έχει τις μονάδες της σε συνεχή κίνηση εκμεταλευόμενη την “αστοχία” προγραμματισμού. Όπως με το CnC, έτσι κι εδώ περιλαμβάνονται τα δύο expansion του παιχνιδιού, αυξάνοντας κατακόρυφα τις διαθέσιμες αποστολές.

Το Command and Conquer Remastered Collection έρχεται για να οδηγήσει την “παλιά φρουρά” των RTS στο τρένο της νοσταλγίας. Όλα τα στοιχεία που έκαναν τα δύο πρώτα CnC αγαπημένα είναι εδώ. Ο όγκος αποστολών κάνει τους σημερινούς τίτλους των 8-10 ωρών να ωχριούν μπροστά του, ενώ η σχέση τιμής-περιεχομένου είναι στα ύψη. Υπάρχουν επίσης bonus καλούδια όπως βίντεο από τα γυρίσματα των κλασικών FMVs, αυξημένη λειτουργικότητα όπως δυνατότητα επιλογής αποστολής εφόσον την έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία, εκσυγχρονισμένο multiplayer, καθώς και customizable interface. Το δε υψηλής ποιότητας soundtrack και η δυνατότητα επιλογής της ρετρό ανάλυσης του 1995 θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης στους βετεράνους της σειράς CnC. Το Command and Conquer Remastered Collection είναι πραγματικά μια συλλογή φτιαγμένη με αγάπη. Αν είστε φαν των παιχνιδιών στρατηγικής μην το χάσετε!

Δύο θρυλικά RTS στο ίδιο πακέτοΑυτούσιο gameplayΕξαιρετικό soundtrackΠάνω από 100 αποστολέςΑυξημένη λειτουργικότηταΤιμήΠροβληματικό pathfindingHarvester AIΑναξιόπιστη και μερικές φορές αψυχολόγητη νοημοσύνηΓραφικά που δείχνουν την ηλικία τουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:PetroglyphΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
source code, online, dawn, red, rts, hero, lanes, κιτς, tanks, light, apc, studios, θαρραλέος, cgi, industrial, στρατος, macro, καιρος, νέα, einstein, iron, tesla, tank, bonus, namco, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, μετεωριτης, βιντεο, γερμανια, ογκος, χαρτες, cgi, einstein, rts, source code, αγαπη, αισθητικη, αξιζει, αναμνησεις, απλα, ασυλο, βοηθεια, βρισκεται, γευση, γινει, γινεται, γραφεια, γυρισματα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εννοια, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ζωης, ιδιο, ηλικια, υποθεση, θαρραλέος, εκδοσεις, κινηση, κιτς, κτιρια, μικρο, μοτοσυκλετες, μπορειτε, μυαλο, ναυτικο, νοημοσυνη, οθονη, οπωσδηποτε, οπτικα, περιβαλλον, ποιοτητα, πλοια, προβληματα, ρετρο, ριγη, ρυτιδες, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνοθεσια, συνταγη, σοβιετικη ενωση, τεθωρακισμενα, τρενο, φαντασια, φυσικα, φορα, χτισιμο, apc, anti, bonus, dawn, tank, ενωση, hero, industrial, iron, lanes, light, macro, μπροστα, namco, sports, παιχνιδι, player, red, studios, single, tesla, tanks, online, υλικο, vehicle
Τυχαία Θέματα