Bayonetta 2 Review

Το Bayonetta έκανε εντύπωση με το στιλ του και το τρομερά απλό αλλά βαθύ σύστημα μάχης στο οποίο η μετάβαση από combo σε combo ήταν τόσο ομαλή, που θα μπορούσε να είναι μπαλέτο. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Bayonetta επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Wii U και δεν αστειεύεται. Η νέα περιπέτεια της σέξι μάγισσας είναι ακόμα καλύτερη και πιο εξωφρενική από την πρώτη.

Στο Bayonetta 2, η Bayonetta πάλι έρχεται αντιμέτωπη πάλι με πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρελθόν

της και πάλι ο κόσμος κινδυνεύει από το απόλυτο κακό, αλλά αυτή τη φορά αυτό βρίσκεται έξω από τα στρατόπεδα της κόλασης και του παραδείσου. Μετά τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, βρίσκουμε την ηρωίδα να κάνει χριστουγεννιάτικα ψώνια σαν τυπική γυναίκα στην μεγαλούπολη, όταν μια ορδή αγγέλων επιτίθεται σε έναν σχηματισμό από μαχητικά αεροπλάνα που θα έκαναν επίδειξη. Η μάχη βαίνει καλώς ώσπου ένας απο τους δαίμονες που καλεί η Bayonetta βγαίνει ξαφνικά εκτός ελέγχου. Στην προσπάθειά της να σώσει την Bayonetta, η Jeanne δέχεται επίθεση απο τον δαίμονα και καταλήγει νεκρή, με την ψυχή της να βρίσκεται στα άδυτα της κόλασης. Καθώς η Bayonetta κάνει το ταξίδι για να πάει κυριολεκτικά στον διάολο να διεκδικήσει τη φίλη της, βρίσκει τον Loki, ένα μυστηριώδες αγόρι με περίεργες δυνάμεις. Δεν μπαίνω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί ούτως η άλλως η ιστορία είναι μέσ' την τρέλα και πολλές φορές ακαταλαβίστικη, ενώ δεν λείπουν και οι στιγμές χιούμορ που δυστυχώς δεν είναι τόσο πετυχημένο. Αν έχετε μεγαλώσει με Sega ίσως αναγνωρίσετε τα αστεία που παραπέμπουν σε παλιά παιχνίδια της εταιρείας.

Τα δύο στοιχεία όμως που κάνουν το Bayonetta 2 (όπως και το πρώτο παιχνίδι) πραγματικό διαμάντι, είναι το σύστημα μάχης και η ξέφρενη δράση με ρυθμό που σας κρατάει πάντα σε εγρήγορση, χωρίς να χάνετε τον έλεγχο. Η Bayonetta έχει επιθέσεις με τα χέρια και με τα πόδια, στα οποία μπορείτε να βάλετε όπλα και να κάνετε συνδυασμούς, ώστε να πετύχετε τον συνδυασμό που σας βολεύει περισσότερο. Μπορείτε επίσης να αλλάζετε μεταξύ συνδυασμών Α και Β κατά τη διάρκεια των μαχών ή ακόμα και τη στιγμή που πραγματοποιείτε ένα combo. Όσον αφορά τα combo, η πετυχημένη συνταγή επιστρέφει αυτούσια, με δεκάδες combo που βασίζονται στο ρυθμό που πατάτε τα κουμπιά ή το αν βρίσκεστε στον αέρα ή όχι. Είναι δε τόσο καλά φτιαγμένα που η εναλλαγή μεταξύ τους είναι πάρα πολύ ομαλή. Κατά τη διάρκεια του loading, το παιχνίδι σας αφήνει να πειραματιστείτε με τα combo, δείχνοντας σας μια λίστα και αφήνοντάς σας να κάνετε ότι θέλετε. Είναι ένα σύστημα μάχης αρκετά βαθύ που σας ανταμείβει αν καταφέρετε να μπείτε στο νόημα.

Οι μάχες με τον εν λόγω κύριο είναι ιδιαίτερα επικές.

Μία ακόμα δυνατότητα που επιστρέφει είναι το witch time, που στην ουσία παγώνει τους εχθρούς για λίγο όταν καταφέρνετε να αποφεύγετε κάποιο χτύπημα την τελευταία στιγμή με το ανάλογο κουμπί. Κάνοντας αυτές τις αποφυγές και ενεργοποιώντας το witch time, παίρνετε το πάνω χέρι στις μάχες και μπορείτε να δείρετε λίγο πιο εύκολα τους εχθρούς. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι οι επιθέσεις τηλεγραφούνται πριν γίνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, είτε με κάποιο εφέ λάμψης, είτε με κινήσεις που κάνουν οι εχθροί πριν επιτεθούν και καλείστε να πάρετε επιτόπου αποφάσεις ή να αποφύγετε το χτύπημά τους και να ξεκινήσετε το witch time.

Μέχρι τώρα έχουμε δει τη βασική συνταγή που είναι ίδια με το πρώτο Bayonetta. Όμως πώς “χτίζει” πάνω σε αυτή το Bayonetta 2; Το παιχνίδι πρώτα απ' όλα προσφέρει ένα σύστημα ανταμοιβής πιο περίπλοκο και πιο δίκαιο από το πρώτο. Όσο καλά τα πάτε στις μάχες, παίρνετε το κατάλληλο μετάλλιο κάθε φορά που τελειώνουν, αλλά οι προαιρετικές μάχες είναι αυτές που κρίνουν το βαθμό σας στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Αυτή η βαθμολογία μεταφράζεται σε halos τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε στο κατάστημα του Rodin για νέα όπλα, αντικείμενα, κινήσεις και στολές. Και αυτό υπήρχε στο προηγούμενο, όμως δεν ήταν τόσο προσεγμένο. Πολλές από τις προαιρετικές μάχες βρίσκονται εντός κάποιων portals και αποτελούν προκλήσεις να νικήσετε υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως κάποιος χρονικός περιορισμός ή με χρήση συγκεκριμένων κινήσεων. Αυτά τα έξτρα μετάλλια είναι στην ουσία το εισιτήριό σας για υψηλότερες βαθμολογίες. Οι βαθμολογίες είναι πολύ πιο αυστηρές, ίσως σε σημείο που θα σας προβληματίσει πώς πχ μια μάχη όπου έχετε μηδενική φθορά δεν σας αποφέρει το pure platinum μετάλλιο μόνο και μόνο για το χρόνο ολοκλήρωσης.

Πανικός!

Το Bayonetta 2 λοιπόν έχει όλους τους γνώριμους μηχανισμούς, αλλά τα πάντα είναι βελτιωμένα. Τα περιβάλλοντα είναι μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα επιτρέποντας λίγη παραπάνω εξερεύνηση. Τα combo είναι περισσότερα και γίνονται πιο εύκολα. Η κάμερα, το μεγάλο πρόβλημα του πρώτου Bayonetta, έχει διορθωθεί και πλέον δεν δυσκολεύεται να σας ακολουθεί στην μάχη. Το σύστημα ανταμοιβής είναι καλύτερο, υπάρχουν περισσότερες προαιρετικές προκλήσεις που κρύβονται δεξιά κι αριστερά. Η φόρμουλα δεν αλλάζει από το πρώτο παιχνίδι, αφού είναι άκρως πετυχημένη, αλλά έχει δεχτεί μεγάλες βελτιώσεις. Αξίζει να αναφέρθεί ότι υπάρχει και χειρισμός με την οθόνης αφής του gamepad, αλλά απευθύνεται περισσότερο σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τα παιχνίδια του είδους. Την περισσότερη δουλειά την κάνει η ΑΙ που οδηγεί την Bayonetta και η επιλογή αυτή, αν και ευπρόσδεκτη, δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με το υπόλοιπο παιχνίδι.

Το νέο mode που πολλοί περίμεναν να δουν πόσο καλά λειτουργεί, είναι το Tag Climax. Πρόκειται για ένα online co-op mode για δύο, στο οποίο μπορείτε να παίζετε μάχες από το story mode, ακόμα και ολόκληρες μάχες με αφεντικά, χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτήρες του παιχνιδιού όπως η Jeanne και ο Rodin. Είναι αρκετά καλό για να βελτιωθείτε στο παιχνίδι, αλλά γενικά προσφέρεται περισσότερο για γρήγορες μάχες με κάποιον φίλο χωρίς πολλά πολλά.

Ο οπτικοακουστικός τομέας του Bayonetta 2 είναι απλά... σοκ και δέος. Τα γραφικά, αν και έχουν κάποια προβλήματα όπως αρκετές υφές χαμηλής ανάλυσης δεξιά κι αριστερά, συνολικά είναι εκπληκτικά. Τα σκηνικά είναι απίθανα μεγαλειώδη, τα αφεντικά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και επικά. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών είναι λεπτομερέστατα, με τους καλλιτέχνες της Platinum να δίνουν ρέστα δίνοντας στο παιχνίδι ενα μοναδικό στιλ που σπάνια συναντάμε πλέον. Κάτι που επίσης πάει να εκλείψει σιγά σιγά είναι το χρώμα και το Bayonetta 2 είναι γεμάτο από αυτό. Το πρώτο Bayonetta που πήγε να το παίξει λίγο πιο νουάρ, είχε μια αγάπη στο γκρι και το καφέ. Στο Bayonetta 2 μιλάμε για απίθανη ποικιλία χρωμάτων, που μαζί με τον πανικό που επικρατεί επί της οθόνης συνθέτουν έναν τρομερό οπτικό σύνολο. Επίσης, όλα αυτά κινούνται στα 60 fps, κάνοντας τη δράση πολύ πιο άμεση. Τα animation έχουν πολλαπλασιαστεί και τα combo διαδέχονται το ένα το άλλο με απίστευτη ευκολία και φινέτσα χάρη στην υπέροχη δουλειά που έχει γίνει και εδώ. Γενικά το παιχνίδι δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι, κάτι που φαίνεται σε κάθε του πίξελ.

Τι κι αν πετσοκόβει δαίμονες; Το κάνει πάντα με χάρη.

Το ίδιο ισχύει και για την μουσική. Το χαζοχαρούμενο ύφος παραμένει, με αχαλίνωτο πιάνο και επικά θέματα να βρίσκονται όλα μέσα στο πακέτο προσθέτοντας στην ατμόσφαιρα του τίτλου. Το Fly Μe to the Moon έχει αντικατασταθεί από το Moon River σε ειδική τρελιάρικη εκτέλεση, ενώ το θέμα του Bayonetta 2 είναι εξίσου ωραίο και χαρακτηριστικό με το παλιό. Οι ηθοποιοί κάνουν αρκετά καλή δουλειά, με τη Hellena Taylor για άλλη μια φορά απολαυστική στο ρόλο της Bayonetta. Τα ηχητικά εφέ συμβάλλουν στον χαμό κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ αυτή τη φορά υπάρχει και περισσότερο μπλα μπλα με τους αγγέλους και τους δαίμονες.

Το Bayonetta 2 παίζει μπάλα μόνο του στην κατηγορία των παιχνιδιών δράσης. Αν και δεν παρουσιάζει κάτι ριζοσπαστικά καινούριο σε σχέση με τον προκάτοχό του, βελτιώνει θεαματικά τα πάντα. Η δε Nintendo δικαιώνεται πανηγυρικά που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Το Bayonetta 2 είναι απαραίτητη αγορά για όλους τους κατόχους Wii U, ειδικά η special edition που περιλαμβάνει και το πρώτο Bayonetta για όσους δεν το έχουν παίξει ακόμα. Let's dance, boys!

Τρομερή δράσηAπλός και ταυτόχρονα βαθύς χειρισμόςΠανέμορφοΒελτιώνει σημαντικά τη συνταγή του πρώτουΟ χειρισμός με την οθόνη αφής δεν ταιριάζει ιδιαίτεραΕλαφρώς κρύα αστείαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:Platinum GamesΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ActionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://bayonetta2.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/10/2014PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
wii u, εν λόγω, wii, νέα, sega, δραση, witch, time, tag, online, σοκ, γκρι, fps, animation, fly, moon, river, taylor, nintendo, dance, site, http, τελη κυκλοφοριας, Ελιζαμπεθ Τειλορ, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, χριστουγεννιατικα, το θεμα, γυναικα, δουλεια, ηθοποιοι, θεμα, μουσικη, παιχνιδια, fps, time, αγαπη, αγορα, αξιζει, απλα, αστεια, ασυλο, ατμοσφαιρα, βαθμολογια, βαθμολογιες, βγαινει, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινονται, γκρι, δαιμονες, δεος, δυνατοτητα, δυστυχως, εγρηγορση, εφε, ευκολα, υπαρχει, εν λόγω, ερχεται, εχθροι, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφος, ηχητικα, λεπτομερειες, μοντελα, μπορειτε, νοημα, παντα, οθονη, οθονη αφης, ουσια, πιανο, προβληματα, ψυχη, ρολο, συνταγη, σοκ, τρελα, φθορα, φορμουλα, φορα, χερι, χιουμορ, χρωμα, ψωνια, αγορι, animation, dance, river, fly, ιδιαιτερα, μια φορα, moon, μπαλετο, nintendo, πακετο, παιχνιδι, player, ποδια, sega, site, σκηνικα, tag, ταξιδι, taylor, online, θεματα, υπεροχη, wii, wii u, witch, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα