Arms Review

Μια από τις μεγαλύτερες κριτικές που δέχεται η Nintendo είναι ότι δεν βγάζει νέα πράγματα και καταλήγει να αναμασά τις γνωστές σειρές της. Αυτό βέβαια δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια, καθώς η Nintendo μας δίνει διάφορες ευχάριστες εκπλήξεις, όπως το Splatoon στο Wii U και τώρα το Arms στο Switch.

To

Arms λοιπόν είναι ένα arena fighter που θυμίζει περισσότερο PowerStone. Οι ήρωες έχουν μεγάλες γροθιές και τα άνω άκρα τους, αντί για πήχη και μπράτσα έχουν μεγάλα ελατήρια που τους επιτρέπουν να βαράνε τους εχθρούς από απόσταση. Το πώς τα απέκτησαν, ποιος ο προσωπικός σκοπός του καθενός να μπει στο τουρνουά και ποιος το οργανώνει, παραμένει μυστήριο διότι το παιχνίδι στερείται οποιουδήποτε είδους αφήγηση. Κάτι που είναι η μεγαλύτερη έλλειψή του και ιδιαιτέρα λυπηρό, αφού οι χαρακτήρες είναι εκπληκτικά σχεδιασμένοι και βγάζουν ιδιαιτερότητα σε κάθε τους λεπτομέρεια. Τα μόνα ψήγματα πληροφορίας που υπάρχουν είναι μερικά λόγια από τον Biff, τον παρουσιαστή του Arms.

Απο εκεί και πέρα έχουμε τους 10 χαρακτήρες που επιλέγετε για να ριχτείτε σε online και offline μάχες. Ο καθένας έχει τα δικά του στοιχεία που αλλάζει το βασικό gameplay. Για παράδειγμα, η Ribbon Girl έχει τετραπλό jump, ο Master Mummy αναπληρώνει ενέργεια κάθε φορά που κάνει άμυνα και ούτω καθεξής. Μπορείτε να παίζετε είτε με τα joycon του Switch σαν motion controllers αλλά και με πιο συντηρητικούς τρόπους όπως με το grip, το pro cotroller ή σε portable mode. Το κάθε είδους χειρισμού έχει τα καλά και τα κακά του. Στα motion controls, ενώ δουλεύουν εκπληκτικά σε γενικές γραμμές, η κίνηση του χαρακτήρα δεν είναι τόσο άμεση όσο στις πιο συμβατικές επιλογές. Από την άλλη, παίζοντας με συμβατικό χειρισμό δεν έχετε τόσο μεγάλο έλεγχο στα φάλτσα των γροθιών, κάτι που τα motion controls καταφέρνουν καλύτερα και είναι εξίσου σημαντικό για τη νίκη σας. Οπότε σε γενικές γραμμές και οι δύο τρόποι χειρισμού είναι ισοδυναμοι.

Η τρέλα της μάχης δεν περιγράφεται.

Το gameplay του Arms είναι απλό και ταυτόχρονα προσφέρει αρκετό βάθος. Φανταστείτε ότι χειρίζεστε τις γροθιές σας ξεχωριστά, ενώ τους δίνετε και φάλτσα. Στέλνοντάς τες ταυτόχρονα στον αντίπαλο εκτελείτε μια λαβή, ενώ κινείστε ελεύθερα στον χώρο, εκτελείτε άλματα, αποφυγές και άμυνες. Το καθένα είναι σε ξεχωριστό κουμπί και είναι τόσο απλό ώστε να μην λειτουργεί το κλασικό “πατάω ότι βρω και κερδίζω”. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι απαιτεί στρατηγική και διάβασμα των κινήσεων του αντιπάλου για να μπορέσετε να αποφεύγετε πιθανά χτυπήματα και να βρίσκετε ανοίγματα για να κάνετε ζημιά. Επιπλέον, διάφορα αντικείμενα και μηχανισμοί μπορούν να αλλάξουν τη ροή της μάχης. Πρώτα απ’ όλα το rush που σας επιτρέπει να πλακώνετε στις γρήγορες μπουνιές τον αντίπαλο αν τον βρείτε απροετοίμαστο και εξαρτάται από έναν μετρητή που γεμίζει όσο δέχεστε ή κάνετε ζημιά. Τα αντικείμενα που εμφανίζονται είτε είναι μπουκάλια που προσφέρουν γρήγορη πλήρωση του μετρητή του rush ή αναπλήρωση υγείας για όσους βρίσκονται εντός της ζώνης που καλύπτουν. Υπάρχουν και βόμβες που είτε προκαλούν ζημιά ή παραλύουν για λίγο τα χέρια όσων τυχαίνει να πιάνει η έκρηξη, αφήνοντάς τους για λίγα δευτερόλεπτα ανοιχτούς σε χτυπήματα. Μπορείτε να κατευθύνετε με τις γροθιές σας τις βόμβες προς τον αντίπαλο, αλλά το ίδιο ενδέχεται να κάνει και αυτός.

Στα modes του Arms έχουμε το απλό one-on-one match, ενώ μετά από πρόσφατο update μπορείτε να παίζετε σε αρένες με μέχρι τέσσερις παίκτες σε local mode, έτσι ώστε να λιανίζετε τους φίλους σας. Αλλά το παιχνίδι διαθέτει και άλλα είδη όπως το v-ball, όπου παίζετε ένα είδος θεόμουρλης πετοσφαίρησης και πρέπει να πετάτε την μπάλα-βόμβα στην αντίπαλη πλευρά του φιλέ. Το v-ball παραπέμπει σε Tekken ball και είναι ίσως από τα πιο διασκεδαστικά να παίζετε με φίλους σε δύο-εναντίον-δύο. Στο hoops παίζετε μπάσκετ με τον αντίπαλό σας στο ρόλο της μπάλας, αφού κάθε φορά που πετυχαίνετε κάποια λαβή ή καταφέρνετε να τον πετάτε ψηλά στον αέρα με απανωτά χτυπήματα, καταλήγει στη στεφάνη μιας μπασκέτας και εσείς παίρνετε πόντους. Τέλος το trick shot είναι στην ουσία εξάσκηση με στόχους και σε αυτό σκοπός σας είναι να σπάτε περισσότερους στόχους από τον αντίπαλό σας, ενώ ταυτόχρονα του ρίχνετε και μερικές ψιλές ή του κάνετε κάποια λαβή. Όσο ο αντίπαλος προσπαθεί να επανέλθει από τα αεροπλανικά μπουνίδια, εσείς μπορείτε να σπάτε περισσότερους στόχους ανενόχλητοι.

Οι μαχητές είναι πάντα έτοιμοι για καυγά.

Οι χαρακτήρες σας μπορούν να αλλάζουν γροθιές και να έχουν διάφορα άλλα μαραφέτια αντί αυτών. Υπάρχουν ομπρελίνια που σας βοηθάνε στο να κάνετε μεγαλύτερα άλματα και ζημιά σε μεγαλύτερη περιοχή, μπούμεραγκ, ρουκέτες, δράκοι που πετάνε lasers και άλλα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο mini-game όπου παίρνετε τον εν λόγω εξοπλισμό, πρέπει να έχετε μαζέψει arms coins. Αυτό γίνεται όσο παίζετε ενάντια σε αντιπάλους και όσο περισσότερο νικάτε, τόσα περισσότερα τα arms coins. Κατ’ ουσίαν, όσο κρατάτε ένα ικανό ποσό στα χέρια σας, πληρώνετε χρόνο μέσα στο mini-game και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν νέα arms και να τα αποκτήσετε, χτυπώντας το ρομποτάκι που μεταφέρει το αμπαλαρισμένο κουτί που τα περιέχει. Ο κάθε παίκτης μπορεί να έχει ενα σετ από τρία διαφορετικά ζευγάρια arms τα οποία μπορεί να εναλλάσσει για το κάθε χέρι ξεχωριστά. Αυτό γίνεται λίγο πριν ξεκινήσει ένας γύρος. Η απόφαση για το τί θα χρησιμοποιήσετε και σε ποιο συνδυασμό έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι εν λόγω μπουνιές. Αυτό είναι ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν καταστρώνετε τη στρατηγική σας ενάντια στους αντιπάλους.

Στο online multiplayer υπάρχει το party mode όπου πολεμάτε με άλλους παίκτες για arms coins, ενώ υπάρχει και ranked στο οποίο αντιμετωπίζετε τους καλύτερους παίκτες για μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Τα lobbies δημιουργούνται αυτόματα και οι παίκτες μπαίνουν σε αγώνες τυχαία μεταξύ τους. Αν παίζετε με φίλους, μπορείτε φυσικά να κάνετε το δικό σας lobby και να ορίζετε εσείς ποιοι και τί παίζουν. Έχετε επίσης και επιλογή για spectate. Το μεγάλο πρόβλημα του Arms στην παρούσα φάση είναι η έλλειψη περιεχομένου. Μικρό αρχικό ρόστερ 10 μαχητών (τουλάχιστον θα προστεθούν νέοι στη συνέχεια), ελάχιστα unlockables πέρα από τις γροθιές, ενώ και οι αρένες είναι λίγες, πράγμα ιδιαίτερα απογοητευτικό αν αναλογιστείτε ότι υπάρχουν αρκετά modes.

H Minmin είναι η πιο δημοφιλής στο online.

Αυτό που δίνει στο Arms τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του είναι η αισθητική του. Μιλάμε για ένα πανέμορφο παιχνίδι που βρίθει από λεπτομέρειες, ενώ το στιλ ξεχειλίζει από κάθε του πλευρά. Οι μαχητές έχουν εκπληκτικό σχεδιασμό και ας θυμίζουν περισσότερο χαρακτήρες από πρόσφατες CG παιδικές ταινίες. Όλοι σχεδόν φοράνε μάσκες και μοιάζουν με luchadors. Οι αρένες επίσης είναι πανέμορφες, τα ειδικά εφέ αρκετά εντυπωσιακά και το frame rate βρίσκεται σταθερά στα 60fps χωρίς ίχνος καθυστέρησης. Το soundtrack αναδεικνύει τη λατινοαμερικάνικη φιέστα που είναι ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού. Η μουσική είναι τουλάχιστον κολλητική, με βραζιλιάνικους ρυθμούς, τύμπανα που παραπέμπουν σε σάμπα και άλλα τέτοια ωραία. Η κάθε πίστα έχει διαφορετικό μουσικό θέμα που προσφέρει ενέργεια και τρέλα στις μάχες. Τα εφέ είναι επίσης τρομερά προσεγμένα, με τους μαχητές να έχουν την δική τους φωνή αν και λένε ελάχιστα πράγματα, ενώ ο πανικός που γίνεται στις μάχες συμπληρώνεται υπέροχα και από ηχητικής άποψης.

Το Arms είναι ένα παιχνίδι ιδιαίτερα προσεγμένο σε gameplay και τεχνικό τομέα. Το μόνο που το κρατάει πίσω είναι η έλλειψη περιεχομένου και σεναριακού background. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο του Splatoon, με πολλά updates που προσθέτουν νέο περιεχόμενο και χαρακτηριστικά (ήδη ο πρώτος επιπλέον χαρακτήρας είναι καθοδόν). Όπως και να 'χει πάντως, το Arms είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε στο Switch αυτή τη στιγμή.

Τρομερό gameplayΠανέμορφα γραφικά, σταθερό frame rateΩραία μουσικήΑπολαυστικότατο multiplayerΛίγο αρχικό περιεχόμενοΚαθόλου ιστορίαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:FightingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://arms.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:16/6/2017PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
wii u, εν λόγω, nintendo, νέα, wii, switch, arena, fighter, πήχη, μυστήριο, ψήγματα, online, offline, girl, jump, master, pro, rush, βομβα mall, update, tekken, σετ, party, lobby, frame, background, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, θεμα, ιχνος, μουσικη, μπασκετ, ταινιες, game, rush, αγωνες, αισθητικη, αμυνα, ασυλο, αφηγηση, βομβα, βομβες, βρειτε, βρισκεται, γινεται, γυρος, δικη, δρακοι, εφε, υπαρχει, εκρηξη, ελλειψη, ενεργεια, εν λόγω, ζευγαρια, ζημια, ιδιο, ειδος, ηρωες, ισχυει, θυμιζει, κινηση, λεπτομερειες, λογια, μυστήριο, μικρο, μπορειτε, μονα, νικη, παντα, ουσια, πιθανοτητες, ροη, ρολο, σειρες, σετ, τρια, τρελα, τυμπανα, φιλε, φυσικα, φιεστα, φωνη, φορα, χερι, ψήγματα, arena, background, ειδη, fighter, frame, girl, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, switch, lobby, mini, μπρατσα, master, nintendo, offline, παιχνιδι, πήχη, player, party, pro, site, tekken, online, update, υγειας, jump, wii, wii u, χερια
Τυχαία Θέματα