A Fold Apart review

10:57 8/5/2020 - Πηγή: Game 2.0

Οι σχέσεις είναι δύσκολες. Είτε είτε από κοντά, είτε σε απόσταση, αν δεν αφιερώσουμε χρόνο σε αυτές είναι πολύ εύκολο να τις χάσουμε. Το A Fold Apart της Lightning Rod Games καταπιάνεται με τις σχέσεις εξ αποστάσεως, παρουσιάζοντας μια ιστορία που απευθύνεται κυρίως σε ρομαντικές ψυχές που ζουν ή έχουν ζήσει κάτι τέτοιο.

Η ιστορία ξεκινά με μια δυνατή σχέση, που, όπως οι περισσότερες, ξεκινάει όμορφα, έως ότου

ο ένας από τους δύο μετακομίζει σε άλλη πόλη για δουλειά. Στην αρχή τίποτα δεν φαίνεται να μπαίνει εμπόδιο, καθώς ανταλλάσσουν μηνύματα συχνά, λέγοντας πόσο λείπει ο ένας στον άλλο (αν δεν σας αρέσουν αυτά τότε το παιχνίδι δεν είναι για εσάς). Μάλιστα, πολλές φορές επιλέγετε τις απαντήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού, κάτι που αν γινόταν θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αφού είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Με τον καιρό παρακολουθείτε πόσο οι λέξεις επηρεάζουν τη διάθεση των πρωταγωνιστών και πώς η απόσταση τους κάνει να διαστρεβλώνουν μηνύματα, ευχές και όνειρα. Όταν κανείς από τους δύο δεν δέχεται να κάνει θυσίες τότε η σχέση αρχίζει να κινδυνεύει. Ωστόσο, η ιστορία του παιχνιδιού δεν έχει ανατροπές, ούτε φέρνει ιδιαίτερες δυσκολίες στο ζευγάρι. Κάποιες φορές σας κάνει να σκεφτείτε “μα, γιατί να σκεφτεί κάτι τέτοιο;” και άλλες “δεν είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό!”, ωστόσο αν έχετε ζήσει έμμεσα ή άμεσα μια παρόμοια εμπειρία τότε θα αναγνωρίσετε τους περισσότερους διαλόγους.

Μόνος στο σπίτι.

Το A Fold Apart είναι παιχνίδι γρίφων. Ξεκινάτε επιλέγοντας τους δύο πρωταγωνιστές, ανάμεσα από ζευγάρια και των δύο φύλων. Ο ένας είναι ο δάσκαλος που μένει πίσω και ο άλλος ο αρχιτέκτονας που φεύγει για να ζήσει το όνειρό του. Χειρίζεστε και τους δύο χαρακτήρες, μέσα από μια ξεχωριστή διαδικασία γρίφων, όπου η οθόνη λειτουργεί ως ένα κομμάτι χαρτί το οποίο διπλώνετε, περιστρέφετε και αναποδογυρίζετε. Στόχος σας είναι να διπλώσετε την οθόνη με τέτοιο τρόπο ώστε ο χαρακτήρας να καταφέρει να φτάσει στο αστεράκι της κάθε περιοχής. Γυρίζετε κυριολεκτικά... σελίδα σε εμπόδια, καμένες καρδιές και χαλασμένα μονοπάτια, ελπίζοντας να σώσετε τη σχέση τους.

Με κλικ και σύρσιμο στις φωτεινές άκρες διπλώνετε ή ξεδιπλώνετε το φόντο τόσο όσο χρειάζεται ώστε να ταιριάξει με την υπόλοιπη “σελίδα” και ο ήρωας να φτάσει στο πολυπόθητο αστέρι. Μια ηλεκτροφόρα ραγισμένη καρδιά σας κλείνει το δρόμο; Γυρίστε τον κόσμο ανάποδα για να την προσπεράσετε. Κολλήσατε; Ανοίξτε το κεντρικό μενού για να σας λύσει τα χέρια το ενσωματωμένο hint system. Όσο προχωράτε προκύπτουν νέες προσθήκες στο gameplay, όπως το να μετακινείτε και να σκαρφαλώνετε σε κύβους, διατηρώντας την εμπειρία ενδιαφέρουσα. Αν είστε παίκτης που διασκεδάζει δοκιμάζοντας πράγματα για όση ώρα χρειαστεί, τότε θα απολαύσετε τους ευχάριστους γρίφους του παιχνιδιού. Αν η υπομονή δεν είναι το φόρτε σας αλλά εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για την υπόθεση, τότε το hint system αναλαμβάνει όλους τους γρίφους για εσάς. Το γύρισμα και το στρίψιμο των σελίδων με τον σωστό τρόπο δεν είναι πάντα εφικτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και το παιχνίδι δεν είναι ότι πιο ιδανικό μετά από ώρες εγκεφαλικής δραστηριότητας ή εργασίας, όμως συνολικά ο χειρισμός είναι εύκολος και οι γρίφοι λογικοί και απλοί. Τέλος, για την ώρα το παιχνίδι έχει ένα bug όπου “κολλάει” αντί να συνεχίσει κανονικά αφού φτάσετε στο επόμενο checkpoint, κάτι που διορθώνεται αν επιστρέψετε στο κεντρικό μενού και ξαναπαίξετε το επίπεδο από την αρχή.

Γεφυρώστε το κενό.

Τα “μεγάλα”, πολύχρωμα γραφικά κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον, ακόμη περισσότερο από τους ίδιους τους γρίφους. Τα σκηνικά εναλλάσσονται μεταξύ της όμορφης εξοχής όπου ζει ο ένας χαρακτήρας και της ψυχρής και άδειας πόλης με τα γυμνά δέντρα όπου ζει ο άλλος, ακολουθώντας τη συναισθηματική κατάσταση των δύο. Όμορφες γραμματοσειρές με τις σκέψεις του ζευγαριού, εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της οθόνης, δίνοντάς σας κίνητρο να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια ώστε να δείτε τη συνέχεια της ιστορίας. Ομοίως, η απαλή και συναισθηματική μουσική σας συντροφεύει σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, δημιουργώντας μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα που προσφέρουν λίγα άλλα παιχνίδια στο είδος.

Με διάρκεια λιγότερη από πέντε ώρες (ανάλογα με το πόση ώρα αφιερώνετε στους γρίφους), το A Fold Apart είναι ένα παιχνίδι παζλ που εξελίσσεται γύρω από μια ιστορία αγάπης. Περνάει το μήνυμα πως οι παρεξηγήσεις, ειδικά κατά την γραπτή επικοινωνία, η δουλειά και η απόσταση γίνονται εμπόδια σε όλες τις σχέσεις, όμως όταν είναι πραγματική η αγάπη νικάει τα πάντα. Αν απολαμβάνετε εξίσου τις ιστορίες αγάπης και τους γρίφους, τότε θα απολαύσετε και το A Fold Apart, παρόλο που δεν προσφέρει σπουδαίες εκπλήξεις ή κάτι πρωτόγνωρο στην πορεία.

Ενδιαφέρουσα ιδέα γρίφωνΠανέμορφοΩραία μουσικήΣυγκινητική και ρεαλιστική ιστορία......χωρίς εκπλήξειςΣύντομοΚάποια bugsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (αναμένεται), Xbox One (αναμένεται), Switch, PC, iOSΑΝΑΠΤΥΞΗ:Lightning Rod GamesΕΚΔΟΣΗ:Lightning Rod Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα