Το τροφοδοτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή δεδομένων; [video]

08:12 8/5/2020 - Πηγή: TechBlog

Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο έχουν πολλές και διαφορετικές μορφές. Οι κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να κλέψουν πληροφορίες των χρηστών τόσο προσωπικές όσο και πληροφορίες καρτών οι οποίες θα τους δώσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το προηγούμενο διάστημα, μία ομάδα χρησιμοποίησε μία κάρτα γραφικών την οποία μετέτρεψε σε RF transmitter ενώ μία άλλη προσπάθησε να κλέψει δεδομένα με την χρήση ανεμιστήρων.

Σήμερα, η ίδια ομάδα που δημιούργησε το hack με τους ανεμιστήρες προσπαθεί να

χρησιμοποιήσει το τροφοδοτικό για να κλέψει δεδομένα χρηστών. Το hack αυτό λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως και αυτό με τους ανεμιστήρες.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά, πρέπει να γίνει η εγκατάσταση ενός κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή το οποίο μπορεί να διαμορφώσει την συχνότητα του επεξεργαστή. Για να επιτευχθεί όμως η αλλαγή της συχνότητας απαιτείται και η κατάλληλη ισχύ από το τροφοδοτικό, το οποίο δημιουργεί μετέπειτα συχνότητες υπερήχων. Με την χρήση λοιπόν ενός τηλεφώνου σε απόσταση πέντε μέτρων το οποίο έχει ρυθμιστεί να λαμβάνει δεδομένα, ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να καταγράψει όσα πληκτρολογεί ο χρήστης στον υπολογιστή του.

Βέβαια, ένας τέτοιος τρόπος επίθεσης θεωρείται απίθανος καθώς ο ρυθμός μεταφοράς είναι πραγματικά πολύ μικρός (50 byte το δευτερόλεπτο). Για παράδειγμα, για την μεταφορά ενός εγγράφου μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα