9 Monkeys of Shaolin review

Αρκετά παιχνίδια έχουν προσπαθήσει να αναβιώσουν την παραδοσιακή side-scrolling beat 'em up εμπειρία του παρελθόντος, με πιο πρόσφατο και επιτυχημένο παράδειγμα το Streets of Rage 4. Tο 9 Monkeys of Shaolin είναι ένα τέτοιο παιχνίδι, με στόχο να φέρει την παράδοση στη σημερινή εποχή με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, χωρίς όμως να προσπαθεί υπερβολικά να κάνει το παλιό καινούριο.

Η ιστορία ξεκινάει στην μεσαιωνική Κίνα, με τον Wei Cheng, τον πρωταγωνιστή του

παιχνιδιού, καθώς το χωριό του καταστρέφεται από πειρατές. Ο Cheng τρέχει να βοηθήσει, προστατεύοντας όσο μπορεί το χωριό του, χωρίς όμως να είναι πραγματικός μαχητής. Αν και τα καταφέρνει (με το παιχνίδι παράλληλα να σας μαθαίνει τον χειρισμό), βλέπει τον παππού του να σκοτώνεται από έναν ακόμα χειρότερο εχθρό. Μετά από μία απέλπιδα προσπάθεια να πάρει εκδίκηση, ο Cheng καταλήγει βαριά τραυματισμένος από τον δολοφόνο του παππού του. Τότε, κάποιοι βουδιστές μοναχοί τον βρίσκουν και τον παίρνουν, ώστε να φροντίσουν τις πληγές του. Ο Cheng μαθαίνει ότι το χωριό του καταστράφηκε εντελώς και πως αυτοί δεν ήταν απλοί πειρατές, αλλά οι Wokou, μία φατρία ανελέητων πολεμιστών. Ο ήρωας αποφασίζει να εκπαιδευτεί από τους μοναχούς για να γίνει ένας πραγματικός shaolin και να προστατέψει τους πάντες. Η ιστορία σίγουρα δεν είναι κάτι που από μόνο του θα σας κρατήσει, όμως δίνει ωραίο τόνο και έχει αρκετές ενδιαφέρουσες ανατροπές.

Όπως είναι αναμενόμενο, το 9 Monkeys of Shaolin είναι ένα άκρως γραμμικό παιχνίδι, ενώ φαίνονται ξεκάθαρα τα σημεία όπου βγαίνουν οι εχθροί. Οι κινήσεις σας στην αρχή είναι απλές, καθώς κάθε κουμπί επιτρέπει μία αντίστοιχη κίνηση. Μπορείτε να κάνετε απλές επιθέσεις, δυνατές επιθέσεις με τα πόδια, αποφυγή (dodge), καθώς και απόκρουση όταν ο εχθρός είναι έτοιμος να επιτεθεί. Υπάρχουν επίσης εναέριες επιθέσεις για αντιπάλους που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση. Αν και φαίνονται απλά τα πράγματα, η ομορφιά του παιχνιδιού είναι στο ότι απαιτεί να μάθετε να χρησιμοποιείτε την κάθε κίνηση την κατάλληλη στιγμή. Ποτέ δεν έρχεται μόνο ένας εχθρός κατά πάνω σας, ενώ κάθε ένας έχει διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες. Στόχος σας είναι να μάθετε όσο καλύτερα μπορείτε τις κινήσεις του χαρακτήρα σας και να μπορείτε να “διαβάσετε” τους αντιπάλους, ώστε να βγείτε από κάθε μάχη με όσο το δυνατόν περισσότερη υγεία. Επίσης, σχεδόν όλες οι πίστες έχουν και boss, οπότε πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Ένα δείγμα από την ποικιλία εχθρών.

Οι εχθροί ναι μεν έχουν αρκετή ποικιλία, όμως το πρόβλημα είναι πως ο κάθε ένας από αυτούς έχει συγκεκριμένες κινήσεις. Από την αρχή ξέρετε από το χρώμα ή από τα ρούχα του πώς θα σας επιτεθεί. Εκτός από αυτό όμως, όλοι μαζί μοιράζονται το ίδιο σημείο για μπάρα υγείας. Δηλαδή, στο κέντρο της οθόνης υπάρχει μία health bar, η οποία αντιστοιχεί σε όλους και αλλάζει ανάλογα με τον τελευταίο αντίπαλο που βαράτε κάθε φορά. Αυτό είναι άκρως εκνευριστικό, γιατί πολλές φορές δεν ξέρετε σε ποιον αντίπαλο να εστιάσετε για να ξεκάνετε πρώτο.

Πέραν της μπάρας υγείας, υπάρχει και το qi, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορείτε να κάνετε κάποιες “special” επιθέσεις. Πέραν των μαχών, σε κάθε επίπεδο βρίσκονται διάσπαρτα κουτιά, τα οποία μπορεί να περιέχουν διαφορετικά “τσάγια” (ναι, έτσι λέγονται). Με αυτά μπορείτε να γεμίσετε ενέργεια, να έχετε ένα boost στις επιθέσεις σας ή να έχετε για λίγο χρόνο απεριόριστο qi. Με την ολοκλήρωση κάθε αποστολής παίρνετε κάποιους πόντους, τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναβαθμίσετε τις κινήσεις του ήρωα. Οι κινήσεις χωρίζονται σε ξεχωριστά skill trees, με την κάθε μία να έχει τις δικές τις ιδιότητες και τα δικά της boost. Αν και υπάρχει πληθώρα επιλογών, πραγματικά δίνεται η αίσθηση πως δεν έχουν κάποιο πραγματικό αντίκτυπο στον τρόπο παιχνιδιού. Ναι, οι αντίπαλοι γίνονται πιο δυνατοί σε κάθε πίστα, αλλά στο τέλος δε νιώθετε αυτή την διαφορά.

Αν θέλετε να παίξετε παραπάνω, στο τέλος κάθε επιπέδου μπορείτε να ξαναπαίξετε κάποιο προηγούμενο επίπεδο, για να μαζέψετε και παραπάνω πόντους ή να σπάσετε επιπλέον κουτιά. Υπάρχει και local/online co-op, το οποίο σας βάζει μαζί με έναν ακόμα συμπαίκτη. Από την άλλη όμως, το παιχνίδι δεν δίνει κάποιον ουσιαστικό λόγο για να παίξετε ξανά, ενώ ακόμα και ένα playthrough να θέλετε να κάνετε, δε νομίζω ότι μπορείτε να το παίξετε “μονοκόμματα”. Είναι αυτό που λέμε “καλό μεν, αλλά σε μικρές δόσεις”.

Με το qi μπορείτε να κάνετε αρκετές special επιθέσεις, αν και τις περισσότερες φορές δεν το χρειάζεστε.

Τα γραφικά αφήνουν ανάμεικτες εντυπώσεις. Τα περιβάλλοντα είναι καλοσχεδιασμένα και δίνουν την αίσθηση της εποχής, ενώ και τα animations είναι εκπληκτικά, με κάθε κίνηση να απαιτεί το χρόνο της αλλά με όμορφη εκτέλεση. Επίσης, το slow motion όταν σκοτώνετε όλους τους εχθρούς είναι μία ευχάριστη προσθήκη. Από την άλλη, τα μοντέλα χαρακτήρων έχουν το δικό τους στιλ, το οποίο δεν είναι και ότι καλύτερο. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες στο πρόσωπο ή στο σώμα, με το αποτέλεσμα να μη δένει άρτια με τα ωραία περιβάλλοντα. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αφήγηση της ιστορίας νιώθω ότι κάτι αφήνει κενό ως προς τον οπτικό τομέα. Όσο για τον ήχο, το voice acting είναι πραγματικά εξαιρετικό, με όλους τους ηθοποιούς να κάνουν ίσως την καλύτερη δουλειά που έχουμε ακούσει ποτέ σε indie τίτλο. Τα εφέ των μαχών είναι επίσης ευχάριστα. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για το soundtrack, το οποίο πραγματικά αν δεν υπήρχε ίσως να έκανε ακόμα καλύτερη την εμπειρία.

Το 9 Monkeys of Shaolin είναι ένα ικανοποιητικό side-scrolling beat 'em up, αρκεί να ξέρετε τί ψάχνετε. Ασχοληθείτε αν θέλετε να διασκεδάσετε για λίγο ή να κάνετε ένα ευχάριστο διάλειμμα, παίζοντας κάτι που δεν απαιτεί προσήλωση για ώρες, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα challenge στο να μάθετε ακριβώς να χειρίζεστε τον χαρακτήρα.

Ενδιαφέρον σύστημα μάχηςΟι κινήσεις απαιτούν εκμάθηση και στρατηγικήΌμορφα περιβάλλοντα και animationsΕξαιρετικό voice actingΜπορεί να γίνει βαρετόΟι αναβαθμίσεις δεν έχουν κάποιο βάροςΣχεδόν καθόλου replay valueΆσχημα μοντέλα χαρακτήρωνΑπογοητευτικό soundtrackΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sobaka StudioΕΚΔΟΣΗ:Buka EntertainmentΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα