Τα μεγαλύτερα fails σε συνεντεύξεις τύπου

Όσα πραγματικά μας ενοχλούν σε μια press conference.

Σήμερα ξεκινάει η E3 2013 και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πρόγραμμα είναι λίγο έως πολύ γνωστό.

Το πρώτο 24ωρο θα δούμε ως συνήθως τις καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου που είχαν το μπάτζετ να οργανώσουν τις αντίστοιχες παρουσιάσεις, ενώ αργότερα η ειδησεογραφία θα μεταφερθεί στα περίπτερα των εταιρειών από όπου και θα προκύψουν πολλές ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Για

να είμαστε ειλικρινείς όμως, όλη η "βαβούρα" σε κάθε μεγάλη έκθεση και κυρίως στην E3 γίνεται στις συνεντεύξεις τύπου. Τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο (κυρίως) μετά, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για τις μεγάλες αποκαλύψεις που έγιναν και για τα λεγόμενα "fails". Σήμερα λοιπόν είπα να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά και να προβάλλω όσα fails θεωρώ ότι χαλάνε πολύ την εικόνα των gamers προς την εταιρεία. Αν δείτε κάτι που λείπει απ' το κείμενο, απλά προσθέστε το με σχόλιο στο τέλος του άρθρου. Ξεκινάμε.

Χειροκρότημα στο μικρόφωνο
Ξέρουμε ότι οι παρουσιαστές θέλουν να δίνουν ρυθμό, να δείχνουν στην κάμερα ότι το κοινό (οι δημοσιογράφοι δηλαδή) ενθουσιάστηκαν και όλα τα σχετικά. Πως θα κάνεις όμως το κοινό σου να χειροκροτήσει;

Ορισμένοι παρουσιαστές χρησιμοποιούν την εντελώς λάθος τακτική να χειροκροτήσουν όσο βρίσκονται στο stage. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται εκκωφαντικός θόρυβος στο μικρόφωνό τους και ένας μίνι-πονοκέφαλος για τα αυτιά μας, είτε βρισκόμαστε στο κοινό, είτε παρακολουθούμε την press conference μέσω Internet. Αγαπητοί κύριοι, δε χρειάζεται να χειροκροτάτε τον εαυτό σας. Δείξτε ενθουσιασμό και θα αρχίσουμε να χειροκροτάμε κι εμείς. Gamers είμαστε, δεν παρουσιάζετε τηλεπαιχνίδι σε γιαγιάδες ώστε να απαιτείται υποβολέας που να τους κάνει νόημα ότι τώρα πρέπει να χειροκροτήσουν. Μόλις δούμε κάτι καλό θα σας ανταμείψουμε. Παρένθεση: Είναι το ίδιο χαζό με το να κάνεις Like στο μήνυμα που μόλις έγραψες στο Facebook.

Δεν έχω games και δείχνω DLC και time exclusive
Πόσες φορές δεν έχουμε δει μια κατασκευάστρια εταιρεία που δεν έχει να δείξει πολλά games στην κονσόλα της να προσπαθεί να καλύψει τις ατέλειές της δείχνοντας ανούσια πράγματα; Πάρα πολλές. Ένα από αυτά είναι για παράδειγμα η παρουσίαση νέων DLC ή ορισμένες "αποκλειστικότητες" περιορισμένου χρόνου, τα λεγόμενα "time exclusives". Τις έβαλα σε εισαγωγικά διότι αμφιβάλλω αν νοιάζεται κανείς για το αν ένα DLC θα κυκλοφορήσει στην κονσόλα του δύο μήνες μετά και αν θα το χαρεί ο κάτοχος άλλης κονσόλας νωρίτερα. Οκ, σίγουρα κάποιοι εκεί έξω νοιάζεστε και πολύ μάλιστα. Αλλά θα προτιμούσατε η κονσόλα που υποστηρίζετε να έχει 100 time exclusives από DLC ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να έχετε...10 καλά αποκλειστικά games;

Το παραπάνω πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στην Gamescom. Οι μεγάλες αποκαλύψεις γίνονται στην έκθεση E3 οπότε οι publishers επαναλαμβάνονται στην Gamescom δείχνοντας πολλά όμοια πράγματα ή κάποια περιττά. Παρότι σε προσέλευση κόσμου η έκθεση της Γερμανίας είναι Νο.1, δυστυχώς η E3 προηγείται χρονικά, καθότι είναι παλαιότερη και ως γνωστόν η Αμερική σε κάτι τέτοια events θέλει να έχει τον πρώτο λόγο. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα η Sony και η Microsoft να δείχνουν κάθε χρόνο στην E3 από 4-5 αποκλειστικά games ο καθένας και να πάνε στην Gamescom να ανακοινώσουν μόλις ένα και στη συνέχεια να βλέπουμε επαναλήψεις των ίδιων ειδήσεων ή ότι "περίσσεψε" και "δεν χώρεσε" στην E3, όπως τα games του Kinect και του PlayStation Move.

Όνομα και ιδιότητα παρακαλώ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να βλέπεις κάποιον να μιλάει και να μην υπάρχει κάπου γραμμένο το όνομα και η ιδιότητά του. Αυτό αφορά τόσο τους δημοσιογράφους που βρισκόμαστε στο χώρο του event, όσο και τους τηλεθεατές στο σπίτι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει το video wall στο background και το σουπεράκι στο κάτω μέρος της οθόνης να αναφέρει αυτές τις δύο πληροφορίες. Εκτός κι αν ανέβει κανένας Kojima, Miyamoto ή Molyneux, δηλαδή μορφές που είναι γνωστές στους περισσότερους gamers.

Πιο casual...πεθαίνεις
Η Nintendo έφερε το casual gaming στο προσκήνιο με το Wii. Η Microsoft κι η Sony αποφάσισαν να μπουν στο κόλπο με το Kinect και το PlayStation Move. Σίγουρα η ποικιλία στο gaming είναι το παν, αλλά το να βλέπεις σε μια press conference games που απευθύνονται σε non-gamers είναι ότι χειρότερο, πολύ απλά γιατί την παρουσίαση παρακολουθούν οι...πραγματικοί gamers και όχι οι casual! Το ότι στην αγορά των casual τα top games έχουν το πολύ 1-2 εκατομμύρια πωλήσεις και τα χειρότερα δεν τα αγοράζουν ούτε συγγενείς και φίλοι, αποδεικνύει περίτρανα ότι το casual gaming είναι ο...κομπάρσος της βιομηχανίας. Οπότε στη μιάμιση ώρα που έχεις στη διάθεσή σου, μη μου δείχνεις ότι το νέο Killzone θα παίζεται με PlayStation Move γιατί χαλάς τζάμπα χρόνο. Δείξε μου καλύτερα τα νέα Uncharted, Forza και Zelda να έχει νόημα.

Απότομο κλείσιμο
Ένα παλιό άσμα έλεγε "Αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα". Ε λοιπόν εδώ επιβεβαιώνεται ότι ισχύει, διότι όσοι μείνατε στην πρώτη αποκάλυψη της Microsoft για το Xbox One το Μάιο θα διαπιστώσατε ότι στο τέλος υπήρξε η παρουσίαση του Call of Duty: Ghosts και ύστερα φινάλε. Η χαιρετούρα είχε προηγηθεί. Μέγα λάθος. Στο τέλος είναι που ανεβαίνουμε στο stage, λέμε το "Ευχαριστούμε που μείνατε κοντά μας" και 2-3 λόγια που θα μείνουν στους δημοσιογράφους. Φυσικά όσοι παρουσιάζουν τις press conference είναι γνώστες του PR και όχι επαγγελματίες τηλεπαρουσιαστές. Δεν περιμέναμε φυσικά τον Jay Leno να παρουσιάσει μια press conference (γιατί είναι άσχετος με το αντικείμενο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι κανόνες αυτοί θα έπρεπε να τηρούνται.

Βγαίνω για 2 λεπτά και μετά φεύγω
Ποια είναι η μοναδική βιομηχανία στον κόσμο όπου οι παρουσιαστές ανεβοκατεβαίνουν στο stage και κατεβαίνουν μέσα σε 1-2 λεπτά για να "ανέβει ο επόμενος"; Μα φυσικά αυτή των video games; Ειλικρινά δεν έχω δει πουθενά αλλού να ανεβαίνουν 3-4 άτομα μέσα σε 5 λεπτά σε ένα stage και να παρουσιάζουν ο ένας τον άλλο "τρενάκι" ώσπου να φτάσουμε σε αυτόν που θα μιλήσει για το παιχνίδι. Ανεβαίνει π.χ. ο εκπρόσωπος της Microsoft, καλησπερίζει τον εκπρόσωπο της EA, που ανεβαίνει και δίνει πάσα στον developer του παιχνιδιού, που κι αυτός με τη σειρά του καλωσορίζει τον τάδε αθλητή που ήρθε για να παίξει το παιχνίδι και να μας πει επίσης πόσο γαμάτο είναι και...ουφ...ζαλίστηκα. Ανεβείτε από την αρχή αυτοί που πρέπει. Χάνουμε χρόνο.

Κονσέρβα
Για λόγους ασφαλείας, οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν κάποια gameplay videos που έχουν προετοιμάσει από τα games που θα δείξουν και τα προβάλουν. Η πλάκα είναι όμως ότι την ώρα της παρουσίασης, κάποιες φορές ανεβαίνουν στο stage developers, δήθεν για να παίξουν live το παιχνίδι. Αυτό μπορούμε να το καταπιούμε. Εκείνο όμως που δύσκολα παλεύεται είναι τα μεγάλης διάρκειας τρέιλερ ή τα μαγνητοσκοπημένα βίντεο-συνεντεύξεις. Πραγματικά δεν βρίσκω κανένα νόημα στο να βγαίνει ο τάδε developer, ηθοποιός ή αθλητής και να λέει πόσο σούπερ είναι το video game. Δείξτο μου live. Ευελπιστούμε επίσης αύριο η Nintendo να δείξει μια live παρουσίαση, διότι θυμίζω ότι τα Nintendo Direct είναι πάντοτε μαγνητοσκοπημένα.

Μάθε αγγλικά
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα αγγλικά είναι η Νο.1 γλώσσα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, πέρα από τη μητρική του φυσικά. Συνεπώς όταν βλέπεις στις press conference επί δεκαετίες τόσους developers να μιλούν στη γλώσσα τους και να μην γνωρίζουν αγγλικά, κάπου καταντάει ενοχλητικό. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στους Ασιάτες! Οκ, κατανοούμε ότι για όλους εμάς τα ιαπωνικά και τα κινέζικα είναι ίσως οι δυσκολότερες γλώσσες στον κόσμο. Αλλά για ποιο λόγο να τρώμε διπλάσιο χρόνο (πρώτα ομιλία και ύστερα μετάφραση) ώσπου να καταλάβουμε τι θέλει να μας πει ένας developer ή game designer όταν είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας και ξέρουμε πολύ καλά ότι γνωρίζει τα αγγλικά;

Συνοψίζοντας
Μετά από αρκετά χρόνια ελπίζουμε τα παραπάνω λαθάκια να γίνουν μάθημα στα "μεγάλα κεφάλια" των εταιρειών ώστε να τα βλέπουμε όσο το δυνατόν πιο σπάνια. Φυσικά το άρθρο αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική άποψη. Κάποιοι από εσάς ίσως να ενοχλείστε μόνο από ορισμένες απ' τις παραπάνω περιπτώσεις, από άλλες ή ακόμα κι από καμία. Αυτό που έχει φυσικά μεγαλύτερη σημασία (γιατί τα παραπάνω είναι πταίσματα) είναι το να δούμε δυνατές παρουσιάσεις και φυσικά όσο το δυνατόν περισσότερα games αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις νέες κονσόλες που μας ενδιαφέρουν. Αν η E3 μας μάθει όσα πρέπει να γνωρίζουμε και κατόπιν αυτού δεν έχουμε απορίες του στυλ "Τελικά πότε θα βγει η κονσόλα", "Πως είναι η κονσόλα" ή "Πόσο κάνει;" τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι για τον χρόνο που αφιερώσαμε στο να δούμε τις συνεντεύξεις τύπου και τις ειδήσεις της έκθεσης.

Αλήθεια εσάς τι σας ενοχλεί σε μια press conference; Αφήστε το σχόλιό σας στο τέλος του άρθρου.

Από εκεί και πέρα...η E3 ξεκινάει σήμερα στις 19:30 οπότε...καλή προβολή σε όλους!

Keywords
call of duty, xbox one, jay leno, press, ειδήσεις, εταιρεία, stage, facebook, games, dlc, time, sony, microsoft, playstation, video, background, kojima, miyamoto, nintendo, wii, top, νέα, uncharted, zelda, xbox, ghosts, ουφ, videos, live, game, μετάφραση, στυλ, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, βιντεο, ηθοποιος, μεγα, ονοματα, προγραμμα, τα νεα, ωρα, dlc, games, game, ghosts, microsoft, sony, time, αγορα, αρθρο, αμερικη, αποκαλυψη, απλα, ασμα, αυτια, βγαινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, δειξε, δυστυχως, δειτε, ειλικρινα, υπαρχει, εκθεση, επρεπε, εταιρεία, ιδιο, ισχυει, θορυβος, εικονα, ομιλια, κειμενο, λαδι, λαθος, λειπει, λογια, λογο, μηνες, μινι, νοημα, ονομα, ουφ, παρουσιαση, πλακα, πονοκεφαλος, πωλησεις, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σπιτι, στυλ, σουπερ, τρειλερ, φυσικα, χαζο, χειροτερα, χρονικα, background, call of duty, ειλικρινεις, φιλοι, γλωσσες, ιδιαιτερα, jay leno, kojima, miyamoto, nintendo, παιχνιδι, πληροφοριες, press, stage, top, uncharted, videos, wii, zelda
Τυχαία Θέματα