PlayStation 4 και Xbox One: Τι ισχύει με τα μεταχειρισμένα

Ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι δύο εταιρείες και ποια θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Οι συνεντεύξεις Τύπου των Sony και Microsoft ανήκουν πια στο παρελθόν και καλώς ή κακώς το θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή μια μεγάλη μερίδα κόσμου είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων games. Για να είμαστε ακριβείς για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες έντονος προβληματισμός, παρόλα αυτά περιμέναμε ότι κατά την διάρκεια της E3 οι δύο εταιρείες θα μας έδιναν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίθετα, από την μία πλευρά η Microsoft προτίμησε να "θάψει" το ζήτημα και να επικεντρωθεί στα games, ενώ από την άλλη η Sony κατά την διάρκεια της press conference της δήλωσε ότι δεν θα επιβάλλει περιορισμούς στις αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων, στην πορεία όμως άφησε να εννοηθεί ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι publishers.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θα ισχύσει με τα used games. Οφείλουμε να τονίσουμε πως ότι διαβάσετε προέρχεται από επιβεβαιωμένες και έγκυρες πηγές. Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό μέσα στους προσεχείς μήνες να υπάρξουν νέες δηλώσεις από τις εταιρείες και γενικώς είναι άκρως επικίνδυνο να προβεί κάποιος σε βιαστικά συμπεράσματα. Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω πάμε να εξετάσουμε το ζήτημα και από τις δύο πλευρές, της Microsoft και της Sony δηλαδή.

Στο χέρι των publishers
Οι πρώτης φήμες γύρω από την χρήση των μεταχειρισμένων games στο PS4 άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τον περασμένο Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό εκτενέστατο άρθρο μας. Την προκειμένη χρονική περίοδο διέρρευσε μια πατέντα της Sony και σύμφωνα με αυτήν τα "δισκάκια" θα γίνονται tag σε ένα συγκεκριμένο user account και σε μία κονσόλα. Μέσω λοιπόν από αυτή την πατέντα η κονσόλα θα μπορεί να αναγνωρίσει αν τα games αυτά παίχτηκαν προηγουμένως σε κάποιο άλλο σύστημα. Μάλιστα με την τεχνολογία αυτή η κονσόλα θα μπορεί να αναγνωρίζει και να μπλοκάρει την χρήση των μεταχειρισμένων games ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένη στο internet.

Όλα αυτά συνέβησαν τον Ιανουάριο και ένα μήνα μετά ο Shuhei Yoshida, το "αφεντικό" της Sony, δήλωσε αρχικά στο Eurogamer ότι το PS4 θα μπορεί ελεύθερα να τρέξει μεταχειρισμένα παιχνίδια και λίγες μέρες αργότερα στο Gamespot ότι ενδέχεται να απαιτείται ένα activation code για να λειτουργήσουν τα μεταχειρισμένα games πετώντας το "μπαλάκι" στους publishers. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και πρόσφατα με την Sony άλλα να δηλώνει στην Ε3 και άλλα τις επόμενες ημέρες. Το μόνο αδιάσειστο γεγονός είναι ότι η ιαπωνική εταιρεία όντως έχει ενσωματώσει μια τεχνολογική πατέντα στο PS4 που δίνει την δυνατότητα στους publishers να ξεχωρίσουν τα καινούργια από τα μεταχειρισμένα παιχνίδια αντίστοιχα. Στην πορεία λοιπόν είναι στην διακριτική ευχέρειά τους για το αν θα σας "αφήσουν" να παίξετε ένα μεταχειρισμένο game ή αν θα χρειαστεί να προμηθευτείτε το σχετικό activation code για να το ξεκλειδώσετε.

Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μας τα παρουσιάζει η Sony στο παρακάτω βίντεο:

{youtube}7wupc_XTl70|400|300{/youtube}

Η ιδιάζουσα στάση της Microsoft
Στην περίπτωση της αμερικανικής εταιρείας τα πράγματα μπλέκουν ακόμη περισσότερο και αυτό γιατί αγοράζοντας ένα game του Xbox One, δεν προμηθεύεστε στην πραγματικότητα το παιχνίδι, αλλά το license του. Κοινώς αγοράζετε από την Microsoft την "άδεια" να το χρησιμοποιήσετε. Από την στιγμή λοιπόν που το φυσικό προϊόν δεν σας ανήκει (στην προκειμένη περίπτωση το game) υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην περίπτωση που θέλετε να το δανείσετε ή να το πουλήσετε. Μέσα στο επίσημο site της Microsoft υπάρχουν αναλυτικά οι όροι του licensing, δηλαδή πως ακριβώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την “άδεια” χρήσης του game. Πάμε να δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά σημεία της σε ότι έχει να κάνει με τις αγοραπωλησίες, τον δανεισμό και την χρήση των μεταχειρισμένων games.

Καταρχήν, μπορείτε να δανείσετε ένα game σε κάποιον φίλο σας ή ενδεχομένως να το πουλήσετε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ικανοποιούνται δύο συνθήκες, καθώς το δεύτερο άτομο θα πρέπει να βρίσκεται στην λίστα των φίλων σας για τουλάχιστον 30 ημέρες και επιπλέον κάθε game μπορεί να πουληθεί ή να δανειστεί μόνο μια φορά. Σύμφωνα με την Microsoft ούτε η ίδια, ούτε κάποιος publisher θα μπορεί να επιβάλλει κάποιο κόστος στην όλη διαδικασία.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε ένα game σε κάποιο κατάστημα, κοινώς σε έναν retailer; Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά, καθώς σε πρώτη φάση τα μαγαζιά αυτά είναι συγκεκριμένα -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Microsoft "participating retailers"- και την δεδομένη χρονική στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτά ούτε στην Ελλάδα, ούτε γενικότερα ανά τον κόσμο. Η Microsoft επίσης δεν επιβάλλει κάποιο κόστος σε αυτή την διαδικασία, αλλά αφήνει το "ελεύθερο" στους publishers. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αμερικανικής εταιρείας οι third party publishers μπορούν να συμφωνήσουν ή όχι με την αγοραπωλησία και παράλληλα μπορούν να καθορίσουν τους όρους βάση με τους οποίους θα γίνει αυτή η διαδικασία και να επιβάλλουν κάποιο εξτρά κόστος στους retailers.

Όπως γίνεται αντιληπτό ειδικά στην δεύτερη περίπτωση το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά θολό και προκαλεί τεράστιο προβληματισμό σε όσους σκέφτονται να αγοράσουν το Xbox One. Εντούτοις, η Microsoft αφήνει ένα "παραθυράκι" τονίζοντας πως τα δεδομένα είναι ρευστά και μπορεί να αλλάξουν τους προσεχείς μήνες, ανάλογα πάντα με τα σχόλια των καταναλωτών και των συνεργατών της (publishers και retailers).

Συμπεράσματα
Αυτά ήταν τα δεδομένα γύρω από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι δύο εταιρείες. Το εύλογο ερώτημα είναι τώρα ποιο από τα δύο μοντέλα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις στον καταναλωτή. Στην περίπτωση του Xbox One είναι φανερό ότι αν πουλήσετε έναν game σε κάποιον retailer θα πάρετε πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το αν το παραχωρούσατε σε έναν ιδιώτη και επιπλέον η συναλλαγή αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τον εκάστοτε publisher. Κοινώς αν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν οι τίτλοι του PS4 θα έχουν μεγαλύτερο trade-in value. Αυτή είναι όμως μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο game στην περίπτωση τoυ Xbox One δεν θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Τώρα στο PS4 από την στιγμή που οι publishers έχουν τον τελευταίο λόγο δεν αποκλείεται να πρέπει να πληρώσετε κάτι εξτρά όπως στην περίπτωση που αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο game με online pass, όπου θα πρέπει να πληρώσετε εκ νέου το κόστος ενεργοποίησής του. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτή την περίπτωση εάν θελήσετε να δανείσετε το game σε κάποιον φίλο σας, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει κάποιο χρηματικό αντίτιμο, κάτι που δεν ισχύει στα games του Xbox One.

Συνοψίζοντας η πολιτική που ακολουθεί η Sony για τα μεταχειρισμένα games έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις στον καταναλωτή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ιαπωνική εταιρεία είναι "αθώα" και η Microsoft κοιτά μόνο το χρήμα, καθώς η συγκεκριμένη άποψη δεν στέκει εάν κάποιος εξετάσει το θέμα σφαιρικά. To μόνο σίγουρο είναι ότι οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει και θα πρέπει δυστυχώς ως καταναλωτές να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας games.

Δείτε την παρουσίαση της press conference της Sony στην E3 από το GameWorld.

Δείτε την παρουσίαση της press conference της Microsoft στην E3 από το GameWorld.

Keywords