Κάρτες γραφικών: Οδηγός αγοράς

Σας παρουσιάζουμε έξι value for money επιλογές!

Σήμερα στην στήλη Tech σας παρουσιάζουμε έξι κάρτες γραφικών που αποτελούν ιδανικές προτάσεις στο θέμα τιμής-απόδοσης.

Οι έξι αυτές κάρτες γραφικών θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, αποτελούμενες από δύο κάρτες έκαστη. Κριτήριο επιλογής για τον διαχωρισμό είναι η τιμή που θα δαπανήσετε. Οι επιλογές που σας δίνουμε ξεκινούν από τα 100 και φτάνουν έως και τα 322 ευρώ.

100-150 ευρώ
Οι κάρτες γραφικών λίγο πολύ περνάνε

απαρατήρητες από τους περισσότερους χρήστες υπολογιστή γιατί δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων του υπολογιστή τους. Το gaming θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές στιγμές ενός υπολογιστή. Όλο το hardware θα πρέπει να συνεργαστεί άψογα για να δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η κάρτα γραφικών είναι αυτή που πρέπει να λάμψει σε τέτοιες στιγμές. Αν δεν είναι ικανή για πολλά τότε το επίμαχο παιχνίδι δεν θα “τρέξει” σωστά. Oι gamers αφοσιώνουν αρκετό καιρό και πολύ χρήμα στο στήσιμο ενός υπολογιστή που θα παίξει όλες τις σύγχρονες γενεές παιχνιδιών. Γι' αυτόν τον λόγο σας παρουσιάζουμε τις όσο γίνεται φθηνότερες επιλογές μας.

PNY GeForce GTX 750: 115€
Η πρώτη επιλογή είναι η PNY Geforce GTX 750 με 1GB GDDR5 μνήμη. Πλέον, τα περισσότερα games χρειάζονται αρκετή υπολογιστική δύναμη. Πέρα λοιπόν ενός καλού επεξεργαστή και μνήμης RAM, η κάρτα γραφικών δεν θα μπορούσε να είναι 128 MB ή μια με 256MB. Τα 512MB περνάνε προς το παρόν οριακά το τεστ του rendering των textures και ολόκληρου του οπτικού αποτελέσματος. Για να είστε σίγουροι ότι θα παίξετε ότι νέο βγει με μία αρκετά καλή ανάλυση το 1GB για σας που θέλετε και ένα καλό value for money είναι το κατάλληλο. Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών έχουν ταχύτητα ανάγνωσης GDDR5. Αποτελεί συντομογραφία του “double data rate type five synchronous graphics random access memory” κι είναι μία συγχρονισμένη μνήμη όπου ολόκληρο το κύκλωμα δουλεύει κάτω από τους ρυθμούς ενός βηματοδότη και συγκεκριμένα ενός σήματος ρολογιού. Επίσης έχει υψηλότερο εύρος μετάδοσης bit σε σχέση με άλλες, συγκεκριμένα το διπλάσιο, όπως λέει και η συντομογραφία. Η GTX 750 αποδίδει αρκετά καλά για τα χρήματά της και έχει γρήγορη μετάδοση από την μνήμη στον επεξεργαστή. Επίσης έχει μέσα τηςι buffers 8-bit. Η τιμή της ανέρχεται στα 115 ευρώ.

FXF D5 X R7 260X: 123€
Η δεύτερη επιλογή είναι η FXF D5 X R7 260X Aluminium Edition επίσης με 1GB μνήμη και GDDR5, όπως η προηγούμενη. Η συγκεκριμένη όμως, έχει κάτι το ξεχωριστό. Με τον όρο Aluminium Edition εννοεί το case που την περιβάλει. Όλα τα στοιχεία της -εκτός του ανεμιστήρα- βρίσκονται κάτω από ένα αλουμινένιο κάλυμμα. Η τιμή της ανέρχεται στα 123 ευρώ. Όλες οι κάρτες που θα αναφερθούν συνδέονται με PCI Express 3.0 πάνω στην μητρική κάρτα και οι δύο αυτές έχουν από ένα ανεμιστήρα έκαστη.

Κόστος: 150-200 ευρώ

Sapphire Radeon R9 280x Dual-X OC (3GB): 193€
Ανεβάζοντας το budget, ανεβαίνει αντίστοιχα η ποιότητα και η απόδοση της κάρτας γραφικών. Πλέον μιλάμε για standard δύο ανεμιστηράκια και στη μικρότερη περίπτωση την διπλάσια σε χωρητικότητα μνήμη απ' ότι πριν. Λίγο πολύ, όλοι θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς επιλέγοντας να δώσουμε το κάτι παραπάνω ώστε να είμαστε περισσότερο εξασφαλισμένοι με τις επιλογές μας. Αν είχατε να δώσετε 70 ευρώ παραπάνω για κάτι που είναι το διπλάσιο σ’ όλα του, δεν θα το κάνατε; Η επόμενη λύση είναι αυτή που περιγράφω παραπάνω. Διπλάσια σε όλα. Η Sapphire Radeon R9 280x Dual-X OC έχει 3GB μνήμης GDDR5 και όχι μόνο είναι γρήγορη αλλά μπορεί να δείξει και 4Κ ανάλυση. Με 1792 stream processors, δυνατότητα για DirectX 11.2 και boost όποτε το χρειαστείτε, είναι σίγουρα κάτι που θα θέλατε για 70 ευρώ παραπάνω δηλαδή στα 193 ευρώ.

Zotan GeForce GTX 760
Η δεύτερη κάρτα γραφικών σε αυτό το εύρος τιμής είναι η Zotac GeForce GTX 760 με 2GB μνήμη. Με overclocking και εδώ μέσω του nVidia GPU Boost αυτήν τη φορά, θα αποδώσει ικανοποιητικότατα ακόμη και στις υψηλότερες αναλύσεις. Αυτή η κάρτα γραφικών μπορεί να σηκώσει μέχρι και τρείς οθόνες για απαράμιλλη gaming εμπειρία. Ο τύπος μνήμης είναι o GDDR5 όπως σε όλες τις κάρτες γραφικών σε αυτήν την λίστα, μέγιστη ανάλυση 4096x2160 και υποστήριξη του OpenGL μέχρι 4.3. Η συχνότητα του επεξεργαστή του είναι 993 MHz με 1152 stream processors και δυνατότητα προβολής 3D. Όλα αυτά μόνο με 195 ευρώ!

Κόστος: 200-322 ευρώ

Sapphire Radeon R9 290 4GB: 303€
Σε αυτή την κατηγορία δεν έχουμε κάποια κάρτα γραφικών με 200 έως 300 ευρώ που να έχει όντως μεγάλη διαφορά απ' τις προηγούμενες ώστε να αξίζει τα χρήματά της. Ο μεσότιτλος υπάρχει για να υπάρχουν τα προσχήματα και η αλληλουχία των τιμών. Η προτελευταία μας πρόταση κοστίζει 303 ευρώ και είναι η Sapphire Radeon R9 290 OC TRI-X με 4GB μνήμη. Τα Dual, Tri και όλα τα αγγλικά slang αριθμητικά υποδηλώνουν τους ανεμιστήρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι πάνω στην κάρτα. Η συγκεκριμένη έχει τρεις προσφέροντας αξιοπιστία και απίστευτη απόδοση. Το UEFΙ που εξηγείται ως boost βρίσκεται σε όλες τις Randeon όποιος και ας είναι ο vendor της κάρτας, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν. 2560 stream processors είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο, όπως μεγάλη είναι και η συχνότητα της μνήμης, στα 1,3GHZ με 512-bit δίαυλο. Την χρησιμοποιούμε στα live streaming του GameWorld.gr ως προσφορά του Gamerland.gr και με εξαίρεση κάποια θέματα με μπλε οθόνες που διορθώθηκαν με τους τελευταίους ATI Catalyst Drivers, η απόδοσή της είναι ιδανική και θα σας "βγάλει" σίγουρα όλη την όγδοη γενιά. Η τιμή όπως προαναφέρθηκε είναι 303 ευρώ.

Asus GeForce GTX 970 Strix OC 4GB: 382€
Η τελευταία κάρτα για αυτήν τη λίστα κάρτα γραφικών είναι η Asus Geforce GTX 970 Strix OC με 4GB μνήμη. Ότι καλύτερο στα 320+ ευρώ. Η συχνότητα του clocking του, στο βασικό φάσμα είναι 1,1 GHz ενώ με την τεχνολογία boost, φτάνει τα 1,25 GHz. Έχει 256-bit φάσμα διαύλου, η μνήμη του χρονίζεται στα 7,1 GHz και είναι όπως όλες GDDR5. Η τιμή της GTX 970 ανέρχεται στα 382 ευρώ αλλά αναμφισβήτητα είναι από τις καλύτερες επιλογές με τα συγκεκριμένα χρήματα.



Ένα ολοκληρωμένο σύστημα
Οι παραπάνω κάρτες γραφικών αποτελούν ίσως τις καλύτερες επιλογές με γνώμονα την τιμή. Πέρα από αυτές, για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα είναι αναγκαίες και οι μνήμες RAM, ένας δυνατός επεξεργαστής και ένα μεγάλο τροφοδοτικό το λιγότερο στα 700-750W. Για νέες επιλογές σχετικά με επεξεργαστές και άλλο hardware μείνετε συντονισμένοι γιατί ακολουθούν νέα άρθρα στη στήλη Tech.

Για να δείτε τι επιλογές έχετε όσον αφορά στην αγορά ενός ολοκληρωμένου gaming συστήματος, δείτε τον οδηγό της στήλης Tech. Για περισσότερη συζήτηση επισκεφτείτε το subforum PC: Τεχνολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα