The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

O Link σαλπάρει για ένα νέο ταξίδι στους...HD ωκεανούς.


Όταν ακούμε την λέξη Nintendo είναι γεγονός ότι η σκέψη μας ταξιδεύει στους διάφορους ήρωες της ιαπωνικής εταιρείας που μας έχουν συντροφεύσει στις gaming περιπλανήσεις μας εδώ και τρεις δεκαετίες. Ένας από αυτούς τους ήρωες είναι και ο Link της σειράς The Legend of Zelda, τον οποίο έχουμε συναντήσει σε δεκάδες παραλλαγές και ενσαρκώσεις

από το 1986 έως και σήμερα. Για αρκετό καιρό η Nintendo θα λέγαμε ότι βαδίζοντας εκ του ασφαλούς δεν προέβη σε ριζικές αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση του Link, αλλά και το γενικότερο ύφος της σειράς. Το γεγονός αυτό συνέβη όμως το 2003 με την κυκλοφορία του The Legend of Zelda: The Wind Waker.

Η μετάβαση του Link στην έκτη γενιά οικιακών κονσολών μόνο ρόδινη δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς τα cel-shaded γραφικά του και η γενικότερη "καρτουνίστικη" αισθητική του δίχασε τους φίλους της σειράς. Βέβαια στην πορεία οι αρνητικές αντιδράσεις κατευνάστηκαν, καθώς όσοι κατέκριναν αρχικά τις επιλογές της Nintendo στο τέλος προσκύνησαν το μεγαλείο του The Wind Waker. Παρά το γεγονός αυτό πάντως το τελευταίο δεν κατάφερε να...ξορκίσει το φάντασμα του Ocarina of Time, κάτι που αποτυπώνεται και από πλευράς πωλήσεων.

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του GameCube, η Nintendo παίρνει την απόφαση να επανακυκλοφορήσει το The Legend of Zelda: The Wind Waker, προχωρώντας παράλληλα σε ριζικές αλλαγές στον τεχνικό τομέα του. Φυσικά τα τελευταία χρόνια οι HD επανακυκλοφορίες αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο και σημειωτέον οι περισσότερες εξ' αυτών χαρακτηρίζονται από μια έντονη προχειρότητα. Κατ' επέκταση οι περισσότεροι gamers έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην βιομηχανία των video games και θεωρούν πως οι HD κυκλοφορίες έχουν τον χαρακτήρα της...αρπαχτής. Το The Legend of Zelda: The Wind Waker HD όμως ευτυχώς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, το γιατί θα το δούμε ευθύς αμέσως.

Ο μύθος ζωντανέυει
Σε ότι αφορά την ιστορία το The Wind Waker HD ακολουθεί πιστά τα βήματα του προκατόχου του. Κοινώς δεν έχουμε νέες αποστολές ή side quests, οπότε όσοι είχατε ασχοληθεί στον παρελθόν με τον τίτλο δεν έχετε τα απαραίτητα κίνητρα για να επιχειρήσετε ένα δεύτερο playthrough. Εάν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία πάντως η παρούσα HD κυκλοφορία είναι σίγουρο ότι θα σας κερδίσει, καθώς χωρίς αμφιβολία η δημιουργία της Nintendo είναι διαχρονική και επιπλέον παρουσιάζεται υπερβολικά "φρέσκια" λόγω των βελτιώσεων στον τεχνικό τομέα της.

Να θυμίσουμε ότι τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα αρκετούς αιώνες μετά από τα αντίστοιχα του Ocarina of Time και κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Link, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένα δεκάχρονο θαρραλέο αγόρι. Η ιστορία ξεκινά στο νησί Outset, εκεί όπου ο μικρός ήρωας ζει αρμονικά με την γιαγιά του και την αδερφή του. Την ημέρα όμως που γιορτάζει τα δέκατα γενέθλια του ένα τεράστιο πουλί απαγάγει την αδερφή του. Ξεκινώντας το ταξίδι σας για να σώσετε την αδερφή σας θα έρθετε σε επαφή με διάφορους χαρακτήρες, εκ των οποίων σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του σεναρίου παίζει η πειρατίνα Tetra.

H ροή της αφήγησης είναι ιδιαίτερα αρμονική, με μόνη εξαίρεση τις δύο-τρεις πρώτες ώρες όπου η εξέλιξη της ιστορίας προχωρά αργά. Παρόλα αυτά στην συνέχεια το The Wind Waker HD σας βάζει με μαεστρία στον παραμυθένιο κόσμο του και σας προσφέρει μια μοναδική Action-Adventure εμπειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα υπόλοιπα κεφάλαια της σειράς, καθώς είναι λιγότερο προβλέψιμο και περιλαμβάνει περισσότερες ανατροπές.

Διαφορές σε σχέση με το πρωτότυπο
Με εξαίρεση τον οπτικό τομέα ο HD...απόγονος του The Wind Waker δεν διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Παρόλα αυτά οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν από τη Nintendo έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση διορθώνοντας τα περισσότερα προβλήματα που είχαμε συναντήσει στο παρελθόν.

Ένα από τα καλύτερα The Legend of Zelda στα 1080p. Ευχαριστούμε Nintendo!

Σε πρώτη φάση η διαδικασία της εξερεύνησης των διάφορων τοποθεσιών γίνεται πιο εύκολη χάρις στο Swift Sail. Το τελευταίο αυξάνει την ταχύτητα πλοήγησης του σκάφους σας κατά 50%, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δύναται να μετακινηθείτε πολύ πιο σύντομα από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο.

Συν τις άλλοις, τόσο ο χάρτης, όσο και τα διάφορα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έχουν ενσωματωθεί στην οθόνη του GamePad και κατ' επέκταση το user interface είναι πολύ πιο εύχρηστο. Ανά πάσα στιγμή στο χειριστήριο σας μπορείτε να δείτε τον χάρτη της εκάστοτε τοποθεσίας ή να κάνετε map κάποιο αντικείμενο σε ένα συγκεκριμένο κουμπί του χειριστηρίου σας. Με αυτό τον τρόπο η ρυθμός του gameplay δεν διακόπτεται από την συνεχή περιήγηση στα μενού που είχαμε δει στην πρωτότυπη έκδοση. Επιπλέον, υποστηρίζεται και off-TV play μέσω του GamePad.

Εν τω μεταξύ, το Tingle Tuner που επέτρεπε την σύνδεση μεταξύ GameCube και Game Boy Advance έχει πλέον δώσει την θέση του σε ένα νέο αντικείμενο που ονομάζεται Tingle Bottle. Με το τελευταίο έχετε την δυνατότητα να αφήσετε μηνύματα ή να μοιραστείτε φωτογραφίες με άλλους παίχτες μέσω του Miiverse. Η χρησιμότητα του τελευταίου μηχανισμού είναι αμφιλεγόμενη, παρόλα αυτά επιτρέπει την μεταφορά των Pictographs μεταξύ των χρηστών δίνοντας την δυνατότητα να βρείτε ορισμένες από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων side quests.

Η τελευταία σημαντική διαφορά έχει να κάνει με την προσθήκη του επιπέδου δυσκολίας Hero, το οποίο είναι διαθέσιμο εξαρχής. Σε αυτό οι επιθέσεις των εχθρών προκαλούν διπλάσια ζημιά και παράλληλα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε hearts για την αναπλήρωση των hit points σας παρά μόνο potions. Με δεδομένο ότι το Normal επίπεδο δυσκολίας δεν προσφέρει μεγάλη πρόκληση, οι σκληροπυρηνικοί παίχτες είναι σίγουρο ότι θα τιμήσουν δεόντως την προσθήκη αυτή.

Μία πραγματική HD εμπειρία
Ένα από τα ζητούμενα πολλών παιχτών από την όγδοη γενικά οικιακών κονσολών είναι αναμφισβήτητα είναι η HD απεικόνιση σε 1080p. Τον τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει ότι πολλοί next gen τίτλοι δεν θα τρέχουν σε native HD ανάλυση προκαλώντας μας έντονη δυσφορία, παρόλα αυτά το The Legend of Zelda: The Wind Waker HD αποτελεί εξαίρεση. Η Nintendo σε συνεργασία με τις HexaDrive και Digital Scape προέβη σε μία ριζική αναμόρφωση του οπτικού τομέα και χωρίς ίχνος υπερβολής η παρούσα δημιουργία δεν θυμίζει με τίποτα τίτλο δεκαετίας.

H δουλειά που έχει γίνει στα textures, στο shadow mapping και στα lighting effects είναι το λιγότερο εκπληκτική. Βέβαια τα cel-shaded γραφικά της πρωτότυπης έκδοσης έδωσαν πρόσφορο έδαφος στη Nintendo για να προβεί σε αυτές τις βελτιώσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την προσπάθεια που κατέβαλαν οι developers για να αποτυπωθεί αυτό το φαντασμαγορικό αποτέλεσμα στις οθόνες σας. Τα μόνα ψεγάδια που παρατηρήσαμε είναι κάποιες μικρές πτώσεις του frame rate και ορισμένα rough textures, στα οποία εξέχουν αρκετά bitmaps, εντούτοις τα φαινόμενα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να αμαυρώσουν την συνολική εικόνα.

Εδώ μας τα...χαλάει λίγο
Σε αντίθεση με τον οπτικό τομέα όπου και συναντάμε τεράστιες αλλαγές, στον ηχητικό ισχύει ότι είχαμε δει πριν από δέκα χρόνια στο GameCube. Τα voice-overs είναι το λιγότερο ανύπαρκτα, καθώς οι όποιες "ομιλίες" περιορίζονται στην χρήση κωμικών ηχητικών εφέ. Σε μία εποχή που το full voice acting τείνει να καθιερωθεί ως ένα από τα απαραίτητα συστατικά ενός σύγχρονου τίτλου, το The Wind Waker HD δυστυχώς παραμένει εγκλωβισμένο στα...παλαιολιθικά πρότυπα της 16-bit εποχής. Τα μουσικά θέματα τουλάχιστον ακούγονται ευχάριστα, αν και στην πλειοψηφία τους είναι επανεκτέλεσεις από προηγούμενα The Legend of Zelda.

Συμπεράσματα
Παρά τον βελτιωμένο τεχνικό τομέα, το Hero επίπεδο δυσκολίας, η Miiverse υποστήριξη, το ανανεωμένο user interface και η ταχύτερη μετακίνηση στους ωκεανούς δεν αποτελούν σοβαρούς λόγους αγοράς του The Wind Waker HD για τους βετεράνους της έκδοσης του GameCube. Παρόλα αυτά όσοι από εσάς δεν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία δύσκολα θα βρείτε κάποιον άλλο τίτλο του Wii U που να προσφέρει εκπληκτικά γραφικά και περισσότερες από 30 ώρες διασκεδαστικού gameplay. Κάντε λοιπόν ένα δώρο στον εαυτό σας και προσθέστε αυτό το "διαμάντι" στην gaming συλλογή σας.

Θετικά:
- Άρτιος οπτικός τομέας από όλες τις απόψεις
- Ένα από τα καλύτερα The Legend of Zelda
- Λίγες αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Δεν περιλαμβάνει νέες αποστολές ή side quests
- Χρειάζονταν περισσότερη δουλειά στα voice-overs

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.5

Μία από τις ελάχιστες κυκλοφορίες που δικαιολογούν την HD περιγραφή στον τίτλο τους.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα