The Blackwell Epiphany

Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο, συγχώρα με μα σε βλέπω πεθαμένο!

Παραφράζοντας τους στίχους του θρυλικού κομματιού «Ρόζα» του Μητροπάνου στον υπότιτλο του άρθρου θέλησα να καταδείξω την ψυχική κατάσταση της Rosangela Blackwell a.k.a. Rosa και του συμπαθητικού πνεύματος εν ονόματι Joey που την ακολουθεί. Αμφότεροι είναι οι πρωταγωνιστικοί (και μοναδικοί playable ) χαρακτήρες του The Blackwell Epiphany, του πέμπτου και τελευταίου μέρους μιας σειράς από

adventures που χάρισε στους θιασώτες του είδους μοναδικές στιγμές.

Πίσω από την πενταλογία Blackwell κρύβεται ο ανεξάρτητος developer Wadjet Eye Games που ιδρύθηκε το 2006 από τον ταλαντούχο και εργασιομανή Dave Gilbert ως ένα μέσο για να κυκλοφορήσει τα video games που φιλοτέχνησε χρησιμοποιώντας το γνωστό πρόγραμμα Adventure Game Studio. Χάρη στην εμπορική επιτυχία των δημιουργιών του Gilbert, η Wadjet Eye Games ξεκίνησε την έκδοση παιχνιδιών από άλλους developers από το 2010 και έπειτα.


«Κάθε αρχή και δύσκολη» για τον παθιασμένο Dave που χρειάστηκε να παλέψει σκληρά μέχρι να γίνει δεκτό το πρώτο Blackwell από τις διαδικτυακές υπηρεσίες διανομής παιχνιδιών. Αφού το κατόρθωσε, ο εναγκαλισμός του The Blackwell Legacy από το κοινό οδήγησε σε εισροή χρημάτων που του επέτρεψαν να κυκλοφορήσει τέσσερα sequels και prequels (Blackwell Unbound, Blackwell Convergence, Blackwell Deception, Blackwell Epiphany) πριν αποφασίσει να βάλει τελεία στην σειρά. Η απόφαση του φαντάζει λανθασμένη αν αναλογιστείτε ότι όλα τα κεφάλαιά της σειράς Blεξακολουθούν να πουλάνε σαν τρελά από το 2006 που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέχρι τις μέρες μας.

Το Μεγάλο Πουθενά
Σκούρα τα πράγματα για την Νέα Υόρκη, την μεγαλούπολη στην οποία διαμένει το ισχυρό μέντιουμ Rosa Blackwell και ο φασματικός συνεργάτης της Joey Malone. Άνθρωποι δολοφονούνται και την ώρα που η ψυχή τους εξέρχεται από το σώμα, μια υπερφυσική δύναμη την καταστρέφει αφαιρώντας από τα δύσμοιρα θύματα την δυνατότητα να προχωρήσουν στον πνευματικό κόσμο. Η αστυνομία γνωρίζει για τα εγκλήματα αλλά είναι εντελώς ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε για να προστατέψει τις ψυχές των άτυχων θυμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=tPnFAS_V2Cc

Η Rosa και ο Joey πέφτουν με τα μούτρα στην έρευνα των περίεργων δολοφονιών χωρίς να έχουν -τουλάχιστον αρχικά- την στήριξη των συνεργατών τους στην αστυνομία. Όσο προχωρά η πλοκή οι ήρωες μαθαίνουν για την ύπαρξη ενός κύκλου ατόμων με μεγάλες επιτυχίες στον οποίο ανήκουν όλοι οι σκοτωμένοι. Συνθέτοντας ένα προς ένα τα κομμάτια του τρομακτικού πάζλ, η Rosa και ο Joey θα ανακαλύψουν την δύναμη που κρύβεται πίσω από το κακό και τον απώτερο σκοπό της.

Το σενάριο του Blackwell Epiphany περιλαμβάνει σασπένς σε σωστές δόσεις, αρκετό για να σας κρατά διαρκώς στην άκρη του καθίσματος σας αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τους NPCs και αφαιρώντας με αργούς ρυθμούς το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα πάντα. Οι playable χαρακτήρες αποτελούν δε το μεγαλύτερο ατού του. Η Rosa και ο Joey αλληλοσυμπληρώνονται σε επίπεδο gameplay, αλλά και ως προσωπικότητες. Ο Joey είναι ένας άντρας άλλης εποχής που θυμίζει τους ήρωες των ταινιών noir. Εντελώς άσχετος με την σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα, ο Joey αισθάνεται ανίσχυρος απέναντι στην τεχνολογία και χρειάζεται τις τεχνολογικές γνώσεις της Rosa για να σταθεί. Η Rosa είναι μια γυναίκα της εποχής της, κατέχει και αγαπάει την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας την αδιάκοπα προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.


Το παρελθόν του πρωταγωνιστικού ζεύγους είναι αρκετά τραυματικό, με την Rosa να έχει περάσει μαύρη παιδική ηλικία αλλάζοντας διαρκώς θετούς γονείς και τον Joey να έχει υποστεί το χειρότερο τραύμα από όλα, τον θάνατο δηλαδή και την αδυναμία του να συνεχίσει το ταξίδι του στο πνευματικό επίπεδο. Πέραν των πρωταγωνιστών θα συναντήσετε πολλούς NPCs με μοναδικές προσωπικότητες και θα εμπλακείτε μαζί τους σε απολαυστικούς διαλόγους.

Η κυρία και το… φάντασμα!
Το Blackwell Epiphany είναι ένα κλασικό point and click adventure game με ρετρό τεχνοτροπία σε όλα τα επίπεδα, από τα γραφικά μέχρι τον χειρισμό. Σε εσάς εναπόκειται αν θα το παίξετε όλο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το mouse σας ή αν θα κάνετε χρήση των shortcut keys για εναλλαγή των χαρακτήρων. Ο πίνακας ελέγχου σας βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή της οθόνης και εμφανίζεται μόλις τσουλήσετε τον κέρσορα εκεί.


Το κινητό έχει γίνει μόνιμο αξεσουάρ στις μέρες μας οπότε δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι η Rosa στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό για την συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών. Με το κινητό της η Rosa σερφάρει στο διαδίκτυο αναζητώντας άρθρα σχετικά με τους ανθρώπους που ερευνά ενώ παράλληλα, λαμβάνει και emails από γνωστά πρόσωπα που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, έχει φτιάξει μια λίστα με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αποκτά και εκεί, συνδυάζονται ζεύγη νέων μεταξύ τους προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.


Μου άρεσε ιδιαίτερα η χρήση του κινητού της Rosa σαν φορητός υπολογιστής-σημειωματάριο που αξιοποιείται κατά κόρον για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Πόσες φορές δεν σέρφαρα στο διαδίκτυο μέσω του κινητού της ανακαλύπτοντας άρθρα-ολόκληρα κατεβατά που αφενός είναι διασκεδαστικά στην ανάγνωση τους και αφετέρου, «ξεκλειδώνουν» νέες τοποθεσίες, χρησιμεύουν για την αναγνώριση αγνώστων NPCs κ.τ.λ.

Το φύσημα του Joey πάνω σε όλους τους NPCs του παιχνιδιού δεν αντιστοιχεί απλά σε ένα από τα steam achievements αλλά αποτελεί σημαντικό λόγο για παρατεταμένο χάχανο βλέποντας τις αντιδράσεις των ανυποψίαστων θυμάτων του!


Εκτός από τις εφαρμογές του κινητού της η Rosa μαζεύει όλα τα χρήσιμα αντικείμενα στο inventory της απ’όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των point and click adventures, τα αντικείμενα στο Blackwell Epiphany είναι λιγοστά και βοηθούν σε ελάχιστα σημεία να ξεκολλήσετε από καταστάσεις. Οι γρίφοι που βασίζονται στα αντικείμενα είναι απειροελάχιστοι, καθώς όλη η πρόοδος βασίζεται στους διαλόγους και την διασταύρωση στοιχείων.


Χλευάζοντας τον Θάνατο
Η επαφή με NPCs οδηγεί σε αποκαλυπτικούς διαλόγους όπου η Rosa ή ο Joey (αν ο NPC είναι φάντασμα) ρωτούν τον συνομιλητή τους για όλα τα θέματα που έχουν σημειωθεί στην λίστα με τα στοιχεία. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων φέρνουν νέα στοιχεία στην επιφάνεια και ανοίγουν τοποθεσίες που απολαμβάνεις κυριολεκτικά να «χτενίζεις» για επιπλέον στοιχεία. Οι κορυφαίοι διάλογοι για μένα είναι εκείνοι στους οποίους ο Joey προσπαθεί να πείσει τα πνεύματα των πεθαμένων ότι έχουν αποδημήσει, προκειμένου να τον ακολουθήσουν και, με την βοήθεια της Rosa, να τους οδηγήσει στο πνευματικό πεδίο.

Ξεκαρδίστηκα στα γέλια με τον πεθαμένο γυμναστή που συμβουλεύει μια κοπέλα να ελέγχει την αναπνοή της όταν τρέχει, την ώρα που περνά από δίπλα της με το φασματικό του σώμα και την φωνή που την ακούνε μόνο οι νεκροί και οι Bestowers! Bestowers ονομάζονται όσοι έχουν το ταλέντο της Rosa, μπορούν δηλαδή να επικοινωνούν με τα πνεύματα και να τα οδηγούν στον άλλο κόσμο ο οποίος απεικονίζεται στην ιστορία με την στερεότυπη εικόνα ενός φωτεινού τούνελ. Τις χιουμοριστικές σκηνές της περιπέτειας διαδέχονται και δραματικές καταστάσεις όπως η προσπάθεια να πείσεις ένα κοριτσάκι που περιμένει τους γονείς του ότι είναι νεκρό, να παρακολουθείς την ψυχή μιας γυναίκας να διαλύεται μπροστά στα μάτια σου κ.ο.κ.


Το ζεύγος Rosa - Joey κυριολεκτικά αλληλοσυμπληρώνεται, ενώ τα μοναδικά τους skills καθιερώνουν την αλληλεπίδραση τους ως το διασκεδαστικότερο κομμάτι της περιπέτειας. Η Rosa δρα στον υλικό κόσμο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, χειραγωγώντας τα αντικείμενα που βρίσκει και συνομιλεί με διάφορα άλλα άτομα. Σε πολλές περιπτώσεις η δυναμική κοκκινομάλλα προσκρούει σε τοίχο, κυριολεκτικά βρίσκεται μπροστά σε ανυπέρβλητα υλικά εμπόδια (πόρτες, τοίχους κ.τ.λ.) που δεν μπορεί να τα περάσει. Εκεί επεμβαίνει ο Joey ο οποίος, χάρη στο άυλο κορμί του, περνά μέσα από τα στέρεα σώματα για πλάκα, αλλά έχει ένα μειονέκτημα, καθώς δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτα υλικό παρά μόνο φυσώντας το!

Πολεμώντας τα αινίγματα
Οι γρίφοι του Blackwell Epiphany είναι ορθολογικοί και αρκετά εύκολοι στην επίλυση τους. Απαιτούν συνδυασμό διαχείρισης πληροφοριών, παρατηρητικότητας και εξονυχιστικών ανακρίσεων. Για παράδειγμα, θέλετε να μπείτε σε ένα σπίτι όπου διαμένουν άτομα και… φαντάσματα ενδιαφέροντος. Στέλνετε τον Joey, συλλέγει πληροφορίες μιλώντας με τα φαντάσματα, ανακαλύπτει αντικείμενα που ανοίγουν νέες τοποθεσίες ή φέρνουν χρήσιμες πληροφορίες στην επιφάνεια. Στην συνέχεια, μπορεί να πάτε με την Rosa στην τοποθεσία που άνοιξε και εκεί να βρείτε ένα κλειδί ή μια κάρτα ασφαλείας που θα ξεκλειδώσει την πόρτα του προηγούμενου σπιτιού, επιτρέποντας στην Rosa να μπει και να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα του χώρου.


Η διασταύρωση πληροφοριών είναι μια αξέχαστη ενασχόληση στο παιχνίδι. Μάθατε το όνομα ενός ατόμου που σχετίζεται με την πλοκή; Θα σερφάρετε στο διαδίκτυο για να βρείτε άρθρα που το αφορούν, θα ρωτήσετε τους πάντες για αυτό και θα συνδυάσετε κάθε καινούργια πληροφορία με αυτές που έχετε σημειώσει μέχρι να μάθετε τα πάντα για όποιον σας ενδιαφέρει. Η εισβολή της τεχνολογίας στο Blackwell Epiphany κορυφώνεται στο διαδικτυακό παιχνίδι αλά World of Warcraft που παίζει η μικρούλα Kendra Haskins, θα φτάσετε στο σημείο να κάνετε login και να δείτε κατεβατά από in game chat αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να το παίξετε, πράγμα που προσωπικά θα ήθελα για μεγαλύτερη εμβάθυνση στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Το αδιάκοπο pixel hunting λόγω ανυπαρξίας ενός τρόπου για να «μαρκάρονται» τα σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη είναι η βασική αδυναμία του Blackwell Epiphany. Ευτυχώς σε επίπεδο πλοκής, αν δεν έχετε ασχοληθεί με τα προηγούμενα της σειράς, θα μπορέσετε να το παίξετε χωρίς πρόβλημα και μάλιστα, οι πενιχρές αναφορές σε περασμένες υποθέσεις του ζεύγους θα σας ανοίξουν την όρεξη να παίξετε αμέσως όλους τους τίτλους του franchise. Για να δείτε το υπέροχο και τρομερά δραματικό φινάλε του Blackwell Epiphany χρειάζεστε οχτώ περίπου ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας. Η διάρκεια του φαντάζει μικρή αλλά προσωπικά δεν με «χάλασε» διότι οι διάλογοι είναι χορταστικοί και η δράση οδηγεί σε κορεσμό.

https://www.youtube.com/watch?v=5lRnAl0XYGw

Επιστροφή στα 90’s
Αν δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή με adventures της χρυσής εποχής της Amiga τότε τα… αραιωμένα pixels στην οθόνη θα σας δημιουργήσουν στομαχικές διαταραχές! Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ της χαμηλής πυκνότητας των pixels (σε σημείο να περνά φορτηγό ανάμεσα τους λέμε) θα αντιληφθείτε ότι όλο το βάρος έχει δοθεί στην ατμόσφαιρα. Η Νέα Υόρκη παρουσιάζεται σαν να την έχει καταπιεί ο χειμώνας: το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, το σκοτάδι απλώνεται σε όλες τις σκηνές του παιχνιδιού, όλο το noir σκηνικό που διασχίζετε προμηνύει από μόνο του μια επερχόμενη καταστροφή. Οι προσωπογραφίες των χαρακτήρων μοιάζουν με ζωγραφικούς πίνακες όπου πάνω τους αποτυπώνεται η προσωπικότητα του καθενός ενώ ο φωτισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων είναι απόκοσμα ατμοσφαιρικός.

Το Blackwell Epiphany είναι “music to my ears” και για το αυτί των απαιτητικών adventurers. Το voice acting σκίζει με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι να κυριαρχεί: η βαθειά, αισθησιακή φωνή της Rosa έρχεται να δέσει με το εξυπνακίστικο στυλ του Joey, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μείγμα. Εφόσον μιλάμε για noir πλοκή, η ενδεδειγμένη μουσική επένδυση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Jazz. Ένα σαξόφωνο εκτοξεύει τις θλιμμένες του νότες καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, ταξιδεύοντας το νου μας σε σκοτεινά καταγώγια γεμάτα καπνούς, ανθρώπους της νύχτας που συνάπτουν σκιερές συμφωνίες και ταλαντούχους μουσικούς που καταθέτουν την ψυχή τους στην τέχνη.


The Blackwell Phenomenon
Το The Blackwell Epiphany είναι ένα noir Adventure για τους ειδήμονες του είδους που θα χαρούν τα κάλλη του σε όλο τους το μεγαλείο. Για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στο συγκεκριμένο είδος, είναι μια πολύ καλή αρχή για να απολαύσουν όλα τα στοιχεία που έχουν κάνει αγαπητές τις κυκλοφορίες του συγκεκριμένου genre. Τα 11 ευρώ που κοστολογείται στο Steam είναι μια λογική τιμή για τις οχτώ ώρες gameplay που παρέχει, τοποθετώντας βέβαια στην ζυγαριά και την υψηλή του ποιότητα. Αν και δεν το θεωρώ προαπαιτούμενο για να το χαρείτε, ενδείκνυται να ξεκινήσετε την Blackwell εποποιία από την αρχή μέχρι το Epiphany ούτως ώστε το φινάλε να σας «γεμίσει» πραγματικά.

Θετικά:
- Σθεναρό noir σενάριο με υπερφυσικές προεκτάσεις που ξετυλίγεται ιδανικά
- Ικανοποιητικοί γρίφοι
- «Ζωντανοί» χαρακτήρες
- Αμέτρητοι διάλογοι που θα σας απορροφήσουν εύκολα
- Απλοϊκός χειρισμός
- Ατμοσφαιρική μουσική και εξαιρετικό voice acting

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Άφθονο pixel hunting
- Πρέπει να τελειώσετε όλα τα Blackwell για να το απολαύσετε στην ολότητα του

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.5

Το «κύκνειο άσμα» ενός μακροχρόνιου franchise που αγαπήθηκε πολύ.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
world of warcraft, μητροπανος, joey, games, video, adventure, game, studio, sequels, deception, νέα, https, youtube, σασπένς, click, keys, steam, world, login, chat, franchise, δραση, σοκ, voice, στυλ, jazz, συγκεκριμένο, υπουργειο εσωτερικων, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, δημητρης μητροπανος, χιονι, αξεσουαρ, αστυνομια, γριφοι, γυναικα, εμπορικη, ηχος, μουσικη, πνευματα, προγραμμα, ωρα, chat, games, game, youtube, αδυναμια, αρθρα, απλα, ατμοσφαιρα, αυτι, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γονεις, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δοθει, διαδικτυο, εγκληματα, ευρω, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εσωτερικων, εφαρμογες, τεχνη, τεχνολογια, ζευγος, ζυγαρια, ειδος, ηλικια, υπηρεσιες, ηρωες, θυμιζει, εικονα, κινητο, κυρια, λογο, ματια, νεα υορκη, νοτες, παντα, οθονη, ονομα, παζλ, πεδιο, πινακες, ποιοτητα, πλακα, προβληματα, πορτα, ψυχη, ρετρο, ροζα, σαξοφωνο, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σκηνες, σοκ, σωμα, σπιτι, στυλ, τιμη, τρελα, υψηλη, φαντασματα, φυσημα, φωνη, φορα, ωρες, click, deception, adventure, franchise, γελια, γνωσεις, ιδιαιτερα, εισβολη, jazz, joey, κομματι, κοπελα, keys, login, μπροστα, νεκροι, παιχνιδι, πληροφοριες, σασπένς, studio, sequels, steam, σωματα, ταξιδι, θεματα, υλικα, υλικο, υπεροχο, world of warcraft, world, χειμωνας, ξεκινησε, voice, ψυχες, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα