Puppeteer

Ακόμα και τα παραμύθια μπορούν να είναι πολύ σκοτεινά.

Πριν από περίπου ένα μήνα σας είχαμε προετοιμάσει για τον νέο αποκλειστικό τίτλο του PS3, το Puppeteer. Μέσα από το preview μας σας είχαμε ενημερώσει περί τίνος πρόκειται εφόσον παίξαμε την δοκιμαστική έκδοση που μας έστειλε η Sony. Περίπου 30 ημέρες μετά, ξαναπιάσαμε το ίδιο game και περάσαμε συνολικά 11 ώρες μαζί του μέχρι να αφήσουμε το χειριστήριο κάτω και να δούμε τους τίτλους

τέλους.

Το Puppeteer είναι ένα Side-Scrolling Platform με πολλά gothic στοιχεία κυρίως Βικτοριανής εποχής και αρκετό black humour. Κάστρα, χαμένα κεφάλια, νεράιδες και μάγοι αποτελούν τα κύρια συστατικά του Puppeteer, κάτι που το κάνει αρκετά ενδιαφέρον. To στούντιο της Sony Japan που το ανέπτυξε είναι καταξιωμένο αφού είναι υπεύθυνο για τίτλους όπως το Ape Ecape ή το Shadow of the Colossus. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια και όχι μια κόπια του εξίσου επιτυχημένου Platform LittleBigPlanet της Media Molecule.

Ένα παιδί, ένας κακός μάγος και ένα χαμένο κεφάλι
Βλέποντας το εξώφυλλο του Puppeteer θα νομίζετε ότι πρόκειται για ένα παιδικό video game, ιδανικό για το παιδί σας, τον γιο ή τον ανιψιό σας. Παίζοντας όμως μόλις 10 λεπτά είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσετε. Το Puppeteer μπορεί να είναι πολύχρωμο και να έχει τους χαριτωμένους χαρακτήρες που λίγο πολύ όλοι συμπαθούν αλλά η ιστορία του είναι σκοτεινή, καθώς μοιάζει λες και προέρχεται από ταινία του Tim Burton ο οποίος είναι γνωστός για το gothic ύφος του.

Πρωταγωνιστής είναι ο Kutaro, ένα παιδάκι το οποίο ξεγελάστηκε από τον μεγάλο κακό της υπόθεσης, Moon Bear King, που βρίσκει ευχαρίστηση στο να παγιδεύει ψυχές παιδιών και να τα μετατρέπει σε μαριονέτες. Ο Kutaro πρόλαβε να φύγει την κατάλληλη στιγμή πριν τον παγιδέψει ο Moon Bear King και έτσι κέρδισε την ελευθερία του. Παρόλα αυτά, την ώρα που ξέφευγε, πάνω στην μάχη έχασε το κεφάλι του το οποίο έχει πια στην κατοχή του ο κακός αυτός βασιλιάς. Στόχος σας είναι να πάρετε πίσω το κεφάλι του Kutaro και να τον βοηθήσετε να επιστρέψει σπίτι του. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι εύκολο καθώς ο Moon Bear King κρύβεται και στέλνει συνεχώς τέρατα για να σας εμποδίσουν να ολοκληρώσετε την αποστολή σας.

Καλά καλά δεν αρχίσαμε
Ευτυχώς το Puppeteer δεν είναι από εκείνα τα games που χρησιμοποιούν μεθόδους που μπερδεύουν το μυαλό όπως για παράδειγμα αναδρομές στο παρελθόν ή απότομες φλασιές-αναμνήσεις. Αντιθέτως, μια πολύ ώριμη και έμπειρη αφηγητική φωνή θα σας εξηγήσει από την αρχή τα γεγονότα που συνέβησαν και τον στόχο σας. Έτσι, όταν ξεκινήσετε να παίζετε θα γνωρίζετε ήδη τον σκοπό σας και το μόνο που μένει να μάθετε θα είναι ο χειρισμός.

Το πρώτο κεφάλαιο θα σας βάλει αμέσως στο κλίμα του σεναρίου. Μόλις τελειώσει το πρώτο cutscene θα δείτε ότι ο πρωταγωνιστής Κutaro, είναι μια ξύλινη μαριονέτα, το κεφάλι του λείπει και στη θέση του βρίσκεται μια βίδα η οποία χρησιμεύει στο να ενώσει το κεφάλι του με το υπόλοιπο σώμα. Αμέσως μετά θα παρατηρήσετε ότι στο πλάνο βρίσκεται και μια ιπτάμενη γάτα την οποία θα μπορείτε μάλιστα να ελέγχετε. Η γάτα ονομάζεται Ying Yang και θα είναι ένας από τους βοηθούς σας κατά την διάρκεια των περιπετειών σας.

Ο χειρισμός
Το Puppeteer το υποστηρίζει PlayStation Move πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να εκτελείτε ορισμένες κινήσεις με την βοήθεια του Move controller. Ακόμα κι αν δεν το έχετε όμως στην κατοχή σας, μπορεί φυσικά να χρησιμοποιήσετε το DualShock 3. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, το Move controller βοηθάει αρκετά σε αυτή τη περίπτωση καθώς διευκολύνει κατά πολύ τον χειρισμό του βοηθού σας Ying Yang.

Ο Kutaro κινείται με το αριστερό analog stick ενώ ο βοηθός σας -Ying Yang- με το δεξί analog. Μόλις ο Ying Yang βρει κάτι ενδιαφέρον στο δωμάτιο μπορεί να το κάνει investigate με το R2 button. Συνήθως μετά το investigate, ο γάτος βρίσκει ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως κρυστάλλους και κεφάλια για τον πρωταγωνιστή.

Εκτός από τις βασικές κινήσεις όπως το να περπατάτε και να πηδάτε εμπόδια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και το μοναδικό όπλο που έχετε, το ψαλίδι σας Calibrus. Πατώντας το τετράγωνο χτυπάτε τους αντιπάλους σας αλλά και τυχόν ιστούς αράχνης που μπορεί να σας εμποδίσουν. Με το Calibrus μπορείτε επίσης να ανεβείτε πάνω σε ψηλά μέρη κόβοντας τα φύλλα, τα συννεφάκια ή τις κλωστές που θα βρείτε μπροστά σας. Από την αρχή σχεδόν θα μπείτε στην ψυχολογία του «κόβω και ανεβαίνω» αφού δεν θα προχωράτε σε όλες τις πίστες ευθεία μπροστά αλλά πάνω, κάτω και πίσω.

Μέσα από τις κουρτίνες
Το Puppeteer διαδραματίζεται σε μια μεγάλη θεατρική παράσταση. Ο πρωταγωνιστής, όπως και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες στην ουσία είναι μαριονέτες κουκλοθέατρου. Εσείς βλέπετε ευθεία μπροστά το levelσας και στο κάτω μέρος της οθόνης θα παρατηρήσετε ορισμένες φορές τις σκιές των θεατών. Οι θεατές υποτίθεται ότι σας παρακολουθούν εκείνη την ώρα και αντιδρούν ανάλογα με το πώς τα πηγαίνετε κάθε φορά. Σας επευφημούν για κάθε επιτυχία ενώ βγάζουν κραυγές απογοήτευσης κάθε φορά που αποτυγχάνετε.

Τα κεφάλαια στο Puppeteer ονομάζονται acts. Υπάρχουν συνολικά επτά acts και το καθένα από αυτά χωρίζεται σε τρία curtains, δηλαδή levels στα οποία παίζετε. Με λίγα λόγια υπάρχουν 21 curtains και ο μέσος όρος διάρκειάς τους είναι 20 λεπτά περίπου για το καθένα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μαζί με τα cutscenes θα τερματίσετε το Puppeteer σε περίπου 10 με 11 ώρες.

Χρησιμοποίησε όλα τα κεφάλια σου
Το Puppeteer είναι ένα Side-Scrolling Platform με levels που εναλλάσσονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν καν προλάβετε να τα δείτε με προσοχή. Έτσι δεν σας αφήνει να βαρεθείτε ούτε μια στιγμή και είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε το ενδιαφέρον σας. Εκτός αυτού, καταφέρνει να μην κουράσει αφού δεν θα καταλάβετε πότε περάσατε από το ένα επίπεδο στο άλλο.

Το βασικό στοιχείο του gameplay είναι τα… κεφάλια σας. Ο Kutaro έχασε το κεφάλι του και για να μπορέσει να ζήσει και να το ψάξει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλα κεφάλια προσωρινά. Συνήθως το καθένα από αυτά έχει την δική του ιδιότητα. Για παράδειγμα το κεφάλι του πειρατή σας επιτρέπει να γαντζωθείτε πάνω σε εχθρούς. Σε κάθε επίπεδο θα βρείτε τουλάχιστον ένα κεφάλι και καλό είναι να μην το χάσετε ακόμα και αν βρείτε περισσότερα. Τα κεφάλια σας μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και να κουβαλήσετε μέχρι και τρία ταυτόχρονα.

Τι γίνεται όμως αν χάσετε ένα κεφάλι; Αν χτυπηθείτε από κάποιον εχθρό τότε θα πέσει το κεφάλι σας κάτω και θα πρέπει να τρέξετε να το πιάσετε γρήγορα για να το ξαναφορέσετε. Σε περίπτωση που δεν προλάβετε θα πρέπει να διαλέξετε αμέσως ένα από τα υπόλοιπα κεφάλια που έχετε στη συλλογή σας. Αν όμως δεν σας έχει μείνει κανένα κεφάλι, τότε θα πεθάνετε και θα επαναλάβετε τη πίστα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μην πεθάνετε ακόμα και αν χάσετε όλα τα κεφάλια σας. Στον χώρο θα βρείτε συνήθως χρυσά κρυσταλλάκια από τα οποία αν μαζέψετε 100 θα πάρετε μια επιπλέον ζωή.

Ο αρχικός σας βοηθός, Ying Yang, είναι ένας γάτος με περίεργη προφορά. Του αρέσει να λέει πολύ την λέξη “mewgick”!

A.I. και Boss fights
Παρά τη σοβαρότητα του Puppeteer, ο βαθμός δυσκολίας είναι εξαιρετικά χαμηλός. Οι περισσότεροι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε πεθαίνουν εύκολα αν τους κόψετε με το ψαλίδι ενώ άλλους είναι πολύ πιο εύκολο να τους ξεφορτωθείτε καθώς μπορείτε να πηδήξετε από πάνω τους ή να σκύψετε και να τους αφήσετε να περάσουν. Το A.I είναι υποτυπώδες αφού οι αντίπαλοί σας στερούνται νοημοσύνης. Ποτέ δεν θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις επιθέσεις σας αλλά ούτε να κρυφτούν πίσω από εμπόδια.

Τα boss fights είναι εξίσου απογοητευτικά όσον αφορά στο A.I αφού τα bosses επιτίθενται λίγες φορές και σε phases οι οποίες είναι κάθε φορά οι ίδιες. Για να κερδίσετε ένα boss αρκεί να αποφύγετε μερικές από τις επιθέσεις του και μόλις βρείτε την ευκαιρία τότε να αρχίσετε τις επιθέσεις από τη πλευρά σας. Μπορεί αυτές οι μάχες να είναι εύκολες αλλά οπτικά δεν θα σας απογοητεύσουν. Κάθε φορά που περνάτε ένα phase μιας μάχης, το κοινό θα σας χειροκροτήσει και το boss θα κάνει κάποιο συγκεκριμένο animation.

Double Trouble
Μπορεί το Puppeteer να μην έχει online multiplayer, διαθέτει όμως ένα co-op mode που παίζεται σε μία οθόνη, από δύο παίκτες. Ο πρώτος παίχτης ελέγχει τον Kutaro ενώ ο δεύτερος μπορεί να ελέγξει τον Ying Yang και αργότερα την Picarina, τον δεύτερο βοηθό που θα συναντήσετε στο campaign.

Η εμπειρία του να παίξετε παρέα με έναν φίλο είναι εντελώς διαφορετική και κάνει το gameplay ακόμα πιο εύκολο. Αν για παράδειγμα χάσετε ένα από τα κεφάλια σας, τότε θα τρέξει ο φίλος σας να το πιάσει για εσάς ή αν μαζέψει πολλά κρυσταλλάκια μπορεί να τα αποθηκεύσει όλα και να σας τα δώσει αργότερα όταν θα βρίσκεστε σε ασφαλές σημείο. Βέβαια για να ευχαριστηθείτε τόσο εσείς όσο και ο φίλος σας το gameplay θα πρέπει να σας αρέσουν οι ρόλοι καθώς ο ένας θα είναι πάντα ο πρωταγωνιστής και ο άλλος support χαρακτήρας.

Θεατρική παράσταση
Ένα Platform σαν το Puppeteer με αυτό το σενάριο και σε μια κονσόλα όπως το PlayStation 3, ήταν αναμενόμενο να μοιάζει με το LittleBigPlanet, κάτι που θα έχετε διαπιστώσει από τα πρώτα κιόλας βίντεο. Από το όνομα κα μόνο μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα πρόσχαρο παιχνίδι το οποίο χωράει αρκετή δόση χιούμορ… ακόμα και αν αυτό είναι black. Τα γραφικά είναι καρτουνίστικα, οι πίστες πολύχρωμες και διαφορετικές κάθε φορά. Ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι άριστος και η εναλλαγή τους δεν θα σας κάνει να βαρεθείτε ποτέ.

Όσο για την μουσική που ακούγεται κατά τη διάρκεια του gameplay, είναι ορχηστρική με αρκετά μεσαιωνικά στοιχεία. Οι ηθοποιοί υποδύονται άριστα τους ρόλους τους και δίνουν τον κατάλληλο τόνο. Για ένα περίεργο λόγο όλοι οι χαρακτήρες ακούγονται πολύ σκοτεινοί και μοχθηροί, με εξαίρεση τον πρωταγωνιστή Kutaro ο οποίος δυστυχώς δεν μιλάει.

”It is Mewgick!”
Το Puppeteer μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πιο αξιόλογα Platform που μπορείτε να παίξετε στο PS3. Σαν τίτλος δεν φέρνει καινοτομίες κανενός είδους, απλώς ακολουθεί τα χνάρια των άλλων αντίστοιχων games και πρωτοτυπεί μόνο με το ιδιαίτερο στυλ του. Η ιστορία του διαδραματίζεται σε ένα μαγικό και σκοτεινό κόσμο όπου ο πρωταγωνιστής πρέπει να τρέξει να βρει το…. Χαμένο κεφάλι του. Τα γραφικά και ο ήχος είναι από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του, καθώς του δίνουν τον ιδιαίτερο τόνο που του αρμόζει. Με μια διάρκεια περίπου 10 ωρών, μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για καιρό αλλά και να σας δώσει την ευκαιρία να παίξετε με κάποιον φίλο σας μέσα από το Co-op mode που διαθέτει.

Θετικά:
- Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα
- Δεν απευθύνεται μόνο σε μικρές ηλικίες
- Μέτρια έως μεγάλη διάρκεια
- Διασκεδαστικό Co-Op

Αρνητικά:
- Η έλλειψη online multiplayer mode
- Ίσως να μην είναι κατάλληλο για παιδιά λόγω των gothic αναφορών
- Δεν προσφέρει τίποτα καινούριο στον χώρο των Side-Scrolling Platforms

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Ένας ώριμος και χαριτωμένος τίτλος που θα σας προσφέρει άφθονες ώρες διασκέδασης.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
tim burton, ps3, sony, game, gothic, black, japan, ape, shadow, media, video, tim, burton, moon, king, games, playstation, σημαίνει, controller, stick, button, πηγαίνετε, boss, συγκεκριμένο, animation, double, online, support, στυλ, burton, δυνατα, βιντεο, γατα, ηθοποιοι, ηχος, με το δεξι, μουσικη, ψυχολογια, ωρα, boss, games, game, ps3, sony, αναμνησεις, πηγαίνετε, βιδα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, δευτερο, δυστυχως, δειτε, δικη, δωσει, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελευθερια, ελλειψη, ενδιαφεροντα, επτα, επιτυχια, εχθροι, ζωη, ιδιο, υφος, κεφαλαιο, κυρια, κλιμα, κλωστες, λειπει, λογια, λογο, μπορειτε, μυαλο, νεραιδες, παντα, οθονη, ονομα, οπτικα, ορος, ουσια, παραμυθια, παιδι, παιδια, ρολοι, σεναριο, συγκεκριμένο, σωμα, σπιτι, στυλ, τετραγωνο, τρια, τιτλος, φυσικα, φυλλα, φωνη, φορα, ωρες, αδυνατο, animation, ape, button, black, δωματιο, ευθεια, ειλικρινεις, gothic, ιδανικο, ιδιαιτερο, japan, κακος, king, controller, media, μεινει, μοιαζει, moon, μπροστα, παιχνιδι, support, shadow, σημαίνει, tim, tim burton, online, βοηθος, ψυχες, stick
Τυχαία Θέματα