Gone Home

To Indie game που σαρώνει τις κριτικές... Αξίζει όμως;

Πολλοί «ψαγμένοι» Adventurάδες ίσως να περιμένατε για το 2013 το Gone Home, έναν τίτλο που παρουσιάστηκε στην PAX Prime τον φετινό Ιούνιο, στο booth των Indie games. Το ανέπτυξαν μόλις τέσσερις συντελεστές που αποτελούν την Fullbright Company. Σε αυτήν ανήκει και ο Steve Graynor, game

designer, γνωστός για την θητεία του στην 2K Marin και την Irrational Games, για λογαριασμό των οποίων σχεδίασε τα BioShock 2 και BioShock Infinite που άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Οι υπόλοιποι developers έχουν εργαστεί στο παρελθόν κι αυτοί με τη σειρά τους στην Irrational Games και συγκεκριμένα για το DLC Minerva’s Den του Bioshock 2 αλλά οι πολλές τότε ανακατατάξεις και η όλη εμπλοκή της 2Κ τους ανάγκασε να παραιτηθούν και να ανοίξουν την δική τους εταιρία. Μόνο ο Steve Gaynor (που απ’ ότι φαίνεται είναι και ο «εγκέφαλος» της όλης υπόθεσης) δουλεύει στην 2K Marin. Κοινώς το έχει…δίπορτο!

Interactive story πρώτου προσώπου
Το Gone Home δεν είναι ακριβώς old-school Adventure. Δεν έχει γρίφους, ούτε θα χρειαστείτε να συνδυάσετε αντικείμενα, να μιλήσετε με άλλους κ.ο.κ. Πιο πολύ θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία η οποία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας σαν μια ταινία. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε και να την απολάυσετε!

Η «ταινία» λοιπόν ξεκινάει κάπως έτσι. Τον Ιούνιο του 1995 η πρωταγωνίστρια του Gone Home Kaitlin Greenbriar γυρνάει σπίτι της μετά από ένα αρκετά επιμορφωτικό ταξίδι στην Ευρώπη. Διευκρίνιση: Φτάνει μετά απ’ ένα χρόνο στο σπίτι της, μια μεγάλη έπαυλη. Είναι βράδυ, βρέχει και η έπαυλη είναι άδεια.

Φυσικά και εσείς όπως και εμείς νομίζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιο στοιχειωμένο σπίτι, να βρούμε φαντάσματα να μας κάνουν «μπουουουου» ή να βρούμε την οικογένειά μας δολοφονημένη (παραείμαστε μακάβριοι;) ή κάτι τέτοιο τελος πάντων. Διότι πιο κλισέ σκηνικό από την εισαγωγή του Gone Home δεν υπάρχει πραγματικά. Ξεχάστε τους γρίφους, τα διάφορα τεχνάσματα που χρησιμοποιείτε σε άλλα Adventures ή τα εναλλακτικά φινάλε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία, έναν τερματισμό και με μια ακολουθία βημάτων συγκεκριμένη η οποία όταν αυτή ολοκληρωθεί ολοκληρώνετε και εσείς με την σειρά σας το παιχνίδι. Απλά πράγματα.

Τι συμβαίνει ακριβώς στην έπαυλη
Αφού προσπεράσετε το τρομακτικό Hollywoodιανο «κλισέ» σκηνικό της εισαγωγής θα βρείτε το πρώτο γράμμα το οποίο ανήκει στην μικρότερη αδερφή σας. Η τελευταία θα σας αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να βρείτε απαντήσεις για το που ακριβώς βρίσκεται. Μπαίνοντας στο τεράστιο πραγματικά σπίτι σας θα διαπιστώσετε γι’ ακόμη μια φορά ότι είναι εντελώς άδειο! Μέσω λοιπόν και άλλων γραμμάτων αλλά και διάφορων διάσπαρτων στοιχείων που θα σας παρουσιαστούν στην πορεία θα προσπαθήσετε να βρείτε τι έχει συμβεί στον καθένα ξεχωριστά αν και αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει είναι το τι έχει συμβεί στην αγαπημένη σας αδερφή. Με το που ξεκινάτε την περιπέτειά σας θα ακούσετε κάποια δυσάρεστα μηνύματα στον τηλεφωνητή σας τα οποία θα σας ανησυχήσουν ευθύς αμέσως για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το Gone Home έχει διάρκεια –κρατηθείτε- δύο ολόκληρες ώρες! Και αυτές ίσως να φαντάζουν πολλές εάν δεν κάτσετε με την ησυχία σας να διαβάσετε τα διάφορα γράμματα, να παρατηρήσετε όλους τους πίνακες, τα περιοδικά, τα σημειώματα στο ψυγείο ή και εμείς δεν ξέρουμε τι άλλο! Τα γράμματα πάντως είναι αυτά που σας ενδιαφέρουν ως επί το πλείστων μιας και αυτά είναι κυρίως που ξεκλειδώνουν τις επόμενες προς εξερεύνηση περιοχές. Είναι ιδιαίτερα καλογραμμένα και πολύ έξυπνα. Σας δείχνουν το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Σε αυτά είναι που έχει δοθεί και μια ιδιαίτερη έμφαση στην λεπτομέρεια.

Από την αναζήτηση ενός σπιτιού στην απόλυτη περιπέτεια.

Σε μερικούς τα γράμματα ίσως ξυπνήσουν παλιές παιδικές αναμνήσεις, εφηβικούς έρωτες, τσακωμούς με τους γονείς και άλλα παιδικά επι το πλείστων συναισθήματα. Μερικά απ’ αυτά όμως έχουν τη δική τους δυσκολία! Βλέπετε κάποια είναι ιδιαίτερα κακογραμμένα (η γραμμένα σε μια αρκετά δυσνόητη «αργκό») που θα πρέπει ή να είστε είτε Άγγλος είτε Αμερικάνος για να βγάλετε άκρη! Εάν πάντως προσπεράσουμε τα παραπάνω η ατμόσφαιρα είναι κατα γενική ομολογία σκοτεινή. Θα προσπαθείτε διαρκώς να μάθετε τι ακριβώς έχει συμβεί με τον ήχο της βροχής που θα σας υπενθυμίζει ότι είστε μόνη.

Τα ευχάριστα
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενάρεστες αναφορές τις οποίες και θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι ζούσαν την δεκαετία του ‘90. Θα βρείτε αρκετές και θα έχουν να κάνουν κυρίως με παλιά video games, μουσικά συγκροτήματα αλλά και ταινίες με αποκορύφωμα τα Street Fighter ΙΙ, Kurt Cobain (ο τραγουδιστής των Nirvana φυσικά) αλλά και το... Pulp Fiction! Επίσης παρά την απελπιστικά μικρή διάρκειά του το Gone Home θα σας «τσιγκλάει» συνεχώς στο να θέλετε να μάθετε τι έχει συμβεί τελικά στην οικογένεια σας και να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά που μπορεί να κρύβονται στην ιστορία αυτή αλλά και στο ίδιο σας το σπίτι.

Σίγουρα το να μεταμορφωθεί ένα video game σ’ έναν απλό άνθρωπο ο οποίος θα σας εξιστορεί ένα συμβάν ή ένα γεγονός ή ακόμη και ένα μυστικό δεν είναι κατι το καινούριο. Το έχουμε ξαναδεί και ξαναζήσει στο παρελθόν αρκετές φορές. Το Gone Home στην τελική σας δίνει ένα σπίτι έτοιμο προς εξερεύνηση και μια ιστορία η οποία ίσως να είναι μια από τις πιο ανθρώπινες και φυσιολογικές που έχουν ειπωθεί στα χρονικά των video games.

Καλοστεκούμενο indie game
Θα νιώσετε αρκετές φορές και με διάφορους τρόπους την ενέργεια που υπάρχει στο σπίτι παρόλο που αυτό μπορεί να είναι άδειο. Σ’ αυτό βοηθάει φυσικά η αρκετά καλή δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό, αλλά κυρίως, στον ακουστικό τομέα.

Το παιχνίδι έχει κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου με την Unity game engine μια μηχανή γραφικών η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο για games σε φορητές συσκευές (βλ. Temple Run 2) αλλά τελευταία χρησιμοποιείται και για PC games (Slender: The Arrival) οπότε μην περιμένετε ιδιαίτερη έμφαση στα γραφικά και στην λεπτομέρεια αυτών. Τα τελευταία αν και κάπως “χοντροκομμένα” ταιρίαζουν απόλυτα με την συνολική εικόνα του παιχνιδιού η οποία ξεχειλίζει από 90s όπως προαναφέραμε.

Η Unity game engine ξεχωρίζει στα αρκετά καλά physics που διαθέτει μιας και αυτά λειτουργούν σχεδόν αψεγάδιαστα. Μάλιστα από την έκδοση 3.0 και μετά έχει την επίσημη υποστήριξη της Nvidia με την PhysX physics engine. Μπορείτε έτσι άφοβα να πειραματιστείτε με διάφορα αντικείμενα και να τα πετάξετε από εδώ και από εκεί, να τα σπάσετε, να «φρακάρετε» διάφορες ντουλάπες και συρτάρια κ.α.

Εκεί όμως που προσπαθεί να ξεχωρίσει το Gone Home είναι στον ακουστικό τομέα και στα καταπληκτικά voice-overs του. Punk, gothic και ιδιαίτερα σκοτεινά στοιχεία ξεχειλίζουν συνεχώς από κάθε ηχητικό άκουσμα δείχνοντας τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του βασικού σχεδιαστεί Steve Gaynor. Το soundtrack έχει επιμεληθεί αποκλειστικά ο Chris Remo ο οποίος έχει δουλέψει και στο μακρινό Psychonauts μέχρι και στο πιο πρόσφατο The Cave. Επίσης θα ακούσετε διάφορα κομμάτια από τους Heavens to Betsy και Bratmobile μέσω κάποιων βινύλιων αλλά και κασσετών που θα βρείτε διάσπαρτα μέσα στα δωμάτια του σπιτιού σας.

Η τιμή του
Εδώ είναι το όλο αστείο της υπόθεσης. Το Gone Home το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε είτε απευθείας μέσω direct download από το official site του παιχνιδιού είτε μέσω του Steam κοστίζει 19 ευρώ. 19 ευρώ λοιπόν για 100 λεπτά γραμμικό gameplay χωρίς ίχνος replayability μιας και εφόσον το τερματίσετε δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορείτε να κάνετε.

Δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν τίποτα Easter Eggs από τους προγραμματιστές ή άλλα «μυστικά», αλλά ακόμα και αυτά δεν θα μπορούσαν με τίποτα να δικαιολογήσουν την υπερβολικά υψηλή (γι’ αυτά που προσφέρει) τιμή του Gone Home. Εάν λοιπόν δεν σας ενδιαφέρουν και πολύ τα χρήματα, έχετε ζήσει τα εφηβικά σας χρόνια στην δεκαετία του ‘90 και δεν έχετε τι να κάνετε για κανα διωράκι ένα απόγευμα της ζωής σας τότε το Gone Home ίσως σας κατακτήσει. Για λίγο. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να περιμένετε να πέσει η τιμή τουλάχιστον στο μισό για να μην δείτε τους τίτλους τέλους και μείνετε με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας, όπως μείναμε και εμείς εξάλλου.

Θετικά:
- Το «δέσιμο» με τους κεντρικούς ήρωες
- Ιδιαίτερο soundtrack και voice-overs
- Ατμόσφαιρα βγαλμένη από τη δεκαετία του ‘90
- Ιστορία η οποία θα σας συγκινήσει

Αρνητικά:
- Γραμμικό gameplay
- Θα το τερματίσετε και δεν θα το ξανακουμπήσετε
- Υπερβολικά μικρή διάρκεια (1,5-2ώρες) που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος του
- Υψηλή τιμή
- Μέτρια γραφικά
- Δυσνόητες λέξεις και χαρακτήρες σε αρκετά γράμματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 2.5
Γενικά: 6.5

Μια πολύ ιδιαίτερη περιπέτεια που θα σας απογοητεύσει εξαιτίας της μικρής της διάρκειας.

Μιχάλης Μητρόπουλος

Keywords
home, home, kurt cobain, pulp fiction, pc games, game, pax, games, infinite, dlc, adventure, διευκρίνιση, video, fighter, cobain, nirvana, pulp, fiction, unity, engine, run, nvidia, punk, gothic, download, official, site, steam, easter, Καλή Χρονιά, αδεια, δουλεια, ηχος, θητεια, ιχνος, ντουλαπες, περιοδικα, ταινιες, τρομακτικο, ψυγειο, dlc, download, games, game, kurt cobain, nirvana, nvidia, pc games, αξιζει, αναμνησεις, απλα, ατμοσφαιρα, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γονεις, γραμμα, δειτε, διευκρίνιση, δικη, δοθει, δωματια, ευρω, υπαρχει, ειπωθει, ενεργεια, εταιρια, ετοιμο, ευρωπη, ζωης, ιδιο, ησυχια, εικονα, ηχο, ματια, μηνυματα, μυστικο, μπορειτε, μυστικα, οικογενεια, παιδικα, πινακες, πιο πολυ, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σπιτι, τιμη, υψηλη, φαντασματα, φυσικα, φτανει, φορα, χρονικα, ανηκει, cobain, adventure, easter, εξυπνα, engine, εμφαση, ερωτες, fighter, gothic, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, λεξεις, μια φορα, μητροπουλος, μπροστα, infinite, official, pax, παιχνιδι, pulp, punk, run, school, site, steam, ταξιδι, unity, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld