Press Start: Το Start Button

Ένα απαλό άγγιγμα στο κουμπί και το ταξίδι ξεκινά.

Η αλήθεια είναι ότι 17 εβδομάδες πριν, όταν γεννήθηκε το Press Start, ήθελα να ξεκινήσω έχοντας ως πρώτο θέμα το Start Button, λόγω και του ονόματος που είχατε επιλέξει να έχει η παρούσα στήλη. Τελικά είχα αποφασίσει να ξεκινήσω με διαφορετική θεματολογία και έκτοτε συνεχώς το ανέβαλα. Μεγάλωσα (όπως και πολλοί από εσάς) έχοντας στο νου μου ότι κάθε χειριστήριο που θα έπιανα στα χέρια μου θα διέθετε το Start Button,

το οποίο έμελλε να έχει την μεγαλύτερη συναισθηματική αξία επάνω σε ένα gamepad.

Από το 1983 που έκανε την εμφάνιση του ως κουμπί επάνω σε χειριστήριο στο NES (έως τότε μπορούσατε να το βρείτε στις περισσότερες περιπτώσεις ενσωματωμένο στο "σώμα" της κονσόλας), το Start καθιερώθηκε στη συνείδησή μας και μας συνοδεύει έως και σήμερα, έχοντας έναν ουσιαστικό σκοπό: να ξεκινήσουμε το ταξίδι που μπορεί να μας προσφέρει ένα video game. Η μόνη παρατυπία (αν θα μπορούσα να το πω έτσι) μέχρι σήμερα, είναι η απουσία του συγκεκριμένου κουμπιού από τα Xbox One και PS4 που έχουν στη θέση του τα "Menu" και "Options" buttons αντίστοιχα. Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις τα παραπάνω buttons να είναι σε θέση να εκτελέσουν την ίδια λειτουργία (να ξεκινήσει το παιχνίδι δηλαδή), παρόλα αυτά η αλλαγή του ονόματός του θεωρώ ότι ήταν κακή επιλογή. Ευτυχώς στα των οικιακών κονσολών η Nintendo συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Start (και το αδερφάκι του, το "Select").

Βλέπουμε επίσης ότι στην πλειοψηφία τους, τα video games συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την start screen (ή αλλιώς title screen), όπου μας ζητείται να πατήσουμε το Start ή κάποιο άλλο κουμπί για να εισέλθουμε στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού. Οι αρχικές αυτές οθόνες έχουν τις ρίζες τους στα arcade coin-ops, όπου μέχρι κάποιος να "τροφοδοτήσει" το μηχάνημα με λεφτά, παίζουν σε λούπα διάφορα βίντεο όπου παρουσιάζεται συνήθως gameplay υλικό από το εκάστοτε παιχνίδι, ώστε να γνωρίζει ο χρήστης στο περίπου την θεματολογία του. Οι απόψεις για τον ουσιαστικό σκοπό αυτών των start screens στην εποχή μας διίστανται, αν και οι developers αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που υπάρχουν ακόμα, είναι για να γνωρίζει το παιχνίδι ποιο χειριστήριο έχει τον κύριο έλεγχο του.

Η αγαπημένη μου title screen είναι αυτή του πρώτου Metal Gear Solid στο PSone με την επική μουσική και ακολουθούν οι αντίστοιχες των Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Xenoblade Chronicles, Dead Island και Resident Evil.

Πιστεύετε ότι πρέπει το Start Button να συνεχίσει να έχει μια θέση στα χειριστήριά μας; Επίσης, ποιες είναι οι αγαπημένες σας title screens; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρους του άρθρου.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα