Natural Doctrine

Αδύνατο να αποφύγεις το αναπόφευκτο.

Το Natural Doctrine αποτελεί την παρθενική δημιουργία της Kadokawa Games, μίας εταιρείας που αποτελεί θυγατρική της Kadokawa Corporation. H τελευταία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς όπως στις τηλεοπτικές παραγωγές, στα manga/anime, αλλά και στον χώρο των video games, καθώς έχει εντάξει στο δυναμικό

της αρκετούς ιάπωνες developers όπως την ASCII Media Works. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Kadokawa Corporation αγόρασε το 80% των μετοχών της From Software, κοινώς της εταιρείας ανάπτυξης που βρίσκεται πίσω από την σειρά Dark Souls.

Βέβαια για να μην παρεξηγηθούμε θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εξαγορά της From Software έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Natural Doctrine είχε ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά της Ιαπωνίας. Κοινώς σε αυτό το project δεν συμμετέχουν οι δημιουργοί των διάσημων σαδιστικών Action RPG. Παρόλα αυτά, για την ανάπτυξη του Natural Doctrine επιστράτευσε αρκετούς developers εγνωσμένης αξίας όπως τον Atsushi Li (Patapon) και το Atsushi Ikariya (Fate/Zero), ενώ αρκετά από τα υπόλοιπα στελέχη της είχαν εργαστεί στο Final Fantasy Tactics, ένα από τα -κατά γενική ομολογία- καλύτερα tactical RPG όλων των εποχών.


Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι αρκετούς μήνες πριν την Ευρωπαϊκή κυκλοφορία του, το Natural Doctrine είχε καταφέρει να μας κινήσει την περιέργεια. Η NIS America φρόντισε μάλιστα να το πλασάρει και ως το "Dark Souls των Strategy RPG" προκαλώντας αρκετό hype. Δυστυχώς, όπως θα δούμε και παρακάτω, το πρώτο πόνημα της Kadokawa Games παρά τις ενδιαφέρουσες ιδέες του μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει.

Ο Geoff και η παρέα του
Το σενάριο του Natural Doctrine μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ανέμπνευστο. Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Geoff, ένας νεαρός τυχοδιώκτης, ο οποίος μαζί με τους συμμάχους του προσπαθεί να γίνει επίσημος citizen της πόλης Feste. H τελευταία αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο της ανθρωπότητας, καθώς όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει καταληφθεί από διάφορα τέρατα όπως goblins, orcs, lizardfolks, μινώταυρους και δράκους.

http://www.youtube.com/watch?v=fttzT48-Uro

Σε μία από τις περιπλανήσεις σας θα συναντήσετε τα Gorians, μία φυλή πλασμάτων που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Φυσικά εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να αποτρέψετε αυτή την καταστροφή ή για να είμαστε ειλικρινείς θα προσπαθήσετε να την αποτρέψετε, καθώς ο βαθμός πρόκλησης του Natural Doctrine είναι απλά απαγορευτικός, ακόμη για τους σκληροπυρηνικούς του είδους.

Αποστασιοποιείται από την μάζα
Δίχως αμφιβολία το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της δημιουργίας, είναι ο μεγάλος βαθμός πρωτοτυπίας του. Σε πρώτη φάση ξεχάστε την παραδοσιακή απεικόνιση του πεδίου της μάχης με τα "τετραγωνάκια". Το πεδίο της μάχης εδώ είναι τρισδιάστατο και χωρίζεται σε διάφορες ζώνες και από την πλευρά σας μπορείτε να κινηθείτε σε ένα περιορισμένο αριθμό ζωνών κάθε γύρω. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε εδώ, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσετε τον χαρακτήρα σας σε όποιο σημείο της ζώνης επιθυμείτε. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την κάλυψη που προσφέρει το περιβάλλον ή να βγείτε εκτός του οπτικού πεδίου των εχθρών σας (λόγου χάρη να σταθείτε πίσω από κάποιον τοίχο). Επίσης, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψετε τα αδύναμα μέλη της ομάδας σας και γι' αυτό προτείνουμε να τους τοποθετήσετε πίσω από τον “ασπιδοφόρο” Geoff.


Μία επίσης καινοτόμος ιδέα είναι η εισαγωγή του Link system, το οποίο καταργεί θα λέγαμε την τυπική εξέλιξη μιας μάχης με βάση το initiative ή το speed, όπως για παράδειγμα έχουμε δει στην σειρά Fire Emblem ή στο Final Fantasy Tactics. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός στην πράξη. Σε κάθε γύρο, καθένας από τους χαρακτήρες σας έχει μόνο ένα "εγγυημένο" turn, όπως ακριβώς έχουμε δει στα υπόλοιπα tactical RPG. Παρόλα αυτά, ανάλογα με το positioning της ομάδας σας οι χαρακτήρες σας μπορούν να δράσουν περισσότερες φορές μέσα στην μάχη. Για παράδειγμα, αν επιτεθείτε σε έναν εχθρό, όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας που βρίσκονται σε εμβέλεια με τον στόχο σας θα επιτεθούν και αυτά με την σειρά τους. Συν τις άλλοις, οι επιθέσεις αυτές προκαλούν περισσότερο damage ή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για critical damage, ανάλογα πάντα με την θέση που καταλαμβάνει το party σας στο πεδίο της μάχης.

Εάν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας μαζοχιστή καλό θα είναι να μείνετε μακριά από το Natural Doctrine.


H διαδικασία πάντως εκμετάλλευσης του Link system είναι ιδιαίτερα επίπονη, λόγω του κάκιστου user interface. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κάθε φορά που κάνετε link στην οθόνη σας εμφανίζεται μία μπλε γραμμή και πάνω της απεικονίζει τα διάφορα stat bonuses που κερδίζετε στην επίθεση σας. Εάν λόγου χάρη πραγματοποιήσετε ένα τετραπλό link είναι ειλικρινά αδύνατο να διαβάσετε τι ακριβώς πλεονεκτήματα έχετε.


Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν κάνετε σωστά link τα turns σας μπορείτε να ξεπαστρέψετε τους αντιπάλους σας πριν αυτοί προλάβουν να αντιδράσουν. Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και οι εχθροί σας, καθώς και αυτοί εκμεταλλεύονται το Link system προς όφελος τους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσχερής από το γεγονός ότι αν ένα μόνο μέλος της ομάδας σας πεθάνει θα οδηγηθείτε στο κοντινότερο checkpoint (εάν είστε τυχεροί) ή στην αρχή του dungeon. Σκεφθείτε λοιπόν ένα σκηνικό όπου το party σας αποτελείται από τέσσερα άτομα και οι αντίπαλοι σας είναι περισσότεροι από 20. Ποιος άραγε μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα το Link system; H απάντηση είναι προφανής.

Αναπόφευκτος θάνατος
Με βάση τα παραπάνω θα χρειαστεί να καταφύγετε συνεχώς σε trial and error τακτικές για να επιβιώσετε στην μάχη. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να πεθάνετε καμιά δεκαριά φορές για να εξοικειωθείτε με τους εχθρούς και τις παγίδες που κρύβει το κάθε dungeon. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτές τις τακτικές, αλλά όταν ανοίγουμε μία πόρτα και από μέσα ξεπηδούν 10 goblins που ξεπαστρεύουν την ομάδα μας σε ένα turn με την σωστή χρήση του Link system είναι φανερό ότι κάτι πάει λάθος. Να προσθέσουμε επίσης ότι αγαπάμε τα δύσκολα tactical RPG και turn-based Strategy έχοντας αφιερώσει εκατοντάδες ώρες στην σειρά Fire Emblem και στο XCOM: Enemy Unknown, αλλά το Natural Doctrine είναι απλά άδικο. Ακόμη και στο Easy επίπεδο δυσκολίας, που σημειωτέον προστέθηκε στο PS4 στην Ευρωπαϊκή έκδοση, ύστερα από τα παράπονα που εξέφρασαν οι Ιάπωνες παίκτες τον περασμένο Απρίλιο, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να περάσετε τα πρώτα levels.


Εάν υποθέσουμε τώρα ότι διαθέτετε ατσάλινα νεύρα, αδάμαστη θέληση και τις στρατηγικές ικανότητες του Μέγα Αλέξανδρου, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, του Ρόμελ και του Σκιπίων του Αφρικανού το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε το Natural Doctrine. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστεί να κάνετε ατελείωτο grinding για να αποκτήσετε το Pluton. Tο τελευταίο αποτελεί ένα resource που βρίσκεται μόνο σε συγκεκριμένα σεντούκια και κατά συνέπεια οφείλεται να κάνετε συνεχώς farming για να αυξήσετε τα αποθέματά σας. Μεταξύ άλλων το Pluton καταναλώνετε στις μαγικές επιθέσεις σας, ενώ στην πορεία αρκετές special κινήσεις των υπολοίπων χαρακτήρων απαιτούν και αυτές με την σειρά τους το εν λόγω resource.

Στην περίπτωση που είστε αποφασισμένοι να παραβλέψετε όλα αυτά τα προβλήματα και τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας το Natural Doctrine θα σας κρατήσει απασχολημένους για 50 ώρες περίπου. Η αλήθεια είναι ότι το 95% περίπου των παικτών που θα ασχοληθούν με την δημιουργία της Kadokawa Games θα το παρατήσουν πολύ σύντομα. Είναι κρίμα πράγματι, καθώς υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες μηχανισμοί που θα μπορούσαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο αν είχε δοθεί λίγη παραπάνω προσοχή στην ανάπτυξή του.

http://www.youtube.com/watch?v=cAL-wuhVZW0


Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας
Από οπτικής πλευράς το Natural Doctine δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να εντυπωσιάσει. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο πασιφανές στην PS4 έκδοση, καθώς οι developers δεν εκμεταλλεύθηκαν ούτε στο ελάχιστο τις hardware δυνατότητες της κονσόλας. Το art direction είναι συμπαθητικό και διακρίνεται για την anime αισθητική του, καθώς στο κομμάτι αυτό έχει εργαστεί ο πολύπειρος Atsushi Ikariya. Παρόλα αυτά, τα textures του περιβάλλοντος και των εχθρών μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από την έκτη γενιά κονσολών και το PS2.

Σε ηχητικό επίπεδο το voice acting, αν και στα αγγλικά, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στο ευρωπαϊκό port. Το soundtrack αποτελείται από συμπαθητικές μεν, αδιάφορες δε συνθέσεις του Noriyuki Asakura, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στην σειρά Tenchu και στο anime Rurouni Kenshin.


Ο σαδισμός σε όλο του το μεγαλείο
Το Natural Doctrine είναι κατά την ταπεινή μας άποψη ένα από τα δυσκολότερα video games των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρέπει πάση θυσία να κρατήσετε όλα τα μέλη της ομάδας ζωντανά. Η όλη εμπειρία μοιάζει σαν να ακροβατείτε σε ένα τεντωμένο σκοινί και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει την ζωή σας. Πράγματι ορισμένες φορές ο θάνατος ενδέχεται να προέλθει από κάποιο δικό σας λάθος και στην προκειμένη περίπτωση είναι αιτιολογημένος. Όταν όμως πεθάνετε γιατί πολύ απλά ανοίξατε μια πόρτα ή τραβήξατε έναν μοχλό και ξεπρόβαλαν από του πουθενά 10 εχθροί, τότε είναι φανερό ότι η άδικη και αμείλικτη φύση του Natural Doctrine θα σας ωθήσει στο να το παρατήσετε στην μέση. Εν κατακλείδι, η πρώτη προσπάθεια της Kadokawa Games στέφεται από πλήρη αποτυχία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να δούμε ένα εξαιρετικό tactical RPG.

Θετικά:
- Συμπαθητικό art direction
- Πρωτότυπο σύστημα μάχης
- To Link system
- Υψηλή Α.Ι.

Αρνητικά:
- Αποκαρδιωτικός βαθμός πρόκλησης
- Απαράδεκτος τεχνικός τομέας
- Χλιαρό και ανέμπνευστο σενάριο
- Δυσλειτουργικό user interface
- Απαιτεί grinding για να προχωρήσετε

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Αντοχή: 6
Γενικά: 5.8

Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί των tactical RPG θα πρέπει να το προσεγγίσουν με επιφύλαξη.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα