League of Legends: Lissandra Guide

Κατέφτασε η μάγισσα του πάγου από το Freljord.

Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που η Riot ανακοινώνει νέο champion, ανυπομονούμε να κυκλοφορήσει για να τον δοκιμάσουμε. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο σχεδιασμός των champions πάει από το καλό στο καλύτερο με παραδείγματα όπως η Elise, η Diana ή ο Khazix. Δεύτερος λόγος θα μπορούσε να ήταν ότι οι παλαιότεροι παίχτες θέλουν κάτι καινούριο και όλοι ανυπομονούν να βγει ο dream champ.

Μόλις

πριν από δύο ημέρες κυκλοφόρησε η Lissandra, η ολοκαίνουρια champion του League of Legends. Η Lissandra είναι μια ranged mage που χρησιμοποιεί τον πάγο για να χτυπήσει τους αντιπάλους της. Τα δύο μειονεκτήματά της είναι η υπερβολική χρήση mana αλλα και το μικρό range που έχει για τις επιθέσεις σε σύγκριση με τους άλλους mages. Παρόλα αυτά έχει αρκετά Crowd Control abilities και δυνατότητα να ξεφύγει από ganks. Δείτε όλες τις νέες αλλαγές του patch 3.6 με το νέο ARAM map και τις τροποποιήσεις στο Store

Η μάγισσα του πάγου
Το lore της Lissandra είναι ξεκάθαρο. Aυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί ήρθε στο League of Legends. Η Lissandra πρόδωσε την φυλή της και πήρε το μέρος των Frozen Watchers, καθώς σε αντάλλαγμα έλαβε τεράστια δύναμη. Μαζί τους ξεκίνησε μια αυτοκρατορία η οποία συνεχώς επεκτεινόταν και βύθιζε στο σκοτάδι τις κατεκτημένες περιοχές.

Μια ημέρα όμως οι Frozen Watchers ηττήθηκαν από πιο δυνατούς πολεμιστές και η αυτοκρατορία της διαλύθηκε. Η Lissandra δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να ανακτήσει όσα είχε. Μεταμφιεζόταν σε γριά και έλεγε ψεύτικους μύθους με σκοπό να καλύψει την πραγματική ιστορία των Frozen Watchers. Αργότερα, αφού είχε πετύχει τον σκοπό της, δολοφόνησε και έκλεψε την ταυτότητα του ηγέτη μιας άλλης φυλής, των Frostguard. Καθώς περνούσαν τα χρόνια και υπό τις οδηγίες της Lissandra, οι Frostguard άλλαξαν, έγιναν πιο κακοί και μοχθηροί και πλέον βοηθούν την ηγέτιδά τους στην επιστροφή των Frozen Watchers.

Τα abilities της

Passive: Iceborn: Κάθε 18 δευτερόλεπτα, η επόμενη επίθεση της Lissandra δεν καταναλώνει mana.

Q: Ice Shard: Η Lissandra ρίχνει ένα δόρυ από πάγο πάνω σε έναν εχθρό προκαλώντας του magic damage και επιβράδυνση. Όταν πετύχει τον στόχο σπάει σε μικρά κομματάκια τα οποία πετάγονται στους υπόλοιπους κοντινούς αντιπάλους.

W: Ring of Frost: Η Lissandra παγώνει τον χώρο γύρω της και προκαλεί magic damage ενώ ταυτόχρονα τους ακινητοποιεί για ένα μικρό διάστημα.

E: Glacial Path: Η Lissandra πετάει ένα νύχι πάγου που κινείται προς μια ευθεία με αργή ταχύτητα, προκαλώντας magic damage. Αν ξαναπατήσετε το Ε πριν το νύχι φτάσει στον προορισμό του, τότε η Lissandra τηλεμεταφέρεται στην θέση του νυχιού.

R: Frozen Tomb (Ultimate): Χρήση πάνω σε εχθρό: Αν χρησιμοποιήσετε την ultimate attack σας πάνω σε εχθρό, τότε ένα τεράστιο κομμάτι πάγου τον ακινητοποιεί για ενάμιση δευτερόλεπτο και του προκαλεί magic damage.

Χρήση πάνω στην ίδια: Αν χρησιμοποιήσετε την ultimate πάνω σε εσάς, τότε το κομμάτι πάγου σας ακινητοποιεί για ενάμιση δευτερόλεπτο κατά την διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να σας χτυπήσει κανένας εχθρός.

{youtube}xsCp5lBceTA|400|300{/youtube}

Skill Progression
Αφού είδαμε τα abilities της αναλυτικά, πάμε να δούμε και πως θα ξεκινήσετε να παίζετε με την Lissandra. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε αναλυτικά ποια skills θα ανεβάσετε πρώτα και ποια θα επιλέξετε να αφήσετε για το τέλος. Το πρώτο skill σας, το Ice Shard (Q), είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτό είναι και το πρώτο που θα πρέπει να επιλέξετε στο level 1. Στη συνέχεια σας προτείνω να ανεβάσετε όλα τα skills μέχρι το level 3 και μετά να συνεχίσετε ενισχύοντας πάλι το Q σας.

Το Ice Shard είναι το skill με το οποίο θα κάνετε harass τον εχθρό γιατί θα μπορείτε να τον χτυπήσετε με αυτό ακόμα και αν βρίσκεται πίσω από creeps. Επίσης κάνει AoE damage μέχρι και σε 3 ή 4 creeps οπότε είναι ο νούμερο ένα βοηθός σας στο farming. Το W είναι εξίσου σημαντικό αφού μπορεί να ακινητοποιήσει επικίνδυνους melee αντιπάλους οπότε δεν πρέπει να το παραμελήσετε. Όσο για το E, είναι σημαντικό αλλά μόνο στο να ξεφύγετε οπότε καλό είναι να το αναβαθμίζετε πιο αραιά. Φυσικά δεν ξεχνάμε να αναβαθμίζουμε την ultimate μας στα level 6, 11 και 16.

Το skill progression είναι το εξής: Q>W>E>R. Δείτε αναλυτικά τον παρακάτω πίνακα:

Mid Lane
Αν θέλετε να παίξετε με την Lissandra στο mid lane θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί γιατί το range της δεν είναι τόσο μακρύ όσο θα έπρεπε. Αν απέναντί σας βρίσκεται κάποιος melee χαρακτήρας όπως η Akali, η Katarina ή ο Fizz τότε μην ανησυχείτε. Αν όμως βρεθείτε απέναντι σε Gragas, Anivia, Ahri ή Kassadin τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε αμυντική τακτική. Να θυμάστε πάντα να εκτελείτε last hits και όταν δείτε ότι πολλά minions θέλουν μόνο ένα hit μπορείτε να τα χτυπήσετε με το Q σας ή να μπείτε ανάμεσά τους και να τα σκοτώσετε όλα με το W.

Στην αρχή ξεκινάτε με δύο Faerie Charmκαι τρία Health Potions. Ο λόγος που σας λέω να πάρετε Faerie Charm (και όχι μπότες από την αρχή ή Doran’s Ring) είναι ότι η Lissandra καταναλώνει πολύ mana με τα spells της και αυτό το αντικείμενο θα βοηθήσει να κάνει την κατάσταση πιο υποφερτή. Αν ο αντίπαλος είναι AP (Ability Power) τότε θα αναβαθμίσετε σε Chalice of Harmony

Στη συνέχεια θα αγοράσετε γρήγορα Boots of Speedκαι θα συνεχίσετε παίρνοντας το Fiendish Codex. Αφού έχετε μαζέψει αρκετά χρήματα, θα αγοράσετε το Athene's Unholy Grailκαι μπότες από τις οποίες θα σας πρότεινα τις Sorcerer’s Boots. Το Athene's Unholy Grail εκτός από mana regeneration και ability power, δίνει και magic resist άρα δεν θα έχετε πρόβλημα στο να αντιμετωπίσετε τον αντίπαλο AP champion.

Αν όμως ο αντίπαλος είναι ΑD (Attack Damage) τότε δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε το Athene's Unholy Grail γιατί το magic resist που δίνει θα σας είναι άχρηστο. Αντίθετα, κρατήστε το Faerie Charm και αγοράστε τα Kage's Lucky Pickκαι Fiendish Codex για να πάρετε το Morellonomiconτο οποίο δίνει και 20% cooldown reduction ή εναλλακτικά προχωρήστε χτίζοντας το Zhonya’s Hourglass. Βέβαια το Zhonya’s δεν θα το αγοράσετε για το active του το οποίο σας κάνει άτρωτους για λίγο καθώς το ίδιο πράγμα το έχετε ήδη διαθέσιμο από την ultimate σας αλλά για να έχετε armor και ability power ταυτόχρονα.

Προς το τέλος αγοράστε το Rod of Agesπου δίνει επιπλέον mana, health και ability power μαζί έτσι ώστε να αντέχετε στα team fights αλλά και να προκαλείτε ζημιά. Τελευταίο σημαντικό αντικείμενο είναι το Twin Shadowsτο οποίο χρησιμεύει στη Lissandra γιατί της προσφέρει ταχύτητα κίνησης μιας και είναι τόσο αργή από μόνη της. Τέλος, συμπληρώστε το build σας με Rabadon’s Deathcap, Deathfire Graspκαι ένα armor της επιλογής σας. Αν οι αντίπαλοι είναι ΑD στην πλειοψηφία τους τότε διαλέξτε το Frozen Heartενώ αν οι περισσότεροι είναι AP αγοράστε το Banshee's Veil.

Το τελικό σας build θα πρέπει να είναι αυτό:

ή αυτό:

Top/Bottom Lane
Η Lissandra μπορεί να είναι αρκετά ανταγωνιστική στο Top Lane μιας και οι συνηθέστεροι αντίπαλοι που βρίσκοναι εκεί είναι melee. Τα items που πρέπει να αγοράσετε είναι τα ίδια με αυτά του Mid με την μόνη διαφορά να βρίσκεται στην σειρά αφού κύριος στόχος σας είναι να μαζέψετε αρκετό health παράλληλα με το ability power. Η σειρά που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

Όσο για το Bottom Lane, καλό είναι να μην συχνάζετε εκεί μιας και θα βρεθείτε απέναντι σε δυνατά ADC (Attack Damage Carry) αλλά αν θέλετε μπορείτε να παίξετε ως support champion. Η Lissandra διαθέτει Crowd Control skills που της επιτρέπουν να καθυστερεί τους αντιπάλους και να τους παγώνει, κάτι που θα εκτιμήσει πολύ ο σύμμαχος ADC. Τα αντικείμενα εδώ αλλάζουν αλλά όχι κατά πολύ. Όπως είπαμε κύριος στόχος σας είναι να μην ξεμείνετε ποτέ από mana άρα αγοράζετε το Ohmwrecker, αργότερα τα Liandry's Torment, Locket of the Iron Solari, Rabadon’s Deathcap και Frozen Heart ή Banshee's Veil ανάλογα με το τι ομάδα έχετε να αντιμετωπίσετε. Ποτέ δεν ξεχνάτε να αγοράζετε συχνά wards έτσι ώστε να είναι όλη η περιοχή γύρω σας ορατή.

Το τελικό σας build ανάλογα με το role σας θα είναι αυτό:

{youtube}aNaABJ2u4uU|400|300{/youtube}

Runes και Masteries
Τα Masteries αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Lissandra ως ability power mage στο Mid και στο Top Lane είναι τα εξής:

Τα Masteries αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Lissandra ως support champion στο Bot Lane είναι τα εξής:

Τα Runes αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Lissandra ως ability power mage στο Mid και στο Top Lane είναι τα εξής:

- Greater Mark of Magic Penetration
- Greater Seal of Mana Regeneration
- Greater Glyph of Scaling Ability Power
- Greater Quintessence of Ability Power
- Greater Quintessence of Gold

Τα Runes αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Lissandra ως support champion στο Bot Lane είναι τα εξής:

- Greater Mark of Hybrid Penetration
- Greater Seal of Armor
- Greater Glyph of Magic Resist
- Greater Glyph of Scaling Mana Regeneration
- Greater Quintessence of Gold

Summoner Spells:
Τα Summoner Spells που χρησιμοποιώ στην Lissandra είναι το Ingnite και το Flash . Το Ingnite βοηθάει στο να πάρετε κάποιο kill σε 1vs1 ενώ το Flash βοηθάει ιδιαίτερα όταν το E σας βρίσκεται σε cooldown.

Θετικά:
- Έυκολο να ξεφύγει από ganks
- Skills με Crowd Control
- AoE damage

Αρνητικά:
- Μεγάλα cooldowns
- Kαταναλώνει πολύ mana
- Μικρό range

Η Lissandra κοστίζει 7.800 IP ή 975 RP ενώ μετά από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της η τιμή της θα πέσει στα 6.300 IP. Το skin της Lyssandra ονομάζεται Bloodstone Lissandra και κοστίζει 975 RP. Αν όμως αγοράσετε την Lyssandra μαζί με το skin της πριν τελειώσει η εβδομάδα τότε θα έχετε έκπτωση από τα 1950 στα 1462 RP.

Keywords
Τυχαία Θέματα