Klonoa 2: Lunatea’s Veil

Θα σας προκαλέσει… ίλιγγο.


Δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν για την αυτοκράτειρα developer των arcade games, την αγαπημένη μας Namco. Άλλωστε αρκεί το όνομα του Pac–Man για να μας υποχρεώσει να υποκλιθούμε στο ταλέντο των προγραμματιστών της, ταλέντο που μας πωρώνει εδώ και 30 χρόνια. Το 2001 η Namco δείχνει για πολλοστή φορά τα «δόντια» της, κυκλοφορώντας το Klonoa 2: Lunatea's Veil, sequel

του πετυχημένου platform game Klonoa: Door to Phantomile.

Εκμεταλλευόμενο στο έπακρο το κορυφαίο hardware του PS2, το Klonoa 2 σας «κλειδώνει» σε ένα δισδιάστατο platform μονοπάτι εντός ενός πολύχρωμου τρισδιάστατου κόσμου. Με καταπληκτικά γραφικά, ομαλή και -κατά καιρούς- ταχύτατη κίνηση καθώς και όλες τις μαγευτικές τοποθεσίες που περιμένει να απολαύσει κάποιος σε ένα παραμύθι, το Klonoa 2 μπήκε για τα καλά στις καρδιές των gamers και το γιατί θα το καταλάβετε διαβάζοντας τις επόμενες παραγράφους.

Finding Neverland
Η πλοκή του παιχνιδιού σας τοποθετεί στην θέση του Klonoa, ενός πλάσματος που θυμίζει γατούλα με ανθρωπόμορφες πινελιές. Ο ονειρικός κόσμος της Lunatea βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο και ο Klonoa (γνωστός στον λαό της Lunatea ως «Ονειροταξιδευτής») καλείται για να σταματήσει το κακό. Το κακό έχει την διασκεδαστική μορφή της αεροπειρατίνας Leorina, μίας πρώην ιέρειας που βαρέθηκε το… παπαδιλίκι και αποφάσισε να κινηθεί προς αναζήτηση των υποτιθέμενων θεών και της δύναμής τους.

Την Leorina συντροφεύει ένα εξοργιστικό γατί εν ονόματι Tat που έχει την δυνατότητα να χωρίζεται κατά βούληση σε δύο διαφορετικά όντα. Η Tat δείχνει να συμπαθεί τον χαρακτήρα σας αλλά εσείς δεν πρόκειται να την συμπαθήσετε αφού θα χρειαστεί να την κυνηγήσετε και να την αντιμετωπίσετε σαν mini boss σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Klonoa διαθέτει φυσικά και τα απαραίτητα sidekicks που θα τον συντροφεύσουν στην περιπέτεια του.

Η πρώτη σας σύντροφος είναι η Lolo, μια εκπαιδευόμενη ιέρεια που αποτυγχάνει συνέχεια στις εξετάσεις για να πάρει και επίσημα τον τίτλο της. Παρά τις αποτυχίες της η High Priestess την διατάζει να σας ακολουθήσει. Αντί δηλαδή να σας αναθέσει σε καμία σοβαρή ιέρεια σας φορτώνει το…σαπάκι. Μαζί της θα φορτωθείτε και τον Popka, ένα αστείο πλάσμα που θυμίζει σκυλάκι και αποτελεί τον χιουμοριστικότερο ήρωα του παιχνιδιού. Η Lunatea χωρίζεται σε πέντε βασίλεια στα οποία θα ταξιδέψετε, εξολοθρεύοντας αμέτρητα πολύχρωμα πλάσματα στην προσπάθεια σας να «φρενάρετε» την Leorina.

Η Χώρα των Θαυμάτων χωρίς την Αλίκη
Παίζοντας το Klonoa 2 θα εκπλαγείτε με το gameplay του. Το παιχνίδι χωρίζεται σε τριών ειδών πίστες. Το πρώτο είδος που είναι και το επικρατέστερο είναι οι platforming πίστες. Σε αυτές ο χαριτωμένος ήρωάς σας κινείται σε άψογο side-scrolling στυλ σε προκαθορισμένο δισδιάστατο μονοπάτι γεμάτο πλατφόρμες που πρέπει να διασχίσει και εχθρούς που πρέπει να λιανίσει. Στα levels αυτά στόχος σας είναι να μαζέψετε όσα περισσότερα bonuses μπορείτε και στη συνέχεια να φτάσετε στην έξοδο του stage.

Σε αντίθεση με τα πατροπαράδοτα Platform, οι πίστες στο Klonoa 2 είναι τρισδιάστατες και ο ήρωάς σας μπορεί να αλληλεπιδράσει με ότι διαφαίνεται στο βάθος της οθόνης ή προς την πλευρά σας όπως τον κοιτάτε. Για παράδειγμα, στην Joilant θα δείτε ένα σκοπευτήριο γεμάτο αυγά στο φόντο της πίστας. Εσείς μπορείτε να αρπάξετε έναν αντίπαλο και να τον πετάξετε στα αυγά, σπάζοντας τα και μαζεύοντας τα bonus που κρύβουν. Πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το σημείο όπου πετάτε πλάσματα πάνω σε ένα τεράστιο εκκρεμές στο background, σπρώχνοντάς το πάνω σε κολώνες που σπάζουν και σας επιτρέπουν να διασχίσετε το stage.

Επίσης πρωτοτυπώντας σε σύγκριση με ανταγωνιστικά platform «διαμάντια», στο Klonoa 2 οι εχθροί σας χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σαν όπλα. Πατώντας το fire δίπλα του, ο Klonoa αιχμαλωτίζει τον εκάστοτε εχθρό και στη συνέχεια μπορεί να τον εκτοξεύσει προς ένα αντικείμενο-άλλον εχθρό ή να τον χρησιμοποιήσει για να κάνει διπλό άλμα και να φτάσει ένα απρόσιτο σημείο της πίστας. Kάθε πλάσμα στο Klonoa 2 έχει λοιπόν την χρήση του. Υπάρχουν πλάσματα που τα χρησιμοποιείτε σαν ελικόπτερα για να διασχίσετε μεγάλα χάσματα, με άλλα σπάτε κιβώτια και ανοίγετε δρόμο, κάποια άλλα τα αξιοποιείτε σαν βραδυφλεγείς βόμβες κ.ο.κ.

Μετά το Vertigo (Ίλιγγος) του Hitchcock, το Klonoa 2.
Το δεύτερο είδος πιστών του Klonoa 2 που θα σας θυμίσει λίγο Sonic the Hedgehog είναι εκείνα όπου ο συμπαθέστατος Klonoa κάνει surfing πάνω σε διάφορα πράγματα (πουλιά, skateboards κ.ο.κ.), ακολουθώντας μια προκαθορισμένη πορεία σαν να τσουλάει σε ράγες ένα πράμα. Οι συγκεκριμένες πίστες θα σας φανούν αρκετά ζόρικες για να τις περάσετε και κυρίως, να μαζέψετε όσα περισσότερα bonuses μπορέσετε στην πορεία. Η πιο σπαστική εξ αυτών είναι εκείνη που κυνηγάτε την ζωηρούλα Tat και πρέπει να την πιάσετε πριν φτάσετε στο τέλος της διαδρομής, ειδάλλως την ξανατρέχετε όλη από την αρχή.

Το τρίτο είδος πίστας είναι τα bosses. Στο τέλος κάποιων stages σας περιμένει το boss για να σας… ξηγήσει το όνειρο μιας και βρίσκεστε σε ονειρικό κόσμο. Ορισμένα bosses στέκονται στο κέντρο μίας κυκλικής πίστας και εσείς περιφέρεστε γύρω γύρω μαζεύοντας πυρομαχικά (δηλαδή πλάσματα) και περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να τα πλήξετε. Σε άλλες αναμετρήσεις τα ακολουθείτε σε surfing πίστες και προσπαθείτε να τα πετύχετε, αποφεύγοντας τα εμπόδια που σας έρχονται ολοταχώς από το βάθος της οθόνης. Υπάρχουν δε και bosses που πηγαίνουν πέρα δώθε σε ευθεία και εσείς πρέπει να πηδήξετε από πάνω τους και να τα χτυπήσετε στο ευαίσθητο σημείο τους.

Το Klonoa 2 θα μπορούσε να μετονομαστεί σε Shark Tale με τόσους γλυκούληδες καρχαρίες αλά Finding Nemo που διαθέτει.

Ένα νέο είδος προς εξαφάνιση
Ο ήρωάς σας διαθέτει μια σειρά από καρδιές που απεικονίζουν την ενέργεια του. Μόλις εξαντληθούν χάνετε μια ζωή. Οι καρδιές μειώνονται κάθε φορά που θα ακουμπήσετε έναν αντίπαλο ή θα χτυπήσετε σε κάποιο εμπόδιο. Επιπλέον υπάρχουν και ορισμένα χάσματα που σας αφαιρούν αυτομάτως μια ζωή αν πέσετε μέσα αλλά θα τα συναντήσετε πολύ σπάνια, σε αντίθεση με τα περισσότερα Platform όπου τα είναι το υπ’ αριθμόν ένα αίτιο αφαίρεσης των ζωών σας.

Για να αντισταθμίσετε την απώλεια των ζωών σας πρέπει να μαζεύετε σε κάθε stage όσο περισσότερα πράσινα πετράδια (dreamstones) μπορείτε καθώς 100 από αυτά σας προσφέρουν και μια extra ζωή. Τα ρολόγια που θα μαζέψετε στις πίστες λειτουργούν σαν checkpoints σε περίπτωση που χάσετε μια ζωή ενώ οι καρδιές ανανεώνουν την ενέργειά σας. Τέλος, μαζεύοντας τα έξι αστέρια σε κάθε πίστα θα ξεκλειδώσετε μια από τις 16 συνολικά κούκλες του Momett. Δίνοντας του τις κούκλες, ο Momett θα σας ξεκλειδώσει δύο bonus stages.

Το A.I. των εχθρών που θα διαλύσετε στο Klonoa 2 δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς όλοι τους διαγράφουν φιξαρισμένες τροχιές και δεν παρεκκλίνουν στο παραμικρό από το modus operandi που τους έχουν δώσει οι προγραμματιστές. Το ίδιο πράγμα ισχύει για τα bosses. Μόλις απομνημονεύσετε το πρότυπο τους, η εξόντωση τους είναι θέμα χρόνου. Στο Klonoa 2 θα σας κόψει την ανάσα κυρίως η ασύλληπτη προοπτική του παιχνιδιού. Την μια στιγμή σκρολάρετε οριζόντια από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και την επόμενη καβαλάτε ένα πλάσμα, βλέπετε την δράση από κάτω και αρχίζετε να ανεβαίνετε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς ένα σημείο σε τεράστιο ύψος. Αμέσως μετά μπορεί να σερφάρετε με ταχύτητα Sonic σε ποτάμι και λίγο αργότερα να μπείτε σε ένα τέρας με σχήμα κανονιού που θα σας εκσφενδονίσει στο βάθος στην άλλη άκρη της πίστας.

To Klonoa 2 μας τα χαλάει λιγάκι στον χρόνο που θα χρειαστείτε για να το τερματίσετε. Οι πιο έμπειροι παίκτες θα το τερματίσουν σε λιγότερο από 10 ώρες συνεπώς μιλάμε για μια υπέροχη αλλά πολύ σύντομη εμπειρία και αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Από την άλλη αν δεν έχετε πολλές ώρες στην διάθεση σας τότε σίγουρα θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό.

Τελειότητα εις τον κύβο
Τα γραφικά του Klonoa 2 αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την χιουμοριστική του υφή και το καρτουνίστικο του ύφος. Ο Klonoa και οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι απίστευτα καλοσχεδιασμένοι αλλά δεν αποκλείεται να ξενερώσουν τους πιο σοβαρούς gamers λόγω της έκδηλης παιδικότητας τους. Οι πίστες απεικονίζουν τα πιο πολύχρωμα και παλαβά μέρη που έχετε φανταστεί ποτέ, το βάθος και η κινητικότητα στο φόντο δε θα σας εντυπωσιάσουν αφάνταστα. Το παιχνίδι περιλαμβάνει και μπόλικα cinematics που προσωπικά τα βρήκα εντελώς αδιάφορα. Ίσως να με ξενέρωσαν οι γελοίες γιαπωνέζικες φωνές που ξεπετάγονται από τους όμορφους χαρακτήρες.

Προσωπικά ξαφνιάστηκα από την ποιότητα του soundtrack του Klonoa 2. Το μουσικό θέμα της εκάστοτε πίστας, όχι μόνο διαφέρει εντελώς από το αντίστοιχο της προηγούμενης αλλά προσφέρει και μοναδική απόλαυση στον ακροατή. Στην Joiland τα αφτιά σας θα βομβαρδιστούν από χαρούμενη μουσική καρναβαλιού ενώ λίγο αργότερα θα ακούσετε jazz ρυθμούς να σας συντροφεύουν την ώρα που πηδάτε χάσματα και «σπάτε» εχθρούς. Ακόμα και η φασαριόζικη industrial μουσική που θα ακούσετε στο βασίλειο Volk, έρχεται σε συμφωνία με το περιβάλλον που διανύετε. Τέλος, το voice acting του Klonoa 2 είναι τόσο γελοίο για εμάς τους δυτικούς όσο απολαυστικό θα ακούγεται στους Γιαπωνέζους. Όλοι οι χαρακτήρες μιλούν ιαπωνικά και είναι πραγματικά τρομερά αστείο να ακούς όμορφα ζωάκια να μιλάνε σαν τον… Toshirô Mifune. Ευτυχώς υπάρχουν οι υπότιτλοι και έτσι καταλαβαίνουμε τι παίζεται αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η πλοκή, αλλού είναι η ουσία.

Μια χαριτωμένη ιστορία
Το Klonoa 2 με εντυπωσίασε πραγματικά, κάτι που δεν περίμενα με βάση τον μεγάλο αριθμό των Platform που έχω δοκιμάσει. Διαθέτει ίσως την καλύτερη οπτική που έχω δει, έχει συμπαθέστατους ήρωες κι είναι γεμάτο δράση και οπτικοακουστικές εκπλήξεις. Δυστυχώς είναι επίσης πολύ μικρό για τα γούστα μου και ιδιαίτερα εύκολο για έναν σκληροπυρηνικό οπαδό των Platform. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η περιπέτεια που θα ζήσετε με αυτούς τους τόσο χαριτωμένους ήρωες θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Θετικά:
- Απίστευτα γραφικά
- Επαγγελματικής ποιότητας soundtrack
- Ανεπανάληπτο gameplay
- Μοναδική προοπτική

Αρνητικά:
- Αρκετά εύκολο
- Το κείμενο διαλόγου στα cutscenes είναι πολύ αργό
- Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8

Πολύχρωμο, πανέμορφο και πρωτότυπο, το Klonoa 2 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των gamers που λατρεύουν τις ονειρικές περιπέτειες.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
Τυχαία Θέματα