FTL: Faster Than Light

Για όσους ονειρεύονται καριέρα...κυβερνήτη διαστημοπλοίου!

Είναι πραγματικά συγκινητικό για όλους εμάς τους φανατικούς gamers όταν κυκλοφορούν τίτλοι σαν το FTL, που ξεκινούν από μια απλούστατη ιδέα και μας προσφέρουν δεκάδες ώρες διασκέδασης. Δεν στηρίζονται στα γραφικά, τον ήχο ή άλλα μπιχλιμπίδια, απλά και μόνο στο εθιστικό τους gameplay. Το FTL ακολουθεί την λογική ενός θρυλικού παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 1980 και δημιούργησε ολόκληρη σχολή, αυτή του Rogue.

Το Rogue ήταν φαινομενικά ένα τυπικό RPG

στο οποίο ο παίκτης έκοβε βόλτες σε ένα μπουντρούμι τίγκα στα τέρατα και στους θησαυρούς, προσπαθώντας να αποκτήσει ένα φυλακτό ανεκτίμητης αξίας και να επιστρέψει στην επιφάνεια. Το αξιοσημείωτο στοιχείο του Rogue είναι ότι τα επίπεδά του δημιουργούνται εντελώς τυχαία, συνεπώς κάθε φορά που το ξεκινάτε, παίζετε σε διαφορετικό μπουντρούμι με εντελώς διαφορετικά πλάσματα και αντικείμενα. Τα δύο επόμενα χαρακτηριστικά που το ξεχώρισαν ήταν πρώτον ότι ο θάνατός σας ήταν τελεσίδικος (δηλαδή ξεκινούσατε από την αρχή) και δεύτερον, η κίνηση σε γύρους.



Ουκ εν τω πολλώ το ευ!
Το σενάριο του FTL θυμίζει Star Trek. Η ομοσπονδία των πλανητών στην οποία ανήκει το αεροσκάφος σας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας των διαβολικών επαναστατών που επιθυμούν να την σκορπίσουν στα εξ ων συνετέθη! Εσείς, ως κυβερνήτες του αστρόπλοιου Kestrel βρίσκεστε στη πρώτη γραμμή άμυνας και πρέπει να διανύσετε οκτώ sectors του Γαλαξία για να φτάσετε στη βάση της ομοσπονδίας όπου θα δοθεί η τελική μάχη με την ναυαρχίδα των επαναστατών.

Κάθε τομέας του Γαλαξία είναι γεμάτος με πλανήτες τους οποίους καλείστε να επισκεφτείτε αλλά δεν έχετε την δυνατότητα να μείνετε πολύ ώρα σε κάποιον τομέα διότι σας ακολουθεί ο στόλος των επαναστατών. Αν ο εν λόγω στόλος σας πιάσει δεν τρέχει τίποτα, δεν χάνετε το παιχνίδι, απλώς θα αναγκαστείτε να πολεμήσετε σε μια μάχη που δεν θα σας αποφέρει τίποτα ουσιαστικό ενώ ενδέχεται να έχετε άσκοπες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Τα races παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι. Καταρχάς είναι επτά και συγκεκριμένα οι Humans, Engi, Mantis, Rockmen, Zoltan, Slugs και Crystal. Κάθε χαρακτήρας έχει έξι attributes και συγκεκριμένα τα weapon control, piloting, engines, shields, repairs και fighting.

Οι Humans είναι οι πιο… λαπάδες καθώς ξεκινούν χωρίς κανένα bonus. Οι Engi είναι καταπληκτικοί στο να επισκευάζουν τις ζημιές αλλά χωλαίνουν στην μάχη. Μετά έχουμε, τα «τούμπανα», δηλαδή τους Mantis, μόνο που είναι σκράπες στις επισκευές. Οι Rockmen είναι ιδανικοί στην κατάσβεση πυρκαγιών, οι Zoltan δίνουν πρόσθετη ενέργεια στα συστήματα που χειρίζονται, οι Slugs βλέπουν τηλεπαθητικά τα πάντα στο διαστημόπλοιο αλλά και το πλήρωμα του αντίπαλου αστρόπλοιου και οι Crystal δεν ασφυκτιούν από την έλλειψη οξυγόνου και μπορούν να «κλειδώσουν» ένα δωμάτιο, προστατεύοντας το από τα πυρά.

Επίδοξοι Captain Kirk της Υφηλίου ενωθείτε!
Το FTL είναι μακράν ο πιο εθιστικός εξομοιωτής αστροπλοίου που υπάρχει. Ξεκινάτε επιλέγοντας το σκάφος σας (στην αρχή του παιχνιδιού έχετε μόνο το Kestrel ενώ στην πορεία ξεκλειδώνετε άλλα οκτώ spaceships) και στη συνέχεια ξεχύνεστε στον πρώτο γαλαξιακό τομέα, μαθαίνοντας τις λειτουργίες του αστροπλοίου.

Το διαστημόπλοιό σας διαθέτει 5 vital systems και 3 subsystems. Τα vital systems απαιτούν ενέργεια από τον αντιδραστήρα του σκάφους ενώ τα subsystems λειτουργούν χωρίς να επιβαρύνουν τους ενεργειακούς σας πόρους. Λόγω του ότι ο αντιδραστήρας σας δεν διαθέτει άπειρη ενέργεια, είναι πολύ βασικό να αποφασίσετε πολύ σύντομα που θα δαπανήσετε τους περιορισμένους σας πόρους.



Το «νόμισμα» του FTL είναι τα scraps, μεταλλικά κομμάτια που αποκτάτε καταστρέφοντας εχθρικά αεροσκάφη και ολοκληρώνοντας αποστολές με επιτυχία. Δαπανώντας scraps αυξάνετε τα slots του κάθε καίριου συστήματος αλλά και των υποσυστημάτων, αγοράζετε νέα μέλη για το πλήρωμά σας, ισχυρότερα όπλα, drones, καύσιμα και χρήσιμες προσθήκες για το αεροσκάφος σας και το σημαντικότερο, επιδιορθώνετε τις ζημιές που έχει υποστεί το κύτος του διαστημοπλοίου από τις συνεχείς μάχες. Στόχος σας στο FTL είναι να επισκεφτείτε όσο περισσότερους πλανήτες γίνεται πριν σας προσεγγίσει ο στόλος των επαναστατών, να μαζέψετε scraps, να ισχυροποιήσετε τα οπλικά και τα άλλα συστήματα σας και στην συνέχεια να αλλάξετε γρήγορα γαλαξιακό τομέα.

Τα βασικότερα συστήματα κάθε spaceship είναι τα όπλα, η shield και η engine του. Δυναμώνοντας τα οπλικά συστήματα μπορείτε να ενεργοποιήσετε περισσότερα και ισχυρότερα weapons την ώρα της μάχης. Δυναμώνοντας την ασπίδα, το αστρόπλοιό σας διαθέτει αυξημένη προστασία απέναντι στα χτυπήματα των εχθρών και δυναμώνοντας την μηχανή, αυξάνεται κατακόρυφα η δυνατότητα αποφυγής των εχθρικών πληγμάτων.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι πρέπει να αγνοήσετε τα υπόλοιπα συστήματα ή και τα υποσυστήματά σας. Αν για παράδειγμα το σύστημα του οξυγόνου χτυπηθεί, μειώνεται ταχύτατα το οξυγόνο στους διαδρόμους του αεροσκάφους και όταν πιάσει… πάτο το πλήρωμα αρχίζει να ψοφά σαν τις μύγες! Το medbay είναι πολύ σημαντικό γιατί ανανεώνει τις ενέργειες των μελών του πληρώματος που έχουν φάει ζημιά. Το πιλοτήριο σας επιτρέπει να αφήσετε τον έλεγχο στον αυτόματο πιλότο και εκείνος να συνεχίσει να αποφεύγει με σχετική επιτυχία τα πυρά του εχθρού. Συν τις άλλοις, οι sensors σας προσφέρουν την δυνατότητα να παρακολουθείτε το εσωτερικό των αντίπαλων spaceships και τέλος το σύστημα των doors ισχυροποιεί τις θύρες του σκάφους. Συνεπώς θα πρέπει να έχετε πάντοτε το νου σας για ότι συμβαίνει ώστε να είστε πιο αποτελεσματικοί στις μάχες.



Στο FTL τα λάθη δεν συγχωρούνται αφού δεν υπάρχει save και η καταστροφή του οχήματος ή ο θάνατος μελών του πληρώματος είναι μη αναστρέψιμος! Για να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσκολία, μπορείτε να «παγώσετε» ανά πάσα στιγμή το παιχνίδι και να προγραμματίσετε έτσι με προσοχή κάθε σας κίνηση, εντός και εκτός μάχης, στοιχείο που βλέπουμε συχνά στα tactical RPG.

Η μεγαλύτερη πώρωση στο FTL είναι η text μορφή που έχει κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζετε. Μια μορφή που θυμίζει έντονα τα παιχνιδοβιβλία του Μοναχικού Λύκου (Lone Wolf). Ένα κείμενο περιγράφει την κατάσταση που συναντάτε -για παράδειγμα γιγάντιες αράχνες κυνηγάνε αθώους σε διαστημικό σταθμό- διάφορες εξωγήινες φυλές σας ζητούν βοήθεια, οι αισθητήρες του αεροσκάφους εντοπίζουν παράξενες ζωές σε πλανήτες που θα πρέπει να ερευνήσετε και γενικότερα βρίσκετε διαρκώς προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε το Enterprise στο Star Trek!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες οι καταστάσεις, όπως και τα αποτελέσματα των πράξεων σας είναι εντελώς τυχαία. Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που σε ένα παιχνίδι υπεισέρχεται έντονα ο παράγοντας Τύχη. Αν για παράδειγμα παίρνετε ριψοκίνδυνες αποφάσεις μπορεί να χάσετε μέλη του πληρώματος ή να πάθει σοβαρές ζημιές το αεροσκάφος σας.



Γυρνώντας τον Γαλαξία χωρίς Ωτοστόπ!
Η νίκη στον πόλεμο ενάντια στους αναθεματισμένους επαναστάτες δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί εξαιρετικές στρατηγικές ικανότητες από εσάς. Πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά πως θα παίξετε το παιχνίδι εξαρχής. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τυπικά όπλα, λέιζερ ή πυραύλους δεν θα έχετε το απαραίτητο scrap για να το επενδύσετε σε drones, δηλαδή μια μεγάλη ποικιλία από ρομπότ που κάνουν όλες τις δουλειές, από επίθεση στον αντίπαλο και σε όσους επιβιβαστούν σε εσάς μέχρι επιδιορθώσεις κ.ο.κ.

Οι επιλογές σας ποικίλουν ανάλογα με το speceship που ελέγχετε. Το Kestrel ξεκινά οπλισμένο με τυπικά όπλα, το Torus που ανήκει στη φυλή των Engi δίνει βάση στην απενεργοποίηση των αντίπαλων συστημάτων με ion cannon και την καταστροφή του εχθρού με drones, το Nesasio βασίζεται στην τεχνολογία stealth και σε ικανοποιητικά όπλα αλλά υστερεί σε ασπίδα κ.ο.κ. Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι κάθε αστρόπλοιο έχει και δεύτερη μορφή την οποία ξεκλειδώνετε ολοκληρώνοντας τρία achievements, διαφορετικά για το καθένα.

Τσακίστε τους...faster than light, σε ένα strategy που προκαλεί ασταμάτητο εθισμό!

Κατά την διάρκεια των αποστολών μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε στρατηγική, πουλώντας όπλα, συστήματα, μέλη του πληρώματος και αγοράζοντας άλλα. Βέβαια μια τέτοια τακτική δεν είναι ενδεδειγμένη γιατί το scrap δεν επαρκεί για να τα τελειοποιήσετε όλα.

Σε όλους τους τομείς του Γαλαξία υπάρχει ένας αριθμός από stores όπου μπορείτε να πουλήσετε την πραμάτειά σας και να αγοράσετε πιο εξελιγμένη τεχνολογία ή φρέσκα μέλη για το πλήρωμα. Μια καλή τακτική είναι να μαζέψετε στους αρχικούς γαλαξιακούς τομείς όσο περισσότερο scrap μπορείτε με την ελπίδα κάποιο από τα stores που θα συναντήσετε να διαθέτει τα καλύτερα δυνατά όπλα ή μια τεχνολογία που ψάχνατε. Για παράδειγμα σύστημα cloaking ή augmentations που μειώνουν τον χρόνο γεμίσματος των όπλων ή τον χρόνο επαναφόρτισης της ασπίδας. Αν ξοδέψετε γρήγορα το scrap σας σε μικρές αγορές τότε μπορεί να πέσετε σε μια «χρυσή» ευκαιρία και να το μετανιώσετε στη συνέχεια.



Η μεγαλύτερη πρόκληση στο FTL είναι το… ρεσάλτο! Υπάρχει μια τεχνολογία που επιτρέπει σε εσάς και τους αντιπάλους σας να τηλεμεταφερθείτε στο διαστημόπλοιο του εχθρού και να σφάξετε τους άλλους στρατιώτες σε μάχη σώμα με σώμα. Για παράδειγμα, ενώ θα κερδίζετε την μάχη καταστρέφοντας σταδιακά το αντίπαλο spaceship με τα όπλα σας, θα μπουκάρει το εχθρικό πλήρωμα και θα σας σφάξει για πλάκα, ανατρέποντας την σίγουρη νίκη.

Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος υπάρχουν δύο έξυπνες στρατηγικές. Στην πρώτη έχετε καβατζάρει μερικούς Mantis που κάνουν διπλή ζημιά στην επίθεση και τους ρίχνετε αμέσως πάνω στους εισβολείς. Στην δεύτερη, μαζεύετε το πλήρωμα σας στο medbay που το έχετε αναβαθμίσει τίγκα, ανοίγετε όλες τις πόρτες και αναγκάζετε τους εχθριύς σας να έρθουν εκεί και να παίξουν με μειονέκτημα διότι η ενέργεια των δικών σας θα ανανεώνεται συνέχεια.

Ένας εξίσου ύπουλος κίνδυνος για το αστρόπλοιο σας είναι και η φύση του μέρους στο οποίο ταξιδεύετε. Υπάρχουν πεδία αστεροειδών οι οποίοι χτυπούν τις ασπίδες σας, αποδυναμώνοντας το αεροσκάφος, ειδικά σε περίπτωση μάχης. Θα συναντήσετε ακόμη γιγαντιαίους ήλιους που εξαπολύουν solar flares προκαλώντας επικίνδυνες φωτιές στις καμπίνες. Για να αποφύγετε τους παραπάνω κινδύνους πρέπει να "καθαρίζετε" γρήγορα το εχθρικό διαστημόπλοιο και να μεταβαίνετε ταχύτατα στο επόμενο ηλιακό σύστημα.



Το replayability είναι ένα από τα πολύ ισχυρά στοιχεία του FTL. Κάθε φορά που το τερματίζετε ξεκλειδώνετε καινούργια αεροσκάφη που εμπλουτίζουν το gameplay αλλά προσφέρουν και την ευκαιρία να παίξετε στο Normal επίπεδο. Εννοείται ότι μέχρι να ξεκλειδώσετε τα καλύτερα διαστημόπλοια του γαλαξία δεν πλησιάζετε το Normal level αφού ακόμα και το Easy θα το τελειώσετε μετά από πολλές ώρες σκληρής προσπάθειας.

A Game for Old Timers!
Τα 2D γραφικά του FTL θυμίζουν έντονα shareware games ή games δεκαπενταετίας, τότε που ανάλογοι space strategy simulators ήταν μονίμως στην επικαιρότητα. Εντούτοις είναι απόλυτα λειτουργικά. Το διαστημόπλοιό σας είναι ορατό από top down camera και τα μέλη του πληρώματος σας μικροσκοπικά, χωρίς την δυνατότητα zoom. Το animation των χαρακτήρων είναι εντελώς τυπικό: τους βλέπετε να πληκτρολογούν σε κονσόλες όταν τους τοποθετήσετε σε δωμάτιο με καίριο σύστημα, να ρίχνουν λέιζερ ή γροθιές όταν συγκρούονται με τα μέλη εχθρικού πληρώματος, να επισκευάζουν τις ζημιές στα δωμάτια με γαλλικό κλειδί και να σβήνουν τις πυρκαγιές με πυροσβεστήρες.

Στα οπτικά εφέ, οι φωτιές όπως και οι ρωγμές απεικονίζονται όμορφα, τα οπλικά συστήματα και οι εκρήξεις εξίσου ικανοποιητικά και γενικότερα τα γραφικά δεν πρόκειται να σας κακοφανούν αν δεν έχετε υπερβολικές απαιτήσεις.

Η μουσική επένδυση του FTL κυριαρχείται από ηλεκτρονικούς που θα σας παραπέμψουν σε video games της δεκαετίας του ’80, υποστηρίζοντας έτσι το όλο retro κλίμα του. Τα ηχητικά εφέ είναι εξαιρετικά απλοϊκά αλλά λειτουργικά. Τα "blink" των λέιζερ και των πυραύλων, η φωτιά που καίει τα δωμάτια, ο ήχος του γενικού συναγερμού όταν τελειώνει το οξυγόνο ή έχουν κάνει ντου οι εχθροί και γενικά κάθε event έχει προβλεφθεί με το ανάλογο άκουσμα.



Επίλογος
Το FTL αποτελεί τρανή απόδειξη του νευραλγικού ρόλου που παίζει το gameplay σε όλα τα video games. Οι οπαδοί του micromanagement θα τρίβουν τα χέρια τους με τις εκατοντάδες επιλογές που τους δίνει, οι αντίστοιχοι οπαδοί των space operas θα νοιώσουν σαν στο σπίτι τους στο συναρπαστικό του περιβάλλον και οι θιασώτες των εξομοιωτών θα περάσουν δεκάδες ώρες εξερευνώντας τα γαλαξιακά συστήματα σε ένα game που εκπλήσσει με την εθιστικότητα του.

Όταν το αποκτήσετε, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το επίσημο site του που αναγράφεται στην αρχή του παρόντος review, ώστε να κατεβάσετε skins διάσημων αστρόπλοιων –π.χ. Battlestar Galactica–. Με αυτό τον τρόπο, θα εμπλουτίσετε ακόμη περισσότερο την εμπειρία σας κι αν είστε ψαγμένοι τότε στο FTL θα βρείτε πραγματικά πολλά συμπαθητικά στοιχεία για να ασχοληθείτε.

Θετικά:
- Τεράστιος εθισμός
- Υψηλότατο replayability
- Σύντομα campaigns
- Κορυφαίο gameplay

Αρνητικά:
- Πολυκαιρισμένα γραφικά και ήχος
- Μεγάλη δυσκολία
- Επαναλαμβανόμενα encounters από ένα σημείο και μετά

Βαθμολογία
Γραφικά:4
Ήχος: 4
Gameplay:9
Αντοχή: 9
Γενικά:7.5

Το FTL είναι από τα λίγα games του είδους του που θα αισθανθείτε ότι τα λεφτά σας πιάσανε πραγματικά τόπο!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
light, light, star trek, εν λόγω, rpg, star, trek, crystal, fighting, bonus, systems, slots, νέα, engine, doors, tactical, πώρωση, text, wolf, ion, cannon, solar, easy, game, games, space, top, camera, animation, video, retro, blink, ντου, site, skins, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , πυρηνικος αντιδραστηρας, Καλή Χρονιά, φωτια, πυρκαγιες, Star Trek Η σειρά, αποτελεσματα, δυνατα, πλανητες, ηχος, θανατος, καριερα, μουσικη, οξυγονο, τυχη, ωρα, games, game, ion, rpg, star, απλα, ασπιδα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, δοθει, δωματια, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εμψυχο, ενεργεια, εν λόγω, εξι, επτα, επιτυχια, εχθροι, τεχνολογια, ζημια, ιδεα, ηλιακο συστημα, υποθεση, ηχητικα, θυμιζει, ηχο, κειμενο, κινηση, κλιμα, λαθη, λεφτα, λειζερ, μορφη, μπορειτε, νικη, παντα, οκτω, οπτικα, ουσιαστικο, πεδια, περιβαλλον, πλακα, πορτες, ψοφα, ρομποτ, ρωγμες, ρολο, σεναριο, σιγουρη, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σωμα, σπιτι, τρια, φυση, φορα, ομορφα, ωρες, αγορες, ανηκει, animation, αραχνες, bonus, cannon, crystal, doors, δουλειες, δωματιο, easy, engine, fighting, camera, ντου, παιχνιδι, πώρωση, retro, site, skins, slots, solar, space, systems, star trek, σωμα με σωμα, tactical, text, trek, top, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα