Darkfall Unholy Wars

Μάθετε πραγματικό PvP...με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο!

Το Darkfall Unholy Wars είναι ένα real-time MMORPG που αναπτύσσεται εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια από την ελληνική προγραμματιστική εταιρεία Aventurine. Αποτελεί συνέχεια του Darkfall Online

το οποίο κυκλοφόρησε το 2009 και βασίζεται στην game engine του, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι τομείς του έχουν χτιστεί από το μηδέν, με στόχο να προσφέρουν μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Στο GameWorld οι συντάκτες είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε τη beta έκδοση του παιχνιδιού από το Σάββατο, ξεκινώντας live στο GameWorld TV και συνεχίζοντας τις επόμενες ημέρες εκτός streaming.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά των developers είναι αξιοσημείωτη, καθώς η λογική του gameplay έχει αλλάξει ριζικά, το νέο tutorial που δεν υπήρχε στην πρώτη έκδοση θα σας μάθει τους βασικούς τρόπους χειρισμού. ενώ οι προσθήκες στο τεχνικό κομμάτι θα αλλάξουν πλέον την άποψη τόσο όσων το δοκίμασαν και δεν ενθουσιάστηκαν όσο και εκείνων που είχαν μέχρι τώρα ενδοιασμούς. Κατά τα άλλα...ο κόσμος του Darkfall Unholy Wars παραμένει το ίδιο αφιλόξενος και σκληρός, κάτι που αποτελεί πραγματική πρόκληση για οποιοδήποτε MMO player που έχει συνηθίσει σε μια τελείως διαφορετική λογική.

Character creation και roles
Αφού επιλέξετε τον επιθυμητό server, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό και τον αμερικάνικο (σας προτείνουμε τον πρώτο ώστε να έχετε μικρότερο ping) θα βρεθείτε στο loading screen όπου ακούγεται το νέο theme του παιχνιδιού, συνοδευόμενο από μια εικόνα artwork, η οποία αλλάζει κάθε φορά. Αμέσως μετά φτάνετε στην οθόνη δημιουργίας χαρακτήρα. Εκεί βρίσκεστε μπροστά σε έξι φυλές, τους Mercians (Humans), Mirdain (Elves), Orks, Mahirims (Werewolves), Tovarr (Dwarves) και Alfari (Dark Elves). Οι έξι αυτές φυλές διαφέρουν στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, αλλά κοινό τους γνώρισμα είναι το πανομοιότυπο ανάστημα. Στο Darkfall Online το ύψος κάθε φυλής ήταν διαφορετικό, με τους Dwarves και τα Alfars να είναι οι πιο κοντές φυλές, κάτι που τους έδινε πλεονέκτημα στη μάχη. Καθότι το σύστημα μάχης ήταν πραγματικά real-time (δηλαδή όταν ρίχνετε βέλος ή spell ο αντίπαλος μπορεί να σκύψει και να το αποφύγει), οι πιο κοντές φυλές είχαν μικρότερο hitbox, άρα ήταν δυσκολότερο να τις πετύχετε, τόσο σε ranged επιθέσεις όσο και σε melee μάχη. Με τις νέες αλλαγές το hitbox είναι κοινό και για τις έξι φυλές και παρότι "χαλάει" αυτή η διαφορετικότητα, εντούτοις το μέτρο αυτό μπορεί να θεωρηθεί "αναγκαίο κακό" ώστε να υπάρξει το απαραίτητο balancing.

{youtube}R1BSl9jsx68|400|300{/youtube}

Τα customizations σε κάθε χαρακτήρα είναι παρόμοια με αυτά του Darfall Online, δηλαδή καθορίζετε το χρώμα μαλλιών, επιλέγετε ανάμεσα σε περίπου 20 παραλλαγές προσώπου, συν κάποια έξτρα αντικείμενα αν το επιθυμείτε. Ακολούθως φτάνετε στην επιλογή του role, ενός νέο χαρακτηριστικού που δεν υπήρχε στην πρώτη έκδοση και που καθορίζει το ρόλο σας μέσα στη μάχη. Τα roles είναι αντίστοιχα με τις classes. Σε αντίθεση με το παλιό Darkfall όπου μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε όλα τα skills του παιχνιδιού, εδώ δεν ισχύει το ίδιο, καθώς υπάρχουν περιορισμοί που εξαρτώνται από το role που θα επιλέξετε. Ναι μεν οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει με σπαθί, τόξο ή μαγεία, αλλά τα skills κάθε role θα σας "ωθήσουν" να ακολουθήσετε πιστά την επιλογή σας. Ο Warrior παίζει melee, ο Skirmisher έχει τα κατάλληλα skills που ενισχύουν τα βέλη του, ο Elementalist χειρίζεται μαγεία και ο Primalist έχει support ρόλο, ώστε να healάρει και να buffάρει τους συμπαίκτες του. Η ευελιξία που σας παρέχει το Darkfall Unholy Wars είναι ότι εντός 15 λεπτών μπορείτε να αλλάξετε role (και μάλιστα όσες φορές θέλετε). Ο χρόνος που σπαταλίσατε στο προηγούμενο role δεν πάει χαμένος, καθός θα έχετε αυξήσει τα attributes και τα skills σας όπως θέλετε, άρα θα μείνουν εκεί σε μελλοντική αλλαγή σας με σκοπό να τα ξαναχρησιμοποιήσετε, αν αλλάξετε γνώμη.

Μετά την επιλογή του role καλείστε να διαλέξετε 2 schools. Κάθε school έχει 5 skills. Το πέμπτο είναι το ultimate. Θα κληθείτε να επιλέξετε το ένα από τα δύο schools ως primary και το άλλο ως secondary, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε διαθέσιμο μόνο το ultimate skill του primary school. Κοινώς, τα διαθέσιμα skills σας θα είναι 9, συν τα skills της παλιάς "Lesser Magic" σχολής, όπως για παράδειγμα τα transfer spells (Stamina to Health, Health to Mana, Mana to Stamina, Heal Self κτλ). Οι υπόλοιπες παλιές σχολές μαγείας έχουν καταργηθεί με τη μορφή που τις γνωρίζατε κι έχουν αντικατασταθεί από τα νέα schools του κάθε role.

Τι παίζει...
Σύμφωνα με το lore, οι Θεοί έχουν κηρύξει πόλεμο στους θνητούς (δηλαδή στις έξι φυλές που καλείστε να επιλέξετε) καταστρέφοντας ολοσχερώς τον κόσμο του Agon. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ήρωες ξεκινούν από το μηδέν προσπαθώντας να πάρουν εκδίκηση. Αυτό τους κάνει να συμμαχούν -προσωρινά- μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε φυλή μπορεί αν εισέλθει σε NPC πόλη μιας άλλης. Αυτό δεν ερμηνεύεται όμως ότι αν βρείτε κάποιον έξω δεν μπορείτε να του επιτεθείτε. Το αντίθετο μάλιστα. Έχετε ξανά τη δυνατότητα να επιτεθείτε σε οποιοδήποτε παίκτη, ακόμα και τις ίδιας φυλής. Αν το alignment σας χαλάσει και γίνετε "κόκκινος" αυτό δεν θα σας απαγορεύει να εισέλθετε σε οποιαδήποτε NPC πόλη, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο σχετικό penalty για όσους σκοτώνουν ανελέητα άλλους παίκτες.

Tutorial
Μια σημαντική προσθήκη που δεν είχαμε δει ποτέ στο πρώτο Darkfall είναι αυτή του tutorial. Το παιχνίδι σας πιάνει κυριολεκτικά "από το χεράκι" και σας μαθαίνει από το μηδέν την κίνηση, το άλμα, το πως θα βγάλετε το όπλο, το τόξο ή το staff και πως φυσικά θα χτυπήσετε τους αντιπάλους σας. Οι πρώτοι εχθροί είναι χαμηλής δυσκολίας, ενώ στην αρχική διαδρομή σας θα πρέπει να προσπεράσετε δύο golems και ένα δράκο (χωρίς δηλαδή να τα σκοτώσετε) και να μπείτε στο portal για να οδηγηθείτε στην πόλη. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, το tutorial συνεχίζει με σκοπό να σας μάθει το user interface και συγκεκριμένα το πως θα χειριστείτε τις ενδείξεις στο χάρτη, πως θα κόψετε timber από ένα δέντρο για να φτιάξετε wood και βέβαια πως θα κάνετε farming.

Το τελικό στάδιό του tutorial είναι η εκμάθηση των feats, δηλαδή των achievements του παιχνιδιού, τα οποία αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μικρά quests στα οποία πηγαινοέρχεστε σε NPC για να λάβετε quest και reward αντίστοιχα. Αφού λοιπόν εκτελέσετε τρία feats τότε το tutorial παύει να υφίσταται και από εκεί και πέρα...θα πρέπει να συνεχίσετε να εξασκείστε στα feats και να λάβετε καθοδήγηση από πιο έμπειρους παίκτες για το πως θα εξελίξετε τον χαρακτήρα σας. Στην τελική έκδοση του παιχνιδιού ίσως θα ήταν καλύτερο να δούμε ένα ακόμη μεγαλύτερο tutorial, καθώς και κάποια μεγάλα quests που θα δίνουν το ανάλογο reward απ' τους NPC (για τους λάτρεις του κλασικού συστήματος ανταμοιβής).

Prowess points και...τέρμα οι macroers!
Πέρα από τη βασική αλλαγή του gameplay που είναι η προσθήκη των roles, ένα εξίσου βασικό upgrade είναι τα Prowess points. Πρόκειται για πόντους που αποκτάτε με κάθε δραστηριότητά σας. Είτε συλλέξετε ξύλα, πέτρα ή ingots, είτε έχετε βγει για PvE/PvP ή ακόμα κι όταν κάνετε skin στον τάφο ενός mob που σκοτώσατε και βρίσκετε ένα νέο enchant, για κάθε σας ξεχωριστή κίνηση θα φτάσετε όλο και πιο κοντά στο να ολοκληρώσετε ένα feat. Τα feats μπορεί να είναι του στυλ "Σκότωσε τόσα trolls" ή "Απέκτησε το τάδε αντικείμενο από skinning" και όσο τα προχωράτε τόσο κερδίζετε τα Prowess points, που είναι και η μόνη μέθοδος εξέλιξης του χαρακτήρα σας!

{youtube}PmQ_0ZqG37M|400|300{/youtube}

Τι εννοούμε με αυτό; Στο Darkfall ως γνωστόν δεν υπάρχουν levels. Αν θυμάστε, στο πρώτο Darkfall Online ανεβάζατε τα skills τη στιγμή που τα εκτελούσατε. Για παράδειγμα όσο χτυπούσατε με το Greatsword ή όσο εκτελούσατε spells από συγκεκριμένη σχολή μαγείας ανεβάζατε τόσο το spells όσο και την ίδια τη σχολή μαγείας, Αυτό παύει να υφίσταται στο Darkfall Unholy Wars, καθώς ανταμείβεστε με τα παραπάνω Prowess points τα οποία κατανέμετε στα skills ή στα attributes που επιθυμείτε. Μπορεί για παράδειγμα να θέλετε να γίνετε το απόλυτο tank. Τότε θα πρέπει να ξοδέψετε τους πόντους σας στο να ανεβάσετε Strength καθώς και ένα melee όπλο που θα χρησιμοποιήσετε, όπως το Greatsword ή το Greataxe. Ενδεχομένως να μη σας ενδιαφέρει τίποτε άλλο, οπότε θα αδιαφορήσετε τόσο για τα υπόλοιπα attributes όσο και για τα άλλα όπλα σας. Αυτό ναι μεν αφαιρεί το στοιχείο της επιβράβευσης του "ότι κάνω αυτό εξελίσσεται" αλλά απ' την άλλη εξαλείφει πλέον τους macroers οι οποίοι εξασκούσαν spells με τις ώρες φτάνοντας τους χαρακτήρας τους στο μέγιστο επίπεδο.

Crafting και Salvaging
Τα μόνα skills τα οποία ανεβαίνουν με την εξάσκηση είναι τα crafting skills, καθώς όσο κάνετε craft αντικείμενα συγκεκριμένου είδους (π.χ. armor ή όπλα) τόσο ανεβάζετε το ανάλογο skill. Στη beta δεν συναντούμε την ευρεία γκάμα από crafting skills, η οποία αναμένεται να προστεθεί στην τελική έκδοση (όπως το enchanting που υπήρχε στο Darkfall Unholy Wars) ωστόσο έχετε την ευχέρεια να δημιουργήσετε διαφορετικά είδη όπλων κάτι που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε role έχει συγκεκριμένα armor ή όπλα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο εκείνο, αλλά απ' την άλλη οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει craft ότι υπάρχει στο παιχνίδι.

Ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό που προσωπικά απόλαυσα, είναι το salvaging. Καθετί που συλλέγετε από loot στη μάχη δεν πάει χαμένο, καθώς με ελάχιστο gold "σπάει" και μετατρέπεται σε resources. Για παράδειγμα ένα όπλο μπορείτε να το σπάσετε σε ingots και wood και να το χρησιμοποιήσετε μετέπειτα σε μελλοντικά σας crafts. Στοιχείο ρεαλισμού αποτελεί και το ακατέργαστο δέρμα που πρέπει να μετατρέψετε σε leather, παρότι πολλοί ενδεχομένως θα θεωρήσετε ότι σπαταλάτε έτσι περισσότερο χρόνο. Στην πράξη όμως όταν θα παίξετε θα διαπιστώσετε ότι δε χρειάζεται να κουβαλάτε κάθε φορά το ανάλογο εργαλείο για να κάνετε craft κάτι, καθώς τα crafting stations σας τα παρέχουν εξ αρχής, ενώ βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους σε κάθε πόλη για να μη σπαταλάτε άσκοπα το χρόνο σας ψάχνοντάς τα. Συνεπώς και σε αυτό τον τομέα ο χρόνος μειώθηκε σημαντικά.

User interface και χειρισμός
Το περιβάλλον του πρώτου Darkfall ήταν ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματά του. Στο Unholy Wars το user interface έχει επανασχεδιαστεί πλήρως ώστε να είναι πιο ελαφρύ και πιο εύχρηστο. Στην πράξη όμως τα μικρά εικονίδια στα πλάγια της οθόνης και το μουντό μαύρο χρώμα που κυριαρχεί, σημαίνουν παράλληλα ότι θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να το συνηθίσετε, λιγότερο όμως σε σύγκριση με το παλιό UI, το οποίο μάλιστα είχε μέχρι και bugs. Πλέον με το νέο σχεδιασμό θα δυσκολευτείτε κυρίως στο chat και στη περισυλλογή του loot στο backpack, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι αλλαγές θα πραγματοποιήσουν οι developers στο συγκεκριμένο τομέα μέσα στα επόμενα patches.

Ο σχεδιασμός του UI έχει αντίκτυπο και στο χειρισμό. Από τούδε και στο εξής καταργείται η hotbar και αντικαθίσταται από δύο radial wheels οκτώ σημείων στα οποία εισάγετε skills για να τα εκτελέσετε. Τα radial wheels ενεργοποιούνται με το πλήκτρο Alt + το αριστερό ή το δεξί πλήκτρο του mouse με τα οποία επιλέγετε spell. Αν θέλετε, αντί για το mouse, με τα πλήκτρα Q και E αλλάζετε ανάμεσα σε αριστερό ή δεξί radial wheel και από εκεί κι έπειτα αρκεί να πατήσετε μόνο ένα πλήκτρο από το 1 έως το 8 για να εκτελέσετε το αντίστοιχο skill. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχετε βγάλει έξω και το ανάλογο όπλο. Δηλαδή αν είστε Warrior να χρησιμοποιείτε melee όπλο, αν είστε Skirmisher το τόξο σας κι αν είστε Elementalist ή Primalist το staff σας. Διαφορετικά τα skills αυτά θα είναι ανενεργά. Η βασικότερη όμως αλλαγή του νέου αυτού συστήματος χειρισμού είναι ότι στο Paperdoll (Inventory) μπορείτε να κάνετε assign τα όπλα σας και να εναλάσσεστε από το ένα στο άλλο με το mouse wheel. Όταν βρείτε το κατάλληλο απλά πατάτε το mouse wheel και το επιλέγετε, ενώ το βγάζετε/μαζεύετε με το πλήκτρο R.

Τα θετικά σε αυτό το νέο σύστημα χειρισμού είναι ότι αφενός μεν τα μαθαίνουν ακόμα πιο εύκολα οι αρχάριοι, αφετέρου δε χρειάζεται να τρέχετε ειδικό script με binds που θα ενεργοποιούν το αντίστοιχο spell. Καθότι δεν έχετε εκατοντάδες spells να χρησιμοποιήσετε, όπως στο Darkfall Online, οι hotbars αφαιρέθηκαν, πράγμα που όμως σημαίνει ότι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα skill με τα πλήκτρα σας τότε θα πρέπει να το θυμάστε απ' έξω. Διαφορετικά θα πρέπει να πατήσετε Alt + αριστερό ή δεξί mouse click για να το δείτε. Αντίθετα, στο σύστημα της hotbar τα εικονίδια των skills σας ήταν μονίμως ορατά, άρα θα πρέπει να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα ή να υπάρξει -γιατί όχι- και μια εναλλακτική επιλογή για hotbar.

Σημαντικές εξελίξεις σε γραφικά και ήχο
Στον τομέα των γραφικών και δεδομένου του ότι μιλάμε για ένα real-time MMORPG με "βαριά" game engine, το Darkfall Unholy Wars διαθέτει μια από τις πιο δυνατές μηχανές γραφικών της κατηγορίας τους! Τα animations των χαρακτήρων είναι πλέον πιο ρεαλιστικά, ενώ οι τοποθεσίες διατηρούν την ατμόσφαιρα η οποία τις διέκρινε στο πρώτο μέρος με αποκορύφωμα τα εκπληκτικά water reflections και τους φωτισμούς των spells. Ο χάρτης έχει επανασχεδιαστεί και απεικονίζει καλύτερα τις τοποθεσίες, καθώς και τις πόλεις γύρω σας αλλά και τις Clans που τις κατέχουν, ενώ οι δυναμικοί φωτισμοί στις πόλεις πραγματικά εκπλήσσουν με τη λεπτομέρειά τους!

Απ΄την άλλη, καθότι υπάρχει εναλλαγή ημέρας-νύχτας, κατά τις βραδινές ώρες θα παρατηρήσετε ότι ενώ οι πόλεις φωτίζονται πολύ όμορφα, οι έξω χώροι παραμένουν αρκετά σκοτεινοί. Δεν υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι, όπως στο πρώτο Darkfall, αλλά ίσως σε ορισμένα mob spawns τουλάχιστον έξω από τις αρχικές πόλεις, θα μπορούσε να προστεθεί ένας φωτισμός, προκειμένου οι newbies να "βλέπουν τη μύτη τους" και να συνηθίσουν πιο εύκολα. Παρατηρήσαμε επίσης πολλές ευχάριστες μικροαλλαγές, όπως οι τάφοι που δείχνουν φωτισμένοι στο πάνω μέρος τους όταν δεν έχουν γίνει loot, κάτι που σας διευκολύνει αφάνταστα και σας γλιτώνει από πολύτιμο χρόνο του να κοιτάτε διαρκώς όλα τα σημεία μήπως σας ξέφυγε κάτι που δε συλλέξατε.

Στον ηχητικό τομέα, συναντάμε επιτέλους environmental sounds τα οποία θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με τις epic αποχρώσεις τους. Συν τις άλλοις, υπάρχουν ambient sounds σε κάθε τοποθεσία ώστε να νιώθετε ακόμη πιο έντονα την ατμόσφαιρα γύρω σας. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις ηχητικές ελλείψεις του πρώτου μέρους, καθώς οι sound engineers δούλεψαν πολύ ανεβάζοντας την ποιότητα του παιχνιδιού σε όλα τα σημεία.

{youtube}I_SU_IdmUtk|400|300{/youtube}

Υψηλό A.I.
Μετά την ολοκλήρωση του tutorial, θα επιδοθείτε σε συνεχόμενο farming στα PvE spawns έξω από τις NPC πόλεις, προκειμένου να κερδίσετε gold, loot για τα crafts σας και φυσικά Prowess points ώστε να τα κατανείμετε στα skills. Εδώ θα διαπιστώσετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη των mobs παραμένει δυνατό στοιχείο του Darkfall. Ενώ χτυπάτε τα πρώτα σας mobs, που είναι goblins, trolls, spiders και τα συναφή, θα διαπιστώσετε ότι οι κινήσεις τους δεν είναι σταθερές, αλλά επιχειρούν διαρκώς ελιγμούς και τακτικές για να σας προσεγγίσουν, καθώς σας χτυπούν με διάφορους τρόπους, όπως με αιφνιδιασμό την ώρα του loot, κατά ομάδες κτλ. Είναι όμως τόσο έξυπνα ώστε αν το health τους πέσει χαμηλά, θα τρέξουν πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά από πριν για να κρυφτούν, κάτι που ασφαλώς θα δυσκολέψει όσους από εσάς προτιμούν να παίζουν melee (ας έχετε κι ένα τόξο ή ένα staff στην άκρη καθώς σίγουρα θα σας χρειαστούν σε τέτοιες περιπτώσεις).

Χαρακτηριστικό γνώριμα όλων των spawns είναι ότι τα mobs κάνουν γρήγορο respawn. Αυτό έγινε εσκεμμένα διότι υπάρχουν πολλοί παίκτες σε κάθε σημείο να κάνουν farming, άρα το loot μοιράζεται και οι χρόνοι αναμονής μέχρι το επόμενο respawn έπρεπε να εξαλειφθούν. Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν πάτε σε περίεργη ώρα να κάνετε μόνος σας farming σε ένα σημείο να μην προλαβαίνετε να κάνετε loot. Ίσως να έπρεπε να προστεθεί ένας μηχανισμός που να αυξάνει ή να μειώνει το respawn ανάλογα με τους παίκτες που βρίσκονται στο εκάστοτε σημείο, κάτι που στον αντίποδα θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον server (καθότι μιλάμε για ένα real-time MMORPG). Γεγονός είναι πάντως ότι 2-3 άτομα party σε κάθε σημείο δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ ας μη ξεχνάμε ότι το θέμα έχει να κάνει μόνο στα αρχικά σημεία καθώς υπάρχουν και μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους mobs με πιο αργό respawn.

Πέρα απ' το tutorial, μία ακόμη θετική κίνηση προς τους νέους παίκτες είναι οι protected areas. Στο παλιό Darkfall όταν βγαίνατε έξω από τα όρια της πόλης τότε μπορούσατε να γίνετε θύματα οποιουδήποτε παίκτη βρισκόταν απ' έξω. Αντίστοιχα, αν χτυπούσατε κατά λάθος κάποιον μέσα σε NPC πόλη τότε το tower σας κατέβαζε υψηλό damage και σας ισοπέδωνε με 3-4 hits. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθον, καθώς δεν υπάρχουν towers αλλά protected areas, οι οποίες έχουν -εσκεμμένα- αόρατα σύνορα. Κάθε protected area έχει στον πυρήνα της μια NPC πόλη και τριγύρω τα βασικά mob spawns που περιέχουν απλά τέρατα όπως goblins, spiders και sarnakhs. Μέσα στα όρια κάθε πόλης οι παίκτες δεν μπορούν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλο. Έξω από τα όρια το player protection χάνεται αμέσως και όταν επιστρέψετε στην protected area χρειάζεστε 20 δευτερόλεπτα έως ότου ενεργοποιηθεί ξανά.

Με αυτό τον τρόπο, κάθε αρχάριος παίκτης μπορεί να κάνει farming με την ησυχία του, χωρίς να ανησυχεί για το αν θα σκοτωθεί από άλλο παίκτη. Σκεφτείτε επίσης ότι στις προστατευμένες περιοχές, όταν δεν βρίσκεστε σε "φωλιές" που κινούνται mobs μπορείτε να βγείτε AFK όποτε θέλετε, κάτι που δεν γινόταν προηγουμένως. Όταν θα νιώσετε έτοιμοι τότε θα μπορέσετε να βγείτε έξω από τις περιοχές αυτές για να κυνηγήσετε τα πιο ισχυρά mobs. Εκεί θα είστε μοιραία εκτεθειμένοι, συνεπώς θα αναγκαστείτε αργά ή γρήγορα να γίνετε μέλος μιας Clan και να αρχίσετε το PvP. Αυτή είναι η λογική που υπηρετεί το παιχνίδι, παρότι πλέον δίνει το ελεύθερο σε όσους αρέσκονται σε PvE και crafting να παραμείνουν στον κόσμο τους και να μην ασχοληθούν με το PvP. Δεν θα ευχαριστηθούν φυσικά το παιχνίδι στο έπακρό του, αλλά μπορούν να το κάνουν.

Η απόλυτη πρόκληση
Για τα δεδομένα ενός project που αποτελεί προσπάθεια ανεξάρτητης προγραμματιστικής εταιρείας, πόσο μάλλον ελληνικής, το Darkfall Unholy Wars είναι ένα αξιοπρόσεκτο MMORPG. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έγκυρο και αυστηρότατο MMORPG.com έχει εδώ και μήνες ένα από τα υψηλότερα hype levels σε σύνολο ψήφων χρηστών! Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ανυπομονεί ο κόσμος για την κυκλοφορία του.

Με την μέχρι τώρα εμπειρία μας από την beta είμαστε βέβαιοι ότι το release αυτό δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τα προβλήματα του Darkfall Online. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει queue στους servers, η αγορά του παιχνιδιού γίνεται κανονικά όλο το 24ωρο, ενώ δεν συναντήσαμε ιδιαίτερα bugs όπως στο πρώτο Darkfall, παρά μόνο ελάχιστα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον (environmental bugs) και που δεν είναι gamebreaking, καθώς επιλύονται με ένα bindstone recall στην αρχική NPC πόλη ή με relog στο παιχνίδι. Με την τελική έκδοση και τα patches που θα ακολουθήσουν, η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως.

Πέραν αυτού όμως, το σημαντικό είναι ότι το Darkfall Unholy Wars έχει αναβαθμιστεί σε όλους τους τομείς. Καταρχήν έχει γίνει πιο φιλικό προς τους νέους χρήστες. Το tutorial θα σας μάθει όλα τα βασικά στοιχεία χειρισμού, ενώ το user interface -παρότι συνηθίζεται μετά από κάποιες ώρες- δεν έχει τα λειτουργικά προβλήματα του παρελθόντος. Συν τις άλλοις, τα animations του τρέχουν ομαλά και η προσθήκη δυναμικών φωτισμών δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση στην ατμόσφαιρα, πάντα σε συνδυασμό με την κορυφαία ηχητική ποιότητα. Απ' την άλλη, αν δεν έχετε ξαναπαίξει MMORPG στο παρελθόν, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετές ώρες έως ότου μάθετε τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Μία ενδεχόμενη αύξηση του tutorial στην τελική έκδοση είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να προσεγγίσει επιτυχώς και αυτό το κοινό. Το κύριο κοινό όμως εξακολουθεί να είναι ο έμπειρος παίκτης που θέλει να απολαύσει PvP το οποίο θα βασίζεται στην προσωπική του ικανότητα και όχι στις μεταβλητές που παράγει ένα στατικό σύστημα μάχης με tab targetting, φαινόμενο που παρατηρείται στα περισσότερα MMORPG της αγοράς.

Το Darkfall Unholy Wars θα κυκλοφορήσει στις 16 Απριλίου για PC. Όποιος επιθυμεί να αγοράσει το παιχνίδι μπορεί να το κάνει απ' το επίσημο site, DarkfallOnline.com. Αν το προπαραγγείλετε μέχρι αύριο, το κόστος είναι 30 ευρώ, ενώ αν είχατε αγοράσει το Darkfall Online θα πληρώσετε 15 ευρώ. Από το Σάββατο και μέχρι την κυκλοφορία του, η τιμή θα οριστεί στα 40 ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το κόστος της συνδρομής.

Μείνετε συντονισμένοι στο GameWorld για το review της τελικής έκδοσης του παιχνιδιού καθώς και για endgame εντυπώσεις στο GameWorld TV όπου θα δημιουργήσουμε την GTP Clan και θα δοκιμάσουμε το PvP. Επίσης, θα ακολουθήσει νέο άρθρο στη στήλη Walkthroughs με δύο βίντεο στα οποία θα σας δείξουμε πως ολοκληρώνετε το αρχικό tutorial του παιχνιδιού.

Keywords
darkfall, darkfall, έως ότου, pvp, mmorpg, εταιρεία, online, game, engine, live, mmo, player, creation, server, ping, screen, warrior, support, school, ultimate, σημαίνει, magic, health, νέα, staff, user, wood, quest, υφίσταται, upgrade, skin, στυλ, tank, craft, armor, chat, συγκεκριμένο, wheels, wheel, script, click, water, party, βγείτε, project, tab, site, gtp, κινηση στους δρομους, μετρο, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εξτρα, ξανα, warrior, βγείτε, gtp, βιντεο, το θεμα, γνωμη, θεμα, σχολες, τα νεα, υψος, ωρα, chat, game, mmo, mmorpg, pvp, quest, real, time, ultimate, αγορα, αυξηση, αρθρο, αξιζει, απλα, ατμοσφαιρα, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, δερμα, δεντρο, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εξι, επρεπε, εσκεμμενα, εταιρεία, εχθροι, έως ότου, ιδια, ιδιο, ηρωες, ησυχια, ισχυει, υφίσταται, μηχανες, ηχητικη, εικονα, κινηση, λαθος, μαυρο, μαγεια, μηνες, μηδεν, μορφη, μπορειτε, μυτη, μονα, νοημοσυνη, ξυλα, παντα, οθονη, οκτω, ορια, περιβαλλον, πετρα, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, στυλ, ταφοι, τιμη, τοξο, τρια, φυσικα, φορα, χρονος, χρωμα, χρωμα μαλλιων, ομορφα, ωρες, armor, health, water, click, craft, tank, ευχερεια, ειδη, εξυπνα, εκδικηση, engine, wood, server, creation, γινετε, wheels, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, project, user, κομματι, μεθοδος, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, player, party, support, school, σημαίνει, site, skin, script, screen, staff, tab, online, wheel, upgrade, θεοι, θετικα
Τυχαία Θέματα