Cthulhu Saves the World

Όταν ένα 16-bit JRPG συναντά...τον συγγραφέα H. P. Lovecraft!

Ο Μέγας Cthulhu έχει πωρώσει γενιές και γενιές αναγνωστών της φανταστικής λογοτεχνίας δημιουργώντας εφιαλτικά όνειρα στους αμφισβητίες της. Ο πελώριος θεός που ξεπήδησε από την φαντασία του H.P. Lovecraft διαθέτει το πρόσωπο ενός χταποδιού, ένα σκληρό λεπιδωτό κορμί, τεράστια νύχια και φτερά στην πλάτη. Αποτελεί την γνωστότερη από τις φρικαλέες (και αγαπημένες) οντότητες της Μυθολογίας Cthulhu

και έχει επηρεάσει την video game κουλτούρα. Από την περιγραφή του και μόνο αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα πλάσμα γεννημένο να προκαλεί τον τρόμο και τον θάνατο σε όσους τον αντικρίζουν, συνεπώς το video game genre που του ταιριάζει είναι το Survival Horror.

Οι ιδρυτές της εταιρείας Zeboyd Games, developer που ξεμύτισε το 2009 στην Καλιφόρνια, έχουν αντίθετη άποψη πάνω στο ζήτημα της «τρομακτικότητας» του Cthulhu. Οι φανατικοί gamers Robert Boyd και William Stiernberg έβαλαν εξ αρχής ως στόχο της εταιρείας τους την δημιουργία 8μπιτων και 16μπιτων δισδιάστατων games. Η πρώτη τους προσπάθεια ήταν το Breath of Death VII: The Beginning, ένα 2D RPG–παρωδία με μπόλικο χιούμορ και πολλές μάχες.

Ύστερα από το Survival Horror Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth που κυκλοφόρησε το 2005, οι Boyd και Stiernberg παρέλαβαν την σκυτάλη για να δημιουργήσουν το Cthulhu Saves the World, ένα old-school παλιομοδίτικο RPG που επιδιώκει να «ξεπλύνει» την άσχημη φήμη που απέκτησε ο Cthulhu μέχρι σήμερα. Σε αυτό διατηρεί την εμφάνιση και τις καταστροφικές του διαθέσεις αλλά παρουσιάζεται υπό το σατιρικό πρίσμα ενός διασκεδαστικού πλάσματος που μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Πιστεύετε λοιπόν ότι μπορείτε να εγκλιματιστείτε σε ένα περιβάλλον όπου ο Μέγας Cthulhu δεν προκαλεί αλλά...πουλάει τρέλα;

"Κθούλου Εγέρθητι!"
Επί αμέτρητους αιώνες, χωρίς η ανθρωπότητα να υποπτεύεται τίποτα για τον ανείπωτο τρόμο που καιροφυλακτεί κάτω από τα πόδια της, ο Μέγας Cthulhu κοιμόταν στην υποβρύχια πόλη R’lyeh, περιμένοντας την κατάλληλη ώρα για να επιστρέψει στην επιφάνεια. Απόψε έφτασε ξαφνικά η μεγάλη στιγμή. Ο φρικτός θεός, για λόγους που δεν μπορείτε ούτε καν να φανταστείτε, ξυπνά και αναδύεται από τα κύματα, έτοιμος να καταβροχθίσει όλο τον κόσμο.

Όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει για την ανθρωπότητα μέχρι την στιγμή που κάνει την εμφάνισή του ένας μυστηριώδης ξένος σε ένα ψηλό βράχο. Χρησιμοποιώντας ένα ιερό ξόρκι, ο άγνωστος κατορθώνει να μπλοκάρει τις υπερφυσικές δυνάμεις του Cthulhu. Ο καταχθόνιος τιτάνας αντί να βγει στην ακτή και να ποδοπατήσει τις ανθρώπινες πόλεις, ξεβράζεται σαν φάλαινα στην ακτή, ανίσχυρος και ψυχολογικά πεσμένος. Σκεπτόμενος την κακή του τύχη, ο Cthulhu συνειδητοποιεί πως ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στις απίθανες δυνάμεις του είναι ο δρόμος της αρετής, δηλαδή να αρχίσει να βοηθά κόσμο μέχρι να γίνει ένας γνήσιος ήρωας.

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο πιο ξεκαρδιστικός αντι-ήρωας που μπορείτε να διανοηθείτε. Πριν πάρετε στα χέρια σας το πεπρωμένο του Cthulhu ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο κεντρικό μενού του Cthulhu Saves the World. Η σημαντική επιλογή ονομάζεται Bonuses και χωρίζεται σε τρεις χωριστές κατηγορίες που απεικονίζουν την πρόοδό σας στο παιχνίδι. Η Necronomicon καταγράφει τα συνολικά στατιστικά σας (το level που έχετε φτάσει, πόσο gold έχετε μαζέψει, ποια bosses έχετε αφανίσει κ.ο.κ.). Στο Bromides θα δείτε τα πορτρέτα των χαρακτήρων που έχετε «ξεκλειδώσει» και στο Bestiary φιλοξενούνται όλα τα τερατάκια που θα εξοντώσετε.

Στις αέναες περιπλανήσεις που σας περιμένουν παίζοντας, θα κυλιέστε στο πάτωμα από τα γέλια διαβάζοντας το πλούσιο κείμενο που ξεπροβάλλει στους διαλόγους, τα cutscenes και την αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα του παιχνιδιού. Αναφέρω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Στην Miskatonia περιφέρεται ένας γέροντας με αμφίεση μάγου που βρίσκεται σε κήπο. Προσπαθώντας να του μιλήσετε, ο γέρος αρχίζει να εκφέρει την περίφημη ψαλμωδία που χρησιμοποιούν οι πιστοί του Cthulhu για να τον ξυπνήσουν στα διάφορα κείμενα. Ακούγοντας τον, ο Cthulhu του απαντά εκνευρισμένος "Δεν κοιμάμαι πλέον"!

Στο Dunwich, μιλώντας σε ένα από τα δεκάδες ζόμπι που κατακλύζουν τους δρόμους θα εμφανιστεί ένα κείμενο που λέει: "Επιχειρείτε να μιλήσετε με το ζόμπι αλλά εκείνο έχει εκστασιαστεί σε τέτοιο βαθμό με τον χορό που σας γράφει κανονικά". Σαν τελευταίο παράδειγμα, αλληλεπιδρώντας με οποιαδήποτε βιβλιοθήκη θα ακούσετε τις πιο…σατυρικές περιγραφές βιβλίων, του στυλ "Το κορίτσι που αγαπούσε τους φονιάδες κλόουν".

Cthulhu for the win!
Ο Cthulhu είναι ο πρώτος playable χαρακτήρας και αρχηγός της ομάδας που θα σχηματίσετε στο Cthulhu Saves the World, ένα καθαρόαιμο RPG με real-time κίνηση από χάρτη σε χάρτη και turn-based μάχες όταν σαν την πέφτουν εχθροί. Ο Cthulhu και η παρέα του πρέπει να ολοκληρώσουν 9 chapters και να διασχίσουν 21 περιοχές που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και καλύπτονται από πόλεις, μπουντρούμια, σπηλιές, δάση και βουνά. Με το καλημέρα ο συμπαθέστατος πλοκαμομούρης ελευθερώνει την πρώτη προσθήκη στην ομάδα του, την όμορφη Umi. Καθ' οδόν θα συναντήσετε αρκετούς ακόμα ήρωες και θα τους ενσωματώσετε στο μίνι στρατό σας.

Όλα τα άτομα που βρίσκονται στην ομάδα σας τα κοντρολάρετε όπως θέλετε εν ώρα μάχης και φροντίζετε να φορούν πάντοτε όσο το δυνατόν καλύτερο gear. Απόλαυσα το γεγονός ότι οι σύντροφοί σας δεν είναι ομοιόμορφα sprites με πανομοιότυπες δυνάμεις χωρίς χαρακτήρα και πρωτοτυπία. Αντίθετα, καθένας τους έχει την δική του προσωπικότητα και αντιδρά αναλόγως στα ερεθίσματα που του δίνονται. Επίσης ανήκουν σε διαφορετικά classes. Για παράδειγμα ο Sharpe είναι ο καθαρόαιμος Fighter της παρέας, η Umi μοιάζει με Cleric, η October χρησιμοποιεί σκοτεινή μαγεία για να λιώσει τους εχθρούς κ.ο.κ. Θα ρίξετε άγριο γέλιο με τις ποικίλες αντιδράσεις τους σε κάθε σας κίνηση. Για παράδειγμα η Umi, wannabe γκόμενα του Cthulhu, θα του κάνει σκηνιές ζήλιας, όταν ο αφέντης της R’lyeh αποκαλύπτει την παλιά σχέση του με ένα από τα bosses.

Ο χειρισμός της πανίσχυρης ομάδας σας είναι καταπληκτικός και θυμίζει έντονα Final Fantasy και πλήθος ακόμα manga RPGs με turn-based μάχες. Καταρχήν λόγω της τεράστιας ομοιότητας του Cthulhu Saves the World με τα 16-bit αριστουργήματα που διαλύατε κάποτε στο SNES, θα το απολαύσετε καλύτερα χρησιμοποιώντας joypad. Αν δεν έχετε joypad στο Xbox 360 για να το συνδέσετε στο PC σας και χρησιμοποιείτε για παράδειγμα Logitech, τότε πρέπει να κατεβάσετε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα κάνει την απαραίτητη εξομοίωση.

"Θα σας αφανίσω όλους μα τα πλοκάμια μου!"
Πατώντας εντός παιχνιδιού το ανάλογο button θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το ένα και μοναδικό αλλά τέλειο menu που περιλαμβάνει όλες τις επιλογές σας. Στο πάνω μέρος βλέπετε συνοπτικά τα μέλη της ομάδας και τα hit+magic points για να ξέρετε τι σας γίνεται. Αριστερά του κέντρου υπάρχει ένα slide menu όπου ελέγχετε την κατάσταση των χαρακτήρων, τους εξοπλίζετε, «σώζετε» την θέση σας, τηλεμεταφέρεστε σε άλλη περιοχή και -το κυριότερο- ξεκινάτε μια μάχη όποτε σας καπνίσει.

Σε όποια περιοχή και αν πατήσετε το πόδι σας, θα δείτε στο πάνω δεξιά τμήμα του menu τον αριθμό των encounters που υπάρχουν εντός της. Σε απρόβλεπτες στιγμές όταν περπατάτε, σας σκάει ένα από τα διαθέσιμα encounters. Μόλις εξολοθρεύσετε όλα τα τέρατα και δεν υπάρχει πλέον encounter, τότε επιλέγετε "Fight" στο menu και αυτόματα ξεκινάει ένα encounter με τυχαίο αριθμό πλασμάτων. Την διαδικασία μπορείτε να την επαναλάβετε όσες φορές θέλετε για να ανεβάσετε levels τους πολεμιστές σας. Συνιστώ να την πράττετε όταν βρίσκεστε δίπλα σε save point που σας ανανεώνει ασταμάτητα τα MP σας.

Η δυνατότητα τηλεμεταφοράς σας σε πόλεις ανεξάρτητα με το που βρίσκεστε, ανήκει στα χρησιμότερα gameplay mechanics. Πηγαίνοντας στην επιλογή Teleport εμφανίζεται η λίστα των πόλεων που έχετε περάσει. Πατώντας στο όνομά τους, μεταφέρεστε άμεσα εκεί, για να κάνετε τα ψώνια σας, να δώσετε quests ή να ανανεώσετε τα πολύτιμα MP σας.

Τα encounters ακολουθούν τους κανόνες των παραδοσιακών RPGs. Εκεί που προχωράτε, η οθόνη αλλάζει και από τον κανονικό χάρτη όπου περπατούσε η κουστωδία σας, η προοπτική αλλάζει σε πρώτου προσώπου και βλέπετε μπροστά σας μια ομάδα τεράτων με άγριες διαθέσεις. Εσείς καθορίζετε πως θα συμπεριφερθεί ένας-ένας οι χαρακτήρες σας και στη συνέχεια ξεκινά ο πρώτος γύρος. Οι επιλογές σας είναι πολλές και τον βασικότερο ρόλο σε αυτές παίζουν τα magic points σας. Η βασική επίθεση γίνεται με το όπλο που κρατά στα χέρια του ο ήρωας και αν δεν έχει αποκτήσει καλά όπλα και υψηλό strength, δεν θα κάνει ιδιαίτερη ζημιά στους εχθρούς.

Techs: Αξιοποιήστε τις!
Την απλή και αδύναμη επίθεση διαδέχονται τρία είδη attack, το ένα ισχυρότερο από το άλλο. Το πρώτο είδος είναι οι τεχνικές (τα techs) που προκαλούν φυσικό damage, καίνε τον αντίπαλο, τον παγώνουν, του προξενούν παραφροσύνη κ.ο.κ. Για μένα το ισχυρότερο tech όλων είναι το Deathblow αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα. Αν το χρησιμοποιήσετε στην αρχή της μάχης, βγάζει χαμηλό damage. Πρέπει να επιτεθείτε αρκετές φορές με το απλό attack όλων των ηρώων σας μέχρι να ανέβει το combo meter σας. Όσο μεγαλύτερο είναι το combo meter, τόσο αυξάνεται και το damage που προκαλείτε, φτάνοντας σε αστρονομικά νούμερα.

Το δεύτερο είδος attack είναι η μαγεία σας, τα spells που έχετε αποκτήσει. Εκτός από τα επιθετικά spells που θα κόψουν ένα μέρος των hit points του εκάστοτε πλάσματος, υπάρχουν τα healing spells που θα σας σώσουν την ζωή σε κρίσιμες καταστάσεις. Τα resurrection spells είναι ελάχιστα και πρέπει να προσέχετε να μην πεθάνει με τίποτα ο χαρακτήρας που τα χρησιμοποιεί. Για μαζικό θανατικό προτείνω τα spells που πλήττουν ολόκληρες ομάδες τεράτων.

Το τρίτο είδος είναι οι τεχνικές Unite, πανίσχυροι συνδυασμοί επιθέσεων που απαιτούν την συνεργασία δύο πολεμιστών της ομάδας σας. Έχετε πάντοτε υπόψη ότι ο ήρωας που θα συνδράμει εκείνον που ξεκινά το Unite, χάνει την επίθεσή του. Από τις αγαπημένες μου Unite είναι το Call Kraken του Cthulhu. Ενεργοποιώντας το ουσιαστικά προστίθεται άλλο ένα ζευγάρι…πλοκάμια στη μάχη, ένας επιπλέον πολεμιστής που βαράει ασταμάτητα μέχρι να τελειώσει το μακελειό. Δοκιμάστε όλα τα Unite, αποφασίστε ποια σας αρέσουν και τοποθετήστε τους μαχητές που τα εκτελούν στην θέση της ομάδας που τους ταιριάζει, δηλαδή πρώτη και τρίτη.

Αν τα βρείτε σκούρα στη μάχη αξιοποιήστε το Escape spell της Umi και αποχωρήστε. Όλοι οι χαρακτήρες σας διαθέτουν μια defence κίνηση με την οποία παίρνουν αμυντική στάση και τραβούν το Aggro από τα τέρατα, ανεβάζοντας παράλληλα το defence τους. Όταν συμβεί το αδιανόητο και ένας από τους πολεμιστές σας πέσει νεκρός, θα ξοδέψετε ένα potion για να τον αναστήσετε ή ένα spell σαν το Full Heal της Umi. Να θυμάστε πάντα ότι μόλις τελειώσει η μάχη, οι πεθαμένοι ήρωες επανέρχονται με όλα τα hit points τους στη ζωή οπότε μην χαραμίζετε τα περιορισμένα potions για να αναστήσετε κάποιον ένα δευτερόλεπτο πριν νικήσετε.

Ενεργοποιήστε εξ ναρχής την επιλογή που σας εμφανίζει λευκά ερωτηματικά μέσα στις πίστες. Πατώντας πάνω τους μαθαίνετε πολλές πληροφορίες για την επίπονη διαδικασία που οδήγησε στην δημιουργία του Cthulhu saves the world.

Απλώστε τα πλοκάμια σας παντού
Στις περιοχές που εξερευνάτε δεν υπάρχει ποτέ χάρτης συνεπώς θα πρέπει να πηγαίνετε από όλες τις διαδρομές για να μην χάσετε τα διάσπαρτα chests που περιέχουν όπλα, armor, χρήμα και άλλα καλούδια. Πριν το boss του chapter πάντοτε συναντάτε το λευκό save point που θα σας ανανεώσει τα Magic Points. Ανανεώνονται και αυτά μετά από κάθε μάχη με βραδύτατους ρυθμούς, εκτός και αν ο χαρακτήρας σας έχει ειδικό skill (όπως η October) που του τα ανανεώνει ταχύτερα.

Στις πόλεις θα βρείτε shops για να ψωνίσετε και να πουλήσετε όπλα και πανοπλίες. Τα περισσότερα προϊόντα είναι σε προσιτές τιμές. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις σαν το heroine dress της Umi που κοστίζει 500.000, ποσό που θα φτύσετε αίμα για να συγκεντρώσετε. Αν θέλετε να ρίξετε πρόσθετο γέλιο ή να θυμηθείτε τον επόμενο προορισμό σας, πατήστε το chat στο κεντρικό menu. Κάποιοι από τους χαρακτήρες θα αρχίσουν να συνομιλούν, πετώντας ξεκαρδιστικές ατάκες και προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες. Για να απαλύνουν λίγο την πιθανή οργή των οπαδών του Μέγιστου Cthulhu, οι προγραμματιστές φρόντισαν να βαφτίσουν όλες τις πόλεις με ονόματα παρμένα από την ομώνυ,η μυθολογία. Miskatonia, Dunwitch, Innsmouth, R’lyeh και άλλες «Κθουλιανές» τοποθεσίες θα παρελάσουν στις οθόνες σας για να τις ξεψαχνίσετε από χρήσιμα items και τέρατα.

Για να κατορθώσετε να ολοκληρώσετε την θεάρεστη αποστολή του Μέγα Cthulhu και να τον αναβιβάσετε στο επίπεδο του ήρωα της ανθρωπότητας θα χρειαστεί να ξοδέψετε πάνω από 12 ώρες του χρόνου σας. Ο χρόνος αυτός είναι σχετικός φυσικά διότι, αν ανήκετε στους RPGάδες σαν τον γράφοντα που θέλει να φτάνει πάντοτε το level cap, τότε μπορεί να χάσετε περισσότερες ώρες.

Πίσω στα early 90's!
Στην οπτική του διάσταση, το Cthulhu Saves the World θα σας προσφέρει μια ρετρό εμπειρία που δεν ξεπερνά τα επίπεδα ενός RPG στο SNES. Τα bitmaps απεικονίζουν μια μεγάλη ποικιλία περιοχών που περικλείονται στην περιπέτειά σας, ενώ μια πενιχρή χρωματική παλέτα βάφει όσο πιο όμορφα μπορεί τους ήρωες και τα τέρατα. Η ανάλυση κινείται σε μόλις ανεκτά επίπεδα ενώ τα cutscenes είναι μια απλή εναλλαγή στατικών εικόνων.

Στο soundtrack τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. 25 μουσικά κομμάτια το απαρτίζουν, το ένα καλύτερο από το άλλο. Όλα έχουν δημιουργηθεί με συνθεσάιζερ και θα σας φέρουν στο μυαλό δύο πράγματα ακούγοντάς τα. Αρχικά τα 16bit «διαμάντια» με τα οποία ασχοληθήκατε στο παρελθόν και στη συνέχεια τις μουσικές συνθέσεις των Michael Cretu και Harold Faltermeyer, αμφότεροι κολοσσοί της ηλεκτρονικής μουσικής.

Μόνο για retro νοσταλγούς
Αν ξεπεράσετε τις οπτικές του ατέλειες, το Cthulhu Saves the World θα σας απασχολήσει ευχάριστα για πολλές ώρες. Με μόλις 2 ευρώ κόστος στο Steam δεν έχετε να χάσετε...σχεδόν τίποτα να το κατεβάσετε. Το δοκιμασμένο battle system προτρέπει να επιζητάτε την μάχη για να απογειώσετε την ισχύ των χαρακτήρων σας. Η πληθώρα αντιπάλων και τοπίων θα ανανεώνει διαρκώς το ενδιαφέρον σας. Σε τελική ανάλυση, θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε ένα video game που να συνδυάζει με τόσο άψογο τρόπο ιδιαίτερες πινελιές χιούμορ με το κλασικό εθιστικό gameplay παλαιάς κοπής που κάποιοι από εμάς αγαπήσαμε.

Θετικά:
- Συνεχής ανάπτυξη των χαρακτήρων
- Ποικιλία εχθρών
- Ποιοτικό soundtrack
- Δυνατότητα save ανά πάσα στιγμή
- Εθιστικό gameplay με μεγάλη δόση χιούμορ
- Πωλείται σχεδόν τζάμπα

Αρνητικά:
- Μεσαιωνικά γραφικά
- Μικρή διάρκεια για τα δεδομένα ενός JRPG
- Η γελοιοποίηση στοιχείων της Μυθολογίας Cthulhu ίσως εκνευρίσει κάποιους οπαδούς του

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Δώστε του μια ευκαιρία για το κορυφαίο gameplay του.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
cthulhu, world, cthulhu, world, xbox 360, jrpg, video, game, survival, games, william, vii, earth, rpg, εμφάνιση, στυλ, win, gear, fighter, october, xbox, logitech, button, slide, fight, magic, tech, hit, resurrection, escape, defence, full, πηγαίνετε, armor, boss, chat, retro, steam, system, ισχύ, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, στρατος, Robert Moog, μακελειο, october, jrpg, ηχος, μεγα, νυχια, οθονες, ονειρα, ονοματα, προγραμμα, πωλειται, τυχη, ωρα, boss, chat, earth, games, game, logitech, real, rpg, time, xbox 360, αγνωστος, αγριο, αιμα, εξαιρεσεις, πηγαίνετε, βουνα, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γελιο, γινει, γινεται, γκομενα, γνησιος, γυρος, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δρομος, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εμφάνιση, εχθροι, ζημια, ζωη, ζομπι, ειδος, ηρωες, θεος, θυμιζει, καλημερα, κυματα, κειμενο, κινηση, λευκα, μαγεια, ματια, μυθολογια, μινι, μπορειτε, μυαλο, ξερετε, ξυπνα, ομαδα, παντα, οθονη, ομορφη, ονομα, ουσιαστικα, πεπρωμενο, περιβαλλον, πρισμα, ρετρο, ρολο, συνεχεια, στυλ, τμημα, τρια, τριτη, ισχύ, φαλαινα, φαντασια, φυσικα, φτανει, φυσικο, φτερα, φημη, χιουμορ, χρημα, χρονος, ψυχολογικα, ψωνια, ομορφα, ωρες, αιωνες, ανηκει, armor, ασχημη, button, defence, ειδη, escape, fighter, full, gear, γελια, hit, ηρωας, κειμενα, κηπο, ξενος, ξορκι, λευκο, magic, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, οργη, παιχνιδι, πληροφοριες, ποδια, retro, resurrection, school, slide, system, steam, survival, tech, της παρεας, vii, william, χερια
Τυχαία Θέματα