Call of Duty: Advanced Warfare: Havoc

H επιστροφή των Zombies.

Μετά το απογοητευτικό Call of Duty: Ghosts ήταν φανερό πως η δημοφιλέστερη σειρά στο χώρο των First-Person Shooters χρειάζονταν επειγόντως ριζική ανανέωση τόσο στο κομμάτι του gameplay, όσο και στο τεχνικό τομέα, καθώς η ΙW engine τα είχε... φάει τα ψωμιά της. Για το δύσκολο αυτό έργο η Activision

εμπιστεύθηκε την Sledgehammer Games, μια εταιρεία που είχε συμμετάσχει στην ανάπτυξη του Call of Duty: Modern Warfare 3 και αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος θα λέγαμε ότι δικαιώθηκε πλήρως για αυτή την επιλογή της.

Κατά την προσφιλή τακτική του publisher του Call of Duty, μετά από την κυκλοφορία του βασικού παιχνιδιού ακολουθούν τέσσερα DLC και όπως είναι αναμενόμενο κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του Call of Duty: Advanced Warfare. To πρώτο εξ' αυτών διατίθεται ήδη για τις κονσόλες της Microsoft (για PC, PS4 και PS3 θα το δούμε στα τέλη Φεβρουαρίου) και φέρει τον τίτλο Havoc. Το τελευταίο διατίθεται έναντι 15 ευρώ ή εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε το Season Pass, το οποίο σας δίνει πρόσβαση και στα τέσσερα DLC με κόστος 50 ευρώ.


Από πλευράς περιεχομένου το Havoc DLC περιλαμβάνει τέσσερις νέους multiplayer χάρτες, ένα καινούργιο όπλο (ΑΕ4-Widowmaker) και το Exo Zombies mode, το οποίο αποτελεί την εξέλιξη του Zombies που είδαμε στα Call of Duty: Black Ops. Κακά τα ψέμματα αρκετοί παίκτες δεν είχαν δει με καλό μάτι την αντικατάσταση των zombies από τα aliens στο Ghosts, πλέον όμως οι απέθαντοι επιστρέφουν οπότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η επιστροφή θα στεφτεί με επιτυχία.

Τρώγοντας... το μυαλό του John Malkovich
Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί θετική εντύπωση στο Exo Zombies mode, είναι ότι η Sledgehammer Games έχει επιλέξει ένα αξιόλογο cast ηθοποιών, οι οποίοι υποδύονται τους τέσσερις βασικούς ήρωες. Συγκεκριμένα συναντάμε τους John Malkovich, Bill Paxton, Jon Bernthal και Rose McGowan. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Jon Bernthal τα έχει ξαναβάλει με τα zombies στην τηλεοπτική σειρά The Walking Dead.

http://www.youtube.com/watch?v=wKMHQc_GhBg

Όσον αφορά το σενάριο θα λέγαμε ότι είναι επιεικώς τετριμμένο, καθώς έχουμε ένα τυπικό zombie outbreak σε μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Atlas Corporation. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός εκ των τεσσάρων επιζώντων και θα πρέπει να επιζήσετε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το Exo Zombies είναι παρόμοιος με αυτόν που είχαμε δει στα Call of Duty: Black Ops της Treyarch, κοινώς μάχεστε απέναντι σε συνεχόμενα κύματα εχθρών. Για κάθε εχθρό που εξολοθρεύετε κερδίζετε credits, με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε νέα όπλα ή να αναβαθμίσετε αυτά που έχετε ήδη στην κατοχή σας.

Ο πρώτος σας στόχος είναι να εξοπλιστείτε με το Exosuit σας, το οποίο βρίσκεται μέσα στην βάση της Atlas. Τα zombies εδώ είναι πολύ πιο επιθετικά, κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έρχονται σε διάφορες παραλλαγές. Ουσιαστικά λοιπόν θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε το mobility που σας παρέχει το Exosuit για να καταφέρετε να επιβιώσετε. Συν τις άλλοις, με το τελευταίο αποκτάτε πρόσβαση και σε αρκετά ακόμη abilities, εάν φυσικά έχετε τα απαραίτητα credits.


O χάρτης του Exo Zombies είναι σχετικά μικρός, καθώς πέρα από μία εξωτερική αυλή έχουμε λίγους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι συνδέονται με στενούς διαδρόμους. Εάν παγιδευτείτε στους διαδρόμους από τα zombies είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεθάνετε, ειδικότερα μετά το round 10. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι για να καταφέρετε να επιβιώσετε θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας. Στην περίπτωση που πεθάνετε οι συμπαίκτες σας έχουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να σας κάνουν revive. Βέβαια αν κανείς δεν φιλοτιμηθεί να σας κάνει revive θα δείτε το υπόλοιπο του γύρου ως θεατής και θα κάνετε respawn στον επόμενο γύρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν πεθάνετε έχετε την δυνατότητα να συλλέξετε τα όπλα που είχατε αγοράσει, αν φτάσετε μέχρι το σημείο που βρίσκετε το πτώμα σας (όπως στο Dark Souls). Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε με ένα νέο Exosuit. Όπως είναι φυσικό η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονη μετά από κάποιο χρονικό σημείο (από το round 15 και μετά), καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε υπεράριθμους εχθρούς. Όπως αναφέραμε προηγουμένως τα zombies συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα, κάποια εξ' αυτών σας μολύνουν αν σας χτυπήσουν, ενώ αλλά απενεργοποιούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα το Exosuit σας. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να μεταβείτε άμεσα σε έναν ειδικό θάλαμο απολύμανσης αλλιώς θα πεθάνετε χωρίς να μπορούν οι συμπαίκτες σας να σας κάνουν revive.


Η εμπειρία που προσφέρει το Exo Zombies είναι αν μη τι άλλο θετική και ειδικότερα όσοι είχαν αγαπήσει το Zombies mode στις δημιουργίες της Treyarch θα το απολαύσουν αναμφισβήτητα. Από την άλλη βέβαια όσοι προτιμούν (ανάμεσά τους και ο γράφοντας) το Extinction mode από το Call of Duty: Ghosts ενδεχομένως να απογοητευτούν, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα character classes (Assault, Medic, Support κ.ο.κ) ή κάποιο leveling system.

Από χάρτες τι έχει;
Στο Havoc DLC περιλαμβάνονται τέσσερις νέοι χάρτες για το multiplayer, οι οποίοι ονομάζονται Core, Drift, Sideshow και Urban. O Core είναι ένα κυκλικός χάρτης, σχετικά μικρός σε έκταση, ο οποίος ενδείκνυται για close quarters αναμετρήσεις, αλλά και εντυπωσιακά εναέρια kills για όσους έχουν εξοικειωθεί με την χρήση του Exosuit. Από την άλλη πλευρά ο Drift λαμβάνει χώρα σε ένα χειμερινό θέρετρο και σε αυτόν συναντάμε δεκάδες διαφορετικά σπίτια, τα οποία αποτελούν ιδανικά σημεία για να στήσετε ενέδρες. Αυτός είναι ο μοναδικός dynamic map του Havoc, καθώς μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο σκάει μια χιονοστιβάδα, η οποία ισοπεδώνει μια αρκετά μεγάλη έκταση στον χάρτη.


Οι επίδοξοι campers θα λατρέψουν τον Sideshow, έναν αρκετά μεγάλο σε έκταση χάρτη που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από την Άγρια Δύση. Το πιο πιθανό είναι ότι αν δεν είστε προσεκτικοί θα πεθάνετε σε χρόνο dt από τους αντίπαλους snipers που έχουν ακροβολιστεί στις οροφές των κτηρίων. Ο τέταρτος και τελευταίος χάρτης είναι ο Urban, ο οποίος είναι ο μόνος που διαθέτει ένα sci-fi ύφος στα πρότυπα του Call of Duty: Advanced Warfare. O σχεδιασμός του είναι το μόνο στοιχείο που καταφέρνει να ξεχωρίσει, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για τον πιο "αδύναμο" χάρτη που συναντάμε στο Havoc.

Όσον αφορά το ΑΕ4-Widowmaker θα λέγαμε ότι είναι ένα δυνατό, αλλά απόλυτα ισορροπημένο assault rifle. Το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι προκαλεί μεγάλη ζημιά και παράλληλα έχει πολύ μικρό recoil. Από την άλλη πλευρά όμως έχει χαμηλό rate of fire και πολύ μικρό damage multiplier στα headshots. Κατόπιν, αυτού θα χρειαστείτε 3-4 χτυπήματα για να ρίξετε έναν αντίπαλο είτε στοχεύετε στο κεφάλι του, είτε στο σώμα του. Ένα ακόμη μειονέκτημα του Widowmaker είναι ότι οι ριπές του δεν διαπερνούν τους τοίχους.

Συνοψίζοντας
Το Havoc DLC είναι ένα αξιόλογο πακέτο επέκτασης για το Call of Duty: Advanced Warfare που θα σας κρατήσει συντροφιά για αρκετές ώρες αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε ενεργά με το Exo Zombies mode. Οι τέσσερις νέοι χάρτες πάντως δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην ανταγωνιστική multiplayer εμπειρία. Η τιμολογιακή πολιτική της Activision όσον αφορά τα DLC δεν έχει αλλάξει, παρόλα αυτά είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά τα 15 ευρώ κρίνονται υπερβολικά σε σχέση με το περιεχόμενο που προσφέρουν.

Θετικά:
- Εξαιρετικό voice acting
- Το Exo Zombies mode
- Υψηλός βαθμός πρόκλησης στο co-op

Αρνητικά:
- Σχετικά "τσιμπημένη" τιμή
- Οι νέοι χάρτες δεν προσφέρουν κάτι το διαφορετικό

Βαθμολογία: 7

Ενδείκνυνται για όσους νοσταλγούν το Zombies mode των Call of Duty: Black Ops.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα