Bayonetta 2

Η δυναμική επιστροφή της προκλητικής μάγισσας.

Οι δυναμικές γυναίκες ήταν ανέκαθεν αγαπητές όταν τις συναντούσαμε στα games. Η Bayonetta μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο παράδειγμα όσον αφορά το girl power. Από το 2010, όταν την είδαμε στο PS3 και στο Xbox 360, η μάγισσα κατάφερε να γίνει γνωστή στο κοινό

των Action games με στοιχεία Hack ‘n Slash. Ιδιαίτερος χαρακτήρας, ωραία εμφάνιση και μια πληθώρα απο επιθέσεις, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Bayonetta (ή αλλιώς Cereza) αγαπητή και ξεχωριστή στο είδος της.

Το Bayonetta 2 κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Wii U. Η συμφωνία της Nintendo με την Platinum Games απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο και σε άλλες κονσόλες. Οι μη κάτοχοι Wii U μπορεί να “χαλαστούν” με αυτή την απόφαση της Platinum Games. Από την άλλη, όσοι αγόρασαν την νέα κονσόλα της Nintendo θα χαρούν ιδιαιτέρως μιας και το Bayonetta 2 είναι από τα πιο ενδιαφέροντα exclusives και αγοράζοντας τον τίτλο παίρνετε δωρεάν και το πρώτο Bayonetta σε port για το Wii U. Περισσότερα για το original Bayonetta που έγινε port στο Wii U μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό review που ανεβάσαμε χθες στο GameWorld.

Η βόλτα που κατέληξε σε τραγωδία
Το Bayonetta 2 ξεκινάει βλέποντας μια χαρούμενη πόλη με τους κατοίκους της να τρέχουν για τα τελευταία ψώνια πριν τα Χριστούγεννα. Αμέσως μετά παρατηρούμε τον Enzo, βοηθό-τσιράκι της Bayonetta, να κρατάει πολλά κουτιά από δώρα. Στη συνέχεια κάνει την είσοδό της, ντυμένη με τα πιο ωραία της ρούχα η ίδια η Bayonetta έχοντας εμφάνιση που θα ζήλευαν ακόμα και μοντέλα.

http://www.youtube.com/watch?v=3hmna2_6ACA

Ενώ όλα έμοιαζαν ειρηνικά και ήρεμα, για μια φορά, γίνεται μια απρόσμενη επίθεση από τους Αγγέλους που στο παιχνίδι υποτίθεται ότι είναι κακοί. Με την βοήθεια της Jeanne, η Bayonetta σκοτώνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια τους τεράστιους σε όγκο αντιπάλους. Στο τέλος όμως, μετά από μια επιπλοκή η καλή φίλη της Bayonetta, Jeanne, στην προσπάθειά της να την σώσει χάνει την ψυχή της. Η Bayonetta έχει πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα για να την φέρει πίσω και ξεκινάει το ταξίδι της για την κόλαση.

Μα είναι Χριστούγεννα!
Η Bayonetta και η Jeanne έχουν αλλάξει αρκετά σε εμφάνιση αλλά όχι στον χαρακτήρα. Η Bayonetta έχει πλέον κοντό μαλλί, αντί για το μακρύ που είχε στο πρώτο παιχνίδι και η στολή της είναι ελαφρώς διαφορετική από μπροστά. Η Jeanne έχει μακρύνει το μαλλί της, κάτι που την κάνει ακόμα πιο ωραία και συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αγάπη που είχε για τις μεγάλες μηχανές. Οι δύο Umbra Witches είναι αχώριστες και αναγκασμένες να σώσουν τον κόσμο χωρίς ρεπό ακόμα και τα… Χριστούγεννα!

Τα γεγονότα του νέου τίτλου διαδραματίζονται πάλι στην Ευρώπη. Η ακριβής χώρα παραμένει άγνωστη αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως οι developers εμπνεύστηκαν την βασική πόλη Noatun από την Ιταλία και το Βέλγιο. Η Noatun μοιάζει πολύ σε εμφάνιση με την Vigrid, την πόλη του πρώτου Bayonetta. Κυριαρχούν τα καλοσχεδιασμένα κτήρια, η gothic αισθητική και τα ελαφρώς κίτρινα χρώματα.

Η πόλη αυτή τη φορά είναι αρκετά μεγαλύτερη και έχει νέα πράγματα να κάνετε όπως το να σπάσετε πάγκους με τρόφιμα για να τρομάξετε τους κατοίκους που δεν σας βλέπουν. Μην ξεχνάτε, βρίσκεστε στο Purgatorio, ένα “επίπεδο” πραγματικότητας το οποίο δεν βλέπουν οι άνθρωποι παρά μόνο οι μάγισσες και τα τέρατα. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε οτι έχουν προστεθεί πίστες με νερό στις οποίες μπορεί να πολεμήσει η Bayonetta, κάτι που έλειπε πλήρως από το προηγούμενο παιχνίδι.

Κράμπα στα δάχτυλα;
Μπορείτε να παίξετε το Bayonetta 2 εξ' ολοκλήρου μέσω του Wii U GamePad ή από την τηλεόρασή σας, καθώς παίζει -όπως τα περισσότερα games του Wii U- και στις δύο οθόνες ταυτόχρονα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να χειριστείτε την ηρωίδα. Ο ένας τρόπος είναι με τα πλήκτρα του Wii U για τις επιθέσεις και τα Analog Sticks για την κίνηση. Ο δεύτερος βασίζεται στην οθόνη του Wii U GamePad. Για να επιτεθείτε στους αντιπάλους αρκεί να πατήσετε πάνω τους και να για τρέξετε προς μια κατεύθυνση να πιέσετε το μέρος στο οποίο θέλετε να πάτε.

Για να αποφύγετε τα χτυπήματα, αρκεί να κάνετε την κίνηση swipe που μοιάζει σαν να...σκουπίζετε ένα μέρος της οθόνης. Ο χειρισμός είναι αρκετά διαφορετικός και θα ενθουσιαστείτε στην αρχή, αλλά έπειτα θα δείτε ότι δεν βολεύει σε κάθε περίπτωση και πως θα πρέπει να περάσετε μία με δύο ώρες για να μην κάνετε πλέον λάθη. Τα boss fights είναι έντονα και απαιτούν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Έπειτα από κάθε boss fight θα νιώθετε ότι βγάλατε δικέφαλους στους αντίχειρες ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα θα είναι out of order. Φυσικά μιλάμε για το μέτριο και μεγάλο επίπεδο δυσκολίας και όχι για το εύκολο το οποίο είναι ένα “tour” στην ιστορία του παιχνιδιού.

Angels vs Demons
Το σύστημα μάχης στο Bayonetta 2 απαιτεί ακρίβεια κι αντανακλαστικά. Τα περιθώρια για λάθη είναι λίγα καθώς αν αδειάσει η health bar σας, θα πρέπει να επαναλάβετε το checkpoint ή το fight. Η σειρά Bayonetta έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο δύσκολες στο είδος της και μπορούμε να δούμε παίζοντας έστω και μισή ώρα τον λόγο. Η μάχη βασίζεται στο σωστό timing μεταξύ επίθεσης και άμυνας.

Το πιο δυνατό και προσεγμένο third-party exclusive για το Wii U. Τώρα λοιπόν θα σκεφτείτε σοβαρά να αγοράσετε την νέα κονσόλα της Nintendo;

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη μάχη είναι το Witch Time που ενεργοποιείται μετά από επιτυχημένο dodge στις επιθέσεις που δέχεστε. Για να καταφέρετε το Witch Time, θα πρέπει να κάνετε dodge την τελευταία δυνατή στιγμή και όχι όποτε θελήσετε. Έτσι κάνετε τον χρόνο να πηγαίνει πιο αργά για τους αντιπάλους και κανονικά για εσάς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τους πλησιάσετε πιο εύκολα και να πετύχετε περισσότερα χτυπήματα. Μερικοί δαίμονες μάλιστα είναι άτρωτοι και μπορείτε να τους χτυπήσετε μόνο κατά την διάρκεια του Witch Time.

Νέο στοιχείο του παιχνιδιού αποτελεί το Umbran Climax το οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε μόλις γεμίσει η μπάρα με τα gems. Για να γεμίσει η μπάρα αρκεί να κάνετε έναν αριθμό από επιτυχημένα Witch Time dodges. Το Umbran Climax επιτρέπει την Bayonetta να χρησιμοποιήσει δαίμονες για τις βασικές της επιθέσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες ειδικές επιθέσεις, τα Torture Attacks, με τις οποίες «τιμωρείτε» τους αντιπάλους χρησιμοποιώντας βασανιστικές μηχανές, δαίμονες, αλυσοπρίονα και πολλά άλλα.

I love shopping
O Rodin σας έχει νέα όπλα για το Bayonetta 2. Τα παλιά σας weapons, Scarborough Fair, αντικαταστάθηκαν από τα μπλε Love is Blue. Ο Rodin συνεχίζει να είναι ο καταστηματάρχης του Gates of Hell. Εκεί μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα από νέα όπλα, όπως τα Shuraba (katana). Εκτός αυτών στο κατάστημα του Rodin θα βρείτε αξεσουάρ, ειδικά αντικείμενα και βότανα. Τα αξεσουάρ είναι πολύ ακριβά καθώς κοστίζουν 100.000 Halos, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλέξετε προσεχτικά ποιο απ' όλα θα αγοράσετε. Τα ειδικά βότανα, μπορούν να αναπληρώσουν την ζωή της Bayonetta και να αυξήσουν την μαγική της δύναμη. Είναι σημαντικό να φτιάξετε τα δικά σας βότανα όμως μιας και θα σας έρθουν πολύ πιο φθηνά με το crafting system του παιχνιδιού.

Είναι αρκετά σημαντικό να μάθετε διάφορα combos και να τα χρησιμοποιείτε στη μάχη. Μπορείτε να αγοράσετε νέες κινήσεις από το store του δαίμονα Rodin για μερικές χιλιάδες Halo (το currency του παιχνιδιού) αφού πρώτα τις δοκιμάσετε για να δείτε αν σας βολεύουν. Καλό είναι να αρχίσετε να αγοράζετε από νωρίς καθώς έτσι θα σας αποτυπωθούν καλύτερα στην μνήμη σας οι κινήσεις.

Η μάχη δεν σταματά
Οι μάχες με τα bosses είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον δημιούργημα της Platinum Games. Διαρκούν αρκετή ώρα και σας προσφέρουν πολλές συναρπαστικές στιγμές. Ενώ τα απλά τέρατα έχουν μία μπάρα ζωής, τα bosses έχουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε μπάρες οι οποίες αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη. Το να ελέγχεις την Bayonetta και να συμμετέχεις σε αυτές, μοιάζει πολύ με το να βλέπεις μια καλά σκηνοθετημένη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό βοηθάει πολύ η ποικιλία των εχθρών που σας κρατάει διαρκώς το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος.

Κατά την διάρκεια του campaign θα έρθετε σε επαφή με νέους χαρακτήρες οι οποίοι έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Με την δύναμή τους, μπορείτε να περάσετε σε άλλες πραγματικότητες μέσα από ενεργειακές πύλες ή να μεταμορφωθείτε σε Κινέζικο δράκο για να κολυμπάτε πιο γρήγορα στο νερό. Η Bayonetta επίσης σε διάφορες πίστες βγάζει φτερά και πετάει συνεχόμενα ενώ μπορεί να γίνει πάνθηρας για να τρέξει πιο γρήγορα.

Οι αποστολές του Bayonetta θα σας κρατήσουν για ένα διάστημα 12-15 ωρών, πάντα ανάλογα με το επίπεδό σας. Αυτό είναι σίγουρα θετικό, όμως δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι το σύστημα μάχης, όπως και οι ατάκες της Bayonetta, ανά διαστήματα επαναλαμβάνεται. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και το νέο Online Mode του παιχνιδιού το οποίο προσθέτει αμέτρητες ώρες ανάλογα με την όρεξή σας να παίξετε. Πρόκειται για το Tag Climax στο οποίο παίζετε μαζί με έναν άλλο παίκτη, ή με την CPU, online και στοχεύετε στο να σκοτώσετε εχθρούς και να μαζέψετε όσα περισσότερα Halos μπορείτε.

Μαγευτικό περιβάλλον
Όπως και το πρώτο παιχνίδι της σειράς, έτσι και το Bayonetta 2 είναι επηρεασμένο από την Ευρωπαϊκή και gothic αρχιτεκτονική. Τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού περιλαμβάνουν καλοσχεδιασμένα αρχαία τοπία, γραφικές πόλεις, εικονικές τοποθεσίες, νεκροταφεία, κάστρα κ.ο.κ. Τα χρώματα είναι ζωντανά και τα οπτικά εφέ φαντασμαγορικά. Υπάρχει μια πληθώρα από πίστες που δεν θα σας αφήσουν απογοητευμένους αφού από εκεί που θα βλέπετε την πλήρη πανσέλινο και θα σκαρφαλώνετε έναν τοίχο. Περνώντας μια ενεργειακή πύλη θα βρεθείτε σε ένα ονειρικό μέρος.

http://www.youtube.com/watch?v=bs4qOAaGFB0

Τα cutscenes είναι προσεγμένα και φαίνονται σαν να είναι κομμάτια από κάποιο Anime. Οι ηθοποιοί είναι πειστικοί και το lipsync τις περισσότερες φορές άριστο εκτός από μερικές σκηνές που λείπει παντελώς. Οι σκιές και ο δυναμικός φωτισμός δίνουν μια άλλη όψη στο Bayonetta 2. Το κάνουν να φαίνεται πιο αληθινό και σίγουρα θα το απολαύσετε περισσοτερο παίζοντάς το σε μεγάλη οθόνη παρά στην μικρή που έχει το Wii U GamePad.

Την μουσική υπόκρουση ανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Masami Ueda. Ο Ueda έχει ασχοληθεί με τα soundtracks σε γνωστά games όπως το Resident Evil 2, Okami, Devil May Cry και άλλα. Το Bayonetta 2 έχει 183 τραγούδια, 33 περισσότερα από τα 150 που είχε ο προηγούμενος τίτλος. Η μουσική αλλάζει στις μάχες όλη την ώρα ανάλογα με το πως τα πάτε κάθε στιγμή. Ο Ueda συνδυάζει πολλά tracks σε ένα το οποίο παίζει κατά την διάρκεια ενός boss fight, κάτι που σίγουρα προσφέρει περισσότερο από ένα απλό τραγούδι που παίζει σε loop.

Console Seller
To Bayonetta 2 αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά exclusives του Wii U. Αρκετοί fans έχουν δηλώσει πως ο νέος τίτλος της Team Little Angels αποτελεί τον λόγο που θα αγοράσουν την κονσόλα της NIntendo. Με την μεγάλη προσφορά μάλιστα που δίνοντας 10 ευρώ παραπάνω, μπορείτε να αποκτήσετε και το πρώτο Bayonetta στο Wii U, πρόκειται για μια αγορά που συμφέρει. Το δημιούργημα της Platinum Games δεν έχει πολλές ουσιαστικές διαφορές με τον προκάτοχό του. Το σύστημα μάχης παραμένει το ίδιο, όπως και οι τακτικές. Παίζοντάς το θα περάσετε ευχάριστα 12-15 ώρες οι οποίες μπορούν να αυξηθούν χάρις στο Online Mode. Παρόλα αυτά, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε για άλλη μια φορά την αγαπημένη μάγισσα εν δράση.

Θετικά:
- Εκπληκτικά γραφικά και περιβάλλον
- Νέες ειδικές επιθέσεις και κινήσεις
- Πολύωρα boss battles με περίπλοκες τεχνικές
- Δύο τρόποι χειρισμού, με το χειριστήριο ή την οθόνη του Wii U GamePad

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενες ατάκες
- Ασταθές frame rate σε μερικά σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.8

Το Bayonetta 2 αποτελεί άξιο διάδοχο τους πρώτου παιχνιδιού και υπόσχεται πολλές ώρες γεμάτες δράση και...rage λόγω της δυσκολίας του.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
devil may cry, xbox 360, wii u, resident evil, games, girl, power, ps3, xbox, hack, slash, εμφάνιση, wii, nintendo, νέα, original, Χριστούγεννα, http, youtube, gothic, boss, fight, order, angels, health, exclusive, witch, time, dodge, σημαίνει, love, μπλε, blue, system, store, halo, currency, μνήμη, online, tag, cpu, anime, okami, devil, team, προσφορες, δραση, frame, rage, first world's fair, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, φθηνα ρουχα, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, currency, δυνατα, μνήμη, αξεσουαρ, βελγιο, βοτανα, δωρα, δωρεαν, ηθοποιοι, ηχος, ιταλια, μουσικη, οθονες, οψη, πυλη, ρουχα, τηλεοραση, τραγουδια, χρωματα, ωρα, boss, cpu, games, ps3, slash, time, xbox 360, youtube, αγαπη, αγορα, αισθητικη, αλυσοπριονα, απλα, αρχαια, αρχιτεκτονικη, βοηθεια, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δαιμονες, δαχτυλα, διαστημα, δυναμη, δειτε, εγινε, εφε, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, ερθετε, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, μηχανες, θετικο, ηρεμα, κινηση, λαθη, λειπει, λογο, μπλε, μικρο, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νερο, παντα, οθονη, οπτικα, ψυχη, πυλες, ρεπο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σκηνες, τοπια, τιτλος, φθηνα, φαινονται, φυσικα, φτερα, φορα, ψωνια, ωρες, angels, anime, health, blue, http, dodge, devil, devil may cry, love, exclusive, fight, frame, girl, gothic, hack, halo, χωρα, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, nintendo, original, ογκο, okami, order, παιχνιδι, power, party, rage, resident evil, σημαίνει, σκοτωνει, system, σωστο, tag, ταξιδι, team, online, wii, wii u, witch, store
Αναζητήσεις
love is blue
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld