Baldur's Gate: Enhanced Edition

Μία...όχι και τόσο enhanced version του θρυλικού RPG!

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου (ή ενός πολυάνθρωπου οργανισμού όπως είναι μια μεγάλη εταιρεία) όπου πρέπει να γίνει ένας απολογισμός των μέχρι τούδε πράξεων του, παρακολουθώντας προσεκτικά την πορεία που τον οδήγησαν στην σημερινή του θέση. Η BioWare έχει κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής video games παγκοσμίως, με πάμπολλα

εκατομμύρια πωλήσεις και μερικούς από τους καλύτερους video game τίτλους ever στο ενεργητικό της.

Η BioWare ιδρύθηκε το 1995 αλλά η αλματώδης της πορεία προς την κορυφή ξεκίνησε το 1998 με την κυκλοφορία του Baldur’s Gate, ενός εκπληκτικού role playing game που συγκέντρωσε τον θαυμασμό όλων των gamers αλλά και την αποδοχή των παικτών του επιτραπέζιου Advanced Dungeons & Dragons διότι χρησιμοποιούσε με μεγάλη επιτυχία τους κανόνες της δεύτερης έκδοσής του. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι το Baldur’s Gate και οι συνέχειές του έφτιαξαν το όνομα της BioWare και την τροφοδότησαν με ένα τεράστιο αριθμό φανατικών οπαδών αλλά και με τους απαραίτητους πόρους για να φτιάχνει στις μέρες μας εποποιίες όπως τα Dragon Age και Mass Effect.

Μια φρέσκια εταιρεία στον τομέα των video games, η Overhaul Games, αποφάσισε στο τέλος του περυσινού χρόνου να σπρώξει στην αγορά ένα remake του Baldur’s Gate και του expansion του, με την ονομασία Tales of the Sword Coast, με στόχο να γνωρίσει στους νέους gamers ένα από τα κλασικότερα games ever και ταυτόχρονα να βγάλει και κανένα… ψιλό! Το αποτέλεσμα έχει μεγάλη νοσταλγική αξία για όσους ασχολήθηκαν με το πρωτότυπο παιχνίδι αλλά μικρή αξία για τους νεότερους users που έχουν εθιστεί στα δισεκατομμύρια πολύγωνα και τις κινηματογραφικές περιπέτειες.

Beyond Baldur’s Gates!
Το story του Baldur’s Gate δεν έχει αλλάξει ούτε μισή αράδα στην enhanced version του. Εσείς χειρίζεστε τον κεντρικό ήρωα που μεγάλωσε μαζί με την παιδική του φίλη, την Imoen, στο αρχαίο κάστρο Candlekeep υπό την επίβλεψη του μάγου Gorion. Η περιοχή Sword Coast όπου βρίσκεται το κάστρο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεως σιδήρου, ενώ ομάδες μισθοφόρων και ληστών επιτίθενται στους πάντες.

Μετά τον θάνατο του Gorion, αναλαμβάνετε να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από τα δεινά των συμπατριωτών σας και σύντομα αντιλαμβάνεστε ότι Kobolds σαμποτάρουν το βασικό ορυχείο της περιοχής το Nashkel, κατ’ εντολή ενός σκιώδους οργανισμού που ονομάζεται Iron Throne. Επικεφαλής του οργανισμού και της γενικότερης επιθέσεως ενάντια στην πόλη Baldur’s Gate είναι ο Sarevok, το άτομο που έσφαξε τον Gorion και αποτελεί τον τελικό κακό της ιστορίας. Το Tales of the Sword Coast είναι ενσωματωμένο στο κεντρικό σενάριο και στην ουσία επεκτείνει τον κόσμο του παιχνιδιού με τις περιοχές Ulgoth's Beard, Isle of Ice και Durlag's Tower, προσθέτοντας άφθονα quests που κορυφώνονται με την αντιμετώπιση ενός πανίσχυρου δαίμονα.

Enemy at the (Baldur’s) Gates!
Πριν ξεχυθείτε στον κόσμο του Baldur’s Gate θα περάσετε αρκετή ώρα μπροστά στην οθόνη επιλογής χαρακτήρα και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις δεκάδες επιλογές που σας δίνονται. Μιλάμε για ένα κλασικό RPG όπου η παραμετροποίηση του χαρακτήρα είναι ολοκληρωτική, από το σε ποια class ανήκει μέχρι την κραυγή που θα βγάζει εν ώρα μάχης και το alignment του, το αξιακό του σύστημα θα λέγαμε που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές που μπορεί να κάνει στο παιχνίδι.

Ξεκινάτε την περιπέτεια έξω από ένα πανδοχείο, περίπου… ξεβράκωτοι, χωρίς πανοπλία, σοβαρό οπλισμό, πλούτο ή ξόρκια οπότε το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συλλέξετε χρήσιμα αντικείμενα για το επερχόμενο ταξίδι. Υπάρχει η δυνατότητα να αναπαυθείτε στα ποικίλα δωμάτια του πανδοχείου αλλά χωρίς λεφτά κάτι τέτοιο δεν συνίσταται!

Άμεση προτεραιότητά σας είναι η αγορά όπλων, ασπίδας και πανοπλίας και στη συνέχεια το ψείρισμα των υπαρχόντων όλων των πελατών του πανδοχείου, ένα τρικ που θα σας αναζωογονήσει οικονομικά. Επόμενη κίνησή σας είναι η συγκέντρωση πολεμιστών και η δημιουργία ομάδας προς αντιμετώπιση των αμέτρητων κινδύνων που σας περιμένουν.

Το…θηριοτροφείο του Baldur’s Gate είναι τίγκα σε πλάσματα που οι περισσότεροι από εσάς θα αναγνωρίσουν αμέσως, ειδικά αν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με τον κόσμο του Dungeons & Dragons. Πανίσχυροι μαύροι μάγοι, Basilisks, ιερείς που ανασταίνουν νεκρούς, Dopplegangers που μεταμορφώνονται σε ότι μπορείτε να φανταστείτε, Gnolls, Hobgoblins και άλλα «όμορφα» πλασματάκια θα βρεθούν στο δρόμο σας και θα πρέπει να τα καθαρίσετε αν ελπίζετε να δείτε κάποτε την τελική οθόνη τερματισμού!

AD&D για πάντα!
Για να απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο το Baldur’s Gate θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να μελετήσετε σε βάθος τα στατιστικά των χαρακτήρων σας γιατί αποτελούν το κλειδί για τη νίκη. Κάθε χαρακτήρας είναι ένα συνονθύλευμα στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις δεκάδες δεξιότητές του ανάλογα με την class που επιλέξατε (σιωπηρή κίνηση, άνοιγμα κλειδαριών, τοποθέτηση παγίδων για τον Thief, spells για τον Mage, weapon proficiencies για τον Warrior). Καλό θα είναι να κάνετε μπόλικα re-roll στη φάση δημιουργίας του χαρακτήρα και να σταματήσετε μόνο όταν τα abilities που χρησιμοποιεί κυρίως η class του έχουν αγγίξει τα υψηλότερα δυνατά νούμερα.

Το κουβεντολόι έχει την τιμητική του στο Baldur’s Gate και αποτελεί ιδιαίτερη απόλαυση αν έχετε την υπομονή να διαβάζετε τις αμέτρητες χιλιάδες γραμμές διαλόγων. Μέσα από τις συζητήσεις σας με NPCs αποκαλύπτεται η λαογραφία της περιοχής, η ιστορία της, ένας ολόκληρος πολιτισμός που θα σας συναρπάσει και θα νοστιμέψει τις περιπλανήσεις σας.

Οι δυνατότητες παραμετροποίησης είναι άπειρες και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στη δημιουργία της ομάδας σας. Πάνω από δύο ντουζίνες χαρακτήρες μπορούν να εισέλθουν στην ομάδα σας συνολικά, με ανώτερο νούμερο χαρακτήρων σε αυτή να είναι οι 6. Μπορείτε να επιλέξετε multiclass χαρακτήρες αλλά, επειδή θα είναι μέτριοι σε καθεμιά από τις class τους προτιμότερο είναι να επανδρώσετε την ομάδα σας με Mage και Priest για επιθετικά spells και healing, Thief για να ανοίγει κλειδαριές και κάνα δύο Warriors ως tanks προκειμένου να ρίχνουν και να δέχονται το ξύλο. Η ομάδα σας επίσης είναι ένας μικρός στρατός στον οποίο μπορείτε να κάνετε customize την γενικότερη συμπεριφορά των χαρακτήρων και τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στους αντιπάλους.

Δυστυχώς το απαράδεκτο pathfinding που θυμόμαστε όσοι παίξαμε την original version του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο. Είναι πιθανό να σας σπάσουν τα νεύρα σε αρκετές περιπτώσεις όπου, ενώ δίνετε εντολή στους χαρακτήρες σας να πάνε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, κάποιοι από αυτούς προχωρούν αυθαίρετα στο διπλανό δωμάτιο εν τω μέσω μιας ομάδας τεράτων! Όπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα είναι εντονότερο σε κλειστούς χώρους.

Η μάχη στο Baldur’s Gate εξακολουθεί να είναι το δυνατότερο «χαρτί» του. Το pause είναι επιβεβλημένο σε κάθε επαφή με τα απειράριθμα τέρατα προκειμένου να κατευθύνετε τον κάθε χαρακτήρα στον αντίστοιχο αντίπαλο, να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα spells για την περίσταση και να ελέγχετε έτσι ανά πάσα στιγμή τη ροή της μάχης. Προσοχή μόνο να μην έχετε ξεχάσει να κάνετε memorize τα σωστά spells γιατί την βάψατε!

Με πανομοιότυποο gameplay κι ένα επιπλέον mode, η Overhaul θα έπρεπε τουλάχιστον να μας χαρίσει σύγχρονα γραφικά κι όχι μια αντιγραφή της παλιάς engine.

Something Old, Something New!
Οι μεγάλες προσθήκες της enhanced edition είναι οι τρεις νέοι χαρακτήρες και ένα ξεχωριστό mode που ακούει στο όνομα The Black Pits και θα σας μπλέξει σε νέες περιπέτειες! O Rasaad yn Bashir είναι ο πρώτος χαρακτήρας, ένας μοναχός με πλούσιο background που θα συναντήσετε στο Nashkal. Ο Rasaad ξεκλειδώνει μια νέα περιοχή, την Cloud Peaks, τοποθεσία σκεπασμένη με χιόνια και αντιπάλους τους Dark Moon Monks και τον παλαβό Gamaz!

Ο δεύτερος χαρακτήρας είναι η Neera the Wild Mage που ξεκλειδώνει μια απομονωμένη περιοχή κοντά στο Durlag’s Tower και εμπλέκεται σε μια ρομαντική περιπέτεια με τον ήρωά μας! Ο τρίτος χαρακτήρας είναι ο Dorn Il-Khan, ένα σκληροπυρηνικό half-orc τίγκα στην οργή, χρησιμοποιεί όπλο και spells και θα σας χρησιμεύσει αρκετά στις μάχες.

Το The Black Pits μοιάζει περισσότερο με ένα survival mode ή αλλιώς ένα εκτενές tutorial του συστήματος μάχης. Σε αυτό επιλέγετε μια ομάδα από έξι χαρακτήρες (καινούργιους ή imported από το κανονικό παιχνίδι) και ξεκινάτε μια πολύωρη μάχη για την επιβίωση σας στην αρένα του παρανοϊκού drow sorcerer Baeloth. Σε κάθε γύρο αντιμετωπίζετε διαφορετικά πλάσματα, ανακαλύπτοντας τα δυνατά τους στοιχεία αλλά και τις αδυναμίες τους. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να παίξετε πρώτα το The Black Pits και μετά το Baldur’s Gate διότι θα αποκομίσετε χρησιμότατες γνώσεις. Μετά από τον εκάστοτε γύρο, ανεβάζετε level τους χαρακτήρες σας και αγοράζετε εξοπλισμό μαθαίνοντας έτσι τη χρήση κάθε αντικειμένου στο παιχνίδι αλλά και το ποια class ταιριάζει καλύτερα με την άλλη.

Blocky Νο. 14!
Όσο και αν αγαπάει κανείς τον κόσμο του Baldur’s Gate και τους χαρακτήρες του δεν μπορεί να μην παρατηρήσει την παλαιότητα των γραφικών από την πρώτη κιόλας οθόνη της περιπέτειας. Τα γραφικά μοιάζουν πολυκαιρισμένα, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από την εποχή που κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση, με τη δεύτερη να ακολουθεί δυο χρόνια μετά με την ίδια μηχανή γραφικών.

Δυστυχώς ο οπτικός τομέας όχι μόνο δεν είναι enhanced αλλά θυμίζει…μπαμπόγρια που προσπαθεί να καλύψει την ασχήμια της φορώντας μάσκα (βλ. σύγχρονες υψηλές αναλύσεις)! Οι χαρακτήρες είναι απελπιστικά χοντροκομμένοι, τα backgrounds φαίνονται μίζερα και η δυνατότητα zoom που προσφέρεται καταφέρνει μόνο να παρουσιάζει τα αντικείμενα ακόμα αθλιότερα! Αρκετά ξενερωτικό είναι και το fog of war που ξανακαλύπτει την κάθε περιοχή που προχωράτε. Μοιάζει σαν να σας ακολουθεί μονίμως ένα σκοτεινό σύννεφο!

Το μόνο «enhanced» στοιχείο που θα παρατηρήσουν όσοι έχουν παίξει την πρωτότυπη έκδοση είναι η αντικατάσταση των τρισάθλιων (για τα σημερινά δεδομένα πάντα) original cutscenes με ολοκαίνουργια που απεικονίζονται με χειροποίητα κινούμενα σχέδια. Πάλι καλά δηλαδή που τα παλικάρια της Overhaul προσέφεραν και κάτι φρέσκο στον οπτικό καμβά του παιχνιδιού.

The Sound of Old Dungeons!
Την αηδία που θα σας προκαλέσει η απεικόνιση του Baldur’s Gate, την μετριάζει σε μεγάλο βαθμό το εξαιρετικό soundtrack αλλά και η εξίσου πετυχημένη ηχητική επένδυση.

Η μουσική που θα σας συντροφεύει σε κάθε περιπλάνηση και κάθε μάχη μπορεί απλά να χαρακτηριστεί ως επική! Το πρωτότυπο soundtrack έχει διατηρηθεί αυτούσιο, μια πληροφορία που θα δικαιολογούσε την γκρίνια εκ μέρους των gamers αν δεν ήταν τόσο αναθεματισμένα πετυχημένο. Απαλή μουσική θα ξεκουράζει τα αυτιά σας την ώρα που περιφέρεστε σε ασφαλείς τοποθεσίες (βλ. κατοικημένες περιοχές), εκκωφαντικά σαλπίσματα θα σας ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη την ώρα που πραγματοποιείτε επέλαση ενάντια στα επικίνδυνα τέρατα που κατοικούν σε κάθε γωνιά του Baldur’s Gate.

Για να δικαιολογηθεί κάπως ο (άκυρος όπως αποδεικνύεται) τίτλος Enhanced Edition, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο μουσικό κομμάτι από τον συνθέτη Sam Hulick, ο οποίος συνέθεσε μια σειρά μουσικών θεμάτων που θα απολαύσετε παίζοντας στο The Black Pits, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στην ατμόσφαιρα της αρένας και θα σας προτρέψουν να ασχοληθείτε περισσότερο με αυτή. Το voice acting ήταν κορυφαίο και στην original έκδοση του Baldur’s οπότε δεν χωρούσαν μεγάλες βελτιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Μετά από τόσα χρόνια ακόμα πωρωνόμαστε ακούγοντας την ανατριχιαστική εντολή του θεόρατου Minsc προς το χάμστερ του, τον Boo, που τον προτρέπει να χιμήξει στα μάτια του αντιπάλου και βγάζει μια απεγνωσμένη κραυγή που προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων!

Οι τρείς νέοι χαρακτήρες στο ρόστερ του Baldur’s Gate προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά στο voice acting. Ο Rasaad Bashir έχει στιβαρή φωνή με έντονη προφορά και διανοουμενίστικη χροιά που παραπέμπει σε άραβες πολεμιστές. Η βαθιά φωνή του Dorn Il – Khan θυμίζει τον Κουργκανό από το Highlander. Ακούγεται σοβαρός και απειλητικός. Τέλος, η Neera ακούγεται σαν νεαρή αντιδραστική κοπελίτσα και δεν συνάδει ιδιαίτερα με τον τίτλο της μάγισσας.

Baldur’s Gate Revisited!
Η προσπάθεια της Overhaul Games είναι αξιόλογη μεν, ετεροβαρής δε. Σίγουρα προστέθηκαν ορισμένα στοιχεία στο συνολικό υλικό του original Baldur’s Gate με σημαντικότερη προσθήκη των κάμποσων ωρών παιχνιδιού χάρη στους τρεις νέους χαρακτήρες. Παρόλα αυτά, οι ανανεωτές του franchise όφειλαν να αλλάξουν άρδην τα γραφικά σε μια εποχή όπου έχουμε τεράστιες εικαστικές απαιτήσεις, να διορθώσουν το ελεεινό pathfinding και γενικότερα να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια έκδοση του original με ασήμαντες βελτιώσεις. Ποιος ο λόγος να αγοράσει κάποιος την «enhanced» edition και να μην τσιμπήσει σχεδόν τζάμπα την πρωτότυπη έκδοση με όλα τα expansions και τα mods της;

Θετικά:
- Κορυφαίο σενάριο
- Επική μουσική
- Eξαιρετικό voice acting
- Αψεγάδιαστο gameplay
- Νέοι χαρακτήρες

Αρνητικά:
- Κακοσχεδιασμένο pathfinding
- Μίζερα γραφικά
- Η πολυπλοκότητά του
- Απαιτεί μεγάλη υπομονή μέχρι να το μάθουν οι αμύητοι στο AD&D

Βαθμολογία
Γραφικά: 3
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 7

Ένα αξιόλογο remake που όμως δεν αποτελεί και τόσο...«ενισχυμένη» πρόταση στο βαθμό που την θέλαμε.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
dragon age, εταιρεία, bioware, video, games, game, dragons, dragon, effect, sword, coast, iron, ice, rpg, class, warrior, priest, tanks, στρατος, original, συγκεκριμένο, αυθαιρετα, engine, black, background, νέα, cloud, moon, wild, survival, fog, voice, khan, highlander, franchise, κινηση στους δρομους, αξια, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονια, χειροποιητα, δυνατα, khan, αδρεναλινη, αηδια, γωνια, ηχος, μουσικη, ξορκια, ξυλο, σημερινη, ωρα, fog, games, game, rpg, αγορα, απλα, αρδην, ασχημια, ατμοσφαιρα, ατομο, αυτια, βρισκεται, γελιο, γινει, δυνατοτητα, δειτε, δωματια, υπαρχει, εξι, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ζωη, ιδια, υπομονη, ηχητικη, θυμιζει, κινηση, κινουμενα σχεδια, λεφτα, ματια, μπορειτε, νευρα, νικη, ομαδα, οθονη, ονομα, ουσια, ροη, πωλησεις, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, σχεδια, τιτλος, φαινονται, φωνη, χαμστερ, ανηκει, background, bioware, black, class, cloud, coast, dragon age, dragon, dragons, δωματιο, effect, engine, franchise, γνωσεις, highlander, ice, ιδιαιτερα, iron, χροια, κομματι, μαυροι, μοιαζει, moon, μπροστα, original, ομαδες, οργη, παιχνιδι, priest, survival, sword, ταξιδι, tanks, υλικο, wild, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα