StarCraft II: Heart of the Swarm

Η Kerrigan ετοιμάζεται για την εκδίκησή της!

To StarCraft είναι ένα από τα κορυφαία real-time strategy, που έχει καθιερωθεί κυρίως για τις επικές multiplayer μάχες του. Με το StarCraft II: Wings of Liberty που μας ήρθε από τον Ιούλιο του 2010, η Blizzard προκάλεσε...παράνοια στους fans της, οι οποίοι έσπευσαν να το τιμήσουν με την αγορά τους. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 11

εκατομμύρια StarCraft και σχεδόν 5 εκατομμύρια StarCraft II: Wings of Liberty, με ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να διοχετεύεται στην Νότια Κορέα, μια χώρα όπου εδώ και αρκετό καιρό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο πόσο καλός είναι κάποιος στα video games και ειδικότερα σε ένα συγκεκριμένο, το Starcraft II!

Το StarCraft II: Wings of Liberty συνέχισε επιτυχώς την πορεία της σειράς στη συγκεκριμένη χώρα, εκεί όπου οι πρωταγωνιστές του αντιμετωπίζονται σαν...εθνικοί σταρ από τους κατοίκους της. Τα CD/DVD με τους καλύτερούς αγώνες τους γίνονται συνήθως αμέσως sold out, οι χορηγίες από μεγάλες εταιρίες του χώρου (Samsung, SK Telecom) πέφτουν «βροχή» και η δημοτικότητά τους ανεβαίνει κατακόρυφα με ότι αυτό συνεπάγεται. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί σε κάποιους να ακούγεται αδιανόητο και «παραφουσκωμένο» αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

Οι επαγγελματίες Κορεάτες Starcraft gamers βγάζουν κατά μέσο όρο ετησίως δεκάδες χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο από τα χρηματικά έπαθλα των εγχώριων τουρνουά. Τα τελευταία έχουν τεράστια απήχηση με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα StarCraft I του 2005 το οποίο παρακολούθησαν από κοντά 120.000 άτομα! Αργότερα την ίδια χρονιά τον τελικό του Super Bowl στο ίδιο στάδιο παρακολούθησαν λιγότερο από 80.000 κόσμου. Συν τις άλλοις, ο ίδιος ο στρατός της χώρας έχει δημιουργήσει ομάδα Starcraft (η Αεροπορία συγκεκριμένα) για να μην αναγκάσει τους pro gamers να σταματήσουν να παίζουν το αγαπημένο τους strategy κατά την υποχρεωτική διετή στρατιωτική τους θητεία.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη μακρινή Ασία αλλά στην Ευρώπη η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Με το κόστος της νέας έκδοσης να ανέρχεται στα 40 ευρώ και να αποτελεί expansion και όχι stand-alone έκδοση του πρώτου StarCraft II, θα είστε πολλοί εκείνοι που θα σκέπτεστε τη δεδομένη στιγμή αν αξίζει πραγματικά να επενδύσετε τα χρήματά σας στη νέα αυτή έκδοση και τι διαφορετικό μπορεί να σας προσφέρει. Πόσο μάλλον όσοι δεν έχετε το Wings of Liberty, άρα θα χρειαστεί να ξοδέψετε άλλα 20 ευρώ (60 στο σύνολο). Το review που ακολουθεί θα σας λύσει κάθε απορία.

Το Heart of the Swarm κατέφθασε!
Σίγουρα η απόφαση της εταιρίας να «σπάσει» το Starcraft 2 σε τρία διαφορετικά παιχνίδια είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση από αρκετούς gamers ανά την υφήλιο. Όπως και να έχει όμως τo Heart of the Swarm είναι η συνέχεια του πολύ επιτυχημένου Wings of Liberty και το δεύτερο μέρος μιας επικής (όπως προβλέπεται) Starcraft 2 τριλογίας.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι ότι φέρνει 26 νέους χάρτες, επτά καινούριες μονάδες και διάφορες αλλαγές στο front-end interface του. Το Single-player campaign του είναι αρκετά πλούσιο, διασκεδαστικό και πρόκειται να σας καθηλώσει στην οθόνη του υπολογιστή σας για τουλάχιστον 10-11 ώρες με τις 20 αποστολές του οι οποίες χωρίζονται σε πέντε μικρότερες ιστορίες. Καθεμία από αυτές πρόκειται να σας ταξιδέψει σε διάφορους πλανήτες στους οποίους θα βρείτε αρκετά γνωστά πρόσωπα της σειράς. Ωστόσο, το βασικό πρόσωπο εδώ πέρα είναι ένα, η κυρία που δεσπόζει επιβλητικά στο εξώφυλλο του παιχνιδιού και δεν είναι άλλη από τη Sarah Kerrigan (αλλιώς γνωστή και ως Queen of Blades). Άξιο αναφοράς είναι ότι για ακόμη μια φορά η Blizzard εμπιστεύθηκε το voice-over στην ηθοποιό Tricia Helfer η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή από τα Battlestar Gallactica.

Όπως πολύ καλά καταλάβατε, η Kerrigan είναι αυτή που θα χειρίζεστε ως επί το πλείστον. H Sarah έχει πλέον ανθρώπινη μορφή η οποία -δυστυχώς ή ευτυχώς- δεν θα κρατήσει για πολύ. Έπειτα από κάποια γεγονότα μοιάζει να είναι ακόμα πολύ τσαντισμένη με τον Arcturus Mengsk ο οποίος την εγκατέλειψε περικυκλωμένη από Zerg στο Antiga Prime (ένα χαρακτηριστικό και παράλληλα επικό cinematic του τι ακριβώς συνέβη μπορείτε να δείτε από το StarCraft II: Wings of Liberty κάνοντας κλικ εδώ.

Η ίδια λοιπόν, προσπαθεί με κάθε τρόπο (ή μάλλον με έναν αρκετά μελοδραματικό τρόπο) να επαναφέρει όλες τις δυνάμεις των Zerg και να τις ξαναενώσει (αφού είχαν αποδεκατιστεί στις τελευταίες μάχες) ώστε να πάρει την εκδίκησή της. Όμως, καθώς παίζετε, θα παρατηρήσετε ένα κοντράστ συναισθημάτων που υπάρχει στη ψυχοσύνθεσή της. Από την μία είναι η “Queen of Blades”, από τη άλλη όμως μέσα της υπάρχει ακόμα η Sarah η οποία τρέφει αισθήματα για τον Jim Raynor. Θα δείτε δηλαδή μια πιο ανθρώπινη μορφή μέσα στη Kerrigan και γενικά ένα ίχνος «ρομάντζου» το οποίο φέρνει αναπόφευκτα κάποιους προβλέψιμους και κλισέ διαλόγους. Οι τελευταίοι ίσως να μην αρμόζουν απόλυτα στη γενική ατμόσφαιρα του StarCraft, αλλά δε περιμέναμε βέβαια σενάριο «αλά Hitchcock» από την Blizzard. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό μερικοί διάλογοι να απογοητεύσουν κάποιους φανατικούς της σειράς.

Το θέμα όμως είναι ότι η Kerrigan είναι εδώ και όταν δεν την πιάνουν οι...γλύκες της τότε θέλει να πάρει εκδίκηση πάση θυσία! Αυτό γίνεται σταδιακά μιας και οι αρχικές αποστολές προσπαθούν να σας ξαναβάλουν στο κλίμα του παιχνιδιού. Έτσι, στην αρχή θα μάθετε γρήγορα κάποια από τα βασικά του χειρισμού, ενώ παράλληλα γίνεται μια παρουσίαση των νέων μονάδων και των δυνάμεών τους. Στο τέλος η Blizzard σας αφήνει να αποφασίσετε ποιες απ’ αυτές θέλετε τελικά να χρησιμοποιήσετε ή να αναβαθμίσετε. Εδώ έρχεται μια σημαντική διόρθωση λάθους από το Wings of Liberty. Πλέον, πριν από κάθε αποστολή οι αναβαθμίσεις στα skills των μονάδων μπορούν να αλλάξουν. Επίσης επτά μονάδες μπορούν να αναβαθμιστούν περεταίρω στις λεγόμενες αποστολές "Evolution".

Evolution missions
Σε αυτές τις αποστολές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δύο προς αναβάθμιση μονάδες σας σε πραγματικούς εχθρούς και σε πραγματικό χρόνο ώστε να δείτε ποια έχει τα πιο θανατηφόρα αποτελέσματα! Προσοχή όμως, διότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μονάδες του παιχνιδιού, όποια και να είναι η επιλογή σας θα πρέπει να την θεωρήσετε ως τετελεσμένη μιας και δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος του Campaign.

Έτσι, τα ιπτάμενα Mutalisks σας μπορούν να μεταμορφωθούν είτε σε Brood Lords είτε σε Vipers. Οι πρώτες είναι μονάδες οι οποίες αν και σχετικά αργές αποδεικνύονται καταστροφικές, μιας και εκτοξεύουν από πολύ μακριά στο έδαφος παντοδύναμα Locusts τα οποία καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Τα Vipers από την άλλη χρησιμεύουν για πιο στρατηγικές μανούβρες! Με αυτά μπορείτε να τραβήξετε τους εχθρούς προς το μέρος σας. Προτιμήστε τις πιο δυνατές μονάδες, οι οποίες μόλις προσγειωθούν κοντά σας δεν θα μπορούν να αντιδράσουν για ένα δευτερόλεπτο, κάτι που τις κάνει πολύ εύκολους στόχους για εσάς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα των Evolution missions είναι τα Zerglings (μία από τις βασικές μονάδες των Zerg) τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βγάλουν φτερά και γίνονται έτσι πιο ευκίνητα. Με αυτά μπορείτε πιο εύκολα να αιφνιδιάσετε τον αντίπαλό σας. Από την άλλη, εάν δεν είστε τύπος του αιφνιδιασμού αλλά της...μετωπικής επίθεσης μπορείτε να επιλέξετε να βγαίνουν τρεις μονάδες αντί για μια κατά την γέννησή τους!

Το τελευταίο είναι η μεγάλη ευχαρίστηση που θα νιώσετε παίζοντας με την φυλή των Zerg στο Heart of the Swarm. Ενώ στο Wings of Liberty περιμένατε για αρκετή ώρα (εκτός και εάν είστε ο Lim Yo-Hwan και έχετε 300 APM!) μέχρι να φτιάξετε με τους Terran έναν αξιοπρεπή στρατό, με τα Zerg θα έχετε συνεχή παραγωγή μονάδων κάνοντας έτσι τις αποστολές σας αρκετά πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Εννοείται ότι καμία από τις παραπάνω αναβαθμισμένες μονάδες δεν είναι διαθέσιμες στο multiplayer το οποίο είναι…άλλου παπά Ευαγγέλιο όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Zerg=Micromanagement skills
Τα Zerg δεν έχουν διαστημόπλοια και τανκ για να υπερασπιστούν τις βάσεις τους αλλά μπορείτε, μέχρι να πει ο αντίπαλός σας «κύμινο», να έχετε δημιουργήσει μια τεράστια στρατιά από πιο «φθηνές» μονάδες. Έτσι, επιτίθεστε κατά πυκνές μάζες (swarms) κάνοντας τον αντίπαλο αρχικά να ασφυκτιεί κι αργότερα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, ώσπου τελικά υποκύπτει στις μαζικές σας επιθέσεις. Παλαιότερα, από θέμα χειρισμού, κάτι τέτοιο ήταν αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί και απαιτούσε μεγάλη δεξιοτεχνία εκ μέρους σας. Όμως το expansion μας παρουσιάζει ένα νέο user interface αλλά και μια καλύτερη Α.Ι. η οποία μας λύνει αρκετά τα χέρια.

Τώρα διακρίνουμε πολύ πιο εύκολα τους στρατιώτες μας από τους εργάτες μας. Επίσης, με το που τα drones βγουν από τη βάση μας, αρχίζουν και μαζεύουν minerals (που είναι ένα από τα δύο βασικά resources του Starcraft, το άλλο είναι το gas) από τα κοντινότερα ορυχεία χωρίς κάποια επιπλέον εντολή. Ακόμη υπάρχει και η δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να επιλέξουμε όλες τις μάχιμες μονάδες μας. Σίγουρα τα Zerg παραμένουν μια από τις δυσκολότερες φυλές ως προς τον τρόπο παιξίματος της αλλά αυτή ίσως είναι και η γοητεία της μιας και εκεί ξεχωρίζει ο καλός παίκτης από τον μέτριο. Τέλος το route finding των μονάδων είναι εκπληκτικό (καμία σχέση με του Diablo 3) και γενικά θα δείτε τις μονάδες σας να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και πιο έξυπνα εάν δεχτούν επίθεση από κοντινούς εχθρούς.

Πάντως, μη σκεφτείτε ούτε κατά διάνοια να μην χρησιμοποιήσετε όλα τα hotkeys του παιχνιδιού ειδικά εάν θέλετε να τερματίσετε το campaign στο Hard mode (σ.σ. τα modes είναι Easy, Medium, Hard, Insane). Για το insane δεν το συζητάμε καν διότι κάτι τέτοιο εξυπακούεται. Από την άλλη...το A.I. δεν θα σας αφήσει στο τέταρτο και δυσκολότερο επίπεδο να τα βγάλετε εις πέρας.



Βάλε και λίγο από Warcraft 3: DotA σε παρακαλώ!
Σε οποιοδήποτε όμως επίπεδο και εάν επιλέξετε να παίξετε ένα είναι σίγουρο. Ότι θα πρέπει να προσέχετε τη Kerrigan σαν τα μάτια σας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι εάν πεθάνει η Kerrigan τότε σε ορισμένες περιπτώσεις χάνετε αυτομάτως την αποστολή, ενώ αν παίζετε στο δυσκολότερο επίπεδο τότε στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί σημαντική απώλεια, συνεπώς χάνετε ολοκληρωτικά, άρα φτου και απ' την αρχή την αποστολή. Ο άλλος είναι για τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχει. Βλέπετε η Kerrigan είναι μια ανεξάρτητη μονάδα στο πεδίο της μάχης με skills τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να κρίνουν την εξέλιξη μιας αποστολής. Μάλιστα εάν επενδύσετε λίγο παραπάνω χρόνο σε κάποιες αποστολές και εκπληρώσετε όλα τα bonus objectives θα δείτε την Kerrigan να παίρνει περισσότερα levels και XP δίνοντάς σας παράλληλα πρόσβαση σε ειδικά abilities (Heal, single target damage, αυτόματο gas harvest κ.ο.κ.) που τελικά στα τελευταία levels, κακά τα ψέματα, γίνονται κομματάκι overpowered.

Φυσικά και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι μόνο αυτός ο λόγος που θα θέλετε να εκπληρώσετε όλα τα objectives μιας αποστολής αφού το StarCraft 2 (όπως και σχεδόν όλοι οι τίτλοι της Blizzard τα τελευταία χρόνια) έχει «άπειρα» και αρκετά «προκλητικά» achievements τα οποία σίγουρα θα κυνηγήσουν πολλοί επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια του campaign για αρκετές ωρίτσες παραπάνω.

Εννοείται πως θα έχετε τη δυνατότητα να χειριστείτε και άλλους από τους βασικούς χαρακτήρες του campaign εκτός της Kerrigan και να χρησιμοποιήσετε αρκετά από τα skills τους. Με αυτά τα missions η Blizzard κοιτάει λίγο προς την DotA του Warcraft 3 μιας και εκείνες τις στιγμές θα νιώσετε ότι παίζετε ένα MOBA game και όχι ένα RTS. Προφανώς θέλει είτε να "πιάσει" και αυτό το κοινό, είτε να τεστάρει κάτι από την Blizzard Dota την οποία ακόμα περιμένουμε με ανυπομονησία! Διαλέγετε και παίρνετε!

Multiplayer; Και αν πετύχω κανένα Κορεάτη; Φοβάμαι!
Ναι είναι αλήθεια. Φόβος και τρόμος διακατέχει όλους τους παίκτες Starcraft όταν ακούνε τη λέξη multiplayer. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα δείτε custom games με ονομασίες όπως «1vs1 NO KOREANS PLEASE!!» ή «Everybody accepted except Koreans!». Όσοι παίζουν online έχουν ένα δίκιο βέβαια, μιας και -όπως προαναφέραμε και στην εισαγωγή- οι Κορεάτες απλά παίζουν σε άλλο επίπεδο. Η Blizzard πάντως δεν κατάφερε να εξισορροπήσει το μεγάλο χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στους noobs και τους Pro παίκτες του Starcraft. Απλώς σας έριχνε κατευθείαν στο στόμα του λύκου και σας ευχόταν καλή σας τύχη με ένα όχι και τόσο αξιόπιστο ranking system.

"We are numberless… We are THE SWARM!"

Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις ένα παιχνίδι σαν το StarCraft προσεγγίσιμο για όλους, καθότι μετράει και 15 χρόνια ύπαρξης. Δεν είναι ούτε Diablo για να χρησιμοποιείς τελικά μόνο 4-5 skills και να βασίζεσαι αποκλειστικά στον εξοπλισμό σου, ούτε WoW του οποίου το end-game περιεχόμενο έγινε προσιτό προς όλους με τα easy mode dungeons/raids του. Είναι ένα καθαρόαιμο RTS με άψογους μηχανισμούς και άκρως μελετημένο gameplay. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό να προσπαθήσει και ούτε ότι πρόκειται να σταματήσει να προσπαθεί. Από φέτος όμως, τουλάχιστον υπάρχει επιτέλους το εξής που θα σας το αναφέρουμε αμέσως.

Επιτέλους Training!
Πλέον το Matchmaking χωρίζεται σε τέσσερα στάδια και προσπαθεί με αρκετά έξυπνους μηχανισμούς να κάνει την μετάβασή σας στο Battle.Net πιο ομαλή. Έτσι έχουμε τα εξής modes: Training, Versus AI, Unranked και τέλος ο φόβος και τρόμος όλων, τα Ranked games. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω modes είναι διαθέσιμα εδώ και αρκετό καιρό και για τους κατόχους του StarCraft II: Wings of Liberty. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να έχετε το Heart of the Swarm για να κάνετε…προπόνηση.



Το Training mode του multiplayer σας μαθαίνει αρκετά πράγματα για το end-game στυλ παιξίματος του StarCraft. Εκεί θα μάθετε για παράδειγμα το πότε και που θα πρέπει να χτίζετε συγκεκριμένα κτίρια αλλά μην περιμένετε να διδαχθείτε στρατηγικές! Αυτές θα πρέπει να τις σχεδιάσετε και να τις υιοθετήσετε από μόνοι σας παίζοντας στο επόμενο mode, το Versus A.I., το οποίο και αυτό με τη σειρά του προσαρμόζεται έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ικανότητές σας και να σας κάνει πιο ανταγωνιστικούς.

Αργότερα μπορείτε να παίξετε τα πρώτα σας Unranked games με πραγματικούς αντιπάλους ώστε να καταλάβετε πως είναι ένα StarCraft παιχνίδι σε «ανθρώπινο» -επιτέλους- επίπεδο. Μόλις ολοκληρώσετε και αυτά και έχετε γίνει πλέον «master», έρχεται η στιγμή για τα Ranked games τα οποία καταγράφουν τα στατιστικά σας (Win/Lose ratio), σας κατατάσσουν σε κατηγορίες (Bronze, Silver κτλ.) σας δίνουν το ανάλογο ΧP κ.ο.κ. Δυστυχώς ακόμα το matchmaking δε λειτουργεί άψογα, αλλά 8 στις 10 φορές θα πετύχετε κάποιον αντίστοιχων ικανοτήτων αντίπαλο. Πάντως είναι ομολογουμένως αρκετά γρήγορο, καθώς δεν θα κάνετε πάνω από 30 δευτερόλεπτα για να βρείτε κάποιο διαθέσιμο ματσάκι!

Ο βασιλιάς των eSports
Παλαιότερα το StarCraft θα δικαιούταν άνετα αυτόν τον τίτλο. Έκτοτε όμως πολλά έχουν αλλάξει στον ανταγωνιστικό αυτό κόσμο των eSports εν έτη 2013. Σίγουρα παραμένει στην πρώτη τριάδα μαζί με τα δημοφιλέστερα MOBA games (LoL, Dota 2) τα οποία συνεχώς κερδίζουν έδαφος και αποκτούν το δικό τους φανατικό κοινό.

Όμως εάν παρακολουθήσετε ένα αγώνα StarCraft 2 σε επαγγελματικό επίπεδο, θα καταλάβετε ότι προσφέρει συγκινήσεις εφάμιλλες των οποίων δεν πρόκειται να βρείτε πουθενά αλλού. Δύο παίκτες οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά στις δικές τους ικανότητες, ξεκινώντας ακριβώς με τα ίδια resources βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ έναν συμμετρικό χάρτη.

Σε αυτούς τους χάρτες είναι που θα καταλάβετε τη διαφορά του Heart of the Swarm, διότι εκεί είναι που πραγματικά ξεχωρίζουν οι νέες μονάδες. Για παράδειγμα, θα δείτε τους Protoss να παρενοχλούν συνέχεια και αρκετά νωρίς τον αντίπαλο με τις νέες ιπτάμενες μονάδες τους ή μέσω του Oracle να καθυστερούν κατά πολύ την συλλογή minerals. Θα δείτε ακόμα τα Zerg να μπορούν επιτέλους να κάνουν sieges με τα Swarm Hosts αλλά και τους Terran να μπορούν να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους με τα Widow Mine. Επίσης οι τελευταίοι έχουν στην διάθεσή τους και το Hellbat, μια μονάδα η οποία μεταμορφώνεται από off-road όχημα σε ρομπότ.

Οι επτά συνολικά μονάδες που έχουν προστεθεί (τρείς έχουν αφαιρεθεί εντελώς) μπορεί να φαντάζουν λίγες για μερικούς. Αλλά σκεφτείτε το ως εξής: είναι σαν να προσθέταμε επτά νέα πιόνια σε μια σκακιέρα. Φαντάζεστε τις δυνατότητες και τις στρατηγικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Διότι αυτό είναι το Starcraft. Μία απέραντη σκακιέρα με τον παίκτη να καραδοκεί για το λάθος του αντιπάλου του για να χτυπήσει έτσι την κατάλληλη στιγμή. Μην ξεχνάμε ότι η Blizzard προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το παιχνίδι σε balanced επίπεδα μιας και μόνο μία νέα μονάδα μπορεί να γκρεμίσει όλα αυτά που έχτιζε τόσα χρόνια.

Οι χάρτες που έχουν προστεθεί είναι όλοι τους αρκετά καλοί όμως έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν μερικοί όπως ο Discord IV και ο Eternal Scar. Και μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει μια αρκετά ενεργή community (αρκετές φορές έχει και την μερική υποστήριξη της Blizzard) η οποία συνέχεια βγάζει custom maps και μας εκπλήσσει θετικά με αρκετά απ’ αυτά. Για όσους δεν γνωρίζουν η Dota είχε βγει σαν ένα τέτοιο custom map του Warcraft 3.

Εάν ποτέ βαρεθείτε να παίζετε το κλασικό Starcraft μπορείτε πάντα να πατήσετε την Arcade επιλογή που βρίσκεται στο κεντρικό μενού του παιχνιδιού και να βρείτε κάτι το οποίο μπορεί άνετα να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Υπάρχει ήδη το StarCraft Universe διαθέσιμο (με δικά του ξεχωριστά cutscenes και achievements παρακαλώ) το οποίο αντιπροσωπεύει μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια από τη community ώστε να καταφέρετε παίξετε το παιχνίδι σε στυλ WoW! Άξιο αναφοράς είναι και το Aeon of Storms το οποίο προϊδεάζει -έστω και σε μικρότερο βαθμό- το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο official Dota map της Blizzard. Ήδη έχουν αρχίσει οριμένα τουρνουά, μικρότερης φυσικά έκτασης. Όλα αυτά πάντως συμβάλλουν κατά πολύ στη συνολική διάρκεια ζωής του StarCraft 2 το οποίο απ’ ότι φαίνεται θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμα!

User Interface και CGI για σεμινάριο
Οι βετεράνοι του Starcraft 2 με το που loggarουν στο αγαπημένο τους Strategy game θα παρατηρήσουν αμέσως κάποιες αλλαγές στο κεντρικό User Interface. Καταρχήν σχεδόν πάντα θα βρίσκεστε μόνο ένα κλικ μακριά από οποιαδήποτε επιλογή ακόμα και για τα custom games που ήταν μια σημαντική παράλειψη. Άμεσα επίσης θα μπορείτε να δημιουργήσετε ή να γίνετε μέλος μιας clan ή να βρείτε ποιος παίζει στο ίδιο δίκτυο με εσάς κι έτσι να αποκτήσετε νέους Starcraft φίλους (ή εχθρούς!). Γενικά το νέο interface είναι πεντακάθαρο, πλήρες και εκτενές.

Όμως ότι και να πούμε για την ποιότητα που διακατέχει όλους τους τίτλους της Blizzard είναι λίγο. Αφού τερματίσετε το παιχνίδι και φτάσετε στους τίτλους τέλους θα δείτε πραγματικά «άπειρα» ονόματα (ούτε ταινία του Hollywood να ήταν) τα οποία δούλεψαν σκληρά μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια ώστε να μας παρέχουν (πέραν των άλλων) για ακόμη μια φορά απαράμιλλης ποιότητας cinematics και in-game cutscenes. Αυτά με τη σειρά τους διηγούνται μια ιστορία που καταφέρνει, όχι τόσο με το περιεχόμενό της αλλά με την παρουσίασή της, να σας κρατήσει μέχρι τέλους το ενδιαφέρον.

Κάθε μονάδα έχει το δικό της animation και φαίνεται πεντακάθαρα στο πορτραίτο κάτω αριστερά. Παρόλο που η μηχανή γραφικών έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία της, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα tweaks σε αυτή ώστε να μπορέσετε να παρατηρήσετε τον εκπληκτικό σχεδιασμό και την παραμικρή ακόμη λεπτομέρεια που διακατέχει την κάθε μονάδα. Μία-δύο φορές πάντως είχαμε κάποια frame drops (ειδικά όταν είχαμε υπό την κατοχή μας πολλές μονάδες) αλλά γενικά όχι κάτι ιδιαίτερο. Όλα τα levels είναι εξίσου όμορφα και καλοσχεδιασμένα με αποκορύφωμα τα επικά boss battles όπου η λεπτομέρεια στις μάχες είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη.

Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα ηχητικά εφέ των μονάδων, μιας και εκτός από την «ατάκα» της καθεμίας, θα ακούσετε πολλές φορές γρυλλίσματα, ψιθυρίσματα αλλά και..μαρσαρίσματα δείχνοντας γι’ ακόμη μια φορά την καταπληκτική δουλεία της Blizzard και στο τομέα αυτό. Η μουσική είναι συνήθως επική και ορχηστρική, αλλά πάντα συνοδεύεται από μια μικρή δόση ηλεκτρικής κιθάρας. Ακούγεται σαν StarCraft και αυτό πιστεύουμε ότι αρκεί για να καταλάβετε για τι ποιότητα μιλάμε! Οι συζητήσεις μεταξύ των Zerg είναι πραγματικά απολαυστικές. Παρόλο δεν έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι ενδιαφέρουσες. Αποκορύφωμα όλων; Ο Abathur, η επιστημονική σας διάνοια που είναι υπεύθυνος για όλες τι αναβαθμίσεις των μονάδων σας. Μιλάει σε πολύ μικρές προτάσεις, λακωνικός και είναι σχεδόν πάντα απολαυστικός και διψασμένος για περισσότερο essence!

Μα...αυτό το παιχνίδι υπάρχει εδώ και δυόμιση χρόνια!
Σύμφωνοι, το ίδιο παιχνίδι έχει βγει στην αγορά εδώ και καιρό, αλλά με το νέο αυτό expansion έχουμε ένα εξαιρετικό campaign, αρκετές αλλαγές στο multiplayer και κάποιες καινούριες μονάδες οι οποίες συνήθως κάνουν την διαφορά. Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από την Blizzard για να σας πούμε την αλήθεια, μιας και ποτέ δεν υποστήριζε την επανάσταση στα παιχνίδια της. Αυτό ακριβώς κατάφερε πολύ καλά με το StarCrat II: Heart of the Swarm, μια απλή εξέλιξη προς το καλύτερο. Είτε θέλετε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το Single-player campaign του, είτε θέλετε να φτάσετε όσο πιο υψηλά γίνεται στις online αναμετρήσεις σας, το πολυαναμενόμενο expansion είναι εδώ για να σας αναζωπυρώσει και πάλι το ενδιαφέρον.

Απ' την άλλη δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το μικρής διάρκειας campaign, πάντα σε σύγκριση με το πρώτο μέρος. Είναι κρίμα να χρυσοπληρώνετε 40 ευρώ για να απολαύσετε την εξέλιξη του story μαζί με τα cutscenes και μάλιστα να μην είναι καν stand-alone. Τουλάχιστον όμως, το gameplay ανανεώνεται σε τέτοιο βαθμό που φτάνει τους μηχανισμούς του StarCraft 2 σε ένα σχεδόν τέλειο επίπεδο. Πέρα από αυτό, θυμίζουμε ότι η σειρά δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή των Real-Time Strategy που παίζονται online. Τώρα με συγχωρείτε, αλλά πάω να συνεχίσω να βλέπω τα SC2 Playoffs των IEM 2013 στην CeBIT και να θαυμάσω τους Κορεάτες (και όχι μόνο) αθλητές.

Θετικά:
- Εκπληκτικοί μηχανισμοί
- Εθιστικό gameplay
- Νέες μονάδες
- Νέες προσθήκες στο multiplayer
- Η παρουσίαση της Kerrigan
- Επική μουσική

Αρνητικά:
- Δεν είναι stand-alone expansion
- "Πετσοκομμένη" διάρκεια
- Μερικοί φτωχοί διάλογοι
- Το matchmaking έχει ακόμα τα θέματά του

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5

Σε παρακαλούμε Blizzard, μην μας αφήνεις να περιμένουμε για πολύ καιρό το τρίτο μέρος της σειράς, Legacy of the Void!

Μιχάλης Μητρόπουλος

Keywords
heart, heart, of liberty, diablo 3, dota 2, wings, liberty, blizzard, κορεα, video, games, συγκεκριμένο, σταρ, samsung, super, bowl, στρατος, pro, νέα, queen, evolution, βασεις, user, gas, diablo, easy, dota, φτου, bonus, single, target, game, rts, custom, online, system, wow, σημαίνει, net, versus, στυλ, master, lol, oracle, community, maps, map, universe, official, cgi, hollywood, animation, frame, boss, cebit, void, Καλή Χρονιά, end, τελος του κοσμου, βγαινουν, πλανητες, dota, δουλεια, ηχος, θεμα, θητεια, ιχνος, μουσικη, νυχια, ονοματα, παιχνιδια, σταρ, τυχη, χαρτες, ψεματα, ωρα, boss, cgi, games, game, maps, map, net, queen, real, rts, time, versus, wow, αγορα, αγωνες, αξιζει, απηχηση, απλα, απωλεια, ασια, ατμοσφαιρα, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γοητεια, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δοντια, δικτυο, εγινε, εδαφος, εφε, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, επτα, ερχεται, ετη, ευαγγελιο, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηχητικα, κυρια, κλιμα, κτιρια, λαθος, μακρια, ματια, μορφη, μπορειτε, ομαδα, παντα, οθονη, ορυχεια, οχημα, παρουσιαση, πεδιο, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, ρομποτ, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, στυλ, στομα, τυπος, τρια, φυσικα, φτανει, φοβος, φτερα, φτου, φορα, χασμα, ομορφα, ωρες, animation, super, bowl, blizzard, bonus, cebit, community, custom, diablo, δικιο, easy, εξυπνα, εκδικηση, road, evolution, frame, front, gas, γινετε, γλυκες, hollywood, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, user, liberty, μια φορα, μοιαζει, official, of liberty, oracle, παιχνιδι, player, pro, σημαίνει, single, system, target, online, θεματα, θετικα, universe, wings, χερια, voice
Τυχαία Θέματα