ArmA 3

Ο πόλεμος όπως πραγματικά είναι.


Η επιτυχημένη σειρά ArmA είχε προβληματίσει από πέρυσι την ελληνική κοινή γνώμη όταν συνελήφθησαν δύο από τους developers την ώρα που κατασκόπευαν μια ελληνική στρατιωτική βάση στη Λέσβο. Αυτό μας είχε προϊδεάσει ότι η Bohemia Interactive έψαχνε την τελειότητα μιας και προσπαθούσε να αντιγράψει τον τρόπο λειτουργίας των στρατοπέδων.

Tο προηγούμενο sequel, ArmA 2, είχε μεγάλη απήχηση, χωρίς να χρειαστεί όλη αυτή η κατασκοπεία, κυρίως λόγω του DayZ mod. Από την άλλη σήμερα ο ανταγωνισμός

έχει οξυνθεί και αναπόφευκτα το ArmA III προσπαθεί να υπερνικήσει τους άλλους δύο «θρύλους» των First-person Shooters, το Call of Duty και το Battlefield, προσεγγίζοντας εντελώς διαφορετικά την μάχη. Έτσι, δεν εστιάζει στα κινηματογραφικά εφέ και στους ψεύτικους ηρωισμούς αλλά στην πραγματική διάσταση της μάχης, που δεν έχει πάντα καταιγιστική δράση.

Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε
Αν περιμένετε το κλασικό shooter που κάνετε spawn και πέφτει το πιστολίδι δεν ανήκετε στον κόσμο του ArmA. Το ArmA III είναι ένα open world tactical shooter δηλαδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τακτικές της κάθε ομάδας. Επίσης είναι τόσο first-person όσο και third-person. Η εναλλαγή γίνεται με το Enter όποτε επιθυμείτε, ακόμα και κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών. Δεν υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις σας στον απέραντο χώρο της μάχης (εξού και το open world) και συχνά για να διασχίσετε όλη την πίστα πρέπει να έχετε…γαϊδουρινή υπομονή!

To ArmA III δεν διαθέτει campaign. Η τσέχικη εταιρεία ανάπτυξης έχει υποσχεθεί να το δημοσιεύσει με την μορφή τριών δωρεάν DLC. Μέχρι τότε μπορείτε να βολευτείτε όπως όπως με τα Showcases, κάποιες αποστολές που έχουν σκοπό να σας ξεναγήσουν και να σας μάθουν τα βασικά του παιχνιδιού. Δυστυχώς όμως δεν πετυχαίνουν τον σκοπό τους αφού επικεντρώνονται σε δευτερεύουσες λειτουργίες και συχνά είναι μονότονες. Εκτός αυτού είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους νέους παίκτες αφού οι εχθροί σας έχουν απίστευτο και μη ρεαλιστικό σημάδι, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις! Παρόλα αυτά, μπορείτε να ασχοληθείτε και με ειδικές αποστολές που έχουν φτιάξει κάποιοι άλλοι χρήστες, τα Scenarios.

Συντονισμένες επιθέσεις ακριβείας
To ArmA III εστιάζει στο πως γίνεται πραγματικά η μάχη. Σκοπός σας είναι να συνεργαστείτε μαζί με την ομάδα σας. Κάθε στρατιώτης έχει έναν μοναδικό ρόλο και για να καταφέρετε να νικήσετε τους εχθρούς σας είναι απαραίτητη η αμοιβαία και η άψογη συνεργασία. Υπάρχουν classes για την πρώτη γραμμή της μάχης, όπως είναι ο Rifleman ή ο Marksman, αλλά και για επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού όπως για παράδειγμα ο Sniper ή ο Explosive Specialist.

Η μεταφορά από την βάση στον στόχο γίνεται κυρίως με κάποιο μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο οπότε χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να χειριστεί τα διάφορά οχήματα και τα πυροβόλα όπλα που διαθέτουν. Εδώ έχει σειρά ο Pilot αλλά γενικά όλοι μπορούν να οδηγήσουν τα περισσότερα οχήματα, αρκεί βέβαια να έχουν εξοικειωθεί με αυτά. Συνεπώς είναι αναγκαίο να συντονιστούν όλοι οι παραπάνω για να κάνετε μια αξιόλογη προσπάθεια. Τον ρόλο του συντονιστή έχει συνήθως ο Team Captain και έχει πάντα τον τελευταίο λόγο για όλη την επιχείρηση. Βέβαια ο καθένας φροντίζει να ενημερώνει κατάλληλα την υπόλοιπη ομάδα και τον αρχηγό του, είτε μέσω του voice chat είτε μέσω των καταχωρημένων φωνητικών εντολών που εξαγγέλλει ο χαρακτήρας σας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όταν πλέον φτάσετε στην πρώτη γραμμή και είστε σε απόσταση αναπνοής από τον εχθρό πρέπει να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον με το μέρος σας. Δυστυχώς τα ξερονήσια δεν παρέχουν πολλές επιλογές για κάλυψη αλλά υπάρχουν πολλοί λόφοι και λεκανοπέδια που μπορείτε «να την στήσετε» στους αντιπάλους. Oύτε εκεί όμως δεν υπάρχει περιορισμός γιατί μπορείτε να κινηθείτε και στο υγρό πεδίο. Εφοδιαστείτε με μπουκάλες οξυγόνου και με κολυμβητική μάσκα και βουτήξτε για να αφοπλίσετε νάρκες ή για να πλησιάσετε την εχθρική ακτή. Βέβαια, μόνο κάποια ειδικά όπλα μπορούν να βαρέσουν κάτω από το νερό αν και είναι ιδιαίτερα σπάνια η υποβρύχια σύγκρουση. Αν σας έλκει το υγρό στοιχείο τότε θα πάρετε τον ρόλο του Diver που όμως δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

Εναλλακτικοί τρόποι
Φυσικά ένας έξυπνος στρατηγός δεν αρκείται μόνο στο πεζικό. Μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και με πυραύλους ελικόπτερα, αμφίβια μεταγωγικά οχήματα, αγροτικά αμάξια, τανκ, βάρκες και υποβρύχια δίνουν άπλετες επιλογές. Ο χειρισμός μερικών από αυτών είναι λίγο ζόρικος αλλά με λίγη εξάσκηση μπαίνετε στο νόημα. Τα περισσότερα από αυτά είναι εξοπλισμένα με πυραύλους ή πυροβόλα που είναι όμως ιδιαίτερα δύσχρηστα.

Ωστόσο, μπορείτε να προκαλέσετε πλήγμα στον εχθρό και με την μορφή του σαμποτάζ. Με τα κατάλληλα εκρηκτικά μπορείτε να καταστρέψετε διάφορα στρατηγικά σημεία. Για παράδειγμα συχνά καλείστε να «ρίξετε» έναν πύργο που εκπέμπει κύματα τα οποία μπλοκάρουν το ραντάρ σας. Στην ουσία, στον 21ο αιώνα εκτός από τα εκρηκτικά έχει αναπτυχθεί και η τεχνολογία. Γιατί να ρισκάρετε το... τομάρι σας ενώ υπάρχουν τα μη επανδρωμένα οχήματα; Πάρτε τον έλεγχο τους και στείλτε τα για αναγνωριστικές επιθέσεις ή για πανίσχυρες πυροβολικές επιδρομές. Για παράδειγμα, το Greyhawk κουβαλάει μαζί του ρουκέτες που δεν συγχωρούν και εσείς το χειρίζεστε από την ασφαλή βάση σας!

Ο εξοπλισμός σας
Το Inventory σας είναι ουσιαστικά το σακίδιο που έχετε πάντα μαζί σας και μπορείτε να κουβαλήσετε από αλεξίπτωτα μέχρι κουτιά πρώτων βοηθειών! Υπάρχει ειδική διαμόρφωση έτσι ώστε να μην κουβαλάτε αφύσικα πολλά αντικείμενα. Από όπλα μπορείτε να κουβαλήσετε μέχρι ένα κυρίως όπλο, ένα πιστολάκι και ένα μικρό ρουκετοβόλο. Aν χρειάζεται να αποθηκεύσετε κάπου επιπλέον εξοπλισμό πρέπει να βρείτε κάποιο όχημα για να τον τοποθετήσετε.

Αν από την άλλη έχετε χαθεί τότε καλύτερα να ανοίξετε τον λεπτομερή χάρτη για να δείτε που είναι η κοντινότερη πόλη. Ακόμα μέσω αυτού μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες αποστολές καθώς και υποδείξεις από άλλους παίκτες. Ιδιαίτερα χρήσιμος είναι και την νύχτα που συχνά δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Μην σας παραξενεύει που η μάχη δεν σταματάει πότε και ιδιαίτερα μέσα στο σκοτάδι τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα μιας και δεν ξέρετε τι έχει ετοιμάσει ο εχθρός. Ευτυχώς που κάθε παίκτης έχει εφοδιαστεί με γυαλιά νυχτερινής οράσεως και μερικές φορές με κάποιες πολύχρωμες λάμπες που βοηθούν τους πιλότους στην προσγείωση, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν υπάρχει ορατότητα.

Τα όπλα που έχει το ArmA III δεν είναι πολλά και απουσιάζουν πολλά «γνωστά» που βρίσκουμε στα υπόλοιπα FPS. Ωστόσο διαθέτει πάμπολλες ρουκέτες, κάτι που δυσκολεύει την εναέρια και χερσαία μεταφορά. Τα sniper rifles είναι εντυπωσιακά και θανατηφόρα από τεράστιες αποστάσεις. Η ζωή σας και το damage των όπλων αγγίζει την πραγματικότητα. Αν χτυπηθείτε και καταφέρετε να επιζήσετε έχετε μεγάλες πιθανότητες να πεθάνετε από αιμορραγία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και πρέπει άμεσα να βρείτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για να γιατρευτείτε. Διαφορετικά θα αργοπεθαίνετε και μόλις φτάσετε στον θάνατο έχετε δύο επιλογές. Είτε διαλέγετε να κάνετε Respawn είτε πρέπει να περιμένετε για έναν Medic να σας κάνει καλά. Δεν υπάρχουν όμως πολλοί Medics, ιδιαίτερα στο multiplayer, οπότε το respawn είναι μονόδρομος.

Χρειάζεστε απαραίτητα μικρόφωνο και…καλή διάθεση για να συνεννοηθείτε με τους συμπαίκτες σας!

Ο χειρισμός
Στον τομέα του χειρισμού του στρατιώτη ένα είναι βέβαιο. Στην αρχή θα σας ανεβάσει την πίεση! Οι πολλές στάσεις που μπορεί να πάρει ο παίκτης, από οκλαδόν μέχρι να έρπεται και να κάνει βαρελάκια ταυτόχρονα μπερδεύουν και μερικές είναι εντελώς ανούσιες. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην προσπέραση των εμποδίων αφού ο παίκτης σας, κοτζάμ μαντράχαλος, δεν μπορεί να περάσει πάνω από ένα τοιχάκι! Το κουμπί V που υποτίθεται ότι κάνει αυτή την δουλεία συνήθως δημιουργεί bugs και αντί να πηδήξετε το τοιχάκι καταλήγετε να βρίσκεστε μέσα σε αυτό! Από την άλλη, το μενού ενεργειών ανοίγει με το Space και η ροδέλα του ποντικιού αναλαμβάνει τον ρόλο της εναλλαγής ενεργειών. Αυτό το μενού είναι ο κορμός πολλών δυνατοτήτων όπως είναι το σβήσιμο της μηχανής, το ψάξιμο ενός πτώματος για οπλισμό και το άνοιγμα του Inventory σας.

Η μάχη γίνεται σε Ελληνικό έδαφος!
Μέχρι στιγμής στο multiplayer του ArmA III συναντάμε δύο maps. Παρόλα αυτά αν σκεφτούμε ότι το κάθε map είναι ένα ξεχωριστό νησί με λεπτομερή απεικόνιση πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα δύο αυτά maps, η Altis (Λήμνος) και η Stratis (Άγιος Ευστράτιος), βρίσκονται στην Ελλάδα οπότε πολεμάτε σε δικό μας έδαφος!

Το multiplayer είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον mode του παιχνιδιού. Περιλαμβάνει πολλά επιμέρους modes και υποστηρίζει την ανάπτυξη διαφόρων mods από τους παίκτες. Στα κορυφαία modes του ArmA III συγκαταλέγεται το Capture the Island που ο σκοπός σας είναι να κατακτάτε έναν-έναν όλους τους οικισμούς του νησιού, αλλά η δράση αργεί να ξεκινήσει. Στην πραγματικότητα σπάνια θα βρείτε server χωρίς mods. Από αυτά ξεχωρίζει αρχικά το «Invade & Annex CO-OP» που υπάρχει μία ομάδα από παίκτες και άλλη μία από bots και καλείστε να εκπληρώσετε κάποιες αποστολές που απαιτούν άριστη συνεργασία μιας και τα bots δεν συγχωρούν!

Αγαπημένο mode είναι επίσης και το «Wasteland», που σκοπός σας είναι απλά να επιβιώσετε είτε δημιουργώντας ομάδες είτε μόνος σας. Ωστόσο μην εκπλαγείτε αν μπείτε σε κάποιον server και πάρετε τον ρόλο του αστυνομικού μιας και υπάρχει και σχετικό mod! Όμως όλα αυτά θα μπερδέψουν τον νέο παίκτη και μόνο όταν εξοικειωθεί θα είναι σε θέση να απολαύσει το multiplayer. Tα modes και τα mods που μαζεύουν κόσμο δεν ξεπερνούν τα 10 και αργά η γρήγορα θα τα βαρεθείτε. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πρέπει να διαθέσετε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσετε τις αποστολές αφού μέχρι να φτάσετε στο πεδίο μάχης και να πολεμήσετε θα χρειαστεί να ταξιδέψετε για αρκετή ώρα στις κοιλάδες των δύο ξερονήσων!

Το λανσάρισμα του ArmA III δεν ήταν αυτό που θα άρμοζε στο κοινό του. Ο μικρός αριθμός των servers που γεμίζουν γρήγορα θα σας απογοητεύσει, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι το παιχνίδι κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν. Πέρα απ' το υψηλό traffic, θα πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή κατά το loading ενός map. Ο λόγος είναι ότι ο εκάστοτε server του παιχνιδιού κατεβάζει στον client (το PC) σας την αποστολή που έχετε και ορισμένες φορές θα τύχει το download αυτό να κολλήσει.

Θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι...
Η αναπαράσταση των δύο νησιών του multiplayer είναι όντως φανταστική. Οι λόφοι είναι άλλοτε καταπράσινοι με εύφορα χωράφια στους πρόποδες τους και άλλοτε ξεραμένοι με θάμνους που κρύβουν φίδια. Οι δρόμοι, χωματόδρομοι ή ασφαλτωμένοι , κοσμούνται από χιλιομετρικές οδικές πινακίδες και περνούν μέσα από τους περισσότερους οικισμούς των νησιών. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Bohemia Interactive κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να αναπαραστήσει κάθε σπιθαμή των νησιών. Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στον βυθό που τόσο τα κρυστάλλινα νερά όσο και η υποθαλάσσια πανίδα είναι φανταστική.

Ένας άλλος τομέας που χρήζει βελτίωσης είναι η εσωτερική διαμόρφωση των κτιρίων. Σχεδόν όλα είναι εντελώς άδεια λες και όταν ξεσπάει πόλεμος παίρνουμε όλα τα έπιπλα... στη βαλίτσα μας! Ο εξωτερικός σχεδιασμός των οχημάτων είναι λεπτομερής αλλά η οδήγηση ορισμένων, ιδιαίτερα των χερσαίων, είναι δύσκολη με first-person λόγο της κακής οπτικής γωνίας που έχετε. Οι σκιές και τα δέντρα είναι φαντασμαγορικά και αληθοφανή μόνο από κοντά και μόνο στις υψηλές ρυθμίσεις των γραφικών.

Γενικότερα τα γραφικά του ArmA III δεν είναι ικανοποιητικά στις μέτριες ρυθμίσεις και τα αντικείμενα στον ορίζοντα έχουν μέτρια ποιότητα. Επομένως, όσοι από εσάς δεν τηρείται καν της προτεινόμενες απαιτήσεις θα απογοητευτείτε. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλά bugs και έντονο clipping και έτσι υπάρχει πιθανότητα να βρεθείτε μέσα σε έναν βράχο ή να διαπεράσετε κάποιον τοίχο. Τέλος πρέπει να λάβετε υπόψιν και την αισθητή πτώση των frames στους γεμάτους servers.

Τζίτζικια παντού!
Ο ήχος των τζιτζικιών κυριαρχεί και στα δύο ξερονήσια του multiplayer όταν δεν το καλύπτει ο θόρυβος από κάποιο όχημα. Αν από την άλλη πάτε με τα... ποδαράκια σας τότε θα ακούσετε το λαχάνιασμα του στρατιώτη που γίνεται όλο και πιο έντονο όσο περισσότερο κουράζεται! Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί σας με το άψογο voice chat και έτσι είναι εφικτός ο συγχρονισμός σας και οι στρατηγικές επιθέσεις. Ο Team Captain θα σας εξηγήσει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, που χρειάζονται ενισχύσεις και εσείς αν δεν τον ακούσετε θα θέσετε σε κίνδυνο όλη την υπόλοιπη ομάδα. Κατά γενική ομολογία όλοι μοιάζουν φιλικοί και πρόθυμοι να συντονιστούν.

Επιπλέον, ο ήχος είναι χρήσιμος και για να ακούσετε τα βήματα των εχθρών ή τον θόρυβο κάποιου εχθρικού οχήματος. Η μουσική του μενού είναι άψογη και σας κρατάει σε εγρήγορση αλλά η διάρκεια της είναι μόλις λίγα λεπτά. Σε κάποια άλλα σημεία όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον ήχο. Για παράδειγμα όταν δέχεστε πυρά. οι σφαίρες ακούγονται σαν από αεροβόλο που περνάνε δίπλα σας και σκάνε στο έδαφος. Μερικά ηχητικά εφέ, κυρίως environmental sounds, παρατηρήσαμε ότι απλά επαναλαμβάνονται συνεχώς, όπως αυτά των τζιτζικιών ή το λαχάνιασμα του χαρακτήρα σας. Οι μικρές αυτές λεπτομέρειες στερούνται ρεαλισμού και ενίοτε κουράζουν.

Roger that!
Το ARMA 3 είναι μοναδικό στο είδος του. Πρώτη φορά βλέπουμε τόσες πολλές δυνατότητες σε ένα FPS. Μετατρέπει τη πολεμική σύγκρουση σε μια ολόκληρη επιχείρηση που απαιτεί σωστή μεταφορά, συνεννόηση, μάχη και επιστροφή της κάθε ομάδας. Όμως έτσι ικανοποιεί μόνο τους οπαδούς αυτού του ιδιαίτερου είδους. Ο ήχος και τα γραφικά παρουσιάζουν περιοδικά κάποια προβλήματα και για να τα απολαύσετε θα πρέπει να έχετε τις μέγιστες ρυθμίσεις. Γενικώς, στην αρχή θα μείνετε με πολλά ερωτηματικά τόσο στον χειρισμό του παίκτη όσο και στον τρόπο λειτουργίας του ARMA 3 αλλά με αρκετή εξάσκηση και με αρκετό ψάξιμο θα πιάσετε το νόημα. Περιμένουμε να δούμε αν το campaign θα κάνει τον τίτλο πιο φιλικό προς τους καινούργιους.

Θετικά:
- Πολλά mods
- Άψογη προσομοίωση τον περισσότερων οχημάτων
- Λεπτομερείς και τεράστια maps
- Υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί στο τι μπορείτε να κάνετε

Αρνητικά:
- Έλλειψη οδηγιών προς τους νέους παίκτες
- Βugs και μικροπροβλήματα στα γραφικά
- Λίγοι γεμάτοι servers και επομένως λίγα διαθέσιμα modes
- Απουσία του campaign κατά το λανσάρισμά του
- Δύσκολος χειρισμός

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.5

Το ArmA III προσομοιώνει το πεδίο μάχης άψογα και σε πολλούς τομείς αλλά η εκμάθηση των λειτουργιών του απαιτεί χρόνο και υπομονή.

Ανδρέας Αθανασίου

Keywords
call of duty, sequel, iii, battlefield, δραση, world, tactical, εταιρεία, dlc, sniper, team, voice, chat, fps, space, maps, map, ελλαδα, island, server, download, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη, αδεια, γνωμη, δουλεια, δωρεαν, επιπλα, ηχος, μουσικη, νησι, περιοδικα, φιδια, ωρα, chat, dlc, download, fps, iii, maps, map, αμαξια, αμοιβαια, αμφιβια, απηχηση, απιστευτο, απλα, αψογη, βαρκες, εβδομαδες, βρειτε, γινεται, γινονται, γυαλια, δεντρα, δυστυχως, δειτε, δοθει, εγρηγορση, εδαφος, εφε, υπαρχει, εκρηκτικα, ελλειψη, ενιοτε, εταιρεία, εχθρος, εχθροι, τεχνολογια, ζωη, ειδος, υπομονη, ηχητικα, θορυβος, ηχο, κυματα, κορμος, λαμπες, λεπτομερειες, λογο, μικρο, μορφη, μπορειτε, νερο, νυχτα, νοημα, ξερετε, ομαδα, παντα, οδηγηση, ουσιαστικα, ουσια, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεδιο, περιβαλλον, πιθανοτητες, ποιοτητα, προβληματα, ρανταρ, ρυθμισεις, ρολο, σιγουρα, σειρα, φυσικα, φορα, χρονος, battlefield, βηματα, call of duty, sequel, εξοπλισμος, server, ιδιαιτερα, island, υγρο, ομαδες, παιχνιδι, sniper, σβησιμο, space, tactical, team, world, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld