Η Κίνα αποσύρει την απαγόρευση πώλησης κονσολών

Σε ισχύ από σήμερα! [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 2/10/13] Η Κίνα το 2000 είχε επιβάλλει την απαγόρευση της πώλησης κάθε ξένης video game κονσόλας διότι ανησυχούσε για την πνευματική και φυσική ανάπτυξη των παιδιών. Ύστερα από 13 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει άποψη. Έτσι, η κινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόσυρση της απαγόρευσης.

Η

Wall Street Journal αναφέρει ότι αυτό γίνεται λόγω της ίδρυσης μιας νέας εμπορικής ζώνης στην Σαγκάη. Μέσα σε αυτή την ζώνη θα μπορούν οι εταιρίες ανάπτυξης να πουλούν τα προϊόντα τους σε όλη την Κίνα, αρκεί αυτά να έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της. Η κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης έρχεται αμέσως μετά την επένδυση της Microsoft ύψους 237 εκατομμυρίων δολαρίων σε τηλεοπτικές εταιρίες της χώρας με σκοπό την δημιουργία «οικογενειακών games και σχετικών υπηρεσιών».

Το νέο μέτρο θα αργήσει μιας και θα εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Προς το παρόν όμως, οι κονσόλες είναι απαγορευμένες στη Κίνα αλλά υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες που τις πουλούν παράνομα. Μέχρι τότε θα πρέπει οι Κινέζοι να χρυσοπληρώνουν την παράνομη αγορά κονσολών και αυτό γιατί υποτίθεται ότι επηρεάζει την φυσιολογική ανάπτυξη που θα είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από την φορολογία!

[UPDATE: 7/1/14] Η κυβέρνηση της Κίνας επιτρέπει από φέτος και πάλι την πώληση gaming κονσολών και games στη χώρα!

Πρόκειται για τη μόνη χώρα στον κόσμο που έχει θέσει τόσο αυστηρά μέτρα για την χρήση του Internet και των video games. Με αυτήν της την κίνηση δίνει σαφές μήνυμα προς την βιομηχανία των games και φυσικά ανοίγει νέους ορίζοντες για την επιχειρηματικότητα της χώρας. Οι διεθνείς εταιρείες μπορούν να διανείμουν και πάλι τις κονσόλες στη χώρα, συνεπώς τα PS4, Xbox One και Wii U αναμένεται να φτάσουν λίαν συντόμως μέσω της ελεύθερης οικονομικής ζώνης της Σανγκάης και να διοχετευθούν σε όλη την Κίνα.

Η ποινή που κράτησε 14 χρόνια, ξεκίνησε το 2000 με αφορμή ανησυχία της κυβέρνησης ως προς την "φυσική και πνευματική υγεία" των νέων της χώρας. Από τον Ιούλιο, το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε σχετική διάταξη με την οποία η απαγόρευση καταργείται οριστικά. Με αφορμή το συμβάν αυτό, η Microsoft φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει μια κονσόλα βασισμένη στην τεχνολογία του Xbox, που θα ονομάζεται "Bestpad" προφανώς με χαμηλότερο οικονομικό κόστος καθότι το νόμισμα της χώρας (renminbi) είναι άκρως πληθωριστικό κάτι που δυσκολεύει τις διεθνείς αγορές των Κινέζων πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία των video games στην Κίνα έφερε στη χώρα 13 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα (9.5 δισεκατομμύρια ευρώ) μέσω της φορολογίας, με απλά λόγια 34% αύξηση από τα 9.7 δισεκατομμύρια του 2011. Οι κονσόλες απέφεραν μόνο 15 εκατομμύρια έσοδα, κάτι που σίγουρα αναμένεται να αλλάξει με την άρση της απαγόρευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα