Αστικός Σχεδιασμός & Video Games

Μια διαφορετική και ιδιαίτερη ελληνική προσπάθεια.

Η λέξη surfing / σερφάρισμα στο internet πρέπει να είναι ίσως μία από τις πιο επιτυχημένες παρομοιώσεις του 20ου αιώνα. Ο χρήστης οπλίζεται με την ψηφιακή σανίδα του, και με θάρρος και πυγμή ξανοίγεται στο πέλαγος σε αναζήτηση νέων συγκινήσεων και ανακαλύψεων. Σαν ένας Μαγγελάνος του διαδικτύου, σε μια trendy και geek friendly εποχή, ο «υπολογιστάκιας του υπογείου» έχει πλέον αντικατασταθεί από τον cool surfer, που αψηφά τους κινδύνους

και ξεψαχνίζει παραλίες και πελάγη για αυτό το νέο, εντυπωσιακό κύμα που θα τον συναρπάσει.

Σε μια τέτοια περίεργη εξερεύνησή μας, λοιπόν, πέσαμε και εμείς σε ένα ανέλπιστο, ελληνικό κύμα, που βάλθηκε να χτυπήσει τις παγκόσμιες gaming ακρογιαλιές. Το όνομά του: "Virtual Cities – An Atlas & Exploration Of Video Game Cities" ή, ελληνιστί «Ψηφιακές Πόλεις – Ένας Άτλαντας & Εξερεύνηση Πόλεων Από Βιντεοπαιχνίδια». Ένας τίτλος, αν μη τι άλλο, πολύ διαφορετικός απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον κλάδο, για ένα πολύ πιο τεχνικό και ιδιαίτερο τμήμα απ' όσο φαντάζεται ο μέσος παίκτης. Το ενδιαφέρον μας έχει ήδη ανέβει ψηλά, αλλά όταν είδαμε πως επρόκειτο για μια αμιγώς ελληνική προσπάθεια, ε, ήταν πλέον ξεκάθαρο πως έπρεπε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την προσπάθεια και ήρθαμε σε άμεση επικοινωνία με τον συγγραφέα του βιβλίου, Δρ. Κωσταντίνο Δημόπουλο.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, σπούδασε αρχικά Τοπογράφος Μηχανικός στο ΕΜΠ, συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην πολεοδομία και πάλι στο ΕΜΠ (κοινό πρόγραμμα Αρχιτεκτόνων-Τοπογράφων), και τέλειωσε διδακτορικό πάλι σε συνεργασία με τις δύο σχολές σε θέματα πολεοδομίας και αστικής γεωγραφίας. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, ανάλογα με το πώς δει κανείς τη ζωή του σήμερα), η επίθεση που δέχτηκαν τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και η εγχώρια -και μη- αγορά κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, έκαναν πρακτικά αδύνατη κάθε ελπίδα για μια έστω και εντελώς φτωχικής αλλά βιώσιμης ακαδημαϊκής καριέρας στην Ελλάδα.

Στα δύσκολα είναι, όμως, που φαίνεται ο καλός ο gamer, και με αγαπημένα παιχνίδια όπως τα Fallout 2, Monkey Island 2, Sensible Soccer, XCOM, The Sea Will Claim Everything, Breath of the Wild, Manic Miner, TIE Fighter, Half Life 2, Morrowind και Planescape Torment, αλλά και με το σαράκι της κρίσης να ροκανίζει την καθημερινότητα, η ιδέα να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με τον κλάδο του gaming ήρθε και ρίζωσε. Αρχικά μέσω της Kyttaro Games (μιας μικρής, indie εταιρίας για mobile games, που έχει παύσει τις δραστηριότητές της εδώ και καιρό), και μετά μέσω αρθρογραφίας σε gaming ιστοσελίδες του εξωτερικού, διδασκαλία game & level design και ενασχόληση με το City RPG. Το τελευταίο ήταν τελικά αυτό του προσέφερε και την ιδέα για το συνδυασμό πολεοδομίας και game design και έτσι να συνδυάσει τις σπουδές του με το gaming, παίρνοντας το ρόλο του Digital City Consultant για διάφορες gaming εταιρίες.

Είναι ένας ρόλος που σπάνια ακούμε για αυτόν αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικός για να στηθεί σωστά ένα παιχνίδι. Και ένας αστικός σχεδιαστής είναι απαραίτητος για την πολεοδομία και τη γεωγραφία πόλεων και επιπέδων, όχι όμως πλέον μόνο στα τσιμεντένια σοκάκια της Αθήνας -όπως ήταν τα πράγματα μέχρι σήμερα- αλλά στα μαγικά και ψηφιακά των βιντεοπαιχνιδιών. Και φυσικά, όπως και οι πραγματικές πόλεις έτσι και τα παιχνίδια αποτελούν ευρύτατες κατηγορίες με ιδιαίτερη διαφορετικότητα, σχεδιασμό και χαρακτήρα, που σχεδόν σε προκαλούν και προσκαλούν να ζήσεις μέσα σε αυτά. Άλλωστε, ένας ενδιαφέροντας και καλοσχεδιασμένος κόσμος είναι ικανός να ρουφήξει μέσα του έναν παίκτη και να του κλείσει ενοικιαστήριο σε μια φωτεινή γκαρσονιέρα για εκατοντάδες ώρες.

Το κάθε project λοιπόν, είναι εντελώς διαφορετικό, από την ετοιμασία προκαταρκτικών κειμένων και τη συζήτηση με τους δημιουργούς κατά το pre-production του Sinking City και την προσπάθεια περιγραφής των κανόνων μιας ΜΜΟ αστικότητας για το Seed, ως το σχεδιασμό πόλεων για το Lake ή δομών για το city-building Cyperbunk Cities, οι ρόλοι που κατά καιρούς έχει κληθεί για να καλύψει είναι ιδιαίτερα ποικίλοι και οργανικοί, και οδηγούν σε μια εργασία που ποτέ δεν γίνεται βαρετή.

Το Virtual Cities λοιπόν, είναι ένα βιβλίο/ γράμμα αγάπης προς τα video games, μα ταυτόχρονα και μια πολύ ιδιαίτερη ματιά πίσω από το ρόλο του αστικού σχεδιασμού και της δόμησης πόλεων γύρω από τα video games. Συχνά έχουμε μιλήσει για το ρεαλισμό των γραφικών ενός τίτλου, για την ατμόσφαιρα μιας περιοχής ή για την αρχιτεκτονική ερμηνεία και ευρηματικότητα διαφόρων κτιρίων και το πώς μας επηρεάζουν στο παιχνίδι, αλλά και στην καθημερινότητά μας (ο γράφων έχει σχεδιάσει bar βασισμένο στο μπαρ του Mass Effect 1!). Όμως ο τομέας του αστικού σχεδιασμού συνήθως χάνεται κάτω από γενικότερες ιδέες όπως το art direction, και ως τώρα δεν έχουμε ξαναπετύχει ένα κείμενο που καταπιάνεται με αυτό τον τόσο νευραλγικό μα αφανή ήρωα των βιντεοπαιχνιδιών.

Θα έλεγε κανείς πως κάτι τέτοιο ίσως είναι πολύ ιδιαίτερο και δεν θα ενδιέφερε παρά ελάχιστους gamers. Σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να ευχαριστούμε την ύπαρξη των crowdfunding πλατφορμών, μιας και εκτός από ωραία επιτραπέζια, περίεργα gadgets και sequels ιστορικών βιντεοπαιχνιδιών, καταφέρνουν να δώσουν ζωή και σε βιβλία που σπάνια θα άγγιζε ένας publisher. H προσπάθεια, λοιπόν, ανέβηκε στην crowdfunding ιστοσελίδα Unbound και το βιβλίο ήδη έχει φτάσει στο 153% του αρχικού του στόχου, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημιουργού, λοιπόν, το βιβλίο θα είναι, ουσιαστικά, ένας άτλαντας των καλύτερων και των πλέον ενδιαφερουσών πόλεων του gaming. Στην παρούσα φάση, με το πρώτο stretch goal να έχει επιτευχθεί, θα περιλαμβάνονται 45 πόλεις και θα καλύπτονται 40 περίπου χρόνια gaming. Κάθε πόλη θα ακολουθείται από ένα περιγραφικό κείμενο, ένα πιο τεχνικό κείμενο (για game/ level designers), 2-3 illustrations και ένα χάρτη. Ορισμένα παραδείγματα πόλεων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι η City 17 από το Half Life 2, η μαγευτική Rubacava του Grim Fandango, η σουρεαλιστική Antescher (Ant Attack), το άγριο Kamurocho των Yakuza, το cyberpunk Hong-Kong του Shadowrun Hong Kong, η ύπουλα μαγευτική Citadel του Mass Effect, το ομιχλώδες Silent Hill, το μπαρουτοκαπνισμένο New Vegas του Fallout New Vegas και πολλές άλλες.

Φυσικά, μια προσπάθεια επάνω στο σχεδιασμό πόλεων δε θα μπορούσε να σταθεί μονάχα με κείμενο, αλλά θα χρειαζόταν και μια πλούσια εικονογραφημένη και σχεδιαστική δουλειά για να αναδείξει την ομορφιά και το σχέδιο της κάθε πόλης. Το δύσκολο αυτό ρόλο έχει αναλάβει η ζωγράφος Μαρία Καλλικάκη, της οποίας το στυλ -που παντρεύει τον κονστρουκτιβισμό με τον αμερικανικό μινιμαλισμό των 60s, δείχνει ιδανικό και στο να τιμήσει το πρωτογενές υλικό αλλά και για να του δώσει ένα δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, συγγραφέας και ζωγράφος προχωρούν σταδιακά στη εξέλιξη του βιβλίου, με στόχο να παραδοθεί στον εκδότη το κείμενο και τα σχέδια στις αρχές του 2019. Από τη στιγμή εκείνη θα αρχίσουν edits, διορθώσεις κ.ο.κ. οπότε, λογικά, η τελική, τυπωμένη έκδοση θα κυκλοφορήσει προς τα μέσα με τέλη του επόμενου έτους. Το βιβλίο θα είναι στα αγγλικά ενώ γίνεται προσπάθεια από τους δημιουργούς να μεταφραστεί και σε αρκετές γλώσσες ακόμα, αλλά δυστυχώς στην παρούσα φάση θεωρείται μάλλον δύσκολο να κυκλοφορήσει έκδοση και στα ελληνικά λόγω του περιορισμένου αριθμού του κοινού. Από την άλλη, αν υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον, τίποτα δεν είναι απίθανο. Οπότε, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Ως τότε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το απόσπασμα από την Οργουελική City 17 του Half-Life 2.

Όποιος ενδιαφέρεται και θέλει να στηρίξει αυτή την ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορεί να επισκεφθεί την crowdfunding σελίδα του βιβλίου και να το προ-παραγγείλει.

Keywords
amp, video, games, games, fallout new vegas, hong kong, silent hill, trendy, geek, atlas, game, αμιγώς, ελλαδα, εμπ, fallout, island, soccer, xcom, sea, wild, tie, fighter, life, kyttaro, mobile, design, city, rpg, αθηνα, project, μμο, seed, effect, art, gadgets, sequels, goal, ant, yakuza, hill, vegas, στυλ, βιβλια, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, η ζωη ειναι ωραια, kyttaro, δουλεια, εμπ, εργασια, θαρρος, μμο, ομορφια, παιχνιδια, περιεργα, προγραμμα, σχολες, game, rpg, xcom, αγορα, αγριο, αμιγώς, αρχιτεκτονικη, ατμοσφαιρα, βιβλιο, γεωγραφια, γινεται, γραμμα, δυστυχως, διδακτορικο, δειχνει, δωσει, ελπιδα, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ζωη, ιδεα, ιδεες, κυμα, κειμενο, ματια, μηχανικος, μπορειτε, μαρια, ονομα, ουσιαστικα, πολεοδομια, ρολοι, ρολο, συζητηση, στυλ, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τιτλος, φυσικα, χρονος, ψηφιακη, ωρες, art, atlas, building, mobile, city, design, effect, ελληνικα, fallout new vegas, fallout, fighter, gadgets, goal, geek, γλωσσες, hill, hong kong, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, island, project, life, μια ματια, παιχνιδι, seed, silent hill, sequels, soccer, tie, trendy, θεματα, υλικο, vegas, wild, yakuza, sea, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα