Yakuza Kiwami

Back... to the Beginning.

Στις αρχές του έτους η Sega, με την έλευση του Yakuza 0, δημιούργησε το απαραίτητο κίνητρο για το κοινό που αναζητούσε αφορμή να ασχοληθεί με τη δημοφιλή σειρά της. Οπότε, λογικό ήταν μετά από αυτό το εναρκτήριο λάκτισμα να επιστρέψει στο προσκήνιο και να κυκλοφορήσει remake του πρώτου τίτλου, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος με λογική σειρά την ιστορία και τα γεγονότα που περιβάλλουν τους τίτλους Yakuza.

Όπως συνέβη και στον προηγούμενο τίτλο, έτσι και εδώ η ιστορία και οι χαρακτήρες αποδίδονται εξαιρετικά, με τα ιαπωνικά voice over και την κινηματογραφική αίσθηση που μας έχουν πλέον συνηθίσει οι τίτλοι του εν λόγω franchise. Και επειδή το Yakuza Kiwami είναι ένα εντόνως "story driven" παιχνίδι, θα αναφέρουμε τις πρώτες ώρες του τίτλου όσον αφόρα το κομμάτι της ιστορίας προς αποφυγή spoilers.

Το Yakuza Kiwami μάς βρίσκει στο 1995, όπου μετά από πολυετή, σκληρή δουλειά βλέπουμε τον ήρωά μας, τον Kazuma Kiryu, να ανέρχεται στα ανώτερα κλιμάκια της Yakuza και να είναι κοντά στο να αποκτήσει τη δική του οικογένεια/ φατρία στο χώρο της ιαπωνικής μαφίας. Ώσπου ένα βράδυ η παιδική του φίλη, Yumi, πέφτει θύμα απαγωγής από τον πατριάρχη της οικογένειας Dojima, με αποτέλεσμα -όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις- ο ήρωάς μας να βρίσκεται μπλεγμένος στο φόνο του πατριάρχη και να καταλήγει στη φυλακή. Δέκα χρόνια αργότερα αποφυλακίζεται και έχει να αντιμετωπίσει πολλά και διάφορα γεγονότα τα οποία ήταν μέρος της παλιάς του ζωής.

Όπως αντιλαμβάνεστε, στην ιστορία πρωταγωνιστές είναι για μια ακόμα φορά η ίντριγκα, τα plot twists και οι δολοφονίες, στοιχεία τα οποία διατηρούν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον του παίκτη/ "θεατή" σε υψηλά επίπεδα. Εκτός αυτού όσοι ασχοληθήκατε με την αρχική έκδοση του τίτλου, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν επιπρόσθετες σκηνές στο ήδη ενδιαφέρον σενάριο που γνωρίσατε τότε, ενώ, από ό,τι θα διαβάσετε παρακάτω, ενδεχόμενο είναι πως θα πειστείτε να ασχοληθείτε ξανά με τον τίτλο. Και αυτό διότι, εκτός του ότι η περιοχή του Kamurocho έχει δεχτεί την απαραίτητη οπτική αναβάθμιση και πως πλέον o τίτλος τρέχει στα 60 fps, όπως "προστάζει η εποχή μας", θα βρείτε και αλλά, νέα και ενδιαφέροντα πράγματα.

Μια καινούργια λειτουργία που θα ανακαλύψετε στο Kiwami είναι αυτή του Majima System. Αυτό το σύστημα είναι μια λειτουργία όπου ο έτερος δημοφιλής ήρωας της σειράς, ο Majima Goro, καταδιώκει τον ήρωά μας στην περιοχή του Kamurocho. Όσοι ασχοληθήκατε με το Zero ή με τους προηγούμενους τίτλους του franchise Yakuza, σίγουρα θα γνωρίζετε τον... ιδιαίτερο χαρακτήρα του "Mad Dog of Shimano" Majima αλλά και τη σχέση του με τον Kiryu. Όποτε, φανταστείτε εκεί που περιπλανάστε στην περιοχή, να σας σταματήσει ένας αστυνομικός, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Majima και που απλά αναζητά μια αφορμή για να σας πολεμήσει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα παραμονεύει μόνο ως μεταμφιεσμένος npc. Αντιθέτως, κάποιες φορές θα σας καταδιώκει, άλλες στιγμές θα στήνει ενέδρα με σκοπό να σας πολεμήσει, ενώ σε κάθε επιπλέον διαφορετική περίπτωση θα σας εκπλήσσει με την εφευρετικότητά του. Αυτή η καταδίωξη προσφέρει μια χιουμοριστική χροιά κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο Kamurocho.

Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί ως filler υλικό, δηλαδή αυτές οι μάχες δεν γίνονται με μόνο σκοπό τη μάχη ώστε να επεκτείνουν τη διάρκεια του τίτλου. Οι μάχες με τον Majima αποτελούν μονόδρομο για όσους θέλουν να διδαχτούν όλο το ρεπερτόριο ικανοτήτων του βασικού dragon ύφους μάχης που έχει ο ήρωάς μας. Διότι αν και έχουμε πάλι τα τέσσερα διαφορετικά είδη μάχης που γνωρίσαμε στο Zero (brawler, beast, rush και dragon), το βασικό στυλ μάχης του ήρωά μας και η εκμάθηση ικανοτήτων για αυτό το ύφος μάχης αναπτύσσεται μόνο μέσα από το συγκεκριμένο μηχανισμό. Και αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως θα περάσετε αρκετές ώρες διασκέδασης αντιμετωπίζοντας τον Majima.

Εκτός της καταδίωξης του Majima, η περιοχή είναι "ζωντανή", με τον κόσμο να περιπλανάται και τα διάφορα sub stories πάλι να συμβαίνουν με τη γνώριμη ροή της σειράς. Η εν λόγω "ροή", σημαίνει πως κάποιοι κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν στο δρόμο σας είτε για να τους βοηθήσετε είτε για να σας κλέψουν, είτε για να σας εξαπατήσουν. Και τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα επιλύονται με τη μέθοδο της μάχης. Στο τμήμα της μάχης, θα παρατηρήσετε πως το Kiwami παραμένει στο ίδιο μοτίβο του brawler ύφους που έχουμε γνωρίσει σε όλους τους τίτλους της σειράς. Η μάχη ξεκινάει οταν ένας εχθρός μάς δει στην πόλη και "πέσει" επάνω μας.

Στο οπλοστάσιό μας έχουμε τα τέσσερα διαφορετικά στυλ μάχης, τα οποία ταυτίζονται με τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (ταχύτητα έναντι φυσικής δύναμης κ.ο.κ) , ενώ εκτός από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούμε να σηκώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα (όπως κάδους, ποδήλατα και αλλά), οι γροθιές, κλωτσιές και τα πιασίματα παραμένουν πρωταγωνιστές. Παρομοίως επιστρέφει και η μπάρα του Heat Gauge, η οποία επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε μια ειδική κίνηση (είτε με αντικείμενο, είτε με ικανότητα που έχουμε μάθει στο χαρακτήρα μας) ώστε να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά, ενώ δεν λείπουν και τα γνώριμα QTEs στα boss fights, τα οποία διατηρούν σε εγρήγορση τον παίκτη. Η εκμάθηση των διάφορων ικανοτήτων για τα τρία στυλ μάχης και η βελτίωση στατιστικών δύναμης και υγείας πραγματοποιείται με τη χρήση πόντων εμπειρίας.

Από τις παραπάνω προσθήκες και βελτιώσεις προκύπτει πως μιλάμε για ένα remake της PS2 έκδοσης του τίτλου. Ωστόσο, όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την ηλικία του. Αυτό πρκύπτει εκ φύσεως του τίτλου, διότι η περιπλάνηση και η ανάπτυξη της ιστορίας, αλλά και η ολοκλήρωση των sub stories στη μοναδική περιοχή του Kamurocho, συνεπάγεται έντονο με backtracking. Παράλληλα, και ο ίδιος ο σχεδιασμός των περισσότερων απόστολων θυμίζει παιχνίδι άλλης εποχής. Για παράδειγμα, σε ένα σύγχρονο παιχνίδι όταν ξεκινάμε μια αποστολή όπου μας ζητούνται αντικείμενα, μας παρέχεται μια πλήρης λίστα από τα αντικείμενα που αναζητούμε, ώστε να γλυτώσουμε χρόνο και backtracking. Αντιθέτως, στο Yakuza Kiwami υπάρχουν πολλές αποστολές που παραπέμπουν σε παλαιότερο σχεδιασμό.

Ένα πιο σαφές παράδειγμα είναι αυτό, όπου ένας χαρακτήρας μπορεί στην αρχή να μας ζητήσει ποτό, οπότε εμείς με τη σειρά μας θα χρειαστεί να πάμε σε ένα από τα καταστήματα της περιοχής για την εύρεσή του. Έτσι, από το σημείο Α πάηγαίνουμε στο σημείο Β, κατόπιν της αγοράς του αντικείμενου και εφόσον βρεθούμε ξανά στο σημείο Α, όπου βρίσκεται ο παραλήπτης του αντικείμενου, ξαφνικά θυμάται και απαιτεί ακόμη ένα επιπλέον αντικείμενο, το οποίο καλούμαστε να αναζητήσουμε σε κάποιο άλλο κατάστημα. Και έτσι ξεκινάει το ταξίδι από το σημείο Α στο σημείο Γ. Όπως αντιλαμβάνεστε, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με επιπλέον σημεία, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή. Με απλά λόγια, στις περισσότερες αποστολές μάς ζητούνται τα αντικείμενα ένα προς ένα, παρά ως μια πλήρης λίστα ένα συνολικό objective, γεγονός που σημαίνει ένα πράγμα: συνεχές backtracking.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν και τα ταξί, τα οποία λειτουργούν ως γρήγορο ταξίδι σε άλλο σημείο (fast travel), ωστόσο το backtracking δεν αποφεύγεται και δεν αναιρείται σε καμία περίπτωση. Το μόνο που επιτυγχάνει η λειτουργία τους είναι να αποφύγετε λίγα μέτρα ταξιδιού. Από εκεί και περά, μόλις ολοκληρώσετε το παιχνίδι, μπορείτε να συνεχίσετε τη διαμονή σας στο Kamurocho μέσω του adventure mode, όπου πλέον χωρίς να ακολουθείτε την ιστορία μπορείτε να ξεναγηθείτε ώστε να γνωρίσετε τα διάφορα mini-games, τα καμπαρέ και να ολοκληρώσετε τα sub stories που μπορεί να χάσατε κατά τη διάρκεια του κυρίως παιχνιδιού.

Μετά την αυλαία των credits δεν απουσιάζει η πρόσβαση στη μεγαλύτερη δυσκολία του παιχνιδιού, όπως και η λειτουργία του New Game plus για όσους θέλουν να παίξουν το Yakuza Kiwami από την αρχή, ενώ για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν μόνο την ιστορία του τίτλου, μπορούν να τη βιώσουν ξανά μέσω του gallery.

Ολοκληρώνοντας, αν και το Yakuza Kiwami μπορεί να κουράσει με το υπερβολικό backtracking που διαθέτει -λόγω της ηλικίας του- αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό remake, το οποίο περιλαμβάνει ευπρόσδεκτες προσθήκες και βελτιώσεις που σίγουρα θα πείσουν ακόμα και τους παλαιότερους να ασχοληθούν ξανά με τον τίτλο της Sega.

ps4
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over