Vertigo 2 | Review

Το 2023 τελειώνει δυνατά για το PlayStation VR 2 κλείνοντας έναν γεμάτο από κυκλοφορίες πρώτο χρόνο στην αγορά για το νέο περιφερειακό της Sony. Αν και τo VR update που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες για το Resident Evil 4 Remake κλέβει την παράσταση, η άλλη κυκλοφορία του μήνα που μας έκανε εντύπωση δεν είναι

άλλο από το Vertigo 2. Και βέβαια τους λόγους για τους οποίους μας κέρδισε ο τίτλος θα τους αναλύσουμε στο παρόν review.

Το Vertigo 2 μάς ρίχνει απευθείας σε μία underground εγκατάσταση που ονομάζεται Quantum Reactor VII, όπου εξαιτίας ενός πειράματος μεταφερθήκαμε εμείς και άλλα πλάσματα από άλλα σύμπαντα. Όπως καταλαβαίνετε, σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να επιστρέψουμε πίσω στον πλανήτη μας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με εξωγήινα πλάσματα, αλλά και ρομπότ.

Το σενάριο, αν και απλοϊκό, κάνει φανερές τις επιρροές του από τη σειρά Half-Life. Γενικότερα θα λέγαμε ότι ο τίτλος είναι ένα love letter στα πασίγνωστα παιχνίδια της Valve Half-Life και Portal. Αυτό το γεγονός από μόνο του θα μπορούσε να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, όμως ο δημιουργός του Vertigo 2, ο Zach Tsiakalis-Brown, καταφέρνει και ενσωματώνει τις επιρροές του με έξυπνο τρόπο, αποφεύγοντας το να βαφτιστεί ο τίτλος ως ένας ακόμα κλώνος.

Για όσους αναρωτιούνται, το Vertigo 1 δεν έχει κυκλοφορήσει στο PlayStation VR, και για αυτό τον λόγο υπάρχει ένα πολύ μικρό recap, το οποίο επικεντρώνεται σε μια σύνοψη της κεντρικής ιστορίας του πρώτου τίτλου και όχι στους χαρακτήρες. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εμπόδισε να κατανοήσουμε την ιστορία του Vertigo 2.

Στη διάθεσή μας έχουμε 14 όπλα με ξεχωριστούς μηχανισμούς χρήσης και reloading, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση τους, ειδικά μόλις αποκτήσουμε το muscle memory για το κάθε ένα από αυτά. Οι γεμιστήρες των όπλων είναι περιορισμένοι σε πλήθος, αλλά δεν χρειάζεται να ψάχνουμε τον χώρο για πυρομαχικά, αφού μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο αναγράφει ένας μετρητής, ξαναγεμίζουν αυτόματα. Ο μηχανισμός αυτός προσθέτει μια αίσθηση τακτικής στις μάχες χωρίς να κουράζει.

Επιπλέον, μπορούμε να αναβαθμίζουμε τα εν λόγω όπλα σε προκαθορισμένα μόνο σημεία, οπότε η εξερεύνηση του κάθε μέρους που επισκεπτόμαστε γίνεται επιτακτική.

Το ίδιο ισχύει και για την υγεία μας, αφού δεν υπάρχει αυτόματη ίαση όπως σε άλλους σύγχρονους τίτλους. Για να επανέλθουμε σε πλήρη υγεία πρέπει να βρούμε τα αντίστοιχα ιατρικά κουτιά σε τοίχους και να χρησιμοποιήσουμε την σύριγγα που έχουν μέσα, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια φόρμουλα με το Half-Life. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τίτλος δεν διαθέτει manual save, αλλά auto save ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι εχθροί που συναντούμε έχουν ποικιλία, όπως ρομπότ, εξωγήινοι και άλλα περίεργα πλάσματα, με ενδιαφέροντα σχεδιασμό. Τα bosses που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αρκετά διαφορετικά ώστε να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Το gameplay του τίτλου έχει γραμμική δυσκολία, γεγονός που το χαρακτηρίζουμε ως θετικό.

Δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Vertigo 2 είναι η συνεχής αλλαγή σκηνικών και το ιδιαίτερο χιούμορ. Στο ταξίδι μας συναντούμε ουκ ολίγα περιστατικά από έναν πόλεμο μεταξύ ρομπότ όπου πρέπει να διαλέξουμε πλευρά, ή έναν εξωγήινο που προσπαθεί να μας νοικιάσει ένα σκάφος, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε σε έναν νέο μέρος ή μια αποκάλυψη για τον λόγο που έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.

Ο τίτλος δημιουργήθηκε εξαρχής για VR με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται. Το tracking είναι σχεδόν απροβλημάτιστο, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για την κίνησή μας στον χώρο, επιτρέποντας στον οποιοδήποτε -είτε αρχάριο είτε με εμπειρία σε VR περιβάλλον- να προσαρμόσει τον τίτλο στα μέτρα του, αποφεύγοντας φαινόμενα ζαλάδας.

Η όλη παρουσίαση και το art direction είναι επηρεασμένα από τα Half-Life και Portal. Τα γραφικά εξυπηρετούν καλά το όλο concept, μην περιμένετε βέβαια αντίστοιχο επίπεδο με ΑΑΑ VR τίτλους όπως τα Resident Evil και Horizon Call of the Mountain, γεγονός αναμενόμενο αν αναλογιστούμε και το επίπεδο της παραγωγής, αλλά και ότι ο τίτλος αναπτύχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ένα άτομο.

Μελανό σημείο αποτελούν κάποια bugs που συναντήσαμε, όπως το αργό αρχικό loading, με πιο σημαντικό το ζήτημα του auto save, το οποίο δεν δουλεύει πάντα σωστά. Θεωρούμε ότι με κάποιο update θα λυθούν. Προβληματικό θα λέγαμε ότι είναι και μέρος του voice over, αφού δυστυχώς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε καθαρά τι λένε κάποιοι χαρακτήρες που συναντήσαμε, οπότε θα προτείναμε την χρήση υποτίτλων.

Με διάρκεια γύρω στις 10 ώρες για την κεντρική ιστορία, θα λέγαμε ότι το Vertigo 2 αποτελεί έναν από τους καλύτερους τίτλους που βγήκαν φέτος για το PlayStation VR 2 και τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους shooter fans. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μας άνοιξε την όρεξη και θα θέλαμε να δούμε επιτέλους το Half-Life: Alyx να κυκλοφορεί στο σύστημα της Sony.

To Vertigo 2 κυκλοφορεί από τις 12/12/23 για PSVR2 ενώ για PC κυκλοφορεί από τον Μάρτιο του 2023. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PSVR2, με review code που λάβαμε από τη Zulubo Productions.

The post Vertigo 2 | Review first appeared on GameOver.

The post Vertigo 2 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα