Uncharted: Legacy of Thieves Collection | Review

Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια σταδιοδρομίας και με ένα κύκνειο άσμα που μας συγκλόνισε (βλ. Uncharted 4: A Thief’s End), η σειρά Uncharted της Naughty Dog είναι πια παγιωμένη στη συνείδηση των παικτών ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του σύγχρονου gaming, μια σπουδαία παρακαταθήκη για αυτό που λέμε “ΑΑΑ” παραγωγές και σίγουρα η κορωνίδα του κινηματογραφικού

gaming. Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Naughty Dog να έστρεψε την προσοχή της στο έτερο, σπουδαίο πόνημά της, τη σειρά The Last of Us, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Uncharted ήταν αυτό που έκανε γνωστό το όνομά της στο ευρύ κοινό (μέχρι και τη σειρά Jak & Daxter θα λέγαμε ότι μόνο οι φίλοι του PlayStation, ο “σκληρός πυρήνας” δηλαδή, τη γνώριζε καλά).

Ωστόσο, το όνομα Uncharted είναι βαρύ, δεν παραβλέπεται εύκολα, και για αυτό -πάντα με την αφορμή της κινηματογραφικής παραγωγής που έρχεται σύντομα- η Sony αποφάσισε να φέρει ξανά στο προσκήνιο τον Nathan Drake και την τυχοδιωκτική παρέα του μέσα από την Uncharted: Legacy of Thieves Collection.

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συλλογή και ποια είναι η θέση της στην αγορά. Επί της ουσίας έχουμε ένα πακέτο που περιλαμβάνει τα Uncharted 4 και Uncharted: The Lost Legacy από το 2016 και το 2017 αντίστοιχα. Το πρώτο είναι, βεβαίως, το παιχνίδι που κλείνει τον κύκλο του Nathan Drake, ενώ το δεύτερο είναι μια “spin-off” περιπέτεια, που ξεκίνησε ως πακέτο επέκτασης, αλλά επειδή εξελίχθηκε σε κάτι αρκετά μεγάλο, αποφασίστηκε τελικά να κυκλοφορήσει ως αυτόνομο παιχνίδι.

Σε ό,τι αφορά τη θέση αυτού του πακέτου στην αγορά, θα λέγαμε ότι πρωτίστως αναφέρεται σε εκείνους (τους λίγους;) που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν και να παίξουν αυτά τα δύο παιχνίδια όταν κυκλοφόρησαν αρχικά, και εν συνεχεία σε μια μερίδα παικτών που θα επιθυμούσε να τα δει να τρέχουν καλύτερα από ποτέ μέσα από τη δύναμη που προσφέρει το PlayStation 5.

Προφανώς εκτενή reviews θα βρείτε στο GameOver και για τους δύο τίτλους. Για αυτό στο παρόν κείμενο θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε αυτούς και θα εστιάσουμε στις βελτιώσεις που έρχονται μέσα από το remastering που έχουν υποστεί. Ας ξεκινήσουμε από το Uncharted 4: A Thief’s End, το οποίο κατά την άποψη του γράφοντος είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς. Πρόκειται για μια περιπέτεια μεγάλης διάρκειας, που αρχικά μάς ταξιδεύει στα πρώτα χρόνια της ζωής του Nate, ως μικρού παιδιού, στη συνέχεια μας συστήνει σημαντικά νέα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και, εν τέλει, κλείνει τον κύκλο του ως άνθρωπο της περιπέτειας, ερασιτέχνη αρχαιολόγο και τυχοδιώκτη.

Τα επίπεδα ποιότητας αυτού του τίτλου είναι δυσθεώρητα, με γραφικά που στέκονται με άνεση δίπλα σε κάθε παραγωγή του 2022, κορυφαία γραφή για το είδος των action-adventure, μπόλικο χιούμορ, set pieces που κόβουν την ανάσα και το υπέροχο, κλασικό, γραμμικό, κινηματογραφικό gameplay που χαρακτηρίζει τη σειρά. Κατά την άπο΄ψή μας πρόκειται για την καλύτερη στιγμή του franchise Uncharted, και για το καλύτερο παιχνίδι του είδους.

Η περίπτωση του Uncharted: The Lost Legacy είναι λίγο διαφορετική. Εδώ έχουμε για πρωταγωνίστρια την Chloe Frazer, την εντυπωσιακή γυναίκα που γνωρίσαμε στα Uncharted 2 και 3, η οποία συνοδεύεται από την Nadine Ross, που την είδαμε ως αντίπαλό μας στο Uncharted 4. Οι δύο ηρωίδες ενώνουν τις δυνάμεις τους και βρίσκονται στην Ινδία με στόχο να βρουν ένα αρχαίο αντικείμενο, τον Χαυλιόδοντα του θεού Ganesh. Η υψηλή ποιότητα παραγωγής είναι βεβαίως παρούσα και εμφανής παντού και εδώ, αλλά οι δύο πρωταγωνίστριες, η Chloe και η Nadine, σε καμία περίπτωση δεν έχουν το ειδικό βάρος του Nate ενώ η γραφή δεν βρίσκεται στα επίπεδα του Uncharted 4.

Επίσης, το The Lost Legacy υιοθετεί σε μεγαλύτερο βαθμό μια λογική “ανοιχτού κόσμου” (μέχρι ενός σημείου στην περιπέτεια και όχι καθολικά) όπως είχαμε δει να συμβαίνει -σε μικρότερο βαθμό όμως- στο Uncharted 4, αλλάζοντας έτσι ελαφρώς το DNA της σειράς. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι∙ απλώς όχι στα επίπεδα των αριθμημένων τίτλων.

Οι εκδόσεις και των δύο τίτλων στο PS5 περιλαμβάνουν όλα τα καλά που θα περίμενε κανείς από ένα remastering της εποχής μας. Οι δύο τίτλοι περιλαμβάνονται σε ένα download μεγέθους περίπου 70 GB και έχουν κοινή αρχική οθόνη. Από εκεί ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ποιο από τα δύο θέλει να διαλέξει και εν συνεχεία να μπει στην οθόνη έναρξης του καθενός εξ αυτών. Να σημειώσουμε εδώ ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις. Multiplayer mode δεν διατίθεται σε κανένα από τα δύο παιχνίδια, και τα δύο περιλαμβάνουν ελληνική μετάφραση (μενού και υπότιτλους) ενώ δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των saves από το PS4 για όσους τα είχαν παίξει σε αυτήν την έκδοση και θέλουν να μεταφέρουν την πρόοδό τους.

Από εκεί και πέρα, και οι δύο τίτλοι προσφέρουν δύο επιλογές απεικόνισης. Η μία δίνει ρυθμό ανανέωσης στα 60 frames per second (το review letter που λάβαμε κάνει λόγο και για 120 fps αλλά η τηλεόραση που έχουμε δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, οπότε δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε) και μεταβαλλόμενη ανάλυση, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει ανάλυση 4K και ρυθμό ανανέωσης στα 30 fps.

Όποια επιλογή όμως και αν διαλέξει κάποιος, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Τα production values αυτών των δύο τίτλων ήταν, έτσι και αλλιώς, σε κορυφαίο επίπεδο, γεγονός που -με την υποστήριξη της αυξημένης ανάλυσης- τα καθιστά πανέμορφα ακόμα και σήμερα, σαν να είναι νέα παιχνίδια των οποίων η ανάπτυξη μόλις ολοκληρώθηκε. Επιπλέον, και οι δύο τίτλοι επωφελούνται από τον SSD του PS5, προσφέροντας σχεδόν αστραπιαίους χρόνους φόρτωσης.

Καταληκτικά, η Uncharted: Legacy of Thieves Collection θα λέγαμε πως είναι όχι απλώς μια σίγουρη, αλλά απαραίτητη αγορά για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτά τα δύο παιχνίδια στην ώρα τους. Η “φρεσκάδα” τους παραμένει αναλλοίωτη, το χιούμορ και οι καλογραμμένοι χαρακτήρες χαρίζουν υπέροχες στιγμές, ενώ τα υψηλά production values τα τοποθετούν με αξιώσεις απέναντι σε οποιαδήποτε “next-gen” παραγωγή ακόμα και 5 ή 6 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία τους.

Αν ωστόσο τα έχετε ήδη στην κατοχή σας από το PS4, δεν υπάρχει εδώ κάτι που δεν έχετε ξαναδεί πέρα φυσικά από τις σημαντικές οπτικές αναβαθμίσεις που έρχονται με την ιπποδύναμη του PS5. Η επιλογή είναι δική σας.

Η Uncharted: Legacy of Thieves Collection κυκ΄λοφορεί για το PS5 από τις 28/1/22 ενώ για υπολογιστές αναμένεται εντός του 2022. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από το PlayStation Greece.

The post Uncharted: Legacy of Thieves Collection | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα