Tiny Racer - Mini Review

"Θέλω να γίνω Micro Machines στη θέση του Micro Machines!".

To Tiny Racer είναι ένα κακό παιχνίδι. Πρόκειται για έναν τίτλο που αναπτύχθηκε από την IceTorch και πατάει επάνω στη διασκεδαστική συνταγή τίτλων όπως είναι οι MicroMachines και Table Top Racing, μόνο που όλα πήγανε στραβά. Η αλήθεια είναι πως ένας τίτλος αυτού του είδους είναι αρκετά εύκολο να γίνει διασκεδαστικός, ενώ παράλληλα θα ταίριαζε γάντι στην υβριδική κονσόλα της Nintendo.

Δυστυχώς, όμως, στο

Tiny Racer τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το «σχέδιο» και αυτό το καταλάβαμε γρήγορα. Μετά από ένα πολύ σύντομο tutorial, που περιορίστηκε στο να μας μάθει να στρίβουμε με τον μοχλό (το d-pad δεν λειτουργεί), να πατάμε το γκάζι και να κάνουμε reset το αυτοκινητάκι μας, το μαρτύριο ξεκίνησε. Πριν περάσουμε στα των αγώνων, καλό θα ήταν να γίνει μία σύντομη αναφορά στα μενού του τίτλου, που είναι από τα χειρότερα που έχουμε συναντήσει εδώ και χρόνια. Εδώ θα αναφέρουμε πως το κουμπί back είναι κρυμμένο στο πάνω αριστερά μέρος της οθόνης, ενώ δεν έχει αντιστοιχηθεί με κάποιο hard button της κονσόλας.

Πίσω στο παιχνίδι, οι αγώνες του διαρκούν μόλις 3 γύρους, αλλά σπάνια τερματίσαμε σε κάποιον από αυτούς. Η ανύπαρκτη ΑΙ των αντιπάλων, τους οδηγούσε συνεχώς επάνω μας, και το περίεργο collision system κατέστρεφε τον έναν αγώνα μετά τον άλλο. Καμία συνοχή στο σύστημα «φυσικής» του τίτλου αφού κάθε επαφή είχε διαφορετικό αποτέλεσμα. Αν κάπου πετυχαίνει το Tiny Racer, είναι στο να μας θυμίσει πώς ήταν όταν αδειάζαμε τον κουβά με τα σιδερένια αυτοκινητάκια μας όταν ήμασταν μικρότεροι. Κάπως έτσι είναι η πρώτη στροφή του αγώνα, με το ένα αυτοκίνητο να πέφτει επάνω στο άλλο και τον παίκτη να καταφεύγει στη λύση του restart. Το περίεργο και "bumpy" σύστημα φυσικής κάνει την εμφάνισή του σε κάθε άλμα του οχήματος, σε κάθε επαφή με τις «μπαριέρες», καταστρέφοντας ακόμη και τη σύντομη ευχαρίστηση που σου προσφέρει ο τίτλος όταν είσαι μακριά από άλλα οχήματα.

Η IceTorch δείχνει πως δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα του ίδιου της του παιχνιδιού, αφού οι πίστες του τίτλου είναι τόσο περίπλοκα σχεδιασμένες, με πάρα πολλά άλματα, στενούς δρόμους, απότομες στροφές και μικροσκοπικές ράμπες. Ο παίκτης συνεχώς νιώθει πως παλεύει με το ίδιο το παιχνίδι, αφού όλα γύρω του τον οδηγούν σε ατελείωτα restart και όχι απλά reset. Ανεβάζοντας λίγο το επίπεδο και βάζοντας «δύσκολα» από ό,τι φαίνεται στην IceTorch, το ίδιο το σύστημα των reset είναι προβληματικό. Ο τίτλος δεν προσφέρει κανέναν μηχανισμό (π.χ. powerslide, power ups ή έστω shortcuts) ώστε να μπορέσουμε να επανορθώσουμε κάποιο λάθος μας και να μην πάει χαμένος ένας αγώνας. Οι αντίπαλοι, μετά τον αρχικό χαμό, συνεχίζουν την πορεία τους και ο παίκτης μένει να τους κυνηγά με ένα όχημα ίδιων δυνατοτήτων, χωρίς κανένα «όπλο» στα χέρια του. Έτσι, το restart αποτελεί μονόδρομο.

Ο τεχνικός τομέας του τίτλου είναι και αυτός μέτριος, με την όποια λεπτομέρεια υπάρχει στα χοντροκομμένα και τετραγωνισμένα πολύχρωμα οχήματα να χάνεται σε βάθος πέντε μέτρων. Σχεδιαστικά δεν υπάρχει καμία ταυτότητα, αφού σε αντίθεση με τα οχήματα, τα περιβάλλοντα ακολουθούν μία πιο ρεαλιστική αισθητική, η οποία όπως είναι λογικό τα κάνει να δείχνουν μέτρια, ακόμη και σε σύγκριση με παιχνίδια για smartphones. Στον ηχητικό τομέα, έχουμε ένα μουσικό χαλί... σκέτο χάλι, που έχει περισσότερες πιθανότητες να μας κάνει δολοφόνους από το επόμενο GTA. Ο ήχος των οχημάτων περιορίζεται στον κουραστικό ήχο που κάνει ένα τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι όταν είναι στα όρια του, μόνο που μοιάζει να έχει ηχογραφηθεί με παλιό κινητό.

Δυστυχώς, τα πάντα στο Tiny Racers είναι προβληματικά και κάτω του μέτριου. Ακόμη και το τοπικό multiplayer mode για την ώρα δεν επιτρέπει την χρήση των joy cons ως ξεχωριστά χειριστήρια (κάτι που η IceTorch έχει υποσχεθεί να διορθώσει), κάνοντας την ύπαρξη ενός δεύτερου controller απαραίτητη. Όλο το παιχνίδι μοιάζει να δημιουργήθηκε στο πόδι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς καμία προσπάθεια για λειτουργικότητα, πόσο μάλλον για κάποια πρωτοτυπία, θυμίζοντας μας εμάς να τρέχουμε να προλάβουμε την προθεσμία μίας εργασίας. Σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν αρκετά καλύτερα racing παιχνίδια, ακόμη και για Nintendo Switch, ενώ το Tiny Racer βάζει το λιθαράκι του στην προσπάθεια του e-Shop να μοιάσει και άλλο στο Google Play Store, με δεκάδες shovelware παιχνίδια.

To Tiny Racer κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Switch από τις 31 Ιουλίου του 2020. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τον developer.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα