The World Ends With You: Final Remix

Επιστροφή στο "παιχνίδι".

Το The World Ends With You, όταν κυκλοφόρησε αρχικά, αποτέλεσε μια εξαιρετική JRPG πρόταση για το Nintendo DS. Αυτό συνέβη επειδή ο τίτλος, εκτός του ό,τι απέδιδε μια ιδιαίτερη ιστορία που συνοδευόταν από ένα καλοδουλεμένο σύστημα μάχης, το οποίο αξιοποιούσε τις δύο οθόνες του φορητού συστήματος της Nintendo, διέθετε και ένα πανέμορφο art

direction, όπως και πάρα πολύ καλή μουσική επένδυση. Έτσι, ήταν ένας εξαιρετικός τίτλος στο σύνολό του. Κατά συνέπεια, όσοι ασχολήθηκαν με τον αρχικό τίτλο πίσω στο 2008, ήταν λογικό να περίμεναν και να επιθυμούσαν την επόμενη περιπέτεια του Neku Sakuraba. Αυτή η επιθυμία εντάθηκε και αναβιώθηκε από τη στιγμή που οι χαρακτήρες του τίτλου φιλοξενήθηκαν στο Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance. Οπότε, από τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί τόσα χρόνια κάποιο sequel, είναι λογικό να δημιουργείται το ερώτημα του τι ακριβώς εμπεριέχει και προσφέρει η Final Remix έκδοση του τίτλου.

Όμως πριν απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το The World Ends With You: Final Remix δεν είναι ένας καινούργιος τίτλος ή ένα spin-off για το franchise. Αντιθέτως, είναι μια επανακυκλοφορία του αρχικού τίτλου, η οποία φέρνει διάφορες αλλαγές και προσθήκες που θα διαβάσετε παρακάτω. Η ιστορία του τίτλου μάς βρίσκει σε μια διαφορετική/ φανταστική εκδοχή της περιοχής Shibuya, που βρίσκεται στο σύγχρονο Τόκιο. Εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο του πρωταγωνιστή Neku Sakuraba, ο οποίος βρίσκει τον εαυτό να ξυπνάει στη μεγάλη διασταύρωση της περιοχής.

Σε εκείνο το σημείο ο ήρωάς μας παρατηρεί πως κρατάει στο χέρι του μια καρφίτσα, την οποία όταν αγγίζει, του επιτρέπει να ακούει τις σκέψεις των πολιτών στην περιοχή. Παράλληλα, εκείνη τη χρονική στιγμή λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του, το οποίο του παρέχει ορισμένες πληροφορίες. Ο Neku πρέπει να βρεθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Αν και ο ήρωας μας θεωρεί πως το συγκεκριμένο μήνυμα είναι απλά ένα spam mail, η αντίδρασή του αλλάζει εντελώς τη στιγμή που αντιλαμβάνεται πως στην παλάμη του απεικονίζεται ένα χρονικό όριο, το οποίο είναι ίδιο με αυτό του μηνύματος.

Σε εκείνη τη φάση, που ο Neku κυριεύεται από το άγχος, δέχεται επίθεση από εχθρικές μονάδες. Ωστόσο, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει και αναγκάζεται να τραπεί σε φυγή. Μέσω της διαφυγής του βρίσκεται στο άγαλμα του Hachiko όπου γνωρίζει τη Shiki Misaki, η οποία τον αναγκάζει να πραγματοποιήσουν ένα συμβόλαιο ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις εχθρικές μονάδες που τον καταδιώκουν. Μετά την πρώτη μάχη η Shiki μάς ενημερώνει πως είμαστε μέρος ενός "παιχνιδιού", του Reapers' Game, το οποίο έχει χρονικό όριο και λήγει σε επτά ημέρες. Συνεπώς, ο ήρωάς μας αντιλαμβάνεται πως πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των μηνυμάτων ώστε να ξεφύγει από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Επίσης, μαθαίνει πως οι παίκτες που έχουν υπογράψει συμβόλαιο είναι οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές μονάδες "Noise".

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ανοίξουμε μια παρένθεση ώστε να ειπωθεί πως το παιχνίδι δεν έχει χρονικό όριο και περιορισμούς (όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στους τίτλους Atelier της Gust) στο πώς θα αξιοποιήσουμε το χρόνο μας. Απλά, η ιστορία του τίτλου χωρίζεται σε ημέρες, και τα γεγονότα που εξελίσσονται σε ώρες και χρονικά διαστήματα. Επειδή, όπως είναι γίνεται αντιληπτό, το σενάριο παρουσιάζει ενδιαφέρον από τις πρώτες του ώρες, δεν θα μακρηγορήσουμε περισσότερο ενώ επίσης θα αποφύγουμε και τυχόν spoilers για όσους δεν έχουν παίξει την αρχική έκδοση. Έτσι, σε αυτό το σημείο θα σταματήσουμε την αναφορά μας στα γεγονότα που αφορούν στην ιστορία του παιχνιδιού. Ωστόσο, θα σχολιάσουμε το εξής: η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και περιέχει ανατροπές, αλλά εκτός αυτού, συνοδεύεται και από διάφορους χαρακτήρες και ήρωες, οι οποίοι έχουν τη δική τους -μοναδική- προσωπικότητα, χαρακτηριστικά και ιστορία, στοιχεία που ξεφεύγουν από τα γνωστά κλίσε του είδους.

Συγκεκριμένα, ο Neku είναι εσωστρεφής και καθόλου κοινωνικός, αφού "δεν καταλαβαίνει τον κόσμο", για αυτό εξάλλου αντιπαθεί τη συνομιλία με άλλους. Στον αντίποδα, η Shiki προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους, με την πάντα θετική στάση ζωής που υιοθετεί. Όπως προαναφέραμε, ο κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός, αλλά παράλληλα δεν μένει και στάσιμος, αφού υπάρχει εξέλιξη στην ανάπτυξη και την προσωπικότητά του, κάτι που σημαίνει πως μαζί με τη ροή και την εξέλιξη του σεναρίου, θα βιώσετε και την αλλαγή ταυτότητας /προσωπικότητας του κάθε χαρακτήρα.

Το οπτικοακουστικό τμήμα του παιχνιδιού -από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μεταφορά του αρχικού υλικού- μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως αποδίδεται ικανοποιητικά είτε παίζουμε σε handheld είτε σε docked mode. Βέβαια, το ότι μιλάμε για μεταφορά του αρχικού τίτλου από το DS, σημαίνει πως μερικά εικονίδια αντικειμένων μεταφέρθηκαν με texture χαμηλής ανάλυσης ενώ και το OST είναι περίπτωση "hit or miss" λόγω του remix των πρωτότυπων μουσικών κομματιών. Ωστόσο, οι δημιουργοί προέβλεψαν για αυτή την επιλογή και άφησαν στον παίκτη να επιλέξει μεταξύ του remix ή της αρχικής απόδοσης του soundtrack.

Παρακάτω έχουμε το βασικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τίτλου, το οποίο είναι το σύστημα μάχης. Το σύστημα μάχης ή, αλλιώς, το "Stride Battle Cross System" του The World Ends With You, στο Nintendo DS μάς επέτρεπε να χειριζόμαστε τον Neku και το συνεργάτη του ταυτόχρονα στις δύο οθόνες της φορητής κονσόλας. Συγκεκριμένα, στην κάτω οθόνη ελέγχαμε τον Neku με τη χρήση του stylus, και στην επάνω οθόνη χρειαζόταν να πατήσουμε συγκεκριμένο συνδυασμό πλήκτρων ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο συνεργάτης μας. Οπότε, με τη μεταφορά του τίτλου στο Nintendo Switch ήταν αναπόφευκτη η αλλαγή του χειρισμού που αφορά στο σύστημα μάχης. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε από το συγκεκριμένο τμήμα, καλό είναι να αναφέρουμε το πώς λειτουργεί ο χειρισμός αλλά και η ίδια η μάχη.

Αν έχετε στην κατοχή σας το το Pro controller του Switch μάλλον δεν θα το χρειαστείτε για τον συγκεκριμένο τίτλο, αφού ο χειρισμός σε handheld mode γίνεται μέσω touchpad, ενώ στην τηλεόραση ή σε tabletop mode θα χρειαστείτε ένα από τα δύο Joy-Cons. Στη μετακίνηση του Neku που αφορά το τμήμα της Shibuya, κανένας από τους δύο χειρισμούς δεν παρουσιάζει πρόβλημα, ωστόσο στο σύστημα μάχης τα πράγματα γίνονται πραγματικά περίπλοκα. Συγκεκριμένα, για να ξεκινήσει η μάχη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την καρφίτσα του παίκτη που προαναφέραμε, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης, και εκτός του ότι επιτρέπει να διαβάζουμε τις σκέψεις των πολιτών, προβάλλει και τους διάφορους εχθρούς στην κάθε περιοχή. Για να ξεκινήσει η μάχη, απλά επιλέγουμε (είτε με touch είτε με πλήκτρο του Joy-Con) τις εχθρικές μονάδες, οι οποίες απεικονίζονται με διαφορετικό συμβολισμό και μέγεθος, που συνεπάγονται με διαφορετικού είδους προκλήσεις.

Όταν επιλέξουμε με ποιόν εχθρό θα πολεμήσουμε ή με ποιόν χρειάζεται ώστε να προχωρήσουμε την ιστορία, βρισκόμαστε στο πεδίο της μάχης. Η μάχη, όπως είναι λογικό, λαμβάνει μέρος σε μια οθόνη. Στην αρχή όλα τρέχουν καλά, αφού η κίνηση του Neku στη μάχη συμβαδίζει με αυτή της πόλης -με ορισμένες μικρές αλλαγές. Συγκεκριμένα, για να αποφύγει τους εχθρούς ο ήρωάς μας, χρειάζεται να κρατάμε πατημένη τη σκανδάλη και παράλληλα να κάνουμε χρήση του motion συστήματος του Joy-Con, ενώ στην περίπτωση του handheld "χαράζουμε" τη διαδρομή που θέλουμε να πραγματοποιήσει για την αποφυγή του.

Το αμυντικό σύστημα είναι λειτουργικό, ωστόσο δεν θα λέγαμε πως το ίδιο ισχύει και για την επίθεση. Για να επιτεθεί ο Neku και ο συνεργάτης του, χρειάζονται διάφορες καρφίτσες (pins), τις οποίες αγοράζουμε/ βρίσκουμε στην περιοχή της Shibuya. Εφόσον, έχουμε στην κατοχή μας ορισμένες, μπορούμε να τις εξοπλίσουμε στο χαρακτήρα μας. Όπως φαντάζεστε, η κάθε μια από αυτές είναι και μια επιθετική ή αμυντική ικανότητα για τον ήρωά μας, η οποία ενεργοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο. Για να ενεργοποιηθεί η κάθε ικανότητα, απαιτείται μια συγκεκριμένη κίνηση, δηλαδή αν επιθυμούμε να κάνουμε χρήση μιας ικανότητας που εκτοξεύει πυραύλους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πατήσουμε (tap στο touchpad) το πλήκτρο επίθεσης, σε κενό χώρο, ώστε να πραγματοποιηθεί.

Όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το εξής: Από τη στιγμή που η μάχη λαμβάνει χώρα σε μια οθόνη, το πλήθος των εχθρικών μονάδων (όπως είναι λογικό) είναι αυξημένο. Αυτό σημαίνει πως όταν επιχειρήσουμε την παραπάνω κίνηση, είναι πιθανό κάποιος εχθρός να βρεθεί σε σημείο που ταυτίζεται με την ενεργοποίηση άλλης ικανότητας, η οποία θα απαιτούσε το πάτημα του πλήκτρου επίθεσης. Συγκεκριμένα, μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε η ικανότητα του κεραυνού είτε η εμφάνιση του συνεργάτη είτε κάποια άλλη ικανότητα, η οποία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό, το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο κατά τη χρήση πλήκτρου, αλλά και στη χρήση άλλων ικανοτήτων, οι οποίες απαιτούν να εκτελούμε οριζόντιες και κάθετες γραμμές (χρήση motion controls ή σχεδιάζοντας γραμμές στο touchpad), οι οποίες ταυτίζονται με άλλες κινήσεις. Για παράδειγμα, για να εκτοξεύσουμε φωτιές, χρειάζεται να κάνουμε μια συνεχόμενη γραμμή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο, μερικές καρφίτσες ενεργοποιούνται με το γρήγορο/ απότομο σχεδιασμό κίνησης, που σημαίνει για ακόμη μια φορά πως υπάρχει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί μια άλλη ικανότητα. Δηλαδή, το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να κάνουμε μια κίνηση και άλλη πραγματοποιείται, αλλά ακόμα και ότι αυτές οι τεχνικές μπορεί να επηρρεάσουν ή να μας κοστίσουν τη μάχη, διότι η κάθε μια από αυτές, μόλις χρησιμοποιηθεί, έχει cooldown, που οδηγεί σε περιορισμό χρήσης τους.

Σε ό,τι αφορά το παραπάνω πρόβλημα, δεν πρέπει μην ξεχνάμε πως στην πορεία του παιχνιδιού ο Neku μπορεί να εξοπλιστεί με μέχρι και έξι καρφίτσες, ενώ και οι κινήσεις του συνεργάτη του -αφού δεν έχει τη δική του οθόνη- ενεργοποιούνται με τις παραπάνω κινήσεις, οι οποίες περιορίζονται σε τρεις, δηλαδή φτάνουμε το σύνολο των εννιά ικανοτήτων που διασταυρώνονται με το προαναφερθέν σύστημα χειρισμού. Με απλά λόγια, ο χειρισμός στο σύστημα μάχης -είτε στην περίπτωση χρήσης touchpad είτε με χρήση Joy-Cons- δοκιμάζει την υπομονή και την τύχη του παίκτη, αφού δεν γνωρίζουμε ποια ικανότητα θα ενεργοποιηθεί κάθε φόρα που συμμετέχουμε στη μάχη.

Ωστόσο, οι δημιουργοί προνόησαν, και για αυτό το λόγο στη Final Remix έκδοση αποφάσισαν να μειώσουν αισθητά τη δυσκολία σε σχέση με την αρχική έκδοση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προσθήκη της λειτουργίας local co-op. Το local co-op λειτουργεί μόνο στη μάχη και ο δεύτερος παίκτης αναλαμβάνει (μέσω του δεύτερου Joy-Con) το ρόλο του συνεργάτη του Neku. Με αυτό το σύστημα ο δεύτερος παίκτης έχει μόνο τρεις κινήσεις στη μάχη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να γλιτώνει τον πονοκέφαλο που εξακολουθεί να έχει ο πρώτος παίκτης με τις επιπλέον έξι ικανότητες. Δηλαδή, αν και ο μηχανισμός αυτός προσφέρει διασκέδαση, δεν αναιρεί τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα μάχης.

Eξίσου σημαντικό είναι να απαντηθεί το ερώτημα που θέσαμε στην αρχή, δηλαδή το τι ακριβώς περιέχει και προσφέρει η Final Remix έκδοση του τίτλου.Το περιεχόμενο που προσφέρει η Final Remix έκδοση ονομάζεται "A New Day", και γίνεται προσβάσιμο μετά το τέλος του παιχνιδιού. Σε αυτή τη νέα ημέρα -και, κατ' επέκταση, κεφάλαιο- θα γνωρίσετε νέους χαρακτήρες και γεγονότα. Ωστόσο, κρατήστε τις προσδοκίες σας χαμηλά, διότι το τμήμα της ιστορίας σε αυτό το κεφάλαιο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, που σημαίνει πως ο ρόλος της νέας ημέρας είναι να αποδώσει ελάχιστες πληροφορίες (πρακτικά λειτουργεί ως "teaser") για το μέλλον των ηρώων και της σειράς. Για την ολοκλήρωση του κεφαλαίου και για να περάσετε τις προκλήσεις που προσφέρει η συγκεκριμένη ημέρα, θα χρειαστείτε συνολικά δύο με τρεις ώρες, διότι σε αυτό το σημείο οι δημιουργοί ανέβασαν αρκετά τη δυσκολία ώστε να αντισταθμίσουν τη χαμηλή πρόκληση του βασικού τίτλου.

Τέλος, εκτίμησή μας είναι πως το νέο περιεχόμενο δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τους παίκτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει το παιχνίδι στην αρχική του έκδοση, να επιστρέψουν. Ένα αίτιο αυτού είναι πως όσοι επισκεφθούν τον τίτλο δεύτερη φορά θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει επιλογή προσπέρασης των διαλόγων. Αυτό συνεπάγεται ότι θα αργήσετε να φτάσετε στο νέο περιεχόμενο που έχει να προσφέρει ο τίτλος. Το δεύτερο και σημαντικότερο αίτιο, είναι πως το νέο περιεχόμενο βασίζεται περισσότερο στις προκλήσεις που θα φέρει στον παίκτη παρά στην παρουσίαση της ιστορίας, η οποία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα.

Ολοκληρώνοντας, θα λέγαμε ότι η Final Remix έκδοση του The World Ends With You απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν παίξει καθόλου το αρχικό παιχνίδι. Οπότε, μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα εξαιρετικό JRPG, το οποίο -δυστυχώς- μέσα από αυτή τη μορφή του πάσχει από προβληματικό χειρισμό στο σύστημα μάχης. Αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε αυτή τη νέα Shibuya, καλό είναι να οπλιστείτε με υπομονή.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα