The Gap | Review

Ο Joshua, ο πρωταγωνιστής του The Gap, τα είχε όλα, μέχρι που έχασε τα πάντα. Ένας ανερχόμενος νευρο-επιστήμονας, αναγνωρισμένος στην επιστημονική κοινότητα, με έναν επιτυχημένο γάμο, με μια σύζυγο που αγαπάει και μια κόρη που λατρεύει. Ήταν επιτυχημένος τόσο εργασιακά όσο και σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Όλα αυτά όμως, θα αλλάξουν εν τάχει, όταν η σύζυγός του, η Amber, αρχίζει να εμφανίζει σημάδια μιας εκφυλιστικής ασθένειας του εγκεφάλου η οποία είναι κληρονομική, με αποτέλεσμα

ο κόσμος του Joshua να γκρεμιστεί και να αλλάξει άρδην.

Ο ίδιος, μη μπορώντας να αντέξει και να δεχτεί τα γεγονότα αυτά, αρχίζει να εξερευνά τις πιθανότητες χρήσης των επιστημονικών γνώσεών του, με στόχο να βρει έναν τρόπο να θεραπεύσει την ασθένεια της συζύγου του πριν να είναι αργά. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό, γεγονός που τον οδηγεί σε μερικές πιο σκοτεινές και γκρίζες επιστημονικά επιλογές. Λαμβάνοντας μέρος σε ένα πειραματικό νευρο-επιστημονικό πρόγραμμα, υπό την ηγεσία ενός γίγαντα της βιοτεχνολογίας, της Neuraxis, ο Joshua βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περίεργη εταιρική πλεκτάνη, την οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του.

Χρησιμοποιώντας το αίσθημα του déjà vu και την νανοτεχνολογία, ο κεντρικός πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι μπορεί να μετακινείται μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων και εναλλακτικών συμπάντων, ελπίζοντας ότι μία από αυτές τις εκδοχές της ιστορίας του μπορεί να περιέχει τη θεραπεία που ψάχνει εναγωνίως. Το The Gap αφηγείται μια ιστορία, η οποία ξεκινάει -αλλά δεν περιορίζεται- στο έτος 2045. Μια ιστορία απώλειας, πόνου και χαμού, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την επιστήμη και την επιστημονική φαντασία ως κινητήρια δύναμη λύσης των προβλημάτων του πρωταγωνιστή.

Ο indie τίτλος, που αναπτύχθηκε από την Label This, ένα ανεξάρτητο στούντιο δύο μόλις ατόμων με έδρα τη Σλοβενία, εκδόθηκε μέσω της Crunching Koalas (που, μεταξύ άλλων, μας έχει δώσει τα This War of Mine και Frostpunk) και είναι η πρώτη προσπάθεια της ομάδας -στον πυρήνα του είναι ένα τυπικό παιχνίδι γρίφων με έντονα στοιχεία walking simulator. Στόχος σας είναι να συλλέγετε νέα στοιχεία, καθώς η ιστορία του τίτλου εξελίσσεται και ξεδιπλώνεται μέσω της αφήγησης. Ταυτόχρονα έχετε ως βασικό στόχο να προχωρήσετε και να συμπληρώσετε το επόμενο χρονοδιάγραμμα που θα βρείτε ή να ενώσετε και να αποσαφηνίσετε μια νέα μνήμη.

Άκρως θετικό και ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το παιχνίδι και η ιστορία του δεν είναι γραμμική. Αντιθέτως, αρκετές φορές θα χρειαστείτε να μετακινηθείτε σε διάφορα σημεία τόσο του χρόνου όσο και του τόπου και των αναμνήσεων του πρωταγωνιστή. Η διάρκεια του τίτλου είναι σχετικά μικρή -λιγότερο από τρεις ώρες- κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να θεωρηθεί αρνητικό, μιας και φαίνεται αρκετά ταιριαστή και κατάλληλη για το είδος, το μέγεθος και τη θεματική του παιχνιδιού. Αυτή η διάρκεια αυξάνεται ωστόσο αν κάποιος ενδιαφερθεί να δει και τα δύο τέλη τα οποία έχει το παιχνίδι.

Το gameplay μοιάζει αρκετά απλοϊκό και τυπικό. Έτσι, θα κληθείτε να εξερευνήσετε κάθε χώρο που θα συναντήσετε, εξετάζοντας αντικείμενα, υπολογιστές, φωτογραφίες κ.α. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τα διάφορα αντικείμενα ή έγγραφα, θα ξεκινήσουν κάποιες συζητήσεις ή θα βρείτε κάποια αποσπάσματα πληροφοριών και θα μπορέσετε να επαναφέρετε σταδιακά τη μνήμη σας.

Κάποιες από αυτές τις μνήμες ή συμβάντα θα σας οδηγήσουν με τη σειρά τους σε άλλες μνήμες στο χρονικό σημείο στο οποίο βρίσκεστε ή στο παρελθόν ή το μέλλον. Στη συνέχεια μπορείτε μέσω ενός κεντρικού πίνακα, στον οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία και οι μνήμες που συγκεντρώνετε (αλλά και όχι μόνο), να μεταφερθείτε σε άλλο χρονικό σημείο ή συμβάν και να εξετάσετε αντικείμενα. Κομμάτι της ιστορίας είναι και η ολοκλήρωση κάποιων πραγμάτων σε μια συγκεκριμένη σειρά έτσι ώστε να επαναφέρετε τη μνήμη του πρωταγωνιστή, ενώ σε άλλα θα χρειαστεί να βρείτε στοιχεία από άλλες χρονικές περιόδους και να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη.

Για παράδειγμα, σε μια ανάμνηση θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα κατοικίδιο για την κόρη σας, αλλά δεν ξέρετε περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες και θα πρέπει να συγκεντρώσετε μέσω της εξερεύνησής σας σε διάφορες χρονικές περιόδους, προτού λύσετε πλήρως τον γρίφο και συγκεντρώσετε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της ανάμνησης.

Από το παιχνίδι των Σλοβένων δεν λείπουν και οι πιο τυπικοί γρίφοι, όπως η ανάγκη για ανάκτηση κάποιων κωδικών πρόσβασης σε τάμπλετ, τηλέφωνα ή υπολογιστές που θα πρέπει να βρείτε, με τους περισσότερους να είναι αρκετά βατοί και να μην απαιτούν ιδιαίτερο ψάξιμο από τον παίκτη.

Ένα σημαντικό στοιχείο του τίτλου είναι, όπως θα ήταν λογικό, η γραφή του. Το βασικό κομμάτι της οποίας είναι μια ενδιαφέρουσα μίξη διάφορων σημείων στο χρόνο και των αναμνήσεων, καταστάσεων και συμβάντων τα οποία έζησε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Joshua. Όλα αυτά μέσα από μια έξυπνη αφήγηση που συνδυάζει την επιστήμη, τη φαντασία και την ουτοπία.

Η οπτική αφήγηση καταφέρνει σε σημεία να είναι αρκετά ξεκάθαρη και βατή για τον παίκτη, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο κόσμος ζωντανεύει και οι σχέσεις και η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων είναι αρκετά αληθοφανής. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά τα σημεία στα οποία οι διάλογοι και οι στιχομυθίες κατά τη διάρκεια κάποιων σκηνών και συζητήσεων φαίνονται αρκετά «ξύλινοι» και εν μέρει προβλέψιμοι.

Τα voice overs του παιχνιδιού είναι αρκετά ταιριαστά και ποιοτικά, ακόμα και στα σημεία που οι συζητήσεις φαίνονται ιδιαιτέρως προκατασκευασμένες, με τη μουσική επένδυση του τίτλου να είναι αραιή αν και καλά εκτελεσμένη και να εμφανίζεται σωστά στα σημεία που η ιστορία χρειάζεται την ύπαρξη κάποιου μουσικού θέματος.

Εν τέλει, η ιστορία που αφηγείται ο τίτλος έχει αρχή, μέση και τέλος και είναι ένα σκληρό και ενδιαφέρον ταξίδι, με φόντο μια σκοτεινή θεματική. Μια καλοδουλεμένη ιστορία που καταπιάνεται με αρκετά βαριές και δύσκολες έννοιες, όχι μόνο στο επιστημονικό αλλά και στο ανθρώπινο και διαπροσωπικό κομμάτι. Ξετυλίγει ένα κουβάρι αναμνήσεων, καθώς αφηγείται το ταξίδι του πρωταγωνιστή μέσα από διάφορες μνήμες και συμβάντα σε ποικίλες χρονικές περιόδους, εξερευνώντας τις αποφάσεις, τα αποτελέσματα και τα επακόλουθα αυτών.

Το The Gap είναι μια ιστορία η οποία όσο εξελίσσεται εξετάζει τις δυνατότητες και τα όρια του ανθρώπινου μυαλού, τις εναλλακτικές πραγματικότητες και την έννοια του πολυσύμπαντος, ενώ ταυτόχρονα δεν σταματάει να συνυπολογίζει το κόστος και το αποτέλεσμα των επιλογών που κάνει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του, τις αλλαγές και τις εναλλακτικές διακλαδώσεις που «ανοίγει» η κάθε μας απόφαση. He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.

Το The Gap κυκλοφορεί από τις 19/10/23 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από την Crunching Koalas.

The post The Gap | Review first appeared on GameOver.

The post The Gap | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα