Super Mario - Η πορεία ενός υδραυλικού

It's a' me! Mario!

Το πεπρωμένο των σημαντικών ηρώων που εμφανίζονται σε πολλά βιντεοπαιχνίδια είναι ένα: να γίνουν μνημειώδεις χαρακτήρες. Τι σημαίνει αυτό; Η μορφή τους να είναι αναγνωρίσιμη από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο (για να μην αναφέρουμε δισεκατομμύρια) και να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη μεγάλη εκδότρια εταιρεία που ασχολείται με την κυκλοφορία των περιπετειών τους σε όλον τον κόσμο. Και πλέον, με τη βιομηχανία

των βιντεοπαιχνιδιών να έχει πια ξεπεράσει τα σαράντα χρόνια προσφοράς ψυχαγωγίας και περιπετειών, υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που έχουν καταφέρει να αγγίξουν αυτό το status quo.

Αναμφισβήτητα, όμως, υπάρχει ένας χαρακτήρας που μας έχει συντροφεύσει όλα μας τα χρόνια, από την παιδική μέχρι και την πιο ώριμη ηλικία, ανεξαρτήτως του χρόνου και των στιγμών που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με κάποιο παιχνίδι της σειράς. Πόσες και πόσες φορές δεν γυρνούσαμε πίσω, σε προηγούμενα σημεία ενός επιπέδου, για να ελέγξουμε αν είχαμε ξεχάσει κάποιο πολύτιμο νόμισμα – γιατί κάθε ζωή που κερδίζαμε ανά εκατό νομίσματα ήταν πολύτιμη! Πόσες φορές χαιρόμασταν με τα power ups που ξεφύτρωναν μέσα από τα κουτιά-μυστήριο και πόσες φορές απογοητευόμασταν κάθε φορά που ο ήρωάς μας συρρικνωνόταν από κάποια εχθρική επίθεση ή -ακόμα χειρότερα- έπεφτε σε κάποια απύθμενη τρύπα, με αποτέλεσμα να πρέπει να χάσουμε μια ζωή ή και να ξεκινήσουμε και από την αρχή;

Φυσικά, μιλάμε για τον αξιαγάπητο υδραυλικό Μάριο. Τον ένα και μοναδικό χαρακτήρα που έχει εμπνεύσει τη δημιουργία δεκάδων main-series αλλά και spin-off τίτλων και τον πρωταγωνιστή μιας σειράς, του οποίου κάθε μια περιπέτεια, αποτελεί και μια νέα προσθήκη στο Μανιταρένιο Σύμπαν-Βασίλειο που δημιούργησε ο ταλαντούχος Ιάπωνας δημιουργός, Shigeru Miyamoto. Ο υδραυλικός αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο της Nintendo, κατάφερε να βγάλει νοκ-άουτ την εξίσου δημοφιλή μασκότ της Sega – τον Σόνικ – έχει καταφέρει να εξερευνήσει πλανήτες και γαλαξίες και ετοιμάζεται για μια νέα περιπέτεια σε λίγους μήνες. Μέχρι τότε –και με αφορμή τα 30 χρόνια κυκλοφορίας του πρώτου, «επίσημου» Super Mario τίτλου στην ευρωπαϊκή Ήπειρο– θα θέλαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε μερικές από τις πιο καλές στιγμές του αγαπημένου υδραυλικού!

1987 – 1989: Super Mario Bros. & Super Mario Bros. 2

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού στην ιαπωνική και αμερικανική αγορά, το Super Mario Bros. έγινε διαθέσιμο και για τους κατόχους NES της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Το story απλό. Ο υδραυλικός Μάριο αναλαμβάνει να σώσει την πριγκίπισσα Toadstool από τα δόντια του Bowser. Το gameplay εξίσου απλό. Ο Μάριο ταξιδεύει από τη μια άκρη του επιπέδου στην άλλη, συλλέγοντας νομίσματα και κατατροπώνοντας τις δυνάμεις του Bowser. To μανιτάρι και το φλεγόμενο λουλούδι θα τον βοηθήσουν να κάνει το ταξίδι του πιο εύκολο, ενώ μετά από 8 κόσμους περιπλάνησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Bowser, καταφέρνοντας να τον νικήσει και να κερδίσει την πριγκίπισσα. Το μήνυμα “Thank you Mario!” θα γίνει σήμα κατατεθέν και θα συνεχίσει να πλαισιώνει τους μετέπειτα τίτλους για πολλά χρόνια αργότερα.

Το sequel θα κυκλοφορήσει δυο χρόνια αργότερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή τη φορά, εκτός από τον Μάριο και τον αδελφό του, τον Λουίτζι, έχουμε και την προσθήκη της πριγκίπισσας Peach και του Toad. Η ουσία είναι η ίδια: οι παίκτες καλούνται να βρουν την έξοδο της πίστας και να προχωρήσουν παρακάτω. Αυτή τη φορά, όμως, το gameplay εμπλουτίζεται με τη δυνατότητα ρίψης αντικειμένων στους εχθρούς για να τους εξοντώσουν, ενώ κάθε ήρωας έχει και τη δική του ξεχωριστή ικανότητα. Για παράδειγμα, ο Λουίτζι μπορεί να πηδήσει ψηλότερα ενώ η Peach να πηδήσει πιο μακριά. Η δεύτερη συνέχεια τα πήγε αρκετά καλά από εμπορικής άποψης και έθεσε τα θεμέλια για τη συνέχεια...

1990-1995: Νέα πλατφόρμα, νέο κοινό

...η οποία και εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά εδάφη το 1991 και άκουγε στο όνομα Super Mario Bros. 3. Το παιχνίδι εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τις δυνατότητες του, πλέον, όχι τόσο ισχυρού NES, αποδίδοντας επίπεδα σε 8 διαφορετικούς κόσμους, με υπαρκτά αν και υποτυπώδη cut scenes, τοποθεσίες στους χάρτες που μπορούν να προσεγγιστούν με νέους τρόπους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αποφεύγονται ορισμένα επίπεδα και, φυσικά, νέα animations και power-ups –ο Tanooki Mario εξακολουθεί να είναι μια αγαπημένη μορφή στο παιχνίδι τότε και σε όσα παιχνίδια εμφανίζεται. Ένα χρόνο μετά κάνει την εμφάνισή του το Super Mario World. Τα παιχνίδι αυτό, που κυκλοφορεί πλέον για το Super NES, δίνει μια νέα πνοή στη σειρά. Η υπόθεση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται μετά τα γεγονότα του Super Mario Bros. 3, με το παιχνίδι να εισάγει με τη σειρά του τη φυλή των Yoshi.

Το παιχνίδι εμφανίζεται αρκετά βελτιωμένο, με ελευθερία στην επιλογή παιξίματος των επιπέδων, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση απομάκρυνσης από το linear style των προηγούμενων τίτλων. Έτσι, για μια ακόμα φορά, οι αδελφοί Μάριο και Λουίτζι, με τη βοήθεια του Yoshi, αναλαμβάνουν να σώσουν την πριγκίπισσα Toadstool από τον Bowser και τα μοχθηρά Koopalings – όπως ακριβώς και στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως, σηματοδοτεί την εμφάνιση του υδραυλικού στη φορητή κονσόλα της Nintendo, το θρυλικό Game Boy. Το πρώτο παιχνίδι, το Super Mario Land, αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα μεταφοράς του gameplay της σειράς από την τηλεόραση στη μικρή οθόνη του Game Boy. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό, αλλά όχι και το ιδανικό. Το παιχνίδι ήταν αρκετά πιο περιορισμένο σε επίπεδα απεικόνισης των levels, ενώ θεωρήθηκε πως ήταν και αρκετά σύντομο, καθώς περιελάβανε μόλις 12 επίπεδα, διάσπαρτα σε 4 κόσμους.

Το γεγονός ότι η πρόοδος δεν μπορούσε να αποθηκευτεί και ότι οι παίκτες έπρεπε να ξεκινήσουν ξανά από την αρχή, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η επιτυχία, όμως, του Game Boy συνετέλεσε στη θερμή αποδοχή του παιχνιδιού από το κοινό, ενώ τα πράγματα διορθώθηκαν με το Super Mario Land: 6 Golden Coins. To εν λόγω παιχνίδι αποτελεί μια εξαιρετικά βελτιωμένη πρόταση για ένα Mario platforming στο «τούβλο». Καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες με περισσότερες λεπτομέρειες, περισσότερα επίπεδα, νέες μεταμορφώσεις (Bunny Mario!), δυνατότητα αποθήκευσης και παίξιμο οποιουδήποτε επιπέδου με όποια σειρά επιθυμούσε ο παίκτης, δίνοντας έτσι ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας και επιλογής στον τρόπο ολοκλήρωσης του παιχνιδιού για τη φορητή κονσόλα. Ακόμα ένας λόγος, όμως, για τον οποίο το παιχνίδι αυτό μένει στη μνήμη μας είναι το ότι εισάγει για πρώτη φορά τον Wario, τη νέμεση του Μάριο, ο οποίος μετά από την ήττα του ως final boss, αποκτά το δικό του παιχνίδι (Wario Land: Super Mario Land 3) και αρχίζει να συμβάλει τα ίσα στην περαιτέρω επέκταση του Mario Universe.

1997-2002: Μετάβαση σε μια νέα διάσταση

Το 1997, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του Nintendo 64, της θρυλικής 64-μπιτης κονσόλας της Nintendo, έχουμε και την κυκλοφορία του Super Mario 64, της πρώτης απόπειρας μεταφοράς του αγαπημένου υδραυλικού στις τρεις διαστάσεις, εκμεταλλεύοντας την αυξημένη ιπποδύναμη της νέας κονσόλας. Αυτή τη φορά ο Μάριο καλείται να σώσει την πριγκίπισσα Peach, η οποία έχει αιχμαλωτιστεί στο κάστρο της από τα μάγια του διαβολικού Bowser. Σε ένα παιχνίδι που δίνει μια αίσθηση ενός πρώιμου open world τίτλου, ο Μάριο καλείται να εξερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή το κάστρο, μαζεύοντας τα 120 αστέρια που απαιτούνται για να νικήσει τον Bowser και να τον αναγκάσει να ελευθερώσει την Peach. Εκτός από τα τρισδιάστατα γραφικά, ο Μάριο αποκτά νέες κινήσεις (όπως η γροθιά και το άλμα από τοίχο σε τοίχο) και θα κληθεί να αντιμετωπίσει παλιούς και νέους εχθρούς κάνοντας χρήση των νέων του ικανοτήτων.

Το μοτίβο αυτό θα συνεχιστεί αργότερα και για το Super Mario Sunshine, καθώς ο Μάριο θα εξερευνήσει ένα τρισδιάστατο τροπικό νησί, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μόλυνση που προκαλείται από τον Shadow Mario και να συγκεντρώσει τα 120 Shining Sprites που απαιτούνται για την επαναφορά του νησιού στην αρχική του κατάσταση. Το Super Mario Sunshine αποτέλεσε το πρώτο direct sequel του Super Mario 64 το οποίο, παρά την άσχημη πορεία του τίτλου, κατάφερε να κερδίσει εξαιρετικές κριτικές από τον ειδικό Τύπο. Τα όμορφα γραφικά και το gameplay, αν και ακολουθούν πλέον την πεπατημένη, εξακολουθούν να κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ ένας ακόμα λόγος να θυμόμαστε το παιχνίδι είναι η εμφάνιση του Bowser Jr., ενός από τα παιδιά του Bowser, ο οποίος απαγάγει την πριγκίπισσα Peach πιστεύοντας πως είναι η μητέρα του! Όχι, βέβαια, πως αυτό θα τον εμποδίσει να συνεχίσει τις απαγωγές σε επόμενα παιχνίδια, άσχετα από το αν έμαθε την αλήθεια...

2006 – Σήμερα: Η επόμενη γενιά

Το 2006 κυκλοφορεί το Nintendo DS, ένα φορητό σύστημα που είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει λανσάρει μέχρι τότε η Nintendo, συνδυάζοντας δύο οθόνες σε μια συσκευή, με τη μία να είναι και οθόνη αφής. Το 2006 το DS υποδέχεται το New Super Mario Bros. Η συνταγή είναι η ίδια με αυτή του μεγάλου αδελφού. Ο Μάριο και ο Λουίτζι αναλαμβάνουν να σώσουν την πριγκίπισσα από τα χέρια του Bowser Jr.,o οποίος έχει έρθει για να μείνει, καθώς αρέσκεται στο να προκαλεί τον Μάριο – όπως ακριβώς ο πατέρας του. Ο Μάριο υιοθετεί κινήσεις που είχε στα προηγούμενα 3D παιχνίδια, ενώ αποκτά νέα Power-Ups (Mega Mushroom, Blue Koopa Shell & Mini Mushroom) και τη δυνατότητα να αποθηκεύει ένα έξτρα power-up για να χρησιμοποιηθεί αργότερα στο παιχνίδι, ανεξαρτήτως του εκάστοτε σταδίου μεταμόρφωσης στο οποίο βρίσκεται.

Η συνέχεια του παιχνιδιού έγινε διαθέσιμη έξι χρόνια αργότερα για το Nintendo 3DS, με την ονομασία New Super Mario Bros. 2. H Peach αιχμαλωτίζεται ακόμα μια φορά από τον Bowser και τα Koopalings, ενώ τα δυο αδέρφια ταξιδεύουν στους κόσμους του παιχνιδιού αναζητώντας την πριγκίπισσα και προσπαθώντας να την σώσουν, ενώ ταυτόχρονα μαζεύουν εκατοντάδες νομίσματα, που εμφανίζονται συχνά στις διάφορες πίστες. Το μόνο αξιοσημείωτο εδώ είναι η έμφαση στη συλλογή των νομισμάτων, με διάφορα νέα αντικείμενα να την ενθαρρύνουν και κάνοντας την απόκτηση έξτρα ζωών μια πολύ εύκολη υπόθεση.

Τόσο το New Super Mario Bros. όσο και η συνέχειά του, επέστρεψαν στις 2D ρίζες της σειράς. Όμως τα 3D παιχνίδια δεν εξαφανίστηκαν. Το πολύ επιτυχημένο Wii υποδέχτηκε το Super Mario Galaxy, που κυκλοφόρησε στην ευρωπαϊκή αγορά το Νοέμβριο του 2007. Η υπόθεση του παιχνιδιού βάζει το Μάριο να ταξιδεύει σε διάφορους γαλαξίες, με μεγάλους και μικρούς πλανήτες, με διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, όπως τα επίπεδα βαρύτητας. Ικανότητες όπως το spin και αντικείμενα όπως το Spring Suit, Bee Suit & Boo Suit δίνουν μια διαφορετική νότα διασκέδασης στην εξερεύνηση των γαλαξιών, ενώ το παιχνίδι εισάγει ακόμα έναν νέο χαρακτήρα στο ευρύτερο σύμπαν της σειράς, τη Rosaline. Το παιχνίδι ήταν μια μεγάλη εμπορική επιτυχία για το Wii και έθεσε τις βάσεις για μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια, το Super Mario Galaxy 2, το οποίο εισάγει νέα power-ups (Rock & Cloud Mario), το Spin Drill (τεχνική εξόρυξης των πλανητών) και επίπεδα τα οποία μεταβάλλονται δυναμικά από και τροποποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Το Wii όμως υποδέχτηκε και το New Super Mario Bros. Wii. O εν λόγω 2D τίτλος δεν προσφέρει κάτι καινούριο στο gameplay, καθώς κάνει χρήση κινήσεων και power-ups που είχαν ήδη εμφανιστεί και εισάγει νέα αντικείμενα τα οποία αρκούνται στο να βελτιώσουν την πλοήγηση σε συγκεκριμένα εδάφη ή που στηρίζονται στο σύστημα χειρισμού της κονσόλας. Το χαρακτηριστικό, όμως, που έκανε και αυτό το παιχνίδι αρκετά επιτυχημένο ήταν το ταυτόχρονο gameplay τεσσάρων ατόμων, ένα χαρακτηριστικό που εκτόξευσε τα επίπεδα διασκέδασης για παιχνίδι της σειράς. Η εξίσου επιτυχημένη πορεία του οδήγησε και στο New Super Mario Bros. Wii U. Αν και το gameplay δεν αλλάζει δραματικά, έχουμε την προσθήκη νέων αντικειμένων και power-ups (λατρεύουμε ιπτάμενο σκίουρο!) και την εμφάνιση ενός νέου «κακού» χαρακτήρα, του Nabbit, ο οποίος συνεργάζεται με τον Bowser και την οικογένειά του. Παρά την άσχημη πορεία του Wii U, το παιχνίδι κέρδισε τους κριτικούς κα το κοινό και μέχρι σήμερα αποτελεί το δεύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι της κονσόλας.

Τέλος, το 2011 είδε την κυκλοφορία του Super Mario 3D Land, του πρώτου τρισδιάστατου τίτλου της σειράς που έγινε διαθέσιμο για φορητή κονσόλα της Nintendo. Το παιχνίδι περιλαμβάνει πάνω από 100 τρισδιάστατα επίπεδα, ενώ συνδυάζει στοιχεία από τo New Super Mario Bros. και τα προηγούμενα 3D παιχνίδια της σειράς. Τα νέα power-ups (Boomerang Flower, Propeller Box & Super Leaf) και η επιστροφή παλιών αγαπημένων (Tanooki!) κάνουν τη διάσωση της πριγκίπισσας Peach από τον Bowser μια πιο εύκολη υπόθεση. Το παιχνίδι πέτυχε πωλήσεις άνω των 5 εκατομμυρίων τεμαχίων στη φορητή κονσόλα της Nintendo, ενώ σηματοδότησε και τη συνέχειά του, το Super Mario 3D World, το οποίο και κυκλοφόρησε το 2013 για το Wii U, επαναφέροντας το ταυτόχρονο multiplayer παιχνίδι 4 ατόμων, παίρνοντας στοιχεία από την έκδοση του 3DS και εισάγοντας, με τη σειρά του, νέα αντικείμενα και power-ups (όπως ο Cat Mario). Ακολουθώντας την παράδοση των επιτυχημένων πωλήσεων, παρά τη κονσόλα στην οποία κυκλοφόρησε, το παιχνίδι αυτό ακόμα και σήμερα αποτελεί το τρίτο σε πωλήσεις παιχνίδι του Wii U.

Το μέλλον;

Η κυκλοφορία του Switch θα φέρει ακόμα έναν τίτλο Mario, με 3D γραφικά, εντός του φθινοπώρου. Από εκεί και πέρα, το μέλλον είναι άγνωστο. Η ιστορία, όμως, διδάσκει ένα πράγμα. Ακόμα και αν η συνταγή δεν έχει αλλάξει δραστικά, η γαρνιτούρα είναι αρκετή για να ενθουσιάσει τους παίκτες με κάθε νέο παιχνίδι της σειράς. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ξέρουμε, όμως, ότι το παιχνίδι έχει γράψει μια λαμπρή ιστορία στα κατάστιχα του gaming. Αυτό μαρτυρούν οι κυκλοφορίες τόσο των βασικών τίτλων, όσο και των πολλών spinoffs που είναι διαθέσιμα σε κάθε πλατφόρμα. Άποψή μας: ο Μάριο θα συνεχίσει, για πολλά χρόνια ακόμα, να σώζει τις πριγκίπισσες σε κίνδυνο και να μας κλείνει το μάτι σε κάθε τι νέο που θα συναντά στο διάβα του.

Its 'a' him, Mario!

specials
Keywords
super mario, super, mario, super mario, super, mario, εν λόγω, nintendo 3ds, wii u, σημαίνει, εταιρεία, προσφορες, status, power, ups, νέα, miyamoto, nintendo, sega, bros, sequel, toad, cut, world, style, συγκεκριμένο, εμφάνιση, game, land, golden, μνήμη, boss, universe, shadow, mega, blue, shell, mini, wii, galaxy, spring, bee, βασεις, rock, cloud, flower, box, leaf, cat, switch, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βασεις 2011, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, αμερικανικη αγορα, τι σημαινει, πλανητες, μνήμη, εμπορικη, ηττα, μητερα, νησι, οθονες, παιχνιδια, τα νεα, τηλεοραση, χαρτες, boss, game, shell, ups, αγορα, αστερια, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γροθια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δοντια, εγινε, ευκολο, υπαρχει, ελευθερια, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ζωη, ζωων, ιδια, ηλικια, υποθεση, ιαπωνικη, λεπτομερειες, μαγια, μακρια, ματι, μηνες, μυστήριο, μορφη, νεμεση, νοκ, οθονη, οθονη αφης, οικογενεια, ονομα, ουσια, παιδια, πεπρωμενο, πνοη, πωλησεις, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, συμπαν, τιτλος, φυσικα, φορα, χειροτερα, ομορφα, αγνωστο, ασχημη, bee, blue, box, cat, sequel, cloud, cut, εμφαση, flower, galaxy, golden, ηρωας, style, ιδανικο, ιδιαιτερα, switch, land, λουλουδι, μεινει, μια φορα, mini, miyamoto, nintendo, nintendo 3ds, παιχνιδι, power, sega, series, shadow, σημαίνει, σημα, spring, status, ταξιδι, toad, υδραυλικος, universe, wii, wii u, world, bros, χερια
Τυχαία Θέματα