Sonic Mania Plus

Αξία ανεκτίμητη.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στο αναλυτικό review του, o Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος είχε περιγράψει το πόσο σπουδαία και σημαντική ήταν για το franchise Sonic η κυκλοφορία του Sonic Mania. Ένα “love letter” στο μπλε σκαντζόχοιρο δημιουργημένο από οπαδούς της σειράς (και όχι από developers της SEGA), που κατάφερε τελικά να αποδώσει στο 100%

το πνεύμα του franchise και να εξελιχθεί στο, ίσως, καλύτερο παιχνίδι όπου πρωταγωνιστεί ο Sonic. Το πόσο σπουδαίο είναι το Sonic Mania, λοιπόν, μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά στο εν λόγω review του Αλέξανδρου. Εδώ, σε αυτό το κείμενο, θα ρίξουμε μια ματιά στην “Plus” έκδοση του τίτλου, η οποία έγινε διαθέσιμη πριν από λίγες ημέρες και που φέρνει το αρχικό παιχνίδι, με πολλά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, καθιστώντας έτσι το “καλό, καλύτερο”.

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι, με την κυκλοφορία της Plus έκδοσης, το κοινό έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να προμηθευτεί το Sonic Mania σε retail (υλική) μορφή, αφού η αρχική έκδοση είχε γίνει διαθέσιμη μόνο μέσω των e-shops της εκάστοτε πλατφόρμας όπου είχε κυκλοφορήσει το παιχνίδι. Επίσης, αξίζει να πούμε πως, όσα θα περιγράψουμε παρακάτω, όσοι έχουν ήδη το Sonic Mania μπορούν να τα προσθέσουν στο αρχικό παιχνίδι ως DLC με κόστος 5 ευρώ.

Τι παίρνουμε λοιπόν με την αγορά του Sonic Mania Plus; Πρώτα από όλα, παίρνουμε ένα υπερπλήρες και άριστο παιχνίδι Sonic, το Mania mode, που -όπως προείπαμε- είχε κυκλοφορήσει πέρυσι και αγαπήθηκε μετά... εχμ... μανίας (αυτό το pun είναι μια προσφορά της Πλωμαριτέλειας σχολής) για το πόσο πιστό ήταν στο αρχικό concept των παιχνιδιών Sonic και στο όραμα των δημιουργών του από την εποχή του Mega Drive, πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπάνω και, επί της ουσίας, ξεπερνώντας σε ποιότητα το υλικό επάνω στο οποίο βασίστηκε. Εκτός αυτού, όμως, η Plus έκδοση έρχεται με σημαντικές προσθήκες, που αυξάνουν την αντοχή του πακέτου στο χρόνο, αλλά και τη συνολική αξία του.

Πρώτα από όλα έχουμε το Encore Mode, μέσα από το οποίο κάνουν την εμφάνισή τους δύο νέοι χαρακτήρες, οι Mighty the Armadillo και Ray the Flying Squirrel. Όπως αναφέρει η SEGA, οι δύο αυτές φιγούρες έρχονται από το arcade παιχνίδι SegaSonic the Hedgehog του 1993, αλλά για να είναι ειλικρινής ο υπογράφων, το εν λόγω παιχνίδι δεν το γνώριζε. Το εντυπωσιακό με το Encore mode δεν έγκειται απλά και μόνο στην παρουσία δύο νέων χαρακτήρων, που διαθέτουν βεβαίως διαφορετικό set κινήσεων (ο Mighty έχει ένα ισχυρό ground stomp και ο Ray μπορεί να αιωρείται για μεγάλο διάστημα), αλλά στο ότι οι πίστες του παιχνιδιού έχουν ανασχεδιαστεί, έχουν υποστεί ένα “remix” αν θέλετε, ώστε το gameplay των δύο αυτών φιγούρων να προσαρμόζεται κατάλληλα στις αλλαγές που έχουν γίνει.

Επίσης, εδώ ο παίκτης μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα άμεσα, πατώντας το “τρίγωνο” (στην περίπτωση του PS4) και έτσι να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ιδιότητες του κάθε χαρακτήρα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο κάθε level. Συνολικά, με τον ανασχεδιασμό των επιπέδων και την προσθήκη των δύο νέων χαρακτήρων, το Encore mode δίνει μια νέα πνοή στο αρχικό παιχνίδι, προσφέροντας διαφορετικές διαδρομές σε κάθε επίπεδο, που από μόνη της δικαιολογεί ένα ακόμα playthgrough.

Στη συνέχεια έχουμε την προσθήκη ενός multiplayer mode τεσσάρων παικτών (σε αντίθεση με την υποστήριξη δύο παικτών της αρχικής έκδοσης), που όμως συνεχίζει να μην υποστηρίζει online λειτουργίες, ενώ μεταξύ των zones, τα έξτρα 3D επίπεδα περιλαμβάνουν το γνωστό κυνήγι των μπλε σφαιρών, ένα εντελώς νέο 3D pinball mini-game και το, ας πούμε, “racing” mode. Αν και τα physics σε αυτά τα 3D bonus stages είναι κάπως παράξενα και διαθέτουν δύστροπο χειρισμό, προσφέρουν μια ευχάριστη εναλλαγή ύφους από το κλασικό 2D platforming και σίγουρα είναι καλοδεχούμενα.

Τέλος, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή αναφορά στη συσκευασία του παιχνιδιού. Είναι στενάχωρο που κάτι το οποίο πριν μερικά χρόνια φάνταζε ως δεδομένο, εν έτει 2018 πρέπει να το αναδείξουμε, αλλά αυτές είναι οι εποχές που ζούμε. Το Sonic Mania Plus (χωρίς να μιλάμε για “collector's”, “special”, “super duper” edition ή κάτι τέτοιο. Η απλή έκδοση περιλαμβάνει τα ακόλουθα) έρχεται σε μια συσκευασία που περιέχει ένα υπέροχο, πολυσέλιδο artbook, περιλαμβάνει sleeve με χρυσό χρώμα, ενώ αν αντιστρέψουμε το εξώφυλλο αποκαλύπτεται ένα packshot τύπου Mega Drive που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Μιλάμε για μια προσοχή και ένα μεράκι στο όλο πακέτο, που καταδεικνύει ακόμα περισσότερο το πόσο πολύ αγαπούν τον Sonic και αυτό που κάνουν οι άνθρωποι των PagodaWest Games και Headcannon (με την αρωγή της SEGA, φυσικά).

Αν, λοιπόν, κάνατε υπομονή, ελπίζοντας σε μια retail κυκλοφορία του Sonic Mania, ήρθε η ώρα που περιμένατε. Αν έχετε το αρχικό παιχνίδι σε ψηφιακή μορφή, επίσης δεν πρέπει να χάσετε τα extras που προσφέρει η SEGA, αφού δεν μιλάμε μόνο για νέο περιεχόμενο αλλά και διορθώσεις στο αρχικό παιχνίδι (ανασχεδιασμένο κεντρικό μενού, ανανεωμένα boss fights κ.α.) που το καθιστούν ακόμα καλύτερο. Εν κατακλείδι, αν είστε fan του Sonic ή αν αναζητάτε ένα κορυφαίο platformer, επενδύστε άφοβα.

To review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα