Resident Evil 4: Separate Ways | Review

Λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το Separate Ways του Resident Evil 4 Remake ίσως καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι ήταν το Separate Ways στο original Resident Evil 4. Η αρχική κυκλοφορία του τίτλου ήταν στο GameCube της Nintendo. Μετά από

κάποιο χρονικό διάστημα όμως το παιχνίδι κυκλοφόρησε και σε PlayStation 2. Η Capcom ίσως να ήθελε να δώσει λίγο παραπάνω “τυράκι” στους κατόχους της κονσόλας της Sony, και με την έκδοση του τίτλου στο σύστημα πρόσθεσε κάποια επιπρόσθετα στοιχεία.

Ένα από αυτά ήταν και το Separate Ways. Αν και στην original έκδοση του Resident Evil 4 -στο σύστημα της Nintendo- υπήρξε ένα mode με την Ada (με την ονομασία Assignment: Ada), αυτό βρισκόταν εκεί περισσότερο για να ευχαριστήσει τους fans της ηρωίδας παρά κάτι άλλο. Στο Separate Ways είχαμε την πραγματική ευκαιρία να δούμε βασικά κομμάτια της ιστορίας του τίτλου από τη σκοπιά της Ada.

Στο Separate Ways του original Resident Evil 4 είχαμε λίγο-πολύ ίδιες περιοχές και ίδιους εχθρούς με το βασικό campaign του Leon. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που έχει το καινούργιο Separate Ways σε σχέση με το παλιό. Η Capcom δούλεψε επάνω σε αυτό με το ίδιο σκεπτικό που είχε πίσω από όλα τα remakes των Resident Evil. Πολλά πράγματα είναι καινούργια σε αυτό το DLC, με την αρχή να γίνεται με το gameplay.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές σε αυτό όσον αφορά το τι κάνεις και το πώς αντιμετωπίζεις τους βασικούς εχθρούς, υπάρχει κάτι που αλλάζει αισθητά το πώς προστατεύει η Ada τον εαυτό της. Το γνωστό grappling hook λοιπόν είναι το αντικείμενο που διαφοροποιεί αρκετά το gameplay της από αυτό του Leon. Το “βοήθημα” αυτό δουλεύει τόσο σε απλούς εχθρούς -κάνοντας τις melee επιθέσεις της Ada να έρχονται ακόμα και αν δεν είμαστε κοντά στον εχθρό που είναι έτοιμος να τις δεχθεί, αλλά και σε κάποια boss fights -καθιστώντας την Ada μία άλλη… Batgirl.

Μίας και όλα τα άλλα είναι τα ίδια με αυτά του Leon σε αυτόν τον τομέα, από το gameplay ας περάσουμε στην ιστορία που παρακολουθούμε εδώ. Το πρώτο πράγμα που θα αναφέρουμε είναι ότι εκτός από την Ada, κάνουν πολύ έντονα την εμφάνισή τους στο DLC και ο Luis αλλά και ο Wesker. Γενικά η Capcom μεγάλωσε τον ρόλο του Luis στο remake, κάτι που μόνο καλό είναι. Στο Separate Ways θα καταλάβετε ακόμα περισσότερο κάποια από τα κίνητρα του χαρακτήρα, και αυτό ίσως είναι κάτι που θα σας κάνει να “πονέσετε” ακόμα παραπάνω με τον αναμενόμενο χαμό του στο βασικό campaign.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ιστορία της Ada σε αυτόν τον τίτλο είναι συνδεδεμένη με τον Wesker. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε και στο τέλος του βασικού παιχνιδιού. Στο DLC η Capcom ήθελε να δώσει όμως ακόμα πιο πολλά στοιχεία για το πώς συνεργάζονται αυτοί οι δύο, και το τι γίνεται στο τέλος αυτής της συνεργασίας. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ακόμα περισσότερο το σκεπτικό της Ada πίσω από αυτά που κάνει. Αν πιστεύετε ότι η ηρωίδα το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι τα χρήματα, σίγουρα το καινούργιο Separate Ways θα σας κάνει να αλλάξετε άποψη.

Για τον Wesker το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν υπάρχει κάτι που μας “κλείνει το μάτι” για το ότι μάλλον δεν έχουμε τελειώσει με τα remakes των Resident Evil, είναι το τι γίνεται με αυτόν τον χαρακτήρα σε αυτό το DLC. Δε θα πούμε τίποτα παραπάνω για να μην προβούμε σε spoilers. Βέβαια είναι λίγο περίεργο να το γράφεις αυτό, μιας και γνωρίζουμε ήδη το μέλλον αυτού του χαρακτήρα, αλλά ας το αφήσουμε εδώ αυτό.

Από την ιστορία περνάμε στα περιβάλλοντα. Στα αρχικά στάδια του DLC υπάρχει μία έντονη εντύπωση “déjà vu”, όπου οι αναμνήσεις από το original Separate Ways μάς έκαναν να νομίζουμε ότι μάλλον θα ξαναδούμε τους ίδιους εχθρούς, στα ίδια περιβάλλοντα, αλλά έχοντας τον έλεγχο της Ada αντί του Leon. Αυτό για καλή μας τύχη αλλάζει παρακάτω. Προσοχή όμως, δεν αλλάζουν οι βασικές τοποθεσίες. Πάντα έχουμε να κάνουμε με το χωριό, το κάστρο και τέλος το νησί. Το τι βλέπει η Ada όμως στην κάθε περιοχή αλλάζει. Όχι πάντα, αλλά αρκετά για να σε κάνει να μη νιώθεις ότι παίζεις τις ίδιες σκηνές με άλλον χαρακτήρα. Τέλος, έχουμε και προσθήκες ολοκαίνουργιων περιοχών στα ίδια μέρη, με κάποιες από αυτές να είναι ίσως εκπλήξεις για κάποιους που έχουν “λιώσει” τον original τίτλο.

Μιλώντας για εκπλήξεις ας πάμε και στα bosses. Για ακόμα μία φορά θα αναφερθούμε στο ότι κάποια από αυτά είναι πολύ ωραίες εκπλήξεις για τους fans του original Resident Evil 4. Μιλάμε και για bosses που οι φίλοι του παλιού παιχνιδιού λίγο δυσαρεστήθηκαν όταν δεν τα βρήκαν στο campaign του Leon, αλλά και ένα ολοκαίνουργιο τέρας για τη σειρά. Αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι η Capcom έχει “μελετήσει” πολύ καλά το τι θα κάνει με τα remakes των Resident Evil. Αν και πάντα θα υπάρχει το remake του Resident Evil 3 να μας θυμίζει ότι δεν είναι σωστή σε όλες της τις κινήσεις.

Εδώ να αναφέρουμε όμως το πόσο ωραία είναι η σύνδεση των remakes με το όλο lore του Resident Evil. Κάποιος θα πει ότι αφού είναι τίτλοι της σειράς, εννοείται ότι θα υπάρχει αυτή η σύνδεση. Δεν μιλάμε όμως απλά γι’ αυτό. Η Capcom έχει δουλέψει πολύ στο σενάριο αυτών των remakes και το έχει κάνει να “δένει” και με τα μελλοντικά κεφάλαια.

Όπως είναι λογικό όταν φτιάχνονταν το Resident Evil 4 για πρώτη φορά, δεν ήξεραν τι θα γίνει στο πέμπτο κεφάλαιο της σειράς. Το Separate Ways όμως -όπως και κάθε remake Resident Evil, από το πρώτο του GameCube και μετά- κάνει χρήση αυτής της γνώσης, και δίνει την εντύπωση ότι το Resident Evil 5 είναι άμεση και λογική συνέχεια του Resident Evil 4. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνει χρήση και της γνώσης των γεγονότων του Resident Evil 6, όπου η Ada δείχνει το “πραγματικό της πρόσωπο” και καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι μία στυγνή επαγγελματίας που θα κάνει τα πάντα για το χρήμα.

Στο τέλος του DLC το “κοντέρ” μας έγραψε σχεδόν 6 ώρες, σε normal δυσκολία. Δεν ψάξαμε και πολύ είναι η αλήθεια όμως. Πιστεύουμε ότι αν κάποιος θέλει να βρει όλα τα μυστικά που του προσφέρει αυτό το DLC, θα χρειαστεί μία με τρεις ώρες παραπάνω. Από την άλλη, όταν κάποιος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πότε και πού, νομίζουμε ότι -όπως και σε όλους τους τίτλους της σειράς- ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το τελειώσει θα είναι πολύ λιγότερος.

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Από τη μία είναι ένα πολύ ωραίο DLC, που θα πρέπει να παίξουν οι φίλοι της σειράς ή του Resident Evil 4. Το Separate Ways περιέχει βασικά σεναριακά κομμάτια που αν δεν τα δεις, δεν έχεις καταλάβει ολόκληρη την πλοκή του Resident Evil 4. Από την άλλη, όμως, είναι ένα DLC που στον original τίτλο ήταν μέρος του όλου πακέτου, και δεν έπρεπε να πληρώσεις παραπάνω για να το παίξεις. Το περίεργο είναι ότι η Capcom έχει δείξει καλά σημάδια σε αυτόν τον τομέα, με τα δωρεάν DLCs του Resident Evil 2 remake, οπότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση.

Με αυτά τα δύο στο μυαλό, οι εντυπώσεις είναι ανάμεικτες για τη στρατηγική της ιαπωνικής εταιρείας με το εν λόγω DLC, αλλά όχι για το περιεχόμενό του και το τι θα δει κάποιος που θα παίξει το Separate Ways του Resident Evil 4 remake. Προτείνεται για όποιον θέλει να δει μία άλλη πλευρά των γεγονότων του τίτλου ή πολύ απλά γι’ αυτόν που θέλει να παίξει με την Ada Wong σε κάτι παραπάνω από το The Mercenaries mode.

Το Resident Evil 4: Separate Ways κυκλοφορεί από τις 21/9/23 για PS5, PC και Xbox Series. Το review μας βαίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox Series.

The post Resident Evil 4: Separate Ways | Review first appeared on GameOver.

The post Resident Evil 4: Separate Ways | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα