Puyo Puyo Tetris

Δύο σε ένα.

Η πλέον πρόσφατη πρόταση της Sega για τη νέα κονσόλα της Nintendo και το PS4 ακούει στο όνομα "Puyo Puyo Tetris". Αν και από τον τίτλο και μόνο φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για έναν απλό puzzle τίτλο, μάλλον ισχύει το αντίθετο. Η Sega

καταφέρνει και συνδυάζει δυο διαφορετικά παιχνίδια σε ένα, παραμένοντας πιστή στην ιδιαίτερη φύση του καθενός, ενώ υπόσχεται άπειρες ώρες διασκέδασης για όσους είναι φαν των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Το όνομα Tetris είναι αναμφισβήτητα γνωστό σε μια πλειάδα παικτών, καθώς όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε ξοδέψει εργατοώρες σε μια προσπάθεια να βάλουμε τα τούβλα που πέφτουν από ψηλά στη σωστή σειρά, "καθαρίζοντας" στοίβες από τούβλα, κερδίζοντας πόντους και περισσότερο χρόνο πριν το "οικοδόμημα" από τούβλα φτάσει στην κορυφή της οθόνης, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και το τέλος του παιχνιδιού.

Η εμπειρία αυτή έρχεται σχεδόν αυτούσια, διότι έχουν υπάρξει βελτιώσεις και τροποποιήσεις που εξυπηρετούν το competitive στοιχείο του τίτλου και την online διασκέδαση. Τα πράγματα αλλάζουν λίγο όταν ερχόμαστε στο έτερο σκέλος του παιχνιδιού, το Puyo Puyo. Τι ακριβώς είναι αυτό; Αν και το Tetris είναι γνωστό σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ισχύει το ίδιο και για το Puyo Puyo. Ο ίδιος ο γράφων αναγκάστηκε να ασχοληθεί πολλές φορές με το tutorial του παιχνιδιού για να αρχίσει να καταλαβαίνει πώς ακριβώς λειτουργεί το παιχνίδι. Ομολογουμένως, και αφού έχει δαπανηθεί κάποιος χρόνος, το Puyo Puyo μπορεί να αποδειχθεί εξίσου διασκεδαστικό, καθώς, αν και μοιάζει με το Tetris, έχει τη δική του νοοτροπία και τους δικούς του μηχανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, στο Puyo Puyo ασχολούμαστε με χρωματιστές σφαίρες που πέφτουν από ψηλά, τις οποίες πρέπει να ανακατατάξουμε στην οθόνη σε μια προσπάθεια να τις εξαφανίσουμε και να γλιτώσουμε λίγο χώρο για τις επόμενες σφαίρες. Μοιάζει λίγο με το Tetris; Κάπου εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν. Σε αντίθεση με το Tetris, οι παίκτες δεν προσπαθούν να συμπληρώσουν οριζόντιες σειρές για να εξαφανίσουν τις σφαίρες, αλλά πρέπει να τις ενώσουν σε τετράδες και άνω. Επιπλέον, ο παίκτης πρέπει να έχει υπόψιν του πολλές παραμέτρους. Οι σφαίρες μπορούν να πέσουν έχοντας και οι δύο τα ίδια χρώματα, αλλά μπορεί να έχουμε και σφαίρες με διαφορετικούς χρωματισμούς.

Η τοποθέτηση των σφαιρών παίζει και αυτή το δικό της ρόλο, καθώς μια σφαίρα που βρίσκεται τοποθετημένη στην άκρη θα πέσει κάτω και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη σειρά της για την ολοκλήρωση της απαραίτητης τετράδας. Επιπλέον, λόγω πάλι του competitive στοιχείου του παιχνιδιού, ο παίκτης καλείται να μάθει πολλές διαφορετικές τεχνικές "εξαφάνισης" των σφαιρών, κάτι που οπωσδήποτε παίρνει πολύ χρόνο, αλλά στο τέλος θα κάνει τη διαφορά. Έχοντας μιλήσει για τους δυο τύπους παιχνιδιών που περιλαμβάνονται στον τίτλο, έφτασε η ώρα να περάσουμε στο ίδιο το παιχνίδι. Η ίδια η Sega το χαρακτηρίζει -και μάλλον δικαίως- ως ένα παιχνίδι το οποίο απαιτεί γρήγορη σκέψη και αντανακλαστικά, καθώς και γρήγορο πάτημα των πλήκτρων.

Ο τίτλος προσφέρει μια πλειάδα modes και τύπων παιχνιδιού, τα οποία μπορούν να απολαύσουν έως και 4 παίκτες ταυτόχρονα σε τοπικό multiplayer. Και σε αυτό το σημείο διαπρέπει το ανταγωνιστικό στοιχείο του τίτλου. Όταν οι παίκτες καταφέρνουν και "καθαρίζουν" την οθόνη τους όχι παίζοντας απλά, αλλά δημιουργώντας combos, το παιχνίδι γίνεται αυτομάτως πιο δύσκολο για τους αντιπάλους λόγω της εμφάνισης εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόοδό τους. Για να δημιουργηθούν όμως τα combo, πρέπει να υπάρχει γρήγορη σκέψη και σωστή τοποθέτηση των αντικειμένων στην οθόνη, η οποία απαιτεί και το σωστό πάτημα των πλήκτρων. Επιπλέον, τα combos είναι πολύ πιο εύκολα να δημιουργηθούν στο Tetris, παρά στο Puyo Puyo, το οποίο χρειάζεται περισσότερη σκέψη και εξάσκηση.

Ωστόσο, ο χειρισμός μέσω των Joy Cons είναι απροβλημάτιστος και πολύ εύκολος, ενώ το παιχνίδι κάνει χρήση και της HD Rumble δυνατότητας του χειριστηρίου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία. Πράγματι, συνδυάζοντας δύο τόσο διαφορετικά παιχνίδια, μπορεί να είναι δύσκολο. Ο τρόπος συνδυασμού τους, όμως, είναι αυτός που κάνει την ουσιαστική διαφορά και να προσφέρει ώρες διασκέδασης. Επιπλέον, το περιεχόμενο του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλο. Με 6 Single Player modes (το κάθε ένα με τα δικά του χαρακτηριστικά), 5 multiplayer Arcade modes και ένα Adventure Mode, το οποίο περιλαμβάνει 100 επίπεδα, είναι σίγουρο ότι οι παίκτες θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο με τον τίτλο αυτό και όλα όσα μπορεί να προσφέρει.

Και αν το περιεχόμενο στο Single Player mode υπόσχεται ώρες διασκέδασης, το replayability του παιχνιδιού έγκειται αποκλειστικά στις αναμετρήσεις μεταξύ των ίδιων των παικτών. Άλλωστε, κάθε παίκτης μπορεί να προσεγγίσει εντελώς διαφορετικά τα διαθέσιμα puzzles και να ακολουθήσει τη δική του στρατηγική. Αν και δεν καταφέραμε για την ώρα να παίξουμε ενάντια σε παίκτη σε τοπικό multiplayer (το παιχνίδι υποστηρίζει παιχνίδι σε split-screen αλλά δυστυχώς απαιτεί ένα σετ Joy Cons για κάθε παίκτη ξεχωριστά), αναμετρηθήκαμε διαδικτυακά στο Puzzle League με παίκτες από όλον τον κόσμο, ανεβαίνοντας ranking και βλέποντας τον τρόπο παιχνιδιού άλλων παικτών μέσω της επιλογής Watch Replay.

Φυσικά, οι παίκτες που δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το multiplayer έχουν πολλές επιλογές. Μπορούν να αναμετρηθούν με τον αντίπαλο μέσω του Versus Mode (όπου και μπορούν να διαλέξουν αν θέλουν να παίξουν Tetris ή Poyo Poyo), του Fusion (όπου τουβλάκια Tetris και σφαίρες Poyo πέφτουν στο ίδιο πεδίο), του Swap mode (όπου οι παίκτες παίζουν και τα δυο παιχνίδια, τα οποία εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα), του Party mode (το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να χρησιμοποιούν αντικείμενα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού), του Big Bang (στο οποίο πρέπει οι παίκτες να «καθαρίσουν» προσχεδιασμένες κατασκευές από τουβλάκια Tetris ή σφαίρες Poyo) και, φυσικά, το Challenge Mode, το οποίο περιέχει 6 διαφορετικές προκλήσεις.

Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, υπάρχει πάντα το Adventure Mode. Το Adventure Mode είναι ένα υποτυπώδες Story Mode, το οποίο βρίσκεται εκεί ως μορφή ιστορίας που γεφυρώνει τους δυο διαφορετικούς κόσμους του παιχνιδιού. Με ένα cast περισσότερων από 20 χαρακτήρες, ωραίους και ζωντανούς χρωματισμούς, fully-voiced διαλόγους και 100 διαφορετικά επίπεδα, οι παίκτες θα βιώσουν μια διαφορετική περιπέτεια σε έναν κόσμο που συνδυάζει το ταυτόχρονο παίξιμο του Tetris και του Puyo Puyo.Τέλος, αν κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω, μπορεί κάλλιστα να ασχοληθεί μεμονωμένα με τα παιχνίδια Tetris και Puyo Puyo, απολαμβάνοντας τους βελτιωμένους μηχανισμούς και παίζοντας με το δικό του ρυθμό και προσωπικό στυλ.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι τέλειο -έτσι, και το παιχνίδι αυτό, όσο διασκεδαστικό και αν είναι, δεν μπορεί παρά να υποπέσει σε μερικά σφάλματα. Ξεκινώντας με το Adventure Mode, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι θα έπρεπε να έχει δουλευτεί πολύ περισσότερο, έτσι ώστε να τραβήξει περισσότερο μια μερίδα μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών. Η τελική εικόνα και το ύφος του Adventure Mode θυμίζει κακόγουστο και κακοστημένο καρτούν, που προβάλλεται σε κάποιο ξεχασμένο κανάλι κινουμένων σχεδίων της Αμερικής. Το voice acting, αν και πλήρες, ορισμένες φορές αγγίζει τα πρότυπα ορισμένων παιδικών σειρών, ενώ ορισμένες ατάκες που ακούγονται στους διαλόγους μπορούν άνετα να αγγίξουν τη σφαίρα της ανοησίας. Παιδιά που μπορούν να καταλάβουν κάποια στοιχειώδη αγγλικά, μπορούν άνετα να ευχαριστηθούν το συγκεκριμένο mode, το οποίο όμως δύσκολα θα κάνει κάποιον παίκτη μεγαλύτερης ηλικίας να ασχοληθεί μαζί του για αρκετό διάστημα.

Ορισμένοι ίσως να αντιμετωπίσουν και θέματα με τη δυσκολία του εν λόγω mode, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το Puyo Puyo -κάτι, όμως, που δεν θα αποτελεί πρόβλημα έχοντας ασχοληθεί αρκετά με αυτό. Αυτό, όμως, που θα δυσκολέψει τους αρχάριους, είναι η απόλυτη ολοκλήρωση του Adventure Mode. Ολοκληρώνοντας κάθε επίπεδο, οι παίκτες κερδίζουν αστεράκια με κριτήριο την επίτευξη κάποιων στόχων, με μέγιστο αριθμό αστεριών τα τρία ανά επίπεδο. Κάποιοι από τους στόχους όμως γίνονται δύσκολα εφικτοί σε πιο προχωρημένο στάδιο, κάτι το οποίο ενδεχομένως να εκνευρίσει κάποιους. Εκεί, όμως, που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, είναι στο θέμα της ισορροπίας των παιχνιδιών. Η δημιουργία combos είναι το στοιχείο που χρειάζεται κανείς για γρήγορη νίκη ενάντια στον αντίπαλό του. Όμως, για όσους έχουν ειδικευτεί στο Puyo Puyo, είναι αρκετά πιο εύκολο να δημιουργήσουν combos (καθώς απαιτούνται μόνο 4 σφαίρες), σε αντίθεση με το Tetris, το οποίο απαιτεί τη δημιουργία τεσσάρων γραμμών. Αυτό μπορεί να είναι άδικο για όσους ασχολούνται με το Tetris, ειδικά αν αναμετρώνται online στο Puzzle League.

Συμπερασματικά, τα παιχνίδια puzzle έχουν ορισμένα προβλήματα, τα οποία μπορούν να γιγαντωθούν όταν επιχειρείται ένας συγκερασμός δύο διαφορετικών ειδών. Έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και συμβαίνει και τώρα. Έτσι, αν κάποιος δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτά τα δυο παιχνίδια, καλύτερα να μείνει μακριά από αυτόν τον τίτλο. Για τον παίκτη όμως που είναι διατεθειμένος να παραβλέψει αυτά τα σφάλματα, τότε τον περιμένει εγγυημένα πολλή διασκέδαση, τόσο απολαμβάνοντας το παιχνίδι από τον καναπέ του σαλονιού του, όσο και σε φορητό επίπεδο. Με άλλα λόγια όσοι πιστοί…προσέλθετε. Οι υπόλοιποι, μια δοκιμή πριν την αγορά επιβάλλεται...

Το review βασίστηκε στην Switch έκδοση του τίτλου.

ps4switch
Keywords
Τυχαία Θέματα