Monster Energy Supercross

Γκάζι, χώμα και... πτώσεις από την Milestone.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από την έλευση του MXGP3 αλλά παρόλα αυτά η Milestone, η ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στα racing παιχνίδια, συνεχίζει να είναι αρκετά δραστήρια. Το Monster Energy Supercross: The Official

Videogame αποτελεί, λοιπόν, την επόμενη προσπάθεια του ιταλικού studio στους δύο τροχούς, και παρόλο που οι δύο τίτλοι δείχνουν να είναι παραπλήσιοι, τελικά είναι αρκετά διαφορετικοί. Σε αντίθεση με το MXGP3, το Monster Energy Supercross διαδραματίζεται σε αυτοσχέδιες διαδρομές, σε στάδια, οπότε ένα μέρος της ελευθερίας κινήσεων έχει αναγκαστικά περιοριστεί. Αλλά από εκεί και έπειτα η νέα αυτή πρόταση ακολουθεί πιστά τη γενικότερη πολιτική της εταιρίας, η οποία ρίχνει πρωτίστως το βάρος στην οδήγηση, με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να δείχνουν συνοδευτικά. Βέβαια, εδώ γεννάται το ερώτημα αν το κοινό έχει την καλή διάθεση να δείξει για ακόμα μια φορά επιείκεια σε όλα αυτά τα λαθάκια, αλλά γνώμη μας είναι πως υπεύθυνος για αυτό είναι η έλλειψη ανταγωνισμού.

Γενικά, η κατηγορία των Motocross μοτοσυκλετών δεν δείχνει να έχει την ίδια δημοφιλία με την αντίστοιχη του MotoGP, για παράδειγμα –τουλάχιστον εκτός των συνόρων της Αμερικής- οπότε δεν είναι τυχαίο που οι διαθέσιμες προτάσεις παραμένουν ελάχιστες. Με τα χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή η στασιμότητα εκ μέρους της Milestone, και πλέον το Monster Energy Supercross, χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κακό" δείχνει ως μια ακόμα, απλώς ικανοποιητική προσπάθεια σε μια σειρά χλιαρών παιχνιδιών από τους Ιταλούς.

Το Monster Energy Supercross: The Official Videogame ξεκινάει κάπως απότομα μιας και ο παίκτης θα βρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες στη χωμάτινη πίστα και θα έρθει αντιμέτωπος με τους ψηφιακούς αντιπάλους του. Ο πρώτος αυτός αγώνας είναι αρκετός –πάντα κατά την γνώμη του developer- ώστε ο χρήστης να κατανοήσει το επίπεδό του και, ρυθμίζοντας ανάλογα τις διαθέσιμες βοήθειες στην οδήγηση, να φέρει τα πάντα στα μέτρα του. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η δοκιμασία, το κεντρικό μενού θα ξεδιπλώσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές του, αν και σε γενικές γραμμές ο τίτλος ακολουθεί την πεπατημένη. Ο παίκτης καλείται να σχεδιάσει το προσωπικό του avatar μέσα από μια αρκετά φτωχή ενότητα, ενώ κατόπιν θα διαπιστώσει πως οι επιλογές αγώνα καλύπτουν πρακτικά όλα τα γούστα. Την παράσταση κλέβει το Official championship, με την διαδρομή στην Daytona να διατυμπανίζεται συνεχώς, αν και έκπληξη προκαλεί το υποβαθμισμένο, σε σκανδαλιστικό μάλιστα βαθμό, career mode.

Ο τίτλος ακολουθεί τη γενικότερη λογική όλων των προτάσεων της κατηγορίας, με τον παίκτη να ξεκινάει από τον πάτο της κατάταξης και με αργά αλλά σταθερά βήματα να κινείται προς την κορυφή. Δικαιολογώντας τον όρο ‘’official’’, το Monster Energy Supercross προσφέρει 12 αληθινές διαδρομές και 22 πραγματικούς οδηγούς, αν και η παρουσία του βασικού χορηγού μετά από λίγη ώρα καταντάει απίστευτα κουραστική. Αναμενόμενα, οι δύο βασικές κατηγορίες είναι οι 250 και 450SX, με την προφανή διαφορά να εντοπίζεται στον κυβισμό των μοτοσυκλετών.

Διανύοντας ολοένα και περισσότερα χιλιόμετρα, ο χρήστης θα συλλέγει SX points, τους οποίους μπορεί να δαπανήσει ώστε να επέμβει τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην απόδοση της μηχανής του. Στη συγκεκριμένα ενότητα η Milestone εμφανίζεται ιδιαίτερα απλόχερη με 250+ parts να γίνονται σταδιακά διαθέσιμα, προσδίδοντας έναν πιο προσωπικό τόνο στο όλο εγχείρημα. Πρακτικά, η απόδοση δεν μεταβάλλεται ποτέ, ακολουθώντας τη λογική του θεσμού, που θέτει κάποια όρια προς όφελος του συναγωνισμού, αλλά ακόμα και έτσι αυτός ο υποτιθέμενος πειραματισμός είναι καλοδεχούμενος και αποτελεί ένα κίνητρο ώστε να φτάσει ο καθένας μέχρι τέλους και να "παίξει" με τα εργαλεία που του δίδονται.

Μιας και μιλάμε για "crafting", θα πρέπει να τονίσουμε ότι το παιχνίδι της Milestone (στις εκδόσεις PS4, Xbox One και PC) έρχεται με έναν άκρως ενδιαφέροντα track editor, μέσα από τον οποίο ο παίκτης μπορεί να σχεδιάσει τις δικές του διαδρομές και να χτίσει την πίστα σύμφωνα με το γούστο και τη φαντασία του. Τα εργαλεία είναι τα βασικά, όμως αρκούν για να δημιουργηθούν ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες στη συνέχεια ο παίκτης μπορεί να μοιραστεί με άλλους μέσω δικτύου. Αντιστοίχως, μπορούμε να κατεβάσουμε διαδρομές που σχεδίασαν άλλοι παίκτες και να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες τους. Όλα αυτό συνθέτουν την εικόνα ενός "ζωντανού οργανισμού", ενός παιχνιδιού που αυξάνει την αντοχή του στο χρόνο πέρα από το φτωχό career και το -προβληματικό, όπως θα δούμε παρακάτω- online mode.

Βέβαια, η στιγμή της αλήθειας θα έρθει όταν ξεκινήσει ο πρώτος "κανονικός" αγώνας και το Monster Energy Supercross: The Official Videogame εδώ δεν απογοητεύει. Το μοντέλο χειρισμού φαίνεται να έχει μεταφερθεί αυτούσιο από το MXGP3, στοιχείο αναμφίβολα θετικό. Για τους λάτρεις του είδους, αξίζει να τονιστεί πως υπάρχει ξεχωριστό πλήκτρο για τον συμπλέκτη, ενώ το εμπρός με το πίσω φρένο ελέγχονται ξεχωριστά. Στον αντίποδα, όμως, ο ανελέητος ανταγωνισμός δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αντιδράσεων, οπότε συμβουλή μας είναι οι αλλαγές ταχυτήτων να γίνονται αυτόματα.

Σημαντικότερο ρόλο παίζει το φρενάρισμα, όπου ο αναβάτης θα πρέπει να κινείται ταχύτατα, να εκμεταλλεύεται τις κλίσεις του δρόμου στις στροφές, μπλοκάροντας τον πίσω τροχό, και να ξεχύνεται με φόρα μέχρι το επόμενο άλμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει για ακόμα μια φορά η κλίση του σώματος του αναβάτη, ακόμα και όταν η μηχανή βρίσκεται στον αέρα, αν και στον συγκεκριμένο τομέα είναι φορές που η Milestone δείχνει να εκτίθεται. Πολλές "μανούβρες" αναιρούν βασικούς κανόνες της φυσικής, τσαλακώνοντας την υποτιθέμενη αυστηρή simulation φύση του Monster Energy Supercross, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατά την εκτέλεση κάποιου ακροβατικού, ο αναβάτης αρνείται να έρθει στην θέση και, αναμενόμενα, καταλήγει σε πτώση.

Επίσης, οι αγώνες παρουσιάσουν μια έντονη ανομοιομορφία, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των αντιπάλων. Δεν είναι τυχαίο πως στους πρώτους αγώνες και κατά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο παίκτης θα βρεθεί πολύ πίσω δίχως όμως να έχει κάνει κάποιο σοβαρό λάθος. Μετά από λίγο οι αντίπαλοι θα κάνουν μια κοιλιά στην απόδοσή τους, ίσως για χάρη του ανταγωνισμού, όταν και πάλι θα κινηθούν σαν δαίμονες αφήνοντας τον παίκτη με ένα έντονο αίσθημα απορίας για το τι πηγαίνει στραβά. Η ΑΙ πραγματικά είναι απαράδεκτη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που σε μια στροφή, και όταν στριμώχνονται πολλές μοτοσυκλέτες, κανένας οδηγός δεν θα κολλήσει ή θα καθυστερήσει, πλην φυσικά του ίδιου του παίκτη.

Αναζητώντας μια ισορροπία, αναμενόμενα οι περισσότεροι θα στραφούν σε online μονοπάτια, αλλά για την ώρα εδώ η εικόνα είναι, δυστυχώς, χειρότερη. Αν και διαπιστώσαμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Milestone ξεπέρασε τα προβλήματα του παρελθόντος με τον netcode της, κάπου στην πορεία ξέχασε την έννοια του matchmaking. Κοινώς, ο τίτλος επιλέγει τυχαία τους αντιπάλους, αγνοώντας το level του καθένα, συνθέτοντας αγώνες δίχως ένταση και ισορροπία. Το Monster Energy Supercross: The Official Videogame ολοκληρώνεται από έναν απλώς συμπαθητικό οπτικό τομέα, που στοχεύει πρωτίστως στη σταθερότητα και όχι στον εντυπωσιασμό και σε αυτό το πλαίσιο τα πηγαίνει καλά, αφού δεν συναντήσαμε σημαντικά προβλήματα.

Τα γραφικά, ωστόσο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ως ξεπερασμένα, ειδικά αν ρίξει κάποιος μια κλεφτή ματιά εκτός διαδρομής. Το σύνολο αναβάτη – μοτοσυκλέτας αποτελεί την μοναδική ευχάριστη εικόνα, αν και το animation του πρώτου μόνο ως ρεαλιστικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το εφέ της σκόνης αλλά και της λάσπης πλέον αδυνατούν να εντυπωσιάζουν, όμως σε ό,τι αφορά τον ήχο, τα εφέ κινητήρων και εξατμίσεων προκαλούν έναν ευχάριστο "πονοκέφαλο". Τέλος, η μουσική επένδυση ακολουθεί τη γενικότερη λογική του genre (κιθαριές στο 11) χωρίς να εντυπωσιάζουν.

Ολοκληρώνοντας, εκτιμούμε ότι με το Monster Energy Supercross: The Official Videogame η Milestone δεν κινήθηκε μακριά από τις προβλέψεις που ενδεχομένως έκαναν όσοι την ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια. Στο νέο της πόνημα το βάρος καλείται να σηκώσει -για μια ακόμα φορά- το καλό μοντέλο οδήγησης, με όλους τους υπόλοιπους τομείς απλά να προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα, κατά τα άλλα, μέτριο σύνολο.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα