Livestream 4/5 - Ανοίγοντας τα σεντούκια

Η ώρα της επιλογής για το επόμενο survival horror livestream.

Μέσω της νέας στήλης “Ανοίγοντας τα Σεντούκια” καταφέραμε να σώσουμε την Fiona και τον Hewie μέσα από το, σεξουαλικά φορτισμένο, κάστρο του Haunting Ground αλλά και να φέρουμε τη λύτρωση στον James του ομιχλιασμένου Silent Hill 2.

Αν και το πρώτο παιχνίδι της στήλης προήλθε από αυθόρμητη επιλογή μας, οδηγώντας τελικά στη

δημιουργία του Ανοίγοντας τα Σεντούκια, το Silent Hill 2 επιλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας από εσάς. Για άλλη μία φορά θα ζητήσουμε τη βοήθεια σας για την επιλογή του νέου survival horror (εποχής PlayStation 2) προκειμένου να το φέρουμε εις πέρας (πάντα με τη σοβαρότητα που μας χαρακτηρίζει κατά τη διάρκεια του livestream). Η επιλογή για το live που θα γίνει την Παρασκευή 4 Μαΐου, λίγο μετά τις 20:30 υποθέτουμε ότι θα είναι πιο δύσκολη αυτή τη φορά, καθώς απουσιάζει το φαβορί τύπου Silent Hill 2.

Κατά χρονολογική σειρά έκδοσης οι τίτλοι που επιλέξαμε είναι οι εξής:

Alone in the Dark: The New Nightmare (2001)
Τα Alone in the Dark ξεκίνησαν το μακρινό 1992, θέτοντας τις βάσεις για τα τρισδιάστατα survival horror, πολύ πριν την παγίωση του είδους που ήρθε με το Resident Evil του 1996. Αν και σήμερα η τεχνολογία των τριών πρώτων Alone in the Dark ενδέχεται να φέρει κόπωση στα μάτια, η Darkworks κατάφερε να εκμοντερνίσει το franchise με το reboot του The New Nightmare.

Οι Edward Carnby και Aline Cedrac θα κληθούν να εξερευνήσουν τη μυστηριώδη έπαυλη του Shadow Island ώστε να εντοπίσουν τρεις αρχαίες λίθους, που έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν ακραία φαινόμενα. Τα υπερφυσικά τέρατα, φυσικά, παραμονεύουν στις σκιές, σε ένα παιχνίδι που πόνταρε πολλά στην αισθητική και πρακτική μεταχείριση των εφέ φωτισμού, δίνοντας παράλληλα βαρύτητα στον φακό ως πολύτιμο κομμάτι του εξοπλισμού (βρε τι μας θυμίζει αυτό...).

Project Zero, γνωστό και ως Fatal Frame (2001)
Ένα από τα πλέον γνωστά survival horror ονόματα που αναδείχθηκαν κυρίως μέσω του PlayStation 2, το Project Zero της Koei Tecmo μάς τοποθετούσε στην ευάλωτη θέση της Miku, ένα νεαρό κορίτσι που προσπαθεί να εντοπίσει τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της. Ο τελευταίος εξαφανίστηκε όταν θέλησε νa ερευνήσει μία εγκαταλελειμμένη και στοιχειωμένη έπαυλη.

Ο φόβος καλλιεργείται μέσω φρικιαστικών πνευμάτων, όπως μόνο Ιάπωνες ξέρουν να σχεδιάζουν, έχοντας ως μόνο μέσο άμυνας την Camera Obscura, μία φωτογραφική μηχανή που μπορεί να απωθήσει τα πνεύματα. Δίκοπο μαχαίρι βέβαια η εν λόγω κάμερα, καθώς η χρήση της σημαίνει ότι μας φέρνει σε πρώτο πλάνο με τα απόκοσμα χαρακτηριστικά των πνευμάτων...

Siren (2003)
Στο Hanuda, ένα απομονωμένο ιαπωνικό χωριό, ένα τελετουργικό θα επαναφέρει στη ζωή πτώματα, δημιουργώντας απέθαντα δαιμονικά πλάσματα, τα λεγόμενα shibito. Γνωστά μονοπάτια δηλαδή για survival horror, όμως το Siren κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τα παιχνίδια ανάλογης θεματικής χάρη στην ιδιαίτερη δομή του.

Η ιστορία εκτείνεται στη διάρκεια τριών ημερών, δίνοντάς μας διαδοχικά τον έλεγχο 10 χαρακτήρων σε ξεχωριστές στιγμές της ημέρας. Πέρα από την καινοτόμα, σπονδυλωτή αφήγηση, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και η επιρροή των πράξεών μας που επηρεάζουν την πορεία των υπολοίπων χαρακτήρων και των καταστάσεων που θα συναντήσουμε στην πορεία για την επιβίωση.

Kuon (2004)
Μάλλον δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά περισσότερα, πέρα από το όνομα της ομάδας ανάπτυξης, που δεν είναι άλλη από την From Software. Πολύ πριν μας φέρει τα Souls και Bloodborne, η From Software ήταν υπεύθυνη (μεταξύ πολλών άλλων) για το Kuon, ένα survival horror που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του 10ου αιώνα, σε μία έπαυλη (που αλλού...) όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα απέθαντα πλάσματα. Το σενάριο ξεδιπλώνεται διαδοχικά μέσω τριών χαρακτήρων, παίρνοντας αρχικά το ρόλο της Utsuki στην προσπάθειά της να εντοπίσει τον πατέρα της, ο οποίος εξασκεί το επάγγελμα του εξορκιστή.

Να προσθέσουμε εδώ ότι το μυστηριώδες Shadows Die Twice που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ως το νέο πόνημα της From Software, φημολογείται έντονα πως θα συνδέεται με το Kuon.

Cold Fear (2005)
Αφήνοντας πίσω τα ιαπωνικά πνεύματα και τους άκρως ευάλωτους χαρακτήρες, το Cold Fear της Darkworks (υπεύθυνοι και για το προαναφερθέν Alone in the Dark: The New Nightmare) περπατάει σε πιο εύπεπτα survival horror μονοπάτια, δίνοντάς μας τον ρόλο ενός εκπαιδευμένου στρατιώτη που έρχεται ενάντια σε μία βιολογική απειλή, η οποία δημιουργεί εχθρικά όντα τύπου ζόμπι (οκ, κάπου το έχουμε ξαναδεί αυτό...).

Μεγάλο κομμάτι της δράσης λαμβάνει χώρα στα κλειστοφοβικά τμήματα ενός εμπορικού πλοίου, ενώ ένα από τα μεγάλα ατού του παιχνιδιού αφορούσε την πειστική απόδοση της πλεύσης του πλοίου επάνω σε μία ταραχώδη θάλασσα. Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα cult παραγωγή, που δυστυχώς είχε επισκιασθεί από το μεγαθήριο Resident Evil 4, η κυκλοφορία του οποίου είχε προηγηθεί δύο μήνες πριν.

Rule of Rose (2006)
Ο άγνωστος Χ, το παιχνίδι για τον οποίο ο γράφων έχει τις λιγότερες γνώσεις, που ωστόσο δεν παύει να εμφανίζεται συνεχώς σε λίστες με τα καλύτερα survival horror, ιδίως εποχής PlayStation 2. Το Rule of Rose διαδραματίζεται τη δεκαετία του '30 στην Αγγλία (υπόψιν, ότι η ομάδα ανάπτυξης είναι ιαπωνική) όπου παίρνουμε τον έλεγχο της Jennifer, ένα νεαρό κορίτσι που έχει χάσει τη μνήμη του. Η περιπέτειά της θα την οδηγήσει σε ένα ορφανοτροφείο που διοικείται από μία ομάδα μικρών παιδιών. Στο πλευρό μας θα έχουμε από τα αρχικά στάδια τη βοήθεια ενός Λαμπραντόρ, ως ένας άλλος Hewie από το Haunting Ground.

Οι ερωτικές προεκτάσεις του παιχνιδιού, αλλά και η βία που υπήρχε σε χαρακτήρες μικρής ηλικίας, δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, πολλές αντιδράσεις με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην εκδοθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, η ακύρωση του Rule of Rose είχε τεθεί ως θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την σχετική ανακοίνωση να το κατηγορεί για σαδισμό και διαστροφή εις βάρος ενός νεαρού κοριτσιού -μεταξύ άλλων. Αν μη τι άλλο θα είχε ενδιαφέρον να δούμε με μία φρέσκια ματιά το πόσο βάσιμες ήταν αυτές οι αντιδράσεις και αν, εν τέλει, η φήμη του τίτλου αποκτήθηκε περισσότερο από την ακραία θεματική του ή τον συνδυασμό ποιοτικής ατμόσφαιρας και gameplay.

Διαλέξτε το παιχνίδι για το επόμενο live μας.Alone in the Dark: The New NightmareProject ZeroSirenKuonCold FearRule of Rose Created with PollMaker
Keywords
Τυχαία Θέματα