Legend of Mana | Review

Μετά την κυκλοφορία των remakes για τα Secret of Mana και Trials of Mana θα πίστευε κανείς πως η Square Enix θα υλοποιούσε και τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς βασιζόμενη σε αυτό το συγκεκριμένο μοτίβο. Ωστόσο, η Square Enix έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε πως το Legend

of Mana θα κυκλοφορήσει σε remastered μορφή, πράγμα το οποίο δεν αποτέλεσε δυσάρεστη είδηση, αφού ο συγκεκριμένος τίτλος έχει το όμορφο πλεονέκτημα του εικαστικού κομματιού, το οποίο αποδιδόταν εξαιρετικά εκείνη τη χρυσή εποχή των JRPGs.

Παράλληλα, αυτή η ανακοίνωση σήμαινε πως η επανέκδοση του Legend of Mana θα ερχόταν οπτικά ανανεωμένη, χωρίς να έχει υποστεί αλλαγές σε αλλά τμήματα του τίτλου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είχαμε να κάνουμε με ένα remake, αλλά με έναν με έναν τίτλο του 1999. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως μέσα από τη συγκεκριμένη, remastered έκδοση έχουμε για πρώτη φορά την κυκλοφορία του τίτλου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ξεκινώντας λοιπόν από τα βασικά, η ιστορία του Legend of Mana μάς βρίσκει πολλά χρόνια μετά τα γεγονότα των προηγούμενων τίτλων, οπότε όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά, δεν θα έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν τα γεγονότα.

Εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο του ήρωα ή της ηρωίδας (αναλόγως τι θα επιλέξουμε), του οποίου έχει αυτό-ανατεθεί η αποστολή να αναβιώσει τη γη της Fa’ Diel μέσα από την επαναφορά του Mana στον κόσμο. Η ιστορία εξελίσσεται όπως στα περισσότερα JRPGs της παλιάς εποχής, δηλαδή μέσω της αλληλεπίδρασης που πραγματοποιούμε με όλους τους NPCs σε κάθε πόλη. Μέσα από τους διαλόγους αποκτούμε γνώση για τα γεγονότα του κόσμου, και παράλληλα αποκτάμε αντικείμενα-artifacts, τα οποία χρησιμοποιούμε στον παγκόσμιο χάρτη του τίτλου.

O overworld-παγκόσμιος χάρτης του Legend of Mana αποτυπώνεται ως ένας άδειος καμβάς όπου τοποθετούμε τα artifacts, τα οποία λειτουργούν ως περιοχές που καλούμαστε να εξερευνήσουμε. Σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο είδος δημιουργικού ή κατασκευαστικού τμήματος -όπως γινόταν σε μεταγενέστερους τίτλους όπως το Dark Cloud- κάτι λογικό θα λέγαμε, αφού το Legend of Mana είναι τίτλος μια παλαιότερης εποχής, που ακολουθεί συγκεκριμένη, γραμμική ροή.

Οπότε, η δομή του τίτλου είναι η εξής: “πάμε στην πόλη, λαμβάνουμε quests και artifacts, μετά βγαίνουμε στον παγκόσμιο χάρτη, τοποθετούμε τα artifacts και ανοίγουμε dungeons και πόλεις”. Τα dungeons έχουν πιο περίεργη δομή, που αποτυπώνεται ως λαβύρινθος, αφού δεν υφίσταται χάρτης ούτε και waypoint, ωστόσο για αυτό το λόγο οι συναντήσεις με τους εχθρούς είναι μια διεκπεραίωση, αφού η δυσκολία του τίτλου κυμαίνεται σε απλοϊκά επίπεδα.

Επίσης, ένα νέο χαρακτηριστικό που φέρνει το remaster στα dungeons, είναι η δυνατότητα να μην γίνονται μάχες (encounter-non), κάτι που σημαίνει εύκολες περιηγήσεις για όσους αποπροσανατολίζονται. Επιπροσθέτως, ευχάριστη προσθήκη είναι και αυτή της αυτόματης αποθήκευσης, η οποία είναι χρήσιμη για να σταματήσουμε την πρόοδό μας ανά πάσα στιγμή.

Στα dungeons λοιπόν, πραγματοποιούνται μάχες, όπου αντιμετωπίζουμε τις εχθρικές μονάδες οι οποίες αποτυπώνονται στο γνωστό ύφος της σειράς Mana. Εμείς ελέγχουμε τον χαρακτήρα μας, και με τη γνωστή button mashing μέθοδο πραγματοποιούμε απλές επιθέσεις ή αν έχουμε στις σκανδάλες κάποια ικανότητα, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερη ζημιά στους εχθρούς.

Στο παραπάνω σύστημα δεν απουσιάζει και η επιλογή-χρήση διαφορετικών όπλων (όπως μαχαίρι, ξίφος, τσεκούρι και πολλά άλλα), η οποία ταυτίζεται με άλλες ικανότητες και διαφορετικά μοτίβα-animations-ταχύτητα κινήσεων. Δηλαδή, κάποιος που χρησιμοποίει μαχαίρι, θα έχει την ευχέρεια να πραγματοποιήσει περισσότερα διαδοχικά χτυπήματα, εν αντίθεσει με κάποιον που θα επιλέξει να χρησιμοποίει ένα μεγάλο βαρύ ( two handed) ξίφος, το οποίο μειώνει την ταχύτητά μας.

Όμως, το πρόβλημα με το σύστημα μάχης είναι πως δείχνει πλέον την ηλικία του, αφού για να χτυπήσουμε τον εχθρό, πρέπει να τοποθετηθούμε στον ίδιο άξονα με αυτόν, ούτως ώστε το χτύπημά μας να δημιουργήσει επαφή με τον εχθρό. Το άλλο θέμα που έχει το Legend of Mana είναι η χαμηλή πρόκληση, και αυτό αποτυπώνεται από τις πρώτες κιόλας μάχες, αφού η ομάδα μας γιατρεύεται πλήρως μετά το πέρας της μάχης ενώ η φιλική και εχθρική A.I. δεν ανταποκρίνεται άμεσα

Βέβαια, η ηλικία του τίτλου δεν προδίδεται μόνο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αφού δεν υπάρχει και ένα ημερολόγιο για την πρόοδό μας, παρά μόνο μια λίστα ολοκλήρωσης των quests. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως αν αφήσουμε το παιχνίδι για μεγάλο διάστημα, δεν θα έχουμε μια δυνατότητα υπενθύμισης για το πού πρέπει να κατευθυνθούμε.

Από εκεί και πέρα το Legend of Mana προσφέρει είκοσι ώρες διάρκειας για την ολοκλήρωσή του, ενώ ενδεχομένως να προστεθούν αρκετές ακόμη για όσους ασχοληθούν με το επιπρόσθετο υλικό, το οποίο περιλαμβάνει την εκτροφή ζώων-πλασμάτων, δημιουργία καλλιέργειας, κατασκευή όπλων, γκόλεμ, πανοπλίας και μουσικών οργάνων.

Εν κατακλείδι, το remastering του κλασικού αυτού τίτλου προσφέρει μια πανέμορφη παλέτα χρωμάτων στα background των τοποθεσιών, οι οποίες αποδίδονται εξαιρετικά ενώ με παρόμοιο τρόπο οι δημιουργοί έχουν επιμεληθεί και το μουσικό κομμάτι του τίτλου, το οποίο παραμένει στα εξαιρετικά επίπεδα που γνωρίζουμε ότι κινείται εδώ και δεκαετίες η σειρά Mana.

Ωστόσο, οι χαρακτήρες, το μενού και ο παγκόσμιος χάρτης αποτυπώνονται με χαμηλής ανάλυσης pixels, πράγμα που επηρεάζει τη συνολική εικόνα, αφού είναι περίεργη η αντίθεση του να βλέπεις τον χαρακτήρα σου, ως φιγούρα χαμηλής ανάλυσης, να περιφέρεται σε έναν καμβά υψηλής ανάλυσης.

Σε κάθε περίπτωση, το Legend of Mana είναι μια σίγουρη επιλογή για όσους θέλουν να επισκεφτούν ξανά τη γη της Fa’ Diel. Από την άλλη πλευρά όσοι φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τον τίτλο για πρώτη φορά, πρέπει να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως να μην αντέξουν τα διάφορα -ηλικιακής φύσεως- προβλήματα που φέρει ο τίτλος της Square Enix.

Το Legend of Mana κυκλοφορεί από τις 24/6/21 για PS4, PC και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4, με review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Legend of Mana | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα