Everybody's Golf

Birdie!

Η σειρά Everybody’s Golf αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας της Sony από την αρχή της ενασχόλησης του ιαπωνικού γίγαντα με τον χώρο των videogames, καθώς κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ, αυτό της παρουσίας της σε κάθε κονσόλα που κυκλοφόρησε η εταιρεία, είτε φορητή, είτε οικιακή. Με την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μέλους της για το PS4 η σειρά φέτος

γιορτάζει την συμπλήρωση 20 χρόνων παρουσίας της.

Δημιουργός είναι για ακόμη μια φορά η Clap Hanz, η οποία εκμεταλλευόμενη το χρόνο που της δόθηκε αυτήν τη φορά –μιας και ως επί το πλείστον οι τίτλοι της σειράς αποτελούσαν κομμάτι του launch κάθε κονσόλας– θέλησε να δώσει έναν αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης στο franchise, διατηρώντας παράλληλα τα βασικά συστατικά της συνταγής που έχουν κάνει γνωστή και πετυχημένη τη σειρά ανά τα έτη.

Στην φετινή έκδοση του Everybody’s Golf για το PS4, αμέσως μετά το εισαγωγικό μενού, καλούμαστε να δημιουργήσουμε τον ψηφιακό μας χαρακτήρα διαλέγοντας μέσα από μια πληθώρα επιλογών, τόσο όσον αφορά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όσο και την αμφίεσή του. Με την ολοκλήρωση της παραμετροποίησης της εμφάνιση του παίκτη μας μεταφερόμαστε στο Golf Island, το οποίο λειτουργεί στην ουσία σαν το κεντρικό hub του παιχνιδιού και το χώρο από τον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε τη συμμετοχή μας σε solo αγώνες, online και offline tournaments, καθώς και μερικών ανάλαφρων και διασκεδαστικών mini games.

Με την πρώτη βόλτα του χαρακτήρα μας στο νησί και την αρχική του εξερεύνηση γίνεται άμεσα αντιληπτή η ενσωμάτωση στον βασικό κορμό του παιχνιδιού πολλών στοιχείων από RPG τίτλους με open world χαρακτήρα. Ενώ διαθέτει αρκετό περιεχόμενο, αυτό διατίθεται σταδιακά, παραμένοντας αρχικά κλειδωμένο, έως ότου φτάσουμε στο κατάλληλο level και rank το χαρακτήρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται μετά από την ολοκλήρωση κάθε παρτίδας αγώνα golf, καθώς ο παίκτης μας κερδίζει πόντους εμπειρίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα στατιστικά του και κατ’ επέκταση τις ικανότητές του.

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ αρχικά το παραπάνω σύστημα προόδου μοιάζει εύκολο και διασκεδαστικό, στην πορεία διαπιστώσαμε ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για το ξεκλείδωμα του παρεχόμενου περιεχομένου, με αποτέλεσμα να φτάνει σε βαθμό σύγκρισης με το grinding που απαιτείται σε MMO τίτλους. Έτσι, στην αρχή τουλάχιστον, θα πρέπει να αφιερώσουμε γύρω στις 7-8 ώρες παίζοντας στην ουσία τα ελάχιστα αρχικά διαθέσιμα τουρνουά στην ίδια ουσιαστικά πίστα ώστε να καταφέρουμε να ανέβουμε rank και, σταδιακά, να γίνονται διαθέσιμα και τα υπόλοιπα γήπεδα για να προχωρήσουμε στο παιχνίδι.

Αν σε αυτό το γεγονός προσθέσουμε και τον παράγοντα των microtransactions, που δυστυχώς -αλλά αναμενόμενα πια- κάνει την εμφάνισή του και σε αυτόν τον τίτλο και αφορά τόσο αντικείμενα για το χαρακτήρα μας διακοσμητικής φύσης, όσο και έξτρα περιεχόμενο (πίστες, γήπεδα, περιοχές), καθώς και pay to win καταστάσεις, τότε μπορούμε να δανειστούμε μια φράση από ένα άλλο άθλημα και να πούμε ότι το Everybody’s Golf βάζει αυτογκόλ σε αυτόν τον τομέα. Ο χειρισμός χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά το γνωστό και από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς three click σύστημα. Στο πρώτο στάδιο, με το πρώτο πάτημα του πλήκτρου X, ξεκινάει η διαδρομή της μπάρας που αντιπροσωπεύει τη δύναμη του χτυπήματος του μπαστουνιού, ενώ στη συνέχεια με το δεύτερο πάτημα ορίζουμε την απόσταση του χτυπήματος και, τέλος, με το τρίτο πάτημα καθορίζουμε το σωστό χτύπημα του μπαστουνιού, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό βήμα για την έκβαση της ευστοχίας της βολής.

Αν και στα πρώιμα επίπεδα του παιχνιδιού το σύστημα χειρισμού φαίνεται απλοϊκό και εύκολο στη συνέχεια, καθώς αυξάνεται το επίπεδο δυσκολίας των αντιπάλων μας, απαιτείται υπομονή και εξάσκηση ώστε να τελειοποιήσουμε την εκτέλεση της κάθε βολής για να στεφτούμε πρωταθλητές στα εκάστοτε τουρνουά. Όσον αφορά το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε είτε local multiplayer όπου ριχνόμαστε στα ψηφιακά courts και συναγωνιζόμαστε με έως 4 φίλους μας, είτε online multiplayer όπου η προσπάθεια των δημιουργών για ενσωμάτωση RPG στοιχείων στη σειρά γίνεται για άλλη μια φορά φανερή.

Εισερχόμενοι στο online κομμάτι του τίτλου μπορούμε να γνωρίσουμε άλλους δικτυακούς παίκτες και να συνομιλήσουμε μαζί τους, να δημιουργήσουμε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο δωμάτιο από όπου μπορούμε να οργανώσουμε τουρνουά, με τη συμμετοχή μας να ανταμείβεται με αντικείμενα για το χαρακτήρα μας. Επίσης υπάρχει και ένα νέο mode, το Turf Wars, στο οποίο οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες (κόκκινοι και μπλε) και σκοπός του κάθε παίκτη είναι η μέγιστη δυνατή συγκομιδή πόντων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με νικήτρια να αναδεικνύεται η ομάδα με τη μεγαλύτερη αθροιστική συλλογή πόντων. Το σίγουρο είναι ότι όποιο mode και να επιλέξαμε, το multiplayer κομμάτι είναι άκρως διασκεδαστικό, τεχνικά απροβλημάτιστο και χαρίζει απλόχερα αμέτρητες στιγμές διασκέδασης, προσθέτοντας αρκετούς πόντους στη συνολική εικόνα του τίτλου.

Στον οπτικό τομέα το πιο πρόσφατο μέλος του Everybody’s Golf franchise χρησιμοποιεί το γνώριμο cartoon / anime ύφος που το χαρακτηρίζει, προσδίδοντας μια ταυτότητα που ταιριάζει πιο πολύ σε αυτό που επιθυμεί να προσδιορίζεται η σειρά, δηλαδή περισσότερο arcade και λιγότερο sports τίτλος. Η απεικόνιση των γηπέδων είναι λεπτομερής, ζωντανή, πολύχρωμη και με ωραίες περιβαλλοντολογικές πινελιές. Έξτρα κερασάκι στην τούρτα είναι η υποστήριξη 4K ανάλυσης και HDR για τους κατόχους του PS4 Pro, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουμε μεταξύ της μεγαλύτερης ανάλυσης ή της πιο ομαλής κίνησης των 60 frames.

Ο ηχητικός τομέας κινείται σε αντίστοιχα μονοπάτια με αυτόν της απεικόνισης, συμβαδίζοντας αρμονικά με το καρτουνίστικο κλίμα και επιτυγχάνοντας το σκοπό σε αυτού του είδους τα παιχνίδια που δεν είναι άλλος από την χρυσή τομή ανάμεσα στο να μην καταντάει εύκολα κουραστικός, αλλά ταυτόχρονα να δηλώνει παρών όταν η περίσταση το απαιτεί, όπως για παράδειγμα με την πολύ πετυχημένη επιλογή να ακούγεται ο ήχος της μπάλας καθώς εισέρχεται στην τρύπα από το ηχείο που βρίσκεται στο χειριστήριό μας.

Κλείνοντας, η αποτίμηση που μπορούμε να κάνουμε για το Everybody’s Golf για το PS4, είναι ότι πρόκειται για ένα διασκεδαστικό τίτλο, ο οποίος διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τον κάνουν εύκολα προσβάσιμο σε κάποιον ο οποίος δεν είχε πρότερη εμπειρία με τη σειρά ή με το άθλημα που αυτή πραγματεύεται, ενώ ταυτόχρονα είναι ικανή να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στους βετεράνους του franchise ή σε όσους αποζητούν υψηλή πρόκληση.

Μερικά σχεδιαστικά και δομικά λάθη αποτελούν χτυπητές αδυναμίες του παιχνιδιού αλλά δεν κρίνονται ικανά να χαλάσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα. Τα online modes προσθέτουν πόντους στο γενικό σύνολο, και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή διάθεσης καθιστούν το Everybody’s Golf την καλύτερη έκδοση της σειράς που έχουμε δοκιμάσει έως σήμερα.

ps4 Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα