Dynasty Warriors 9

Νέα συνταγή... από παλιά υλικά.

Η σειρά Warriors θα λέγαμε ότι μάλλον έχει κουράσει το δυτικό κοινό, γεγονός αναμενόμενο, εφόσον σε κάθε νέο τίτλο της, η ομάδα της Omega Force φαίνεται πως δεν ήταν σε θέση να προσφέρει κάτι εντελώς καινούριο. Και αυτό είναι λογικό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το υλικό το οποίο αναπαράγεται σε κάθε Dynasty Warriors είναι συγκεκριμένο και εντός

στενών πλαισιών. Σίγουρα στην εποχή του PlayStation 2 τα πράγματα ήταν καλύτερα για τη σειρά, αφού αφενός υπήρχε πρόκληση στο game design και αφετέρου -για το δυτικό κοινό- η παρουσίαση του μυθιστορήματος που βασίζεται στην ιστορία των τριών βασιλείων της Κίνας ήταν κάτι καινούργιο.

Ωστόσο, σε κάθε τίτλο τα πράγματα δεν άλλαζαν και πάρα πολύ, διότι στο σύνολο του κάθε παιχνιδιού είχαμε, λίγο ως πολύ, τις ίδιες αποστολές και βασικές μάχες, οι οποίες επηρέαζαν τη ροή και την εξέλιξη του πολέμου, που είχε ως αποτέλεσμα να αναπαράγεται το ίδιο υλικό. Τα πράγματα χειροτέρεψαν αρκετά για τη σειρά Dynasty Warriors από το έκτο παιχνίδι και μετά, το οποίο ήταν το πρώτο που έκανε τη μετάβαση στη νέα γενιά. Σε εκείνο το σημείο, εκτός του ότι αναπαραγόταν το ίδιο, γνώριμο ιστορικό υλικό, συναντήσαμε και αλλά επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία κληρονομήθηκαν μέχρι και σήμερα. Ο λόγος γίνεται για την αύξηση στον αριθμό των εχθρικών μονάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την απαθή A.I. που γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, τα ενδιαφέροντα animations και οι συνδυασμοί κινήσεων που είχαμε στο τέταρτο παιχνίδι, εξαφανίστηκαν και απλοποιήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Από τα προαναφερθέντα είναι λογικό να προκύπτει η εκτίμηση πως η σειρά της Koei δεν έχει πλέον κάτι ουσιαστικό να προσφέρει. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανακοίνωση του Dynasty Warriors 9 σίγουρα ήταν ενδιαφέρουσα, αφού παρουσίαζε ένα παιχνίδι Warriors, το οποίο εγκατέλειπε το σχεδιασμό και τη δομή των απόστολων των προηγούμενων τίτλων και προσπαθούσε να ξεφύγει από τη νοοτροπία του παρελθόντος, υιοθετώντας τη λογική ενός open-world τίτλου. Πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τις όποιες αλλαγές και τις προσθήκες είδαμε να έρχονται από αυτή τη δραματική αλλαγή στο σχεδιασμό, θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Story Mode, για ακόμη μια φορά, μας επιτρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα από πέντε διαφορετικές επιλογές. Οι τρεις εξ αυτών περιλαμβάνουν τα τρία, γνωστά βασίλεια (Wei, Wu και Shu) που βιώσαν τη μεγαλύτερη περίοδο του πολέμου, ενώ ως τέταρτη επιλογή έχουμε το βασίλειο των Jin, το οποίο οδηγεί στο τέλος και το κλείσιμο του πολέμου. Ως πέμπτη και τελευταία επιλογή έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα χνάρια άλλων δημοφιλών μαχητών/ στρατηγών, που ανήκαν σε αλλά στρατόπεδα. Εφόσον επιλέξουμε το βασίλειο και το χαρακτήρα που επιθυμούμε, παρουσιάζεται η γνώριμη αφήγηση, η οποία αποδίδει τα χρονολογικά γεγονότα του πολέμου στην Κίνα. Τώρα, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος που επιστρέφει στη σειρά, είναι πως το Dynasty Warriors 9 εστιάζει αρκετά στον κάθε χαρακτήρα και από που ξεκινά αυτός.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Liu Bei, ο οποίος είναι ο ηγέτης των Shu, είδαμε ότι ξεκινά ως απλός χωρικός που πούλαγε ψάθινα προϊόντα (χαλιά, καπέλα κ.α.), μέχρι τη στιγμή που η επανάσταση των yellow turbans έφτασε στο χωριό του. Εκεί αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο, όπου συνάντησε τις δύο δημοφιλείς φυσιογνωμίες των Zhang Fei και Guan Yu, που μοιράζονταν τις ίδιες σκέψεις και την ίδια ιδεολογία για το πώς μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ορκισμένοι αδελφοί. Κάποιος που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τη σειρά θα γνωρίζει αυτά τα γεγονότα, ωστόσο δεν θα τα έχει παρακολουθήσει μέσα από την προσέγγιση που αποδίδει το Dynasty Warriors 9. Παρομοίως, η ίδια προσέγγιση παρουσιάζεται και στους υπόλοιπους χαρακτήρες.

Tο επόμενο νέο χαρακτηριστικό του τίτλου είναι αυτό του open-world σχεδιασμού. Έτσι, έχουμε μια τεράστια απεικόνιση της Κίνας, η οποία αποδίδεται ως ένας ενιαίος κόσμος χωρίς loading screens, ενώ δεν απουσιάζουν και διαφορές μικρές πινελιές εναλλαγής ημέρας- νύχτας και καιρικών φαινομένων. Επίσης, δίνεται ελευθερία κίνησης στον παίκτη, η οποία του επιτρέπει να ταξιδέψει/ επισκεφθεί όποια περιοχή επιθυμεί. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε τα γνώριμα χαρακτηριστικά του χρονικού ορίου, ούτε κάποιον στρατηγό που πρέπει να προστατεύσουμε, στοιχεία που χαρακτήριζαν τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Επιπροσθέτως, η λειτουργία του ανοιχτού κόσμου συνοδεύεται από RPG στοιχεία. Δηλαδή, εκτός του ότι έχουμε την ελευθερία να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε το χάρτη, μπορούμε να επισκεφθούμε διάφορες σημαντικές πόλεις και χωριά, στα οποία βρίσκουμε πολίτες και εμπόρους, που δεν συμμετέχουν στη μάχη, οι οποίοι μας προμηθεύουν με εξοπλισμό και αντικείμενα.

Στο τμήμα του εξοπλισμού και των αντικειμένων έχουμε την επιλογή είτε να αγοράσουμε όπλα και αντικείμενα, είτε να τα δημιουργήσουμε εμείς με διάφορα υλικά. Τα υλικά μπορούμε να τα αποκτήσουμε μέσα από τον κόσμο του παιχνιδιού (μέσα από δραστηριότητες όπως το να κυνηγήσουμε ζώα ή ψάρεμα) είτε μέσω των απόστολων που ανταμείβουν με διάφορα υλικά. Αν και το ταξίδι από μια περιοχή σε μια άλλη μπορεί να φανεί μεγάλο (λόγω της τεράστιας κλίμακας του χάρτη), υπάρχει και η μέθοδος του γρήγορου ταξιδιού για τις περιοχές που έχουμε εξερευνήσει, πράγμα που βοηθά ώστε να μην μετακινούμαστε άσκοπα και χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

Πέρα από την ελευθερία στις κινήσεις μας, που προσφέρει αυτή η νέα δομή, εννοείται πως υπάρχει και η ύπαρξη μιας κεντρικής αποστολής, την οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε ώστε να συνεχίσουμε την πρόοδό μας. Εδώ κάνει την εμφάνισή του ο μηχανισμός των levels, αφού η κάθε αποστολή παρουσιάζει ένα απαραίτητο επίπεδο που πρέπει να έχει φτάσει ο ήρωάς μας. Για να αποκτήσουμε αυτό το επιθυμητό επίπεδο, υπάρχουν διάφορες υπο-αποστολές -ή, αλλιώς, objectives- που στα παρελθόντα παιχνίδια παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Μέσω αυτών των υπο-αποστολών πραγματοποιούνται διάφορες στρατηγικές, οι οποίες με τη σειρά τους αλλάζουν τη ροή της μάχης. Δηλαδή, μέσω από αυτές τις υπο-αποστολές πραγματοποιούνται διενέργειες, όπως μια επίθεση με στόχο να βάλουμε φωτιά ή μια επίθεση στις προμήθειες του εχθρικού στρατού, με την πραγματοποίηση των οποίων επηρεάζεται το επίπεδο (μειώνεται η δυσκολία) της κεντρικής αποστολής και μπορούμε να αποκτήσουμε το αντίστοιχο πλεονέκτημα.

Το σύστημα των επίπεδων στο Dynasty Warriors 9 θυμίζει παραδοσιακό RPG, όπου με κάθε επίπεδο μάς παρέχονται διάφοροι πόντοι ώστε να ενδυναμώσουμε το χαρακτήρα μας μέσω των διαφόρων στοιχείων (επίθεση, άμυνα, ταχύτητα και άλλα). Ως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα single player RPG, το οποίο προσφέρει ελευθερία κινήσεων στον παίκτη αφού μέσα από τις επιλογές του (αν πραγματοποιηθούν οι αποστολές ή όχι) επηρεάζεται το πόσο δύσκολα θα πέσει ο εχθρός. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το σημαντικότερο τμήμα αυτών των παιχνιδιών, που είναι φυσικά το gameplay, διότι αν και οι προαναφερθείσες αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες, δύσκολα θα καταφέρουν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η σειρά Dynasty Warriors μέσα στα χρόνια .Σε αυτό το τμήμα, όπως ίσως φαντάζεστε, τα πράγματα είναι δυσάρεστα και δεν έχουν αλλάξει.

Από τη μια μεριά έχουμε την τεράστια και εντυπωσιακή έκταση της Κίνας, όπου απεικονίζονται ταυτόχρονα εκατοντάδες στρατιώτες, πολιορκητικοί κριοί και κάστρα. Και στην απέναντι όχθη έχουμε τη γνώριμη απάθεια των εχθρικών δυνάμεων και το button mashing στο σύστημα μάχης. Οπότε, για ακόμη μια φορά έχουμε να κάνουμε με απλοϊκούς συνδυασμούς μεταξύ διαφόρων πλήκτρων, με τη μοναδική αλλαγή να εντοπίζεται στο ότι, πλέον, μπορούμε να ανοίξουμε ένα radial menu που προβάλλει τέσσερις διαφορετικές, ειδικές ικανότητες (aerial, stun, knockdown και special). Αλλά, και πάλι, μόλις εκτελεστούν αυτές, απλά συνεχίζουμε το button mashing ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος συνδυασμός.

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό είναι πως όταν οι εχθροί είναι ευάλωτοι, εμφανίζεται μια ένδειξη που μας ζητά να πατήσουμε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο, ώστε να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά. Από εκεί και περά, οι εχθρικές μονάδες κινούνται με τη γνωστή απάθεια και έχουν ως σκοπό να γεμίσουν τη χαρακτηριστική μας επίθεση (μπάρα musou) ώστε να την εξαπολύσουμε σε κάποιο στρατηγό. Δυστυχώς, οι επιλογές στο επίπεδο δυσκολίας επηρεάζουν μεν τη μπάρα υγείας των εχθρών, αλλά όχι τη συμπεριφορά της A.I., με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καμία αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι απλοί στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η χαμηλή πρόκληση του παιχνιδιού γίνεται άμεσα εμφανής, διότι στις εκτάσεις που θα ταξιδέψουμε υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις και κάστρα, όπου δεν χρειάζεται να καταστρώσουμε κάποια στρατηγική για να τα πολιορκήσουμε ή να εισβάλουμε σε αυτά. Αντιθέτως, με τη νέα λειτουργία του γάντζου, το παιχνίδι μάς επιτρέπει να σκαρφαλώνουμε σε οποιοδήποτε κτίριο με άνεση.

Επιπροσθέτως, αν και εκτιμούμε πως η προσέγγιση στην αφήγηση της ιστορίας του κάθε χαρακτήρα μπορεί να αποδίδει καλά την περιπέτειά του, θεωρούμε πως η προσέγγιση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν πραγματοποιήσουμε όλες τις αποστολές, η διάρκεια του Dynasty Warriors 9 μπορεί να αγγίξει τις 20 ώρες, πράγμα που σημαίνει πως θα είμαστε αναγκαμσένοι να βλέπουμε/ πραγματοποιούμε τα ιδία combat animations πολλές ώρες. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή να έχουμε και άλλα μέλη στην ομάδα μας -όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Dragon Quest Heroes II- ή, ακόμη καλύτερα, να μας δινόταν η εξιστόρηση του κάθε βασιλείου, όπως συνέβη στους προηγούμενους δύο τίτλους, ώστε να αλλάζουμε χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν η αποφυγή της μονοτονίας και της κούρασης που προκαλείται στον παίκτη.

Άσχημες εντυπώσεις έχουμε και από τον τεχνικό τομέα. Αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη, διότι όταν πραγματοποιούνται πολλές διεργασίες στην οθόνη, όπως εκατοντάδες στρατιώτες να επιτίθενται, πολιορκητικοί κριοί να οδεύουν προς τα κάστρα και διάφορες άλλες συνθήκες, έχουμε ως αποτέλεσμα πτώση στο frame rate και τα γνώριμα slowdowns της σειράς. Εκτός αυτού, δεν απουσιάζουν διάφορα bugs και glitches, όπως η εξαφάνιση ενός χαρακτήρα που δίνει κάποια υπο-αποστολή. Ένα άλλο παράδειγμα τεχνικών προβλημάτων έχει να κάνει με τις μάχες που διεξάγονται στα ποτάμια. Εκεί παρατηρήσαμε έντονα glitches, τα οποία συμβαίνουν με την πτώση ενός στρατηγού στο νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να του επιτεθούμε και απλά να τον βλέπουμε να επιπλέει εκεί.

Στα προαναφερθέντα προσθέστε και το περιστασιακό tearing στην απεικόνιση, ενώ όταν πραγματοποιείται κάποιο loading μέσω fast travel ή cutscene, σημειώνεται "pop-up", με κτίρια, δέντρα, χαρακτήρες και άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος να εμφανίζονται ξαφνικά. Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί στον τεχνικό τομέα, είναι πως στο PS4 Pro υπάρχουν δύο επιλογές απεικόνισης: τα Action και Movie Modes, που επηρεάζουν το frame rate και εξαλείφουν το tearing. Αυτό, αυτομάτως, διαγράφει δύο αρνητικά στοιχεία που εμφανίζονται στο απλό PS4. Τέλος, ένα θετικό χαρακτηριστικό που αποκομίσαμε από το παιχνίδι είναι η προσθήκη της κινέζικης γλώσσας, που βελτιώνει αρκετά την ενσάρκωση των ηρώων. Εφόσον, ολοκληρώσουμε το παιχνίδι, ως post game περιεχόμενο έχουμε το free mode, το οποίο μας επιτρέπει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή/ μάχη, με οποιονδήποτε χαρακτήρα.

Εν κατακλείδι, το Dynasty Warriors 9, αν και προσπαθεί να ανανεώσει το franchise εφαρμόζοντας το open world στοιχείο, δυστυχώς δεν καταφέρνει να αλλάξει σημαντικές παραμέτρους της νοοτροπίας που το χαρακτηρίζει, αφού μαζί με τις αλλαγές ήρθαν όλα τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά που "βαλτώνουν" τη σειρά και αποθαρρύνουν το κοινό από το να ασχοληθεί μαζί της τα τελευταία χρόνια.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox one
Keywords
dynasty, dynasty, νέα, omega, συγκεκριμένο, playstation, game, design, yellow, zhang, σημαίνει, rpg, single, player, button, προβάλλει, βασεις, dragon, quest, heroes, frame, travel, ps4, pro, movie, free, franchise, world, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ζωα, ηγετης, κινα, παιχνιδια, game, heroes, omega, ps4, quest, rpg, αυξηση, αξιζει, αμυνα, απλα, αφηγηση, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, δεντρα, δυνατοτητα, δυστυχως, δομη, υπαρχει, εκτιμηση, ελευθερια, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, ερχονται, εχθρος, εχθροι, ζημια, ζητα, ιδια, ιδιο, θετικο, θυμιζει, ιδεολογια, ιστορικο, καπελα, κλιμα, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, νεα γενια, νερο, νοοτροπια, προβάλλει, ομαδα, οθονη, ουσιαστικο, οχθη, παρουσιαση, πεδιο, πεμπτη, ροη, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμένο, σειρα, σκεψεις, συνταγη, τμημα, τρια, φυσικα, φορα, ωρες, button, design, free, dragon, franchise, frame, ηρωας, μεθοδος, μια φορα, travel, παιχνιδι, player, ποταμια, movie, pro, σημαίνει, single, ταξιδι, υγειας, υλικα, υλικο, world, yellow, zhang
Τυχαία Θέματα