Cine-TV News #55

Κριτική για το Alien: Covenant και διάφορα κινηματογραφικά νέα…

Ένας αλλά Λέων το κινηματογραφικό trailer της εβδομάδας που μας πέρασε. Φυσικά, εννοούμε το Blade Runner 2049, ένα sequel για το οποίο έχουμε υψηλές προσδοκίες. Βέβαια, μετά την απογοήτευση που είχαμε με το Alien: Covenant, προσπαθούμε και πάλι να

μειώσουμε την αδημονία γιατί πολλές φορές την πατάμε, όσο κι αν τα σωστά ονόματα υπάρχουν στους συντελεστές (απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ δύσκολη περίπτωση να βλέπουμε αναβιώσεις τύπου Mad Max: Fury Road).

Άποψη για το Alien: Covenant

Δυστυχώς αν και το Alien: Covenant ξεκινάει αρκετά καλά, με αργή αλλά σταθερή εξέλιξη, όμορφη μουσική υπόκρουση που παραπέμπει στα πρώτα Alien, θέτοντας τις βάσεις για ένα δυνατό ξέσπασμα, τελικά η ταινία ξεφουσκώνει ήδη από τα μισά. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε πως το Alien: Covenant αποτελεί περισσότερο sequel του Prometheus και λιγότερο πνευματικό ή κανονικό διάδοχο/ prequel ή όπως θέλετε πείτε το, του Alien. Για άλλη μία φορά το μεγαλύτερο κομμάτι της περιπέτειας θα λάβει χώρα σε έναν αφιλόξενο πλανήτη και για άλλη μία φορά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε ορισμένες ανορθόδοξες αποφάσεις των πρωταγωνιστών, που λιγότερο έχουν να κάνουν με τη λογική και περισσότερο με τη δημιουργία κατάλληλων plot points ώστε να λειτουργήσει το σενάριο ή κατάλληλων συνθηκών ώστε τα θύματα να μείνουν μόνα τους, όσο κι αν γνωρίζουν τους τρομακτικούς κινδύνους που βρίσκονται τριγύρω.

Εκτός αυτού, όμως, η ταινία έχει προβλήματα ρυθμού, ανεβοκατεβάζοντας την ένταση άκομψα σε αρκετά σημεία προς όφελος διαλόγων που έχουν και δεν έχουν θέση στο franchise Alien. Βλέπετε, η πλοκή του Alien: Covenant λειτουργεί σε δύο παράλληλα επίπεδα, με το ένα να αφορά τα Alien και το δεύτερο τον Walter, το ανδροειδές που υποδύεται (εξαιρετικά, είναι η αλήθεια) o Michael Fassbender. Η ζυγαριά του σεναρίου γέρνει σαφέστατα προς τη θεματική του Walter, με τα Alien τελικά να έχουν το ρόλο δεύτερου χαρακτήρα.

Αν και αυτή η ξεχωριστή πλοκή που αναπτύσσεται παρουσιάζει ένα άλφα ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του χαρισματικού ηθοποιού, δεν παύει να μην απέχει πολύ από κοινότυπα μονοπάτια, ενώ σίγουρα όσοι περιμένουν να δουν μία καθαρόαιμη Alien ταινία τότε το πιθανότερο είναι πως θα απογοητευθούν. Η σκηνοθεσία γενικά είναι αρκετά καλή, με τον Ridley Scott να δείχνει την εμπειρία του τόσο στις σκηνές δράσης όσο και στα πιο ήρεμα πλάνα, όμως τελικά η ροή και το ίδιο το σενάριο αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της ταινίας, αναμφίβολα δύο νευραλγικούς τομείς για τη γενικότερη ποιότητα.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως τη βαθμολόγηση "R-Rated" (μόνο για ενηλίκους) το Alien Covenant την κερδίζει με το παραπάνω, αποτυπώνοντας ορισμένες εξαιρετικά βίαιες σκηνές, που άλλοτε καταφέρνουν να δείξουν με τον πιο άμεσο και ωμό τρόπο την αγριότητα των Aliens και άλλοτε οδηγούν σε σκηνές παραφωνίας, που δείχνουν σαν να έχουν βγει από ταινίες β' διαλογής, στοχεύοντας μόνο στη δημιουργία σοκ. Μία συγκεκριμένη σκηνή, μάλιστα, θα μπορούσε άνετα να οδηγούσε το κοινό σε αγανάκτηση ακόμα και αν την παρακολουθούσε σε εφηβικό θρίλερ επιπέδου Friday the 13th.

Όπως καταλαβαίνετε, σαν σύνολο βρήκαμε το Alien: Covenant αρκετά απογοητευτικό και ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη πως ο “πατέρας” του franchise καθόταν στη σκηνοθετική καρέκλα. Προσπαθώντας να ενώσει το Prometheus με τα Alien, τελικά φαίνεται σαν να χάθηκε ο στόχος για τον Scot. Ελπίζουμε πως το sequel (αν το επιθυμήσει το box office βεβαίως) θα καταφέρει επιτέλους να μας δώσει λίγο από τον κλειστοφοβικό τρόμο που περιμένει κάθε φαν της σειράς.

Blade Runner 2049

Σκηνοθέτης: Denis Villeneuve (Arrival)
Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto, Dave Bautista, Ana de Armas
Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου

Το sequel ενός εκ των καλύτερων cyberpunk κινηματογραφικών ταινιών (όχι ότι είναι και πολλές) επιστρέφει, και το παρόν trailer κάνει καλά τη δουλειά του για να ανοίξει την όρεξη. Όλα τα συστατικά δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και μένει πλέον να δούμε αν όντως θα υπάρξει κάτι ουσιαστικό και όχι μία εργολαβία τύπου Ghost in the Shell, που ποντάρει μόνο στην αναγνωρισιμότητα του ονόματος. Το συγκρατημένο και προσγειωμένο σκηνοθετικό ύφος του Denis Villeneuve, πάντως, φαντάζει ιδανικό για το sequel.

Orange is the New Black, season 5

Πρεμιέρα: 5 Ιουνίου (Netflix), 13 επεισόδια
Σύντομα θα επιστρέψουμε στη φυλακή θηλέων του Netflix, σε μία σαιζόν που περιμένουμε με αγωνία έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις και το έντονο cliffhanger που μας επιφύλαξε η 4η σαιζόν.

Twin Peaks, season 3

Πρεμιέρα: 21 Μαΐου (Showtime), 18 επεισόδια
Νέο μυστηριώδες trailer από την επιστροφή μας στο Twin Peaks, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία σειρά του David Lynch.

Cine-TV Νέα

"Βαφτίστηκε" το sequel του Edge of Tomorrow.
Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε, δια στόματος Doug Liman, πως το sequel θα λέγεται "Live Die Repeat and Repeat", σίγουρα όχι και ο πιο ευφάνταστος τίτλος. Να θυμίσουμε ότι για κάποιο λόγο η ταινία είχε αλλάξει όνομα από το Edge of Tomorrow της κινηματογραφικής προβολής στο Live Die Repeat: Edge of Tomorrow για την κυκλοφορία του σε DVD και Blu-ray. Αναμφίβολα οι ιθύνοντες έχουν μερικά θεματάκια με τις ονομασίες. Ο εν λόγω σκηνοθέτης δήλωσε επίσης πως η ιστορία του sequel θα είναι εκπληκτική, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που γίνονται τα sequels. Μεγάλη μπουκιά φάε…

Το δυστύχημα του Kursk θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.
Τη σκηνοθεσία της ταινίας θα αναλάβει ο Δανός Thomas Vinterberg, γνωστός από το Jagten (The Hunt), και την παραγωγή η γαλλική EuropaCorp. Να θυμίσουμε ότι η τραγωδία του Kursk αφορούσε τη βύθιση του ομώνυμου ρωσικού υποβρυχίου το 2000, όταν μία μηχανική βλάβη οδήγησε στην έκρηξη τορπιλών εντός του υποβρυχίου. Η επιχείρηση διάσωσης αποδείχθηκε δύσκολη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 118 άνθρωποι (το συνολικό πλήρωμα του Kursk). Στην ταινία θα συμμετέχουν οι Colin Firth, Max Von Sydow και Lea Seydoux.

Καθοδόν το reboot του Hellboy.
Αν και ο Guillermo Del Toro δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την τριλογία του, η σκυτάλη πέρασε τελικά στον Neil Marshall (The Descent) προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τον Hellboy. Μπορεί οι δύο ταινίες να μην αποτελούσαν κάτι ιδιαίτερο ως σύνολο, η αλήθεια είναι όμως ότι ο Ron Perlman φάνταζε ως ιδανική περίπτωση για την ενσάρκωση του εν λόγω ήρωα. Ως εκ τούτου ο David Harbour (ο σερίφης του Stranger Things) θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ ώστε να αποδώσει τη δική του ταυτότητα. Ενδιαφέρον προκαλεί πάντως η απόφαση να το πάνε ένα βήμα παραπέρα, σε R-rated μονοπάτια (κατάλληλο μόνο για ενηλίκους).

Συνεργασία Jackie Chan και Sylvester Stallone για το Ex-Baghdad.
Δύο μεγάλα action ονόματα θα πρωταγωνιστήσουν στο Ex-Baghdad, μία από τις ακριβότερες παραγωγές από την Κίνα. Η ταινία θα μας μεταφέρει σε μία κινεζική πετρελαιοπηγή στη Μοσούλη του Ιράκ, η οποία θα πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης. Στην προστασία των εργατών θα σπεύσουν ένας Κινέζος μισθοφόρος και ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης (σας αφήνουμε να μαντέψετε ποιος θα υποδύεται ποιον).

Άρωμα Game of Thrones στο The New Mutants.
Το κινηματογραφικό σύμπαν των X-Men συνεχίζεται, αυτή τη φορά μέσω του spin-off The New Mutants. Ανάμεσα στους νεανικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε την Maisie Williams (Game of Thrones) ως Wolfsbane, που έχει τη τη δύναμη να μετατρέπεται σε λύκο, καθώς και την Anya Taylor-Joy (Split) ως Magik, η οποία έχει τη δυνατότητα να τηλεμεταφέρεται. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Josh Boone (The Fault in Our Stars).

Στα χωράφια της τηλεόρασης θα μπει ο Judge Dredd.
Δυστυχώς τα petitions δεν αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για τη συνέχεια του αδικημένου Dredd του 2012, όμως τουλάχιστον θα δούμε τον αγαπημένο μας δικαστή και εκτελεστή να επιστρέφει σε μία live-action τηλεοπτική σειρά. Στο Judge Dredd: Mega City One θα παρακολουθήσουμε μία ομάδα Δικαστών να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την τάξη στην Mega City One του 22ου αιώνα.

Το Arrested Development επανέρχεται.
Μέσω twit o Jason Bateman ανακοίνωσε ουσιαστικά πως το έξυπνο Arrested Development θα επιστρέψει για την 5η σαιζόν. Η 4η σαιζόν είχε προβληθεί το 2013 στο Netflix, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα του κοφτερού χιούμορ που είχε καθιερώσει η σειρά.

cinetv
Keywords
news, news, cine, game of thrones, ridley scott, box office, ryan gosling, jared leto, david lynch, εν λόγω, colin firth, jackie chan, sylvester stallone, alien, blade, runner, sequel, mad, max, fury, road, βασεις, franchise, scott, σοκ, box, office, ford, ryan, leto, ana, ghost, shell, orange, black, ιουνίου, netflix, twin, μαΐου, showtime, david, edge, tomorrow, live, dvd, ιθύνοντες, sequels, βομβα mall, reboot, sylvester, game, split, josh, stars, mega, city, jason, Ελιζαμπεθ Τειλορ, Καλή Χρονιά, madwalk, βασεις 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αλφα, βημα, δουλεια, θριλερ, ιρακ, κινα, λεων, μουσικη, νυχια, ονοματα, ταινιες, dvd, edge, ford, game, game of thrones, ghost, jared leto, mad, mega, office, runner, ryan, scott, shell, αγωνια, γινονται, γυρισματα, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δοντια, δωσει, εδαφος, εκρηξη, εν λόγω, εξελιξη, εξυπνο, ζυγαρια, ζωη, ιδιο, υφος, ιθύνοντες, ηρεμα, λογο, μαΐου, μονα, ομαδα, οθονη, ομορφη, ονομα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οφελος, ποιοτητα, ροη, προβληματα, ρολο, σαιζον, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σκηνες, σκηνοθεσια, σοκ, συμπαν, ταυτοτητα, τιτλος, φυλακη, φυσικα, φορα, χαθηκε, χιουμορ, alien, ana, black, blade, box office, box, sequel, city, colin firth, david lynch, david, franchise, fury, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιουνίου, jackie chan, jason, joy, josh, κομματι, leto, max, men, μια φορα, netflix, ridley scott, ray, reboot, ryan gosling, sylvester stallone, sequels, σκηνη, sylvester, taylor, tomorrow, twin
Τυχαία Θέματα