Cine-TV #245

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες περιπτώσεις από blockbuster ταινίες προβλήθηκαν την περασμένη βδομάδα, με πρώτη και καλύτερη την περίπτωση του Indiana Jones, της πέμπτης και τελευταίας (θεωρητικά έστω) ταινία τους franchise με πρωταγωνιστή τον Harrison Ford. Υπάρχουν έντονες συζητήσεις για συνέχιση του franchise, αλλά ευελπιστούμε ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ο συγκεκριμένος ρόλος είναι τόσο έντονα συνυφασμένος με

τον Harrison Ford, που πραγματικά οι πιθανότητες να πετύχει με κάποιον άλλο ηθοποιό είναι ανάλογες με το να βγει το Atari Jaguar 2 και να κατακρημνίσει τις υπόλοιπες κονσόλες.

Κριτική για το The Banshees of Inisherin

Σύνοψη: Μια φιλία χρόνων βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όταν ο ένας εκ των δύο φίλων αποφασίζει να τερματίσει απότομα αυτήν τη σχέση, όλα αλλάζουν, με ανησυχητικές συνέπειες και για τους δύο.

Με φόντο το φανταστικό νησί του Inisherin και σε κάδρα γεμάτα από το πράσινο και το καφέ, από τη φυσική ομορφιά της ιρλανδικής χλωρίδας καθώς και το γκρι του ουρανού της, ο ιδιαίτερα επιτυχημένος –κυρίως θεατρικός- Ιρλανδός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Martin McDonagh αφηγείται μια ιστορία για τη φιλία, αλλά και το πώς εύκολα και γρήγορα αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μια βεντέτα με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, κάπου στις ιρλανδικές ακτές και ενώ στην ενδοχώρα μαίνεται ο ιρλανδικός εμφύλιος, ο Colm αποφασίζει πως η φιλία του με τον μέχρι τότε κολλητό του Pádraic, έχει φτάσει σε τέλμα. Με καμβά το σχεδόν έρημο νησί, στο οποίο όλοι γνωρίζουν όλους, τις συνήθειές τους, τις ρουτίνες τους, τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, ο McDonagh ξετυλίγει αυτήν τη σχεδόν κωμική ιστορία, η οποία ωστόσο πλαισιώνεται από αρκετά μαύρα και σκοτεινά στοιχεία.

Τι γίνεται όταν ο –μοναδικός σου- φίλος σε ένα απομονωμένο νησί είναι απλά βαρετός και εσύ νιώθεις ότι αυτή η φιλία σε περιορίζει; Οι Colin Farrell και Brendan Gleeson, το πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας, με το οποίο ο σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί ξανά το 2008 στο υπέροχο In Bruges, δίνει δύο δυνατές, σε σημεία μαγικές, ερμηνείες οι οποίες ενδυναμώνονται και πλαισιώνονται εξαιρετικά από τη μοναδική γραφή του Martin McDonagh.

O McDonagh, γνωστός από το εξαιρετικό Seven Psychopaths (2012), με τους Christopher Walken και Tom Waits, αλλά και το πολυβραβευμένο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017), μας δίνει για ακόμη μια φορά ένα μοναδικό αποτέλεσμα όπου, με επίκεντρο τη φυσική ομορφιά της ιρλανδικής εξοχής, ξεδιπλώνει με μαεστρία την ιστορία του. Είναι κάτι που πετυχαίνει με θεατρικούς διαλόγους, σχεδόν ποιητικούς σε σημεία, που συνοδεύονται από την άψογη φωτογραφία και κινηματογράφηση.

Σε μια απομονωμένη κοινωνία, μια μικρογραφία μιας ζωής γεμάτη στασιμότητα και αδράνεια, ένας άντρας αποφασίζει να αφήσει μια παρακαταθήκη πίσω του –υπό τη μορφή ενός τραγουδιού- και να κόψει τα βαρίδια του παρελθόντος που θεωρεί ότι τον εμποδίζουν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια μεγάλη χιονοστιβάδα γεγονότων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τη διάλυση αυτής της φιλίας ενώ ο κόσμος φλέγεται στην απέναντι όχθη και αλλάζει βίαια στα πλαίσια ενός εμφυλίου πολέμου.

Μια ιστορία τραγική και ταυτόχρονα κωμική μιας ανδρικής φιλίας αλλά και του αναπάντεχου, βίαιου και επεισοδιακού τέλους της, πλαισιωμένη από ωραίους διαλόγους, υψηλού επιπέδου κινηματογράφηση και φωτογραφία και αρτιότατες ερμηνείες -για ακόμα μια φορά- από τους Farrell και Gleeson.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Trailers

Indiana Jones and the Dial of Destiny
Σκηνοθέτης: James Mangold (Logan)
Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, John Rhys-Davies, Mads Mikkelsen, Toby Jones, Antonio Banderas
Πρεμιέρα: 30 Ιουνίου, 2023 (Αμερική)

Ο Indiana Jones (Harrison Ford) θα βρεθεί στο 1969, όπου θα έχει δεύτερες σκέψεις για την απόφαση της Αμερικάνικης κυβέρνησης να προσλάβει πρώην εχθρούς της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να υπερτερήσει έναντι της Σοβιετικής Ένωσης στον αγώνα προς το διάστημα. Μαζί με την εγγονή του, Helena (Phoebe Waller-Bridge), θα εμπλακούν σε μία εκτενή περιπέτεια που θα τους φέρεις αντιμέτωπους με τον πρώην ναζί Voller (Mads Mikkelsen), πλέον μέλος της NASA.

Για μία τελευταία φορά ο Harrison Ford θα επιστρέψει στον διασημότερο ρόλο του και έναν από τους πλέον εμβληματικούς χαρακτήρες του είδους και του κινηματογράφου γενικότερα. Για πρώτη φορά επίσης ο Steven Spielberg δεν βρίσκεται στη σκηνοθετική καρέκλα για ταινία του franchise, κάτι που δεν είναι αναγκαία κακό, αναλογιζόμενοι ότι από τον ίδιο είδαμε το αρκετά κακό Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008). Ελπίζουμε ότι η φρέσκια σκηνοθετική ματιά του James Mangold θα είναι σε θέση να προσφέρει την αποχαιρετιστήρια ταινία που αξίζει σε έναν από τους πλέον αγαπημένους μας κινηματογραφικούς ήρωες.

Guardians of the Galaxy Vol. 3
Σκηνοθέτης: James Gunn (Guardians of the Galaxy)
Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Vin Diesel, Bradley Cooper, Pom Klementieff, Will Poulter, Sylvester Stallone
Πρεμιέρα: 23 Μαΐου, 2023 (Αμερική)

Η ιδιαίτερα συμπαθής και αντισυμβατική ομάδα των Guardians of the Galaxy επιστρέφει για τρίτη φορά, ερχόμενη απέναντι στον Adam Warlock (Will Poulter), ένα παντοδύναμο ον που έχει ως στόχο να καταστρέψει τους Guardians. Τα Guardians of the Galaxy γενικά πατούσαν πλήρως στο sci-fi στοιχείο, αποτελώντας έτσι μία εναλλακτική πρόταση του MCU και σίγουρα καλοδεχούμενη μέσα από την ομοιογένεια των υπολοίπων ταινιών του σύμπαντος. Ελπίζουμε μόνο να μην πάθει “Thor: Love and Thunder”…

The Super Mario Bros. Movie
Σκηνοθέτες: Aaron Horvath (Teen Titans GO! To the Movies), Michael Jelenic (πρώτη κινηματογραφική δουλειά)
Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Bay, Seth Rogen

Το νέο trailer δείχνει ότι ο Super Mario έρχεται με αξιώσεις στη μεγάλη οθόνη, προδιαθέτοντας για μία ιδιαίτερα διασκεδαστική πρόταση και υψηλή ποιότητα παραγωγής ως animation. Ελπίζουμε ότι ο Chris Pratt θα αποδειχθεί όντως μία καλή επιλογή για τη φωνή του διασημότερου υδραυλικού, καθώς -φυσικά- είναι δύσκολο να βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα μέσα από το trailer (αν και είναι θετικό ότι τουλάχιστον δεν δημιουργείται αυθόρμητα απογοήτευση, όπως λόγου χάρη είχε γίνει με το αρχικό σχέδιο του Sonic στη δική του ταινία).

Babylon
Σκηνοθέτης: Damien Chazelle (La La Land)
Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Tobey Maguire, Olivia Wilde
Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου (Αμερική)

Μεταφερόμαστε στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1920 και κατά την περίοδο της μετάβασης από τον βουβό κινηματογράφο στις ομιλούσες ταινίες, όπου η ταινία επιδιώκει να προσφέρει μία πληθωρική εικόνα των υπερβολών που συνοδεύουν την άνοδο και την πτώση διαφόρων χαρακτήρων στην ανήθικη κατάσταση του Hollywood. Ο Damien Chazelle γενικά φαίνεται να ανεβάζει ολοένα και περισσότερο το επίπεδο των παραγωγών με τις οποίες καταπιάνεται, ελπίζουμε και από άποψη περιεχομένου.

The Big 4
Σκηνοθέτης: Timo Tjahjanto (The Night Comes for Us)
Πρωταγωνιστούν: Abimana Aryasatya, Putri Marino, Arie Kriting
Πρεμιέρα: 15 Δεκεμβρίου (Netflix)

Μία ντετέκτιβ ερευνά το θάνατο του πατέρα της, κάτι που θα την οδηγήσει σε ένα απομονωμένο τροπικό νησί όπου θα ανακαλύψει ότι ήταν η ηγετική μορφή μίας ομάδας δολοφόνων. Εκεί, θα βρεθεί κυνηγημένη από τους εχθρούς του πατέρα της, αναγκάζοντάς την να συνεργαστεί με τέσσερις πρώην συνεργάτες του ώστε να επιβιώσει.

Η ινδονησιακή κωμική περιπέτεια, όπως χαρακτηρίζεται, έρχεται από τον Timo Tjahjanto ο οποίος το 2018 είχε φέρει -και πάλι στο Netflix- το The Night Comes for Us, μία ιδιαίτερα αξιόλογη ταινία δράσης, αποκλειστικά όσον αφορούσε στις σκηνές μάχες, οι οποίες σε ύφος και εκτέλεση παρέπεμπαν στα μοναδικά The Raid.

The Mean One
Σκηνοθέτης: Steven LaMorte (Memory Lane)
Πρωταγωνιστούν: David Howard Thornton, Krystle Martin, Amy Schumacher
Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου (διαδικτυακή διανομή)

Το The Mean One θα αποτελεί ουσιαστικά μία horror εκδοχή του Grinch, δηλαδή του χαρακτήρα παιδικής λογοτεχνίας που έκλεβε τα Χριστούγεννα. Το συγκεκριμένο πλάσμα το έχουμε δει σε διάφορες ταινίες live-action και animated, αλλά πάντα με παιδικό χαρακτήρα. Πλέον θα τον δούμε από μία άλλη σκοπιά, όπου σπέρνει τον πανικό και τον θάνατο.

Cocaine Bear
Σκηνοθέτης: Elizabeth Banks (Charlie’s Angels)
Πρωταγωνιστούν: Keri Russell, Ray Liotta, Alden Ehrenreich
Πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου, 2023 (Αμερική)

Σε ένα χωριό κάπου στο Kentucky μία αρκούδα θα πέσει με τα μούτρα στην κοκαΐνη και έπειτα θα σπείρει τον πανικό. Τι άλλο να σχολιάσει κανείς για αυτήν τη σεναριακή ιδέα. Τουλάχιστον, το ίδιο το trailer δείχνει ότι η ταινία προφανώς δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της.

Transformers: Rise of the Beasts
Σκηνοθέτης: Steven Caple Jr. (Creed II)
Πρωταγωνιστούν: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Velez
Πρεμιέρα: 9 Ιουνίου, 2023 (Αμερική)

Όγδοη ταινία για το franchise των Transformers και μία ακόμα πιθανότητα να πέσει ακόμα και κάτω από τα τάρταρα η συγκεκριμένη κινηματογραφική σειρά ταινιών. Αυτήν τη φορά την εμφάνισή τους θα κάνουν τα transformers που είναι εμπνευσμένα από την παιδική σειρά Beast Wars, μοιρασμένα στις ομάδες των Maximals, Predacons και Terrocons.

That ‘90s Show, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: 19 Ιανουαρίου, 2023 (Netflix), 10 επεισόδια

Σύντομα έρχεται η συνέχεια του That ‘70s Show, επαναφέροντας το ίδιο σκηνικό αλλά και τους Debra Jo Rupp και Kurtwood Smith ως Kitty και Red Forman. Έτεροι πρωταγωνιστές της σειράς θα είναι τα εγγόνια των παιδιών των Forman.

Gannibal, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: 28 Δεκεμβρίου (Disney+), 7 επεισόδια

Το Gannibal θα εκτυλίσσεται στο χωριό Kuge της Ιαπωνίας όπου ο Daigo, ένας νέος αστυνομικός, αναλαμβάνει το πόστο του. Σύντομα, διάφορα περιστατικά εγκληματικής φύσης θα δείξουν στον Daigo ότι το χωριό κρύβει διάφορα ανατριχιαστικά μυστικά. Αστυνομική σειρά στην επαρχία της Ιαπωνίας, είναι ένας συνδυασμός που δεν γίνεται παρά να κινήσει το ενδιαφέρον.

Cine-TV Νέα

Το Easy Rider θα γίνει reboot

Το εξαιρετικό και “αναρχικό” Easy Rider (1969) του Dennis Hopper, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Peter Fonda, αναμένεται να γίνει reboot αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τους συντελεστές, καθώς φαίνεται ότι η παραγωγή βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια. Αναρωτιόμαστε βέβαια τι θέση μπορεί να έχει αυτή η ταινία στο σήμερα, όντας εντελώς γέννημα της εποχής της.

The post Cine-TV #245 appeared first on GameOver.

Keywords
cine, colin farrell, tom waits, zoe saldana, vin diesel, bradley cooper, super mario, jack black, brad pitt, tobey maguire, franchise, ford, atari, jaguar, γκρι, james, john, ιουνίου, NASA, crystal, skull, galaxy, zoe, diesel, sylvester, μαΐου, adam, love, super, mario, bros, aaron, movies, jack, black, bay, animation, sonic, hollywood, big, night, raid, david, howard, amy, Χριστούγεννα, συγκεκριμένο, russell, ray, transformers, luna, beast, netflix, smith, red, easy, dennis, reboot, gameover, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ανακοινωση nasa, Ελιζαμπεθ Τειλορ, σκοπια, Καλή Χρονιά, live, νεος παπας, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, νησι, ομορφια, ταινιες, φιλια, φυσικη, φωτογραφια, brad pitt, diesel, ford, james, luna, super mario, αδρανεια, αξιζει, απλα, αρκουδα, αψογη, βδομαδα, βρισκεται, γινει, γινεται, γκρι, διαστημα, δικη, δειχνει, διδυμο, ευκολα, εμφυλιος, εμφάνιση, ερευνα, ερχεται, ζωης, ιδεα, ιδιο, ηρωες, υφος, θετικο, εικονα, λεπτομερειες, μαΐου, ματια, μορφη, μυστικα, ναζι, ντετεκτιβ, ομαδα, παντα, οθονη, οντας, ουσιαστικα, οχθη, πιθανοτητες, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκεψεις, σκηνες, σχεδιο, τριτη, υψηλη, φυσικα, φοντο, φωνη, φορα, aaron, amy, animation, adam, atari, super, bay, beast, black, bradley cooper, big, colin farrell, crystal, dennis, david, easy, love, franchise, jack, galaxy, gameover, john, howard, hollywood, ιδιαιτερα, ιουνίου, jack black, jaguar, joy, mario, μια φορα, netflix, night, νιωθεις, ομαδες, raid, red, ray, russell, reboot, rhys, skull, sonic, sylvester, smith, taylor, tobey maguire, tom waits, transformers, υπεροχο, βεντετα, vin diesel, bros, zoe saldana, zoe
Τυχαία Θέματα