Cat Quest

Μια τίμια πρόταση, που εστιάζει σε συγκεκριμένο κοινό.

Μέσα στον καταιγισμό των μεγάλων κυκλοφοριών, ευχάριστο γεγονός μπορεί να αποτελέσουν τίτλοι οι οποίοι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση. Όπως για παράδειγμα το πρόσφατο Super Lucky's Tale, το οποίο, παρόλο που δεν έκανε κάποια υπέρβαση και ακολούθησε συγκεκριμένα, σίγουρα βήματα, παραμένει μια τίμια πρόταση για τις μικρότερες ηλικίες παικτών. Το Cat

Quest, που εξετάζουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν διαφέρει και πολύ από τα παραπάνω. Εξάλλου, ο ίδιος ο τίτλος του παιχνιδιού προμηνύει πως έχουμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό και ιδιαίτερου ύφους τίτλο. Για να σας προλάβουμε, μην φανταστείτε πως μιλάμε για ένα παιχνίδι που παρουσιάζει μια ιστορία με την αφήγηση ενός παραμυθιού.

Αντιθέτως, εδώ έχουμε ορισμένους ξεχωριστούς πρωταγωνιστές. Η ιστορία του τίτλου μάς βρίσκει να αναλαμβάνουμε το ρόλο μιας γάτας, η οποία χάνει την αδελφή της, μπροστά στα μάτια της, αφού την απαγάγει ο villain Drakoth. Οπότε, το ταξίδι της αναζήτησης ξεκινά, ώστε να σώσετε την αδελφή του χαρακτήρα σας. Η ιστορία σίγουρα δεν θα προκαλέσει κάποιον ιδιαίτερο αντίκτυπο στον παίκτη, εφόσον έχουμε να βιώσουμε μια κλίσε περίπτωση. Ωστόσο, από την αρχή του τίτλου κάνουν την εμφάνισή τους οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές/ συντελεστές του Cat Quest, οι οποίοι θα προσδιορίσουν το όλο κλίμα.

Ο πρώτος συντελεστής είναι η σάτιρα, η οποία παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά, εφόσον μαθαίνουμε πως ο ήρωάς μας δεν είναι μια απλή γάτα, αλλά ο εκλεκτός Dragonblood, του οποίου το πεπρωμένο είναι να νικήσει δράκους. Το χαρακτηριστικό της σάτιρας δεν υφίσταται μόνο στο κεντρικό σενάριο αλλά και στα επιμέρους side quests, τα οποία εστιάζουν στη σάτιρα δημοφιλών videogames και γνωστών τηλεοπτικών σειρών. Ο δεύτερος συντελεστής είναι το λογοπαίγνιο που προκύπτει από την ίδια τη φύση της γάτας. Για παράδειγμα, ο ειρηνικός ωκεανός στον κόσμο του παιχνιδιού έχει μετονομαστεί ως "ωκεανός της πατούσας" (pawcific ocean) ενώ τα λογοπαίγνια (με λέξεις fur, claw κ.α) βρίσκονται παντού και συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Σε αυτό το σημείο διακρίνουμε πως το Cat Quest απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, διότι όσο ιδιαίτεροι και αν είναι αυτοί οι προαναφερθέντες συντελεστές, είναι βέβαιο πως με την υπερβολική χρήση τους, κάποια στιγμή θα σταματήσουν να εκπλήσσουν και να διασκεδάζουν τον παίκτη. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ένα κοινό το οποίο μπορεί να βρει χαριτωμένο αυτό το χαλαρό, κωμικό ύφος, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν θα κουραστεί από ένα σημείο και μετά, αφού θα αντιληφθεί πως το στοιχείο της έκπληξης και της κωμικότητας θα έχει χαθεί. Αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση εμφανίζεται σε όλο το εύρος του τίτλου.

Από την έναρξη το ταξιδιού μας, βρισκόμαστε στον κόσμο του Felingard, ο οποίος αποτυπώνεται με τη μορφή του παλιού, παραδοσιακού χάρτη (overworld), στον οποίο εμφανίζονται διάφοροι εχθροί που έχουν τη μορφή ζώων (σκαντζόχοιροι, αλεπούδες και άλλα), οι οποίοι στηρίζουν τη δομή αυτού του ζωικού κόσμου. Ο κόσμος απεικονίζεται με αρκετά όμορφο εικαστικό, εφόσον αποδίδεται με αρκετά χρώματα που ταιριάζουν στη λογική που εφάρμοσαν οι δημιουργοί, ενώ και το ίδιο το παιχνίδι "τρέχει" εξαιρετικά, χωρίς τεχνικά προβλήματα και πτώσεις στα fps. Η αντιμετώπιση των εχθρών είναι αρκετά απλοϊκή, όπως εξάλλου είναι και το ίδιο το σύστημα μάχης. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας την απλή, melee επίθεση με όπλο, την αποφυγή και τη χρήση μαγείας.

Όταν αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, το παιχνίδι απεικονίζει το εύρος επίθεσης του κάθε ενός εξ αυτών. Η κάθε επίθεση μπορεί να είναι ένας κύκλος και μια καθετή ή οριζόντια γραμμή που απλά πρέπει να αποφύγουμε, ουτώς ώστε να μη δεχτούμε ζημιά. Με αυτή την αποφυγή αποκτάμε και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, διότι μόλις η κάθε εχθρική μονάδα πραγματοποιήσει την επίθεσή της, μένει ευάλωτη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή εκμεταλλευόμαστε το συγκεκριμένο γεγονός, ώστε να εξαπολύσουμε διάφορες επιθεσεις, μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί η επόμενη επίθεση του αντιπάλου, οπότε και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία.

Όπως κατανοείτε, η πρόκληση στο Cat Quest είναι μάλλον ανύπαρκτη, διότι με το που αποφύγουμε το εύρος της οποιασδήποτε επίθεσης, έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα στην κάθε μάχη. Επιπλέον, η ίδια η φύση του παιχνιδιού προσφέρει απλόχερα εμπειρία και level up στον ήρωά μας μέσα από τα dungeons που βρίσκουμε στον κόσμο του. Αυτά τα dungeons μπορούμε να τα εξερευνήσουμε, με την προϋπόθεση πως έχουμε το κατάλληλο επίπεδο για να εισέλθουμε εντός τους. Τα dungeons μεταξύ τους έχουν την ίδια δομή και σκοπό, ο οποίος είναι να παρέχουν πολύτιμη εμπειρία από τους εχθρούς που φιλοξενούν και εξοπλισμό μέσα από τα διάφορα σεντούκια. Ωστόσο, αν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει αυστηρά το βασικό κομμάτι του σεναρίου, δύσκολα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εφόσον το Cat Quest είναι αρκετά εύκολο (να τονίσουμε ότι επιλογής δυσκολίας στο παιχνίδι δεν υφίσταται).

Από εκεί και πέρα, το Cat Quest συνεχίζει να προβάλλει την εύκολη φύση του. Παρουσιάζει με waypoints την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να συνεχίσουμε προς το στόχο που έχουμε ορίσει, ενώ δεν απουσιάζει και η ένδειξη των επίπεδων, η οποία απεικονίζει τα προαπαιτούμενα επίπεδα που χρειάζεται η κάθε περιοχή και αποστολή. Στη συνέχεια έχουμε και την παρουσία των side quests. Στο κομμάτι αυτό θα μπορούσαμε να είμαστε αυστηροί, επειδή μιλάμε ξεκάθαρα για τα γνωστά fetch/ kill quests, στα οποία για πολλοστή φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε Χ αριθμό εχθρών και την αναζήτηση ενός αντικείμενου.

Όμως, επειδή ο συνολικός ρυθμός του παιχνιδιού είναι αρκετά γρήγορος, αυτά τα side quests έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη διάρκεια της κάθε επί μέρους δραστηριότητας για μόλις δύο με τρία λεπτά. Και σε συνάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα του side quest, το οποίο θα παρουσιάσει ακόμα μια χιουμοριστική ιστορία, δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως επηρεάζουν δυσάρεστα τη συνολική εμπειρία. Μιας και αναφερθήκαμε στη διάρκεια, αναπόφευκτα πάμε σε αυτό το σημείο. Κάποιος που θα ακολουθήσει αυστηρά το μονοπάτι της κεντρικής ιστορίας, θα χρειαστεί περίπου 2,5 ώρες για την ολοκλήρωσή της. Για την πλήρη ολοκλήρωση, όπου συναντούμε επιπλέον επιμέρους side quests και dungeons, τα οποία απαιτούν υψηλοτέρα επίπεδα στο χαρακτήρα μας, η διάρκεια του Cat Quest μπορεί να αγγίξει και τις 10 ώρες.

Ολοκληρώνοντας, το Cat Quest είναι μια τίμια περίπτωση για όσους επιθυμούν ένα μικρό διάλειμμα από οτιδήποτε άλλο ("μεγάλα" παιχνίδια, διάβασμα, εργασία), εφόσον είναι ένας τίτλος με όμορφο και γοητευτικό εικαστικό και γρήγορο ρυθμό, που έχει ως αποτέλεσμα να μην κουράζει. Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο πως οποίος αναζητά περισσότερα πράγματα από έναν τίτλο, δύσκολα θα βρει κάτι που θα τον γοητεύσει στο πόνημα της The Gentlebros.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4mobileswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over